Άνθρωποι και βιβλία - 860 μέτρα ψηλά!

this

Με την έκθεση «Προυσός: άνθρωποι και βιβλία - Σελίδες από την Αγαθίδειο Βιβλιοθήκη» ανοίγουν φέτος οι πόρτες της ομώνυμης βιβλιοθήκης στο χωριό Προυσός, 860 μέτρα υψηλά στην Ευρυτανία

Ένα παράλληλο βιογραφικό αφήγημα, εξιστορείται μέσα από την σχέση μιας βιβλιοθήκης και των ανθρώπων που συνδέθηκαν με αυτή αποτυπώνοντας την ιστορία μιας κοινότητας, των ανθρώπων της και του Βικτωριανού λογίου Αναστασίου Αγαθίδη.

Η ιστορικός Λεωνή Θανασούλα, ιθύνων νους της πρωτοβουλίας «Ελληνικό Σχολείο Προυσού», έχει αναλάβει την υλοποίηση των ετήσιων δράσεων που πραγματοποιούνται στο χωριό Προυσός -δίπλα στην ομώνυμη Μονή- 860 μέτρα υψηλά της Ευρυτανίας.

Με την οπτική της διαχείρισης του πολιτισμού με σύγχρονο πνεύμα σε έναν από τους ορεινότερους και αραιοκατοικημένους νομούς της Ελλάδας, ανέλαβε την ευθύνη της έρευνας και της επιμέλειας της έκθεσης «Προυσός: άνθρωποι και βιβλία - Σελίδες από την Αγαθίδειο Βιβλιοθήκη», η οποία ανοίγει φέτος τις πόρτες της ομώνυμης βιβλιοθήκης με διάρκεια από τις 11 έως τις 23 Αυγούστου.

Όπως διαβάζουμε στο σχετικό δελτίο τύπου σχετικά με την έκθεση: «Η πρώτη βιβλιοθήκη της περιοχής ιδρύθηκε στο μοναστήρι του Προυσού κατά την προεπαναστατική περίοδο, διαμόρφωσε και ενίσχυσε μια κοινότητα-πρότυπο ως κέντρο παιδείας για εκατόν πενήντα χρόνια.

Στα τέλη του 19ου αιώνα βρήκε τη συνέχειά της από την Αγαθίδειο Βιβλιοθήκη κληροδότημα του Βικτωριανού λογίου και ευεργέτη Αναστασίου Αγαθίδη και αργότερα τη Λαϊκή Βιβλιοθήκη.

Η έκθεση αποτελεί ένα παράλληλο βιογραφικό αφήγημα της βιβλιοθήκης και των ανθρώπων που συνδέθηκαν με αυτήν.

Ένα ψηφιδωτό μέσα από τα αρχεία της Αγαθιδείου μαρτυρεί την αμφίδρομη σχέση βιβλιοθήκης-κοινότητας διαχρονικά, όπου μέσω των βιβλίων ο Προυσός αυτοπροσδιορίζεται, αντανακλά μέρος της ταυτότητάς του, πλουτίζει, επεκτείνεται».

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

synthesi01

Το Κράτος ως Λερναία Ύδρα, όπως «λέει» και ο τίτλος του νέου βιβλίου του καθηγητή Γιώργου Δερτιλή – ένα δοκίμιο που περιγράφει επτά μορφές με τις οποίες μπορούμε σήμερα πλέον να σκεφτούμε το κράτος.

1
tombazis01

Ένα ιστορικός ελαιώνας στην παραθαλάσσια περιοχή Γαλατά Τροιζηνίας στην Βορειοανατολική Πελοπόνησσο απέναντι απο το όμορφο νησί του Πόρου φτιαγμένος από τον ναύαρχο της Επανάστασης  Εμμανουήλ Τομπάζη μας δίνει σήμερα ένα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

lev01

Η κα Βάσω Βούζα-Κυρατζή συνάντησε στη πόλη των Γρεβενών τον σχεδιαστή Στέλιο Παπαλαμπρόπουλο και καρπός αυτής της συνάντησης η δημιουργική δουλειά που συνοδεύει μια παραγωγική προσπάθεια με επίκεντρο μια φάρμα λεβάντας.

1
barber0

Ποιόν εν τέλει εμπιστεύεται ένας κουρέας για να αφεθεί να δεχθεί τις υπηρεσίες ενός συναδέλφου του; Ένα ενδιαφέρον θέμα…με καλοκαιρινή διάθεση.

1
60147391_2214446438624038_8701900897598308352_n

Το εστιατόριο των αδελφών Κομπογιαννίτη στη περιοχή του παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Καλαμάτας είναι ένας συνδυασμός γεύσεων που έρχεται από την τοπική παράδοση με την απαραίτητη τσαχπινιά της σύγχρονης δημιουργίας.

tsas

Ο Άγγελος Φωκιανός είναι ένας νέος Αθηναίος, επιχειρηματίας της γενιάς των 20plus αλλά και ένας επιχειρηματίας της «μιας ιδέας» -αρκεί εκείνη να βρει ανταπόκριση και να «δέσει» το ακροατήριο και πάνω σε αυτό να «χτίσει» την επιτυχία της.

jghmvew

Το Park your Cinema επιστρέφει στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ, με αφιέρωμα σε κλασικές κωμωδίες και αγαπημένες παιδικές ταινίες