Στην τελική ευθεία για την Στοά Εμπόρων

stoa-emporon

Έως τη Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου η κατάθεση προτάσεων για 10 καταστήματα στη Στοά Εμπόρων που ζωντανεύει ξανά με μια πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων

Στην τελική ευθεία για να έρθει ξανά η ζωή στην Στοά Εμπόρων – έστω και για 6 μήνες- βρίσκεται το σχετικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων που προβλέπει το άνοιγμα και την λειτουργία 10 καταστημάτων. Πιο συγκεκριμένα, λήγει την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου η προθεσμία κατάθεσης προτάσεων από τους ενδιαφερόμενους για την επαναλειτουργία 10 κλειστών καταστημάτων στη Στοά Εμπόρων, στην οδό Βουλής.

Σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα διαβάζουμε: «Στο πλαίσιο της δράσης Κατάστημα στο Κέντρο του πιλοτικού προγράμματος ΠΟΛΗ² του δήμου Αθηναίων, ο δήμος Αθηναίων περιμένει δημιουργικές προτάσεις και αναλαμβάνει την κάλυψη του ενοικίου και των λειτουργικών δαπανών για έξι μήνες, από τον Οκτώβριο του 2018 έως και τον Μάρτιο του 2019.

Η δράση στη Στοά Εμπόρων θα εστιάσει στην ενίσχυση επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, ενώ στόχος της δράσης είναι η έμπρακτη υποστήριξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, καθώς και η δημιουργία ενός παραγωγικού πυρήνα εντός της Στοάς».
stoa-emporon-1


Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης προέτρεξε για μια ακόμη φορά τους ενδιαφερομένους – μέλη της δυναμικής κοινότητας που δραστηριοποιείται στον ευρύ τομέα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας- να αδράξουν την ευκαιρία.

Η δράση Κατάστημα στο Κέντρο επεκτείνεται σε ένα ακόμα ιστορικό σημείο της πόλης, τη Στοά Εμπόρων μετά και την Πλατεία Θεάτρου.

Τα κενά καταστήματα της Στοάς Εμπόρων αποτελούν ιδιοκτησία του ΕΦΚΑ και παραχωρούνται από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στον δήμο Αθηναίων, στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των εποπτευόμενων Φορέων ΦΚΑ/ΟΑΕΔ, με τίτλο: «Ανάκτηση των Ακινήτων του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας- Αξιοποίηση με όρους κοινωνικής ανταπόδοσης».

Στο σημείο αυτό ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες: α) Κάθε κατάστημα θα στεγάζει έναν ή και περισσότερους φορείς της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, σύμφωνα με το ν.4430/2016, αλλά και φορείς οι οποίοι έχουν σαφή και δηλωμένο κοινωνικό σκοπό και αντίκτυπο και ασκούν, ή επιθυμούν να ασκήσουν, επιχειρηματική δραστηριότητα για να πετύχουν τη βιωσιμότητά τους και την επίτευξη των σκοπών τους, β)απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής είναι η εγχώρια παραγωγή και διάθεση ποιοτικών και καινοτόμων προϊόντων που προάγουν το κοινωνικό και περιβαλλοντικό όφελος και διατίθενται σε καταναλωτές, όπως και σε επιχειρήσεις ή/και φορείς του δημοσίου και γ) η διάρκεια παραχώρησης καταστήματος: 6 μήνες, από τον Οκτώβριο του 2018 μέχρι τον Μάρτιο του 2019.

Ο Δήμος Αθηναίων και ο κ. Γ.Καμίνης είχαν αναλάβει και μια παλαιότερη πρωτοβουλία που είχε επιτυχία και βρήκε σημαντική ανταπόκριση. Η αναφορά γίνεται για την πρωτοβουλία Ίχνη Εμπορίου (χειμώνας 2014-άνοιξη 2015) όπου τα καταστήματα μέσα από μια διαδικασία επιλογής είχαν δοθεί σε δημιουργικές ομάδες της πόλης. Εκείνη την περίοδο παρουσιάστηκε στην Στοά Εμπόρων και η παρέμβαση της ομάδας Beforelight – γνωστή από το project φωτισμού της οδού Πιττάκη στου Ψυρρή- που αφορούσε την εγκατάσταση «ΑθήΝεον» ( ένα μικρό μουσείο φωτεινών επιγραφών της εμπορικής Αθήνας των παλαιότερων χρόνων).

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

dymani-prosfigias

Την ιστορία της Κλειώς Χατζηαλέξη -εργάτριας στην κλωστοϋφαντουργία Μουταλάσκη εξιστορεί η θεατρική παράσταση-ντοκουμέντο του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς εστιάζοντας στην εργατική προσφυγιά της Ελευθερούπολης Αττικής

leonardo-da-vinci

75 μοντέλα εφευρέσεων, διαδραστικές μηχανές, αντίγραφα των περίφημων κωδικών του και περισσότερα από 200 εκθέματα του Μουσείου «Leonardo da Vinci» της Ρώμης, θα βρίσκονται στην ομώνυμη έκθεση στο χώρο του παλιού αμαξοστασίου του ΟΣΥ στο Γκάζι

1
beer-chios

Μια νέα γυναίκα, η Στέλλα Δημητριάδου, που βρέθηκε να πραγματοποιεί την πρακτική της άσκηση στο μικροζυθοποιείο στο Κάμπο της Χίου είναι πίσω από την συνταγή της νέας ξεχωριστής μπύρας με το κυρίαρχο το τοπικό ιδίωμα