Άνθρωποι και βιβλία - 860 μέτρα ψηλά!

this

Με την έκθεση «Προυσός: άνθρωποι και βιβλία - Σελίδες από την Αγαθίδειο Βιβλιοθήκη» ανοίγουν φέτος οι πόρτες της ομώνυμης βιβλιοθήκης στο χωριό Προυσός, 860 μέτρα υψηλά στην Ευρυτανία

Ένα παράλληλο βιογραφικό αφήγημα, εξιστορείται μέσα από την σχέση μιας βιβλιοθήκης και των ανθρώπων που συνδέθηκαν με αυτή αποτυπώνοντας την ιστορία μιας κοινότητας, των ανθρώπων της και του Βικτωριανού λογίου Αναστασίου Αγαθίδη.

Η ιστορικός Λεωνή Θανασούλα, ιθύνων νους της πρωτοβουλίας «Ελληνικό Σχολείο Προυσού», έχει αναλάβει την υλοποίηση των ετήσιων δράσεων που πραγματοποιούνται στο χωριό Προυσός -δίπλα στην ομώνυμη Μονή- 860 μέτρα υψηλά της Ευρυτανίας.

Με την οπτική της διαχείρισης του πολιτισμού με σύγχρονο πνεύμα σε έναν από τους ορεινότερους και αραιοκατοικημένους νομούς της Ελλάδας, ανέλαβε την ευθύνη της έρευνας και της επιμέλειας της έκθεσης «Προυσός: άνθρωποι και βιβλία - Σελίδες από την Αγαθίδειο Βιβλιοθήκη», η οποία ανοίγει φέτος τις πόρτες της ομώνυμης βιβλιοθήκης με διάρκεια από τις 11 έως τις 23 Αυγούστου.

Όπως διαβάζουμε στο σχετικό δελτίο τύπου σχετικά με την έκθεση: «Η πρώτη βιβλιοθήκη της περιοχής ιδρύθηκε στο μοναστήρι του Προυσού κατά την προεπαναστατική περίοδο, διαμόρφωσε και ενίσχυσε μια κοινότητα-πρότυπο ως κέντρο παιδείας για εκατόν πενήντα χρόνια.

Στα τέλη του 19ου αιώνα βρήκε τη συνέχειά της από την Αγαθίδειο Βιβλιοθήκη κληροδότημα του Βικτωριανού λογίου και ευεργέτη Αναστασίου Αγαθίδη και αργότερα τη Λαϊκή Βιβλιοθήκη.

Η έκθεση αποτελεί ένα παράλληλο βιογραφικό αφήγημα της βιβλιοθήκης και των ανθρώπων που συνδέθηκαν με αυτήν.

Ένα ψηφιδωτό μέσα από τα αρχεία της Αγαθιδείου μαρτυρεί την αμφίδρομη σχέση βιβλιοθήκης-κοινότητας διαχρονικά, όπου μέσω των βιβλίων ο Προυσός αυτοπροσδιορίζεται, αντανακλά μέρος της ταυτότητάς του, πλουτίζει, επεκτείνεται».

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

vrekos

Τρία αδέρφια από το Καρπενήσι, ο Γιάννης, ο Δημήτρης και ο Βασίλης Βρέκος, έχουν δημιουργήσει μια σύγχρονη παραγωγική μονάδα κρέατος και μέσα από την προϊοντική τους γκάμα έχουν κατοχυρώσει την πατέντα ενός είδους λουκάνικου, γεμιστού με τραχανά και φέτα

o-kosmos-tis-evripidou

Για 34 χρόνια, από το 1977 έως το 2011η φιλόλογος-λαογράφος κα Ζωή Ε. Ρωπαϊτου εργάσθηκε στο Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών ως ερευνήτρια, ενώ έχει προλάβει να «γράψει» 4 βιβλία για πρόσωπα, επαγγέλματα, γειτονιές της πρωτεύουσας.Στις αρχές Οκτωβρίου θα βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία το νέο της βιβλίο για την Ευριπίδου

karteraki

Η απαίτηση ενός θαμώνα παραδοσιακού καφενείου στην Κρήτη για το βοτανικό μείγμα του ζεστού ροφήματος του έγινε στις μέρες μας premium προϊόν