Πέθανε ο ηθοποιός Σάββας Αξιώτης, αδελφός του Χρήστου Δάντη

Πέθανε ο ηθοποιός Σάββας Αξιώτης, αδελφός του Χρήστου Δάντη

Η μακρόχρονη καλλιτεχνική του διαδρομή στο θέατρο και το συγκινητικό «αντίο» του αδελφού του

axiotis
Ένας ηθοποιός πρωτοπόρος, που επηρέασε την διαμόρφωση του σύγχρονου θεατρικού γίγνεσθαι, δημιουργώντας νέα, δημοφιλή θεατρικά στέκια στην Αθήνα δεν βρίσκεται πλέον ανάμεσά μας. Ο λόγος για τον Σάββα Αξιώτη, ετεροθαλή αδελφό του γνωστού τραγουδιστή Χρήστου Δάντη ο οποίος έφυγε ξαφνικά από τη ζωή μετά από ανακοπή καρδιάς που υπέστη, στο σπίτι του στο Βύρωνα.

Συντετριμμένος ο αδελφός του ανακοίνωσε την θλιβερή είδηση του θανάτου του στα social media, αναφερόμενος στην καλλιτεχνική του αξία αλλά και στη βαθιά σχέση αγάπης που τούς έδενε: «Καλοί μου φίλοι… «Σήμερα αποχαιρετήσαμε τον αδελφό μας, Σάββα Αξιώτη. Έναν πρωτοπόρο του εναλλακτικού Θεάτρου, έναν άνθρωπο που ξεκίνησε το κίνημα εναλλακτικών Θεάτρων στο Κέντρο της Αθήνας, στο Μεταξουργείο και μετά ακολούθησαν πολλοί. Ήταν ένας άνθρωπος που μου έμαθε πολλά. Από την ευγένεια, μέχρι τη συμφιλίωση μου με το άγνωστο, το διαφορετικό, το παράδοξο για τα καθιερωμένα. Συνεργαστήκαμε Από το «ξεμπάζωμα» του Θεάτρου του «Περιθώριο» στη Μεγάλου Αλεξάνδρου, τα φώτα που «έπαιζα» και τις «Μπομπίνες» με τις μουσικές στις παραστάσεις του, μέχρι τα λιγοστά τραγούδια που γράψαμε παρέα, μεταξύ αυτών και το «Κομμάτια» που μετράει 22 χρόνια» έγραψε χαρακτηριστικά
DANTIS
Ο Χρήστος Δάντης και ο Σάββας Αξιώτης ήταν ετεροθαλή αδέλφια από την ίδια μητέρα


Πράγματι ο Σάββας Αξιώτης είχε συνεισφέρει τα μέγιστα στο εναλλακτικό θέατρο. Ιδρυτής, από τοι 1982, του περιθωριοθέατρου « Θέαση» 1982 στο Μεταξουργείο, παρακίνησε όλο αυτό το ρεύμα του θεάτρου και των τεχνών που απλώθηκαν στο Γκάζι, στου Ψυρρή και στο Μεταξουργείο, με εκλεκτές παραστάσεις βασισμένες σε έργα συγγραφέων όπως οι Πιέρ Πάολο Παζολίνι, Όσκαρ Ουάιλντ, Φερνάντο Αραμπάλ, Χοσέ Τριάνα, Ζαν Ζενέ, Πίντερ, Σάρτρ και Σεφέρη.
Axiotis_parastasi
Κλείσιμο

Γεννημένος στην Αθήνα, σπούδασε θέατρο στην Αθήνα και τη Ρώμη. Η πορεία του στο θέατρο χρονολογείται από το 1967, όταν στην εφηβεία του βγήκε στην σκηνή στο corps de ballet της επιθεώρησης «Όνειρα Απατηλά» με την Ρένα Βλαχοπούλου, τον Γιώργο Κωνσταντίνου και την Νινή Τζάνετ. Έκανε θέατρο στην Ρώμη για επτά συνεχή χρόνια ως την στιγμή που του έδωσε την ευκαιρία ο Μάουρο Μπολονίνι δίπλα στην Έλλη Λαμπέτη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ σε έναν βασικό ρόλο στην «Φιλουμένα Μαρτουράνο» όπου διακρίθηκε.. Κατά την διάρκεια της διαδρομής του συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους και μεγάλους πρωταγωνιστές.

Στον κινηματογράφο έπαιξε στο πλευρό της Μελίνας Μερκούρης και της Έλεν Μπέρστυν στην ταινία του Ζυλ Ντασσέν, «Κραυγές γυναικών» ενώ τηλεοπτικά πρωταγωνίστησε στην «Αργώ», του Γ. Θεοτοκά και σε διάφορα θεατρικά της ΕΡΤ 1.

Παράλληλα συμμετείχε σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές ενώ ασχολήθηκε και με την συγγραφή και την ποίηση. Διηγήματά του είχαν δημοσιευθεί σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά ενώ είχε γράψει και στίχους σε επιτυχηυμένους δίσκους που έγιναν χρυσοί και πλατινένιοι.

Ειδήσεις σήμερα
Αξιολόγηση εκπαιδευτικών, «πολλαπλό» βιβλίο και ίδρυση πρότυπων ΕΠΑΛ - Τι αλλάζει από τη νέα σχολική χρονιά

Κρήτη: Με drones οι έρευνες για την 29χρονη Γαλλίδα στα Χανιά

Ο σωματοφύλακας του Νταν Μπιλζέριαν για τον ξυλοδαρμό του στη Μύκονο: «Θα μπορούσαν να με έχουν σκοτώσει, τραγικό που τους άφησαν ελεύθερους»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης