Σεφέρης- Ελύτης στο Εθνικό Θέατρο

Σεφέρης- Ελύτης στο Εθνικό Θέατρο

Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων Επιδαύρια 1964 τα ονόματα των δύο ποιητών που αξιώθηκαν το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας φιγουράρουν μεταξύ των μελών του ΔΣ του κρατικού θεατρικού οργανισμού

epidavria-1964
Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων Επιδαύρια 1964 και πιο συγκεκριμένα στη 4η σελίδα βρίσκουμε την σύνθεση του ΔΣ του Οργανισμού Εθνικού Θεάτρου που είχε το αποκλειστικό προνόμιο να παρουσιάζει στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου τις παραγωγές του. Διαβάζοντας την σύνθεση του ΔΣ το βλέμμα – δίχως άλλο- σταματά σε 2 ονόματα. Τα ονόματα των 2 Ελλήνων ποιητών που κράτησαν στα χέρια τους το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Το καλοκαίρι του 1964 – με κυβέρνηση Ενώσεως Κέντρου υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου- πρόεδρος του ΔΣ του Οργανισμού Εθνικού Θεάτρου είναι ο Γιώργος Σεφέρης, ενώ μεταξύ των μελών του ΔΣ περιλαμβάνεται και ο Οδυσσέας Ελύτης. Ο πρώτος 7 μήνες νωρίτερα – Δεκέμβριος 1963- είχε παραλάβει από τα χέρια του Βασιλέα Γουσταύου ΣΤ' Αδόλφου, το δίπλωμα του βραβείου Νόμπελ - το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας από τη Σουηδική Βασιλική Ακαδημία των Επιστημών. Η ανακοίνωση της βράβευσής του έγινε την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 1963 και η επίσημη απονομή του βραβείου στις 10 Δεκεμβρίου 1963 στη Στοκχόλμη. 16 χρόνια μετά τα βήματα του Σεφέρη στη Στοκχόλμη ακολούθησε και ο Οδυσσέας Ελύτης.

Η σύνθεση του ΔΣ του Οργανισμού Εθνικού Θεάτρου το καλοκαίρι του 1964 ήταν η εξής: Πρόεδρος ο Γιώργος Σεφέρης, αντιπρόεδρος ο Γιώργος Θεοτοκάς ( ο τελευταίος έχει αναλάβει και την ευθύνη του διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού ), γενικός γραμματέας ο Ι. Μ. Παναγιωτόπουλος. Μέλη του ΔΣ ο καθηγητής της Νομικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Φαίδων Βεγλερής, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο δημοσιογράφος – θεατρικός κριτικός της εφημερίδας Έθνος Κώστας Οικονομίδης και ο λογοτέχνης, διευθυντής του περιοδικού Νέα Εστία Πέτρος Χάρης. Διευθυντής του Δραματολογίου ο λογοτέχνης Άγγελος Τερζάκης. Στην Καλλιτεχνική Επιτροπή συμμετείχαν πέραν των Π. Χάρη, Γ.Θεοτοκά και Αγγ. Τερζάκη, η συγγραφέας και κριτικός Ελένη Ουράνη ( γνωστή με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Αλκης Θρύλος ) και ο ποιητής Κλέων Παράσχος. Τέλος, διευθυντής Γραμματείας και Εθιμοτυπίας ο λογοτέχνης Τάσος Αθανασιάδης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης