“Απόψε Αυτοσχεδιάζουμε”: Η εκδοχή Μαυρίκιου

“Απόψε Αυτοσχεδιάζουμε”: Η εκδοχή Μαυρίκιου

Ο Δημήτρης Μαυρίκιος σκηνοθετεί μια ομάδα 13 ηθοποιών στην παράσταση «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» του Λουίτζι Πιραντέλλο, σμίγοντας ξανά το έργο του νομπελίστα μυθιστοριογράφου με τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι

mavrikios
Τον Απρίλιο του 1930 στο «Theatro di Torino» στην ομώνυμη πόλη της Ιταλίας παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το έργο «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» του Λουίτζι Πιραντέλλο.

31 χρόνια μετά, τον Οκτώβριο του 1961 ο Δημήτρης Μυράτ ανέβασε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το έργο με την ανεπανάληπτη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι και τον Δημήτρη Μυταρά να αναλαμβάνει τα σκηνικά και τα κοστούμια της παράστασης.

Στις 11 Νοεμβρίου -με διάρκεια έως τις 24 Φεβρουαρίου 2019- το έργο κάνει πρεμιέρα στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.

Ο Δημήτρης Μαυρίκιος έχει αναλάβει την ευθύνη της σκηνοθεσίας, της δραματουργίας, και της μετάφρασης σμίγοντας ξανά το έργο του νομπελίστα μυθιστοριογράφου με τη μουσική του βραβευμένου με Όσκαρ Μάνου Χατζιδάκι, με τη συμμετοχή του Νίκου Κυπουργού στην ενορχήστρωση και τη μουσική διασκευή.

Τον θίασο απαρτίζουν 13 ηθοποιοί: Κωνσταντίνος Αρνόκουρος, Μαρία Βαρδάκα, Αλέξανδρος Βάρθης, Γιάννης Βογιατζής, Δημήτρης Κακαβούλας, Δημήτρης Μαυρίκιος, Γιώργος Μπένος, Ράνια Οικονομίδου, Εύα Οικονόμου-Βαμβακά, Στέφανος Παπατρέχας, Γιούλικα Σκαφιδά, Νεκτάριος Φαρμάκης και η Λυδία Φωτοπούλου ενώ ο Νίκος Καραθάνος θα έχει συμμετοχή από την οθόνη. Στο τραγούδι θα βρίσκεται η Λιλή Νταλανίκα.

Κλείσιμο
Όπως διαβάζουμε σε ένα ενημερωτικό σημείωμα στην ιστοσελίδα του Εθνικού Θεάτρου: «Ο πολυδιάστατος σκηνοθέτης Δημήτρης Μαυρίκιος, γνώστης σε βάθος της περίπτωσης Πιραντέλλο, ξαναφέρνει τον Σικελό δραματουργό στο Εθνικό Θέατρο με μια παράσταση ύμνο στο θέατρο και στους ανθρώπους του».

Εκεί διαβάζουμε και τη ιστορία του έργου: «Ένας θίασος προσπαθεί να διασκευάσει σε θεατρικό έργο το διήγημα του Λουίτζι Πιραντέλλο Λεονόρα, Αντίο!. Οι σκηνοθετικές εντολές προκαλούν σύγχυση στους ηθοποιούς, οι οποίοι στο μεταξύ ταυτίζονται τόσο πολύ με τους ρόλους τους, ώστε διώχνουν τον σκηνοθέτη προκειμένου να ζήσουν τις ζωές των χαρακτήρων που υποδύονται!»

«Η δύναμη του δημιουργήματος έναντι του δημιουργού είναι ζήτημα ουσιώδες για την τέχνη, αλλά και για τον Λουίτζι Πιραντέλλο. Το έργο, το οποίο συμπληρώνει την τριλογία (Έξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα, Ερρίκος ο Δ', απόψε αυτοσχεδιάζουμε) του συγγραφέα υπό τη μορφή «θεάτρου μέσα στο θέατρο», πραγματεύεται το πλέον αγαπημένο του θέμα: τη σύγχυση της φαντασίας με την πραγματικότητα».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης