Της ελιάς το... πίλημα

Της ελιάς το... πίλημα

Μια παραδοσιακή τεχνική γίνεται διέξοδος για ένα premium προϊόν προσωπικής φροντίδας, η παραγωγή του οποίου γίνεται σε ένα οικογενειακό εργαστήριο στο Λεβίδι της Αρκαδίας

Της ελιάς το... πίλημα
Το αγόρασα σε ένα ράφι με παραδοσιακά σαπούνια, από καθαρή περιέργεια στις αρχές του φετινού καλοκαιριού. Στη συνέχεια πήγα διακοπές και το είχα ξεχασμένο στις αποσκευές μου. Και όμως, όταν με το καλό το χρησιμοποίησα ένα ζεστό απόγευμα μετά το θαλασσινό μπάνιο σε ένα γρήγορο δροσερό πέρασμα από την ντουζιέρα, κατάλαβα τη διαφορά, αλλά και την απόλαυση να χρησιμοποιείς το πίλημα. Ναι, το πίλημα. Τούτο το μικρό τετράγωνο πραγματάκι προέρχεται από ένα μικρό, οικογενειακό παραδοσιακό εργαστήριο από την Αρκαδία. Πιο συγκεκριμένα, από το «Παραδοσιακό Εργαστήρι Λεβιδίου».

Στο site
www.tiselias.gr όπου παρουσιάζονται και τα προϊόντα του Εργαστηρίου, κάτω από το brand name «Της Ελιάς», διαβάζω σχετικά με το πίλημα τα εξής ενδιαφέροντα στοιχεία: «Το ανθρώπινο χέρι, το νερό της φύσης και η πρόβεια ίνα συνεργάστηκαν για αιώνες για να παρασκευάσουν μάλλινο ύφασμα. Στην αρχαία Ελλάδα το έλεγαν πίλημα, στην νεώτερη κετσέ. Με την ίδια τεχνική σφικταγκαλιάσαμε και εμείς το σαπούνι μας για πιο όμορφο και καθαρό δέρμα μετά από απολέπιση. Κάθε πίλημα δουλεύεται ξεχωριστά με 100% πρόβειο μαλλί Wonder wool και ζυγίζει 60γρ περίπου. Ανάλογα με την συμπίλησή του έχει δικό του χρωματισμό και χαρακτήρα. Διαρκεί περισσότερο και οι μάλλινες ίνες δημιουργούν μια αντιβακτηριδιακή τσέπη, η οποία σε επαφή με το δέρμα πραγματοποιεί ελαφρά απολέπιση».

Κλείσιμο


Μια παραδοσιακή τεχνική που η «συνταγή» της χάνεται στο χρόνο αποτελεί σήμερα μια διέξοδο για ένα premium προϊόν προσωπικής φροντίδας για άνδρες και γυναίκες. Το site του Εργαστηρίου και των ανθρώπων του από το Λεβίδι της Αρκαδίας αναδίνει το ξεχωριστό άρωμα του χειροποίητου πράγματος. Εκεί, διαβάζω και το εξής:

«Το εργαστήρι μας είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που δεν έχει κανένα απόβλητο. Το λάδι, η σόδα και το νερό στερεοποιούνται σε σαπούνι με απλή αντίδραση.

»Χρησιμοποιεί ελάχιστη ενέργεια κατά την παραγωγή και την συσκευασία των προϊόντων μας και προμηθεύεται τις πρώτες ύλες του από τους οικογενειακούς ελαιώνες μας, αξιοποιώντας κατά τον καλύτερο τρόπο το περίσσευμα λαδιού της προηγούμενης χρονιάς.

»Απευθύνεται σε ανθρώπους που έχουν ευαισθητοποιηθεί σε θέματα οικολογίας με την πλατιά έννοια της λέξης, δηλαδή σε εκείνους που εντάσσουν τον εαυτό τους και τη φροντίδα του σε ένα ευρύτερο πλαίσιο όπου άνθρωποι, ζώα και φυτά αποτελούν μέρος του ίδιου οικοσυστήματος, δίχως την αλαζονεία του δυτικού πολιτισμού».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης