Από την ιδέα στην αγορά!

Από την ιδέα στην αγορά!

Ο Λευτέρης Παπαγεωργίου ένας έμπειρος επιχειρηματίας με απόλυτη γνώση του εγχώριου οικοσυστήματος καινοτομίας υπογράφει ένα χρήσιμο εγχειρίδιο για επίδοξους επιχειρηματίες

leftpp-1
Το μεσημέρι της ερχόμενης Τρίτης 26 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση με τίτλο «Κανόνες επιχειρηματικότητας για τη μεταφορά μιας ιδέας στην παγκόσμια αγορά» στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) επί της οδού 3ης Σεπτεμβρίου στο Κόκκινο κτίριο.

Όπως αναφέρουν διοργανωτές «η εκδήλωση αφορά στους φοιτητές, ερευνητές και καθηγητές όλων των Τμημάτων του ΑΠΘ που θέλουν να ενημερωθούν για τις υποστηρικτικές δομές του ΑΠΘ και ευρύτερα της Θεσσαλονίκης σχετικά με την αξιοποίηση ενός ερευνητικού αποτελέσματος και την ανάπτυξη μιας επιχειρηματικής ιδέας».
leftpp-2

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο επιχειρηματίας Λευτέρης Παπαγεωργίου προερχόμενος από το τοπικό οικοσύστημα καινοτομίας θα μιλήσει για ένα θέμα που γνωρίζει εκ των έσω και με αξιοσημείωτη επάρκεια και πληρότητα. «Startups. Από την Ιδέα στην Παγκόσμια Αγορά. H διαδρομή, τα λάθη, τα συστατικά της επιτυχίας». Ο τίτλος της ομιλίας σχεδόν ταυτίζεται με τον τίτλο του βιβλίου του που βρίσκεται ήδη στα βιβλιοπωλεία όλης της χώρας.

Ο Λευτέρης Παπαγεωργίου είναι Πολιτικός Μηχανικός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας στον κατασκευαστικό κλάδο και είναι ιδρυτής πολλών εταιρειών με αντικείμενο τα τεχνικά έργα, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την υψηλή τεχνολογία.

Κλείσιμο
Είναι ο σχεδιαστής του "έξυπνου σπιτιού του μέλλοντος για τους ηλικιωμένους" που βραβεύτηκε από το πρόγραμμα της ΕΕ: "Wider, the smart home for the elderly".

Επίσης είναι καταγεγραμμένος στο Μητρώο Ελλήνων Εφευρετών και είναι κάτοχος αρκετών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για τεχνολογίες γύρω από το "έξυπνο σπίτι".

Είναι υπεύθυνος για την καθημερινή λειτουργία και το στρατηγικό σχεδιασμό της Entranet, με έδρες την Florida των ΗΠΑ, το Λονδίνο και τη Θεσσαλονίκη.

Κάτω από την καθοδήγησή του η Entranet έχει διακριθεί στα European Business Awards ως Εθνική Πρωταθλήτρια Καινοτομίας 2014-2015, ενώ έχει παραλάβει και τη Σφραγίδα Αριστείας από την Κομισιόν για την έρευνά της.

Τον Δεκέμβριο του 2018 εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο με θέμα την επιχειρηματικότητα και τίτλο: Startups. Από την ιδέα, στην παγκόσμια αγορά, εκδόσεις Φερενίκη.

Αλλά, γιατί αυτό το βιβλίο; Η απάντηση του συγγραφέα είναι συγκεκριμένη: «Αν υπήρχε ένα manual που να σε προετοιμάζει για όλες τι καταστάσεις που θα αντιμετωπίσεις, θα βρισκόταν σε όλες τις βιβλιοθήκες του πλανήτη.

Πραγματικά υπάρχει τεράστια γνώση διαθέσιμη σε όλους, αλλά διάσπαρτη σε εκατοντάδες βιβλία, χιλιάδες άρθρα, σεμινάρια και Ted talks.

Σε αυτό το βιβλίο γίνεται μια φιλότιμη προσπάθεια να κατανοήσεις αρχικά το παιχνίδι. Να μάθεις τους βασικούς κανόνες ώστε να έχεις μια καλή άποψη για το τι θα συναντήσεις στο δρόμο σου.

Γιατί όταν χτίζεις μια εταιρία από το μηδέν, ένα είναι σίγουρο. Για όλα φταις εσύ.
Η επιτυχία είναι όλων. Η χασούρα είναι μόνο δική σου.
Δεν έχεις κάποιον να κατηγορήσεις για καμμένη γη γιατί δεν παρέλαβες τίποτα από κανέναν.
Αν λοιπόν δεν πιάσεις τον τζίρο στα τέλη του εξαμήνου ή τους έτους, φταις εσύ.
Αν το προϊόν δε βγει στην αγορά στην ώρα του, φταις εσύ.
Αν βγήκε και δεν είναι καλό, φταις και πάλι εσύ.
Αν δε βρεις επενδυτές, φταις εσύ.
Αν δεν έχεις χρήματα στο ταμείο στο τέλος του μήνα και είναι οι υπάλληλοι απλήρωτοι, φταις εσύ.
Αν οι υπάλληλοι είναι πληρωμένοι αλλά δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα και πάλι φταις εσύ.
Γενικότερα για τα πάντα φταις εσύ!
Οπότε πριν σηκώσεις τα μανίκια, αφιέρωσε λίγο χρόνο και διάβασε το βιβλίο.
Είναι γεμάτο από ιστορίες της παγκόσμιας αγοράς. Από επιτυχίες αλλά και αποτυχίες. Κυρίως όμως από πραγματικές καταστάσεις αλλά και κάποιους επιχειρηματικούς μύθους.
Σίγουρα δεν περιέχεται όλη η πληροφορία που είναι απαραίτητη για να ξεκινήσεις μια επιχειρηματική προσπάθεια επιτυχημένα.
Θα σε βοηθήσει όμως να ξεκινήσεις με τα λιγότερα λάθη και παραλείψεις.
Με δυο λόγια, αυτό το βιβλίο, είναι το βιβλίο που θα ήθελα να είχα διαβάσει εγώ, όταν ξεκινούσα, πολλά χρόνια πριν, την επιχειρηματική μου πορεία.
Αν υπήρχε, θα είχα γλιτώσει πολλά...».

Το βιβλίο του Παπαγεωργίου είναι ένα χρήσιμο βιβλίο για όλους όσοι εμπλέκονται στο εγχώριο οικοσύστημα καινοτομίας που αναζητά μέσα από πολλαπλές δυσκολίες την προοπτική και την διέξοδο των νεοφυών επιχειρήσεων στη διεθνή αγορά. Από την πλευρά μου θα έλεγα ότι αποτελεί μια σημαντική συμβολή σε ένα δημόσιο διάλογο που γίνεται τις περισσότερες φορές με αποσπασματικό τρόπο έχοντας χάσει στο μεταξύ την σύνδεση της με την εκκίνηση – την σύλληψη και την ανάπτυξη της ιδέας που όλο και περισσότερο μεταφέρεται πλέον στις πανεπιστημιακές αίθουσες και τα ερευνητικά κέντρα εντός και εκτός ΑΕΙ.

Κράτησα για το τέλος, ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από το βιβλίο.

«Ξυπνάς ένα πρωί και έχεις την απόλυτη ιδέα.

Λες «Θα το κάνω»!

Θα με κάνει πλούσιο και διάσημο. Θα μου ζητούν να μιλήσω στα μεγαλύτερα συνέδρια. Θα είμαι καλεσμένος σε τηλεοπτικά παράθυρα για να μιλήσω για την εμπειρία μου και το πως τα κατάφερα.

Πίνεις δυο γουλιές καφέ και αρχίζεις να σκέφτεσαι λίγο πιο καθαρά.

«Κι αν δεν τα καταφέρω; Πού θα βρω τα χρήματα; Ούτε ξέρω πόσα θα μου χρειαστούν.... Και ποιός θα πουλάει το προϊόν; Ποιός θα γράψει τον κώδικα; Χρειάζομαι δικηγόρο; Συμβολαιογράφο; Λογιστή; Και που θα ανοίξω την εταιρία μου;»

Διάβασες όλες τι μελέτες επιχειρηματικής ελευθερίας και οικονομικής βιωσιμότητας και είδες ότι αν αποφάσισες να κάνεις κάτι δημιουργικό και καινοτόμο, είσαι σε λάθος γωνιά του πλανήτη. Είσαι σε χώρα που η επιχειρηματικότητα διώκεται από το κράτος και είναι κατακριτέα στα μάτια της κοινωνίας.

Κάθεσαι και σκέφτεσαι:

"Πού πάω; Τι κάνω; Είναι δυνατόν να έχω βρει εγώ κάτι που πραγματικά αξίζει και να μην το έχει ήδη βρει κάποιος από τα εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη; Εδώ υπάρχουν Venture Capitals και Business Angels, που έχουν αμέτρητους συμβούλους για τα πάντα. Μήπως θα πρέπει να πάω να ζητήσω χρηματοδότηση από αυτούς; Αυτοί μάλλον θα μου πουν και αν αξίζει η ιδέα μου".

Αναζητάς τους «χρυσούς κανόνες της επιχειρηματικότητας» στο Google και παρακολουθείς 3.000 βιντεάκια στο YouTube με συνταγές επιτυχίας.

Από την άλλη, δεν βρίσκεις πουθενά το λόγο που οι υπόλοιποι 700 εκατομμύρια επίδοξοι Steve Jobs και Richard Branson απέτυχαν. Βλέπεις στο Facebook και τα αμέτρητα γνωμικά απίστευτα επιτυχημένων και πλούσιων ανθρώπων που σε κάνουν να νιώθεις ανίκανος έστω κι αν θέλουν να σε πείσουν ότι μόνο καλά μπορεί να πάει η προσπάθειά σου.

Ότι ή θα πετύχεις ή θα αποκτήσεις γνώση... Σε ένα παράλληλο σύμπαν ίσως. Όχι όμως σε μια χώρα που η αποτυχία γράφεται ακόμα και στην ταφόπλακα.

Εσύ επιμένεις: «Έχω την ιδέα. Έχω την ομάδα. Η αγορά υπάρχει. Θα το κάνω!».

Και ο μαραθώνιος ξεκινά. Μαζί με αυτόν και τα έξοδα, φυσικά».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης