Ένας διδάκτορας Φιλοσοφίας στο Εθνικό Θέατρο!

Ένας διδάκτορας Φιλοσοφίας στο Εθνικό Θέατρο!

Ο Ιάσονας Σίγμα γράφει θέατρο, ποίηση και πεζά, έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Θεάτρου (Α' Βραβείο) 2016 για το έργο: «Ένας Στρατιώτης που τον έλεγαν Λαβ», η ποιητική του σύνθεση «Χρονοσωμα» συμπεριλήφθηκε στις βραχείες λίστες του Αναγνώστη για το έτος 2014, επίσης είναι διδάκτορας Φιλοσοφίας. Ποιος είναι ο Ιάσονας Σίγμα;

sigma
Ο Ιάσονας Σίγμα (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Δημήτρη Σδρόλια) είναι φιλόσοφος και ψυχοοντοαναλυτής, διδάκτορας Φιλοσοφίας και Ψυχανάλυσης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σπούδασε υποκριτική στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν και σολιστικό πιάνο στο Ωδείο Αθηνών και στην Ανώτατη Σχολή Μουσικών και Παραστατικών Τεχνών της Στουτγάρδης.

Στις 12 Απριλίου το έργο του «Ένας στρατιώτης που τον έλεγαν Λαβ» -το οποίο ξεχώρισε και τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Συγγραφής Θεατρικού Έργου 2016 από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού- κάνει πρεμιέρα στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» του Εθνικού Θεάτρου.
sigma-1

Κλείσιμο
Σχετικά με την παράσταση διαβάζουμε:
«Προβληματικό στο γάλα…

Σ’ ένα κοντινό μέλλον ένα παιδί, αφού διαγνώστηκε φορέας του «επιθετικού γονιδίου», παραδόθηκε από τους γονείς του στο σκληρό καθεστώς του στρατού προκειμένου να μην γίνει εγκληματίας. Μα όταν η φύση μέσα του εκρήγνυται ο νεαρός στρατιώτης δραπετεύει…

Ένα σύγχρονο έργο που αναδεικνύει έναν παγκόσμιο πολιτικό προβληματισμό και την απελπισμένη ανάγκη του ανθρώπινου είδους να εξεγερθεί ενάντια στην έλλειψη ανθρωπιάς και να ορίσει ξανά σ’ αυτούς τους ακραίους μεταβατικούς καιρούς την αγάπη.

Έργο πρωτότυπο, γραμμένο σε μια ιδιότυπη γλώσσα, που ελίσσεται με επιτυχία ανάμεσα σε διαφορετικά λογοτεχνικά είδη και ρεύματα και αναζητά την Κάθαρση με όρους αρχαίας τραγωδίας.»
sigma-2

Το -επίσης- «γεμάτο» καλλιτεχνικό βιογραφικό του Ιάσονα Σίγμα περιλαμβάνει εξίσου σημαντικές διακρίσεις στο συγγραφικό του έργο.

Η ποιητική του σύνθεση «Χρονόσωμα» από τις εκδόσεις Κέδρος συμπεριλήφθηκε στις βραχείες λίστες του Αναγνώστη για το έτος 2014 στην κατηγορία Πρωτοεμφανιζόμενοι-Ποίηση, ενώ η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ τον παρουσίασε στο ευρύ κοινό συνομιλώντας με το «Χρονοσωμα» με σπαράγματα από όλο της το έργο σε ένα για πρώτη φορά συντελούμενο, -στο βιβλιοπωλείο «Επί Λέξει»- υβριδικό, ποιητικό πείραμα.

Το ποίημά του «Πλαστική Κούκλα Μιλάει» έχει μελοποιηθεί για Σοπράνο και πέντε όργανα από τον Ιωάννη Παπαδόπουλο και παρουσιάστηκε στην αίθουσα Fanny-Hensel Saal της Ανώτατης Σχολής Μουσικών Τεχνών του Αμβούργου.

Τα βραβευμένα (από τον Διαγωνισμό Κρατικών Βραβείων του Υπουργείου Πολιτισμού και την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών) θεατρικά του έργα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Οδός Πανός» με τίτλο «Θόρυβος: Έργα 2009-2016 και "Μακιγιάζ"» ενώ ο «Θόρυβος» παρουσιάστηκε από την Bijoux de Kant στο Θέατρο Τέχνης τον Οκτώβριο του 2014 (Analogio Festival).

Επίσης, η ποιητική του σύνθεση: «Μ.Ε.Μ.: Το Σωματίδιο του Έρωτα», μια σπουδή επάνω στον Έρωτα, κυκλοφόρησε από την Κάπα Εκδοτική τον Ιούνιο του 2017, με έναν πρόλογο γραμμένο ειδικά για το έργο από την Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ.

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Εθνικού θεάτρου www.n-t.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης