Ο καινούργιος κόσμος του βυθού…

Ο καινούργιος κόσμος του βυθού…

Οι πειραματικοί τεχνητοί ύφαλοι καινοτομικής τεχνολογίας που έχουν εγκατασταθεί στο Υποθαλάσσιο Βιοτεχνολογικό Πάρκο του ΕΛΚΕΘΕ στη Κρήτη διαμορφώνουν το πλαίσιο για να προχωρήσει η ιδέα των ερευνητών για την επιχειρηματική αξιοποίηση με τους Τεχνητούς Υφάλους και τις Οάσεις Κατάδυσης Αναψυχής

Ο Κώστας Ντούνας δεν είναι ο κλασσικός startuper – Το εντελώς αντίθετο. Και όμως, ο ίδιος θα μπορούσε να δηλώσει –και η δήλωση του να γίνει αποδεκτή-  ότι είναι ένας ώριμος έφηβος της νέας επιχειρηματικότητας και μάλιστα, στην αναδυομένη αγορά της γαλάζιας οικονομίας όπου οι δραστηριότητες της θάλασσας και του τουρισμού παντρεύονται με την τεχνολογία και την καινοτομία. 

Τον Κώστα τον συνάντησα το πρωί του Σαββάτου στις εγκαταστάσεις του ΙΤΕ (Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας) στην 3 ημερη εκδήλωση Match & Develop a Start – up που διοργάνωσαν το πρόγραμμα NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας, το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ / ΙΤΕ και το Bizrupt στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ήταν εκεί για να παρουσιάσει μαζί με ένα συνεργάτη του μια καινούργια, αυθεντικά πρωτότυπη ιδέα που φιλοδοξεί να καθιερωθεί και να αποδώσει τα δέοντα στο επιχειρηματικό πεδίο. Μια ιδέα που έχει να κάνει με χρόνια έρευνας στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας & Υδατοκαλλιεργειών ( Ι.ΘΑ.Β.Β.ΥΚ) στο Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε). όπου ο Κώστας Ντούνας είναι διευθυντής ερευνών. Αλλά, ας πάμε στην ιδέα. Η βάση της έχει να κάνει με την «Τεχνητή Οαση Κατάδυσης Αναψυχής» που αποτελεί μια καινοτομική πρόταση του Ινστιτούτου με στόχο τη προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, την αλιευτική διαχείριση και την προώθηση του καταδυτικού τουρισμού στη χώρα μας. Η πρόταση αυτή συνοδεύεται από μια νέα τεχνολογία που βασίζεται στην κατασκευή ειδικών τεχνητών ενδιαιτημάτων από σκυρόδεμα τα οποία προσομοιάζουν σε αισθητική και λειτουργικότητα με τον φυσικό υποθαλάσσιο βράχο.

Με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας ένας σημαντικός αριθμός υποθαλάσσιων θεματικών πάρκων κατάδυσης αναψυχής (οάσεων) θα μπορεί να εγκατασταθεί σε σχετικά μικρές περιοχές του βυθού (20,000 -50,000 τ.μ), σε μικρά βάθη (από 15 μέχρι 30 μέτρα) και κοντά σε κύρια αστικά και τουριστικά κέντρα αξιοποιώντας και αναβαθμίζοντας παράκτιες περιοχές του βυθού που δεν εμφανίζουν ιδιαίτερο οικολογικό, αρχαιολογικό ή αλιευτικό ενδιαφέρον. Τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας λύσης θα μπορούσαν και μπορούν να είναι πολλαπλά αλλά αφορούν την επόμενη μέρα της εφαρμογής. Μέχρι τότε η ιδέα του Κώστα Ντούνα και των συνεργατών του θα πρέπει να αξιωθεί να λάβει την κατάλληλη μορφή ενός τεχνοβλαστού ( spin off) για να «βγει» και να «περπατήσει» στην αγορά!

ΣΧΟΛΙΑ (2)

Αλλος

Γεια σου ρε Κώστα!

ο

Πολύ κάλο συγχαρητήρια, ευτυχώς υπάρχουν ακόμη κάτι λίγοι πολιτισμένοι άνθρωποι στον τόπο αυτό.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

scorpions

Οι Κλάους Μάινε και Ρούντολφ Σένκερ των Scorpions και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΚΟΑ, Στέφανος Τσιάλης, έδωσαν μία πρώτη γεύση από τη σύμπραξή τους στο Καλλιμάρμαρο στις 16 Ιουλίου

8
seu-jorge

Ο 48χρονος Βραζιλιάνος Seu Jorge, ένας από τους πιο ταλαντούχους σύγχρονους μουσικούς, αλλά και ηθοποιούς της Βραζιλίας, παρουσιάζει Στη σκηνή στο Ξέφωτο του Πάρκου «Σταύρος Νιάρχος» ένα αφιέρωμα στον David Bowie μαζί με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, στα πλαίσια του «Summer Nostos Festival»

mousio-iraklidon

Το Μουσείο των Ηρακλειδών εμείς οι γονείς το γνωρίσαμε από τα πρωτοποριακά προγράμματα STEM που συνδυάζουν τις θετικές επιστήμες, την τεχνολογία και το «συναίσθημα» του ανθρώπου, την Τέχνη. Αυτό το καλοκαίρι παραμένει ανοιχτό στα παιδιά και μας συστήνει μια νέα θερινή αστική κατασκήνωση Stem & Art Summer Camp διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων.

mavragani

Η 40χρονη Σοφία Μαυραγάνη, χορογράφος και δημιουργός έργων με κοινωνικοπολιτικό χαρακτήρα, παρουσιάζει τον Ιούνιο μια παράσταση χορού «στα όρια του θεάτρου και της μουσικής» –ένα ποιητικό χειμαρρώδη λόγο που ξετυλίγει επί σκηνής το νήμα της γυναικείας αφήγησης– στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν

7
rem

“REM/ κήπος” είναι ο τίτλος της νέας παράστασης της Άννας Κοκκίνου στο θέατρο Σφενδόνη. Μία παράσταση που επιχειρεί να μας υπενθυμίσει την ποιητική και ονειρική πλευρά της πραγματικότητας, που συνειδητά επιλέγουμε να αγνοούμε.

ekklisies_arthro

Μια ιστορία που περιλαμβάνει 7 επιλογές περιοχών και νησιών της Ελλάδας, περιέχεται στην ιστοσελίδα www.religiousgreece.gr της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, προτείνοντας ιδανικές παραλίες, αξιοθέατα και δραστηριότητες, συνδυασμένα με τον θρησκευτικό τουρισμό των περιοχών