Άνθρωποι και βιβλία - 860 μέτρα ψηλά!

this

Με την έκθεση «Προυσός: άνθρωποι και βιβλία - Σελίδες από την Αγαθίδειο Βιβλιοθήκη» ανοίγουν φέτος οι πόρτες της ομώνυμης βιβλιοθήκης στο χωριό Προυσός, 860 μέτρα υψηλά στην Ευρυτανία

Ένα παράλληλο βιογραφικό αφήγημα, εξιστορείται μέσα από την σχέση μιας βιβλιοθήκης και των ανθρώπων που συνδέθηκαν με αυτή αποτυπώνοντας την ιστορία μιας κοινότητας, των ανθρώπων της και του Βικτωριανού λογίου Αναστασίου Αγαθίδη.

Η ιστορικός Λεωνή Θανασούλα, ιθύνων νους της πρωτοβουλίας «Ελληνικό Σχολείο Προυσού», έχει αναλάβει την υλοποίηση των ετήσιων δράσεων που πραγματοποιούνται στο χωριό Προυσός -δίπλα στην ομώνυμη Μονή- 860 μέτρα υψηλά της Ευρυτανίας.

Με την οπτική της διαχείρισης του πολιτισμού με σύγχρονο πνεύμα σε έναν από τους ορεινότερους και αραιοκατοικημένους νομούς της Ελλάδας, ανέλαβε την ευθύνη της έρευνας και της επιμέλειας της έκθεσης «Προυσός: άνθρωποι και βιβλία - Σελίδες από την Αγαθίδειο Βιβλιοθήκη», η οποία ανοίγει φέτος τις πόρτες της ομώνυμης βιβλιοθήκης με διάρκεια από τις 11 έως τις 23 Αυγούστου.

Όπως διαβάζουμε στο σχετικό δελτίο τύπου σχετικά με την έκθεση: «Η πρώτη βιβλιοθήκη της περιοχής ιδρύθηκε στο μοναστήρι του Προυσού κατά την προεπαναστατική περίοδο, διαμόρφωσε και ενίσχυσε μια κοινότητα-πρότυπο ως κέντρο παιδείας για εκατόν πενήντα χρόνια.

Στα τέλη του 19ου αιώνα βρήκε τη συνέχειά της από την Αγαθίδειο Βιβλιοθήκη κληροδότημα του Βικτωριανού λογίου και ευεργέτη Αναστασίου Αγαθίδη και αργότερα τη Λαϊκή Βιβλιοθήκη.

Η έκθεση αποτελεί ένα παράλληλο βιογραφικό αφήγημα της βιβλιοθήκης και των ανθρώπων που συνδέθηκαν με αυτήν.

Ένα ψηφιδωτό μέσα από τα αρχεία της Αγαθιδείου μαρτυρεί την αμφίδρομη σχέση βιβλιοθήκης-κοινότητας διαχρονικά, όπου μέσω των βιβλίων ο Προυσός αυτοπροσδιορίζεται, αντανακλά μέρος της ταυτότητάς του, πλουτίζει, επεκτείνεται».

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

olympia-festival-kinimatografou

Έξι εκπαιδευτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα παρέχουν την τεχνογνωσία τους για την εκπαίδευση νέων κινηματογραφιστών μέσω του «1st Olympia “Creative Ideas” Pitching Lab» στο πλαίσιο του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

monopati-iros

Ανάβαση «ψυχής» από εκατοντάδες πεζοπόρους και ορειβάτες κάθε Νοέμβριο στην Εύβοια

2
ray-liz

Ο 48χρονος Βρετανός Ρίτσαρντ Μπίλινγχαμ επιστρέφει στην πατρίδα του συντροφιά με το Βραβείο Καλύτερης ταινίας Χρυσός Αλέξανδρος - Θόδωρος Αγγελόπουλος, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ, ενώ οι άλλοι 2 Αλέξανδροι, ο Αργυρός πήγε στην ταινία της Γερμανίδας Εύα Τρόμπις Όλα Καλά και ο Χάλκινος στον Ταϊλανδό Πουτσιπόνγκ Αρουνπένγκ για την ταινία Διαβολόψαρο

tiniaki-marmarotecnia

Ο “μικρόκοσμος” της τηνιακής μαρμαροτεχνίας από τον 17ο έως και το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, καταγράφεται -με σημείο αναφοράς τον κύκλο εργασιών γύρω από λατομεία και σχιστήρια- στο έργο του δρ Αλέκου Ε. Φλωράκη της νέας έκδοσης του ΠΙΟΠ