Η αγγειοπλαστική μιας οικογένειας

Η αγγειοπλαστική μιας οικογένειας

Στοιχεία τοπικής ιστορίας, ήθη και έθιμα, τεχνικές που σχετίζονται άμεσα με την πορεία της αγγειοπλαστικής τέχνης -τόσο στο νησί της Λέσβου, όσο και στην ευρύτερη περιοχή- παρουσιάζονται στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, μέσα από μια έκθεση για την διαδρομή της οικογένειας αγγειοπλαστών Κουρτζή από το 1820 μέχρι τις μέρες μας

agioplastiki
«Η οικογένεια Κουρτζή αποτελεί τυπικό παράδειγμα αστικής οικογένειας του 19ου και 20ου αιώνα και η περίπτωσή της απηχεί τη μετάβαση από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στο ελληνικό κράτος. Κατά τη μετάβαση αυτή, αναδύεται ένας νέος τρόπος ζωής για τους εκπροσώπους των εμπορικών και επιχειρηματικών στρωμάτων..» διαβάζουμε σε μια σύντομη σημείωση σχετικά με το αρχείο της οικογένειας, στην πλατφόρμα του Ιστορικού Αρχείου Αιγαίου "Εργάνη".

Με την επιστημονική συνδρομή του Κέντρου Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς παρουσιάζει την περιοδική έκθεση «Διά χειρός Κουρτζή» –με διάρκεια έως 15 Οκτωβρίου- στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, στην Αγία Παρασκευή.

«Στην έκθεση παρουσιάζονται περισσότερα από εκατό χαρακτηριστικά κεραμικά της οικογένειας Κουρτζή από τα μέσα του 19ου αιώνα έως σήμερα. Τα αντικείμενα μαρτυρούν τη μακρά διαδοχή των έξι γενεών, αλλά και των αγγειοπλαστικών εργαστηρίων που αναπτύχθηκαν και εξελίχθηκαν με την πάροδο του χρόνου. Οπτικοακουστικό υλικό, αυθεντικές φωτογραφίες βιβλία και αρχεία πλαισιώνουν την έκθεση.

Μέσα από τη διαδρομή αυτή αναδεικνύονται στοιχεία τοπικής ιστορίας, ήθη και έθιμα, τεχνικές που σχετίζονται άμεσα με την πορεία της αγγειοπλαστικής τέχνης, τόσο στο νησί της Λέσβου, όσο και στην ευρύτερη περιοχή».

Ο εκθεσιακός χώρος τοποθετείται στις μπατές του Μουσείου (μικρές αποθήκες όπου παρέμεναν οι ελιές μέχρι την άλεσή τους) προσδίδοντας αυθεντικότητα και πρωτοτυπία στην εκθεσιακή αφήγηση, διατηρώντας τη γοητεία ενός βιωμένου χώρου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης