Ελληνικό ελαιόλαδο σε στερεή μορφή;

Ελληνικό ελαιόλαδο σε στερεή μορφή;

Μία από τις ομάδες που φιλοξενούνται στο πρόγραμμα egg έχει βάλει σκοπό να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία της μικροενθυλάκωσης για να φτιάξει καινοτόμα ελληνικά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, ξεκινώντας από το λάδι

Η διαδικασία για τον 4ο κατά σειρά κύκλο του egg -του προγράμματος καινοτόμου νεανικής επιχειρηματικότητας που αποτελεί μια πρωτοβουλία εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της Eurobank που σχεδίασε και υλοποιεί σε συνεργασία με το Corallia- ξεκίνησε. Οι δηλώσεις των ενδιαφερομένων θα μπορούν να υποβάλλονται μέχρι και τις 4 Απριλίου στις 16.00. Φέτος, δύο από τις βασικές αλλαγές που εκτιμάται ότι θα «σπρώξουν» προς τα πάνω τον αριθμό των αιτήσεων είναι η αύξηση του ορίου ηλικίας των συμμετεχόντων (το ανώτατο όριο από τα 40 «πάει» στα 44 χρόνια), ενώ ο αριθμός των επιλεγμένων ομάδων που θα περάσουν το κατώφλι του κτηρίου της Λ. Συγγρού 190 θα είναι για πρώτη φορά παραπάνω από 25 και μπορεί να φθάσουν μέχρι και τις 30.

Το Πρόγραμμα egg έχει μέχρι σήμερα επιτύχει σημαντικά επιτεύγματα που ξεπερνούν κάθε προσδοκία, παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας: α) 63 καινοτόμες ιδέες έχουν γίνει σήμερα εταιρείες, β) 55 προσλήψεις νέων συνεργατών από τις εταιρείες του egg, γ) 3 υποβολές αιτήσεων ευρεσιτεχνίας, δ) 5 εταιρείες έχουν βρει επενδυτές και ε) 10 εταιρείες έχουν λάβει από την Eurobank χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους.

Σήμερα, στο κτήριο της Λ. Συγγρού φιλοξενούνται και συνεχίζουν την προσπάθειά τους οι ομάδες του 3ου κύκλου (2015-2016). Η γκάμα των τομέων δραστηριότητας που επέλεξαν οι ομάδες αυτού του κύκλου είναι ιδιαίτερα ευρεία. Ας δούμε μία προς μία τρεις προτεινόμενες ομάδες και τα προϊόντα/υπηρεσίες τους.

α)
Τι θα λέγατε για ελληνικό ελαιόλαδο σε στερεή μορφή; Η ομάδα της ARDUS.tech και ο εμπνευστής και δημιουργός της, ο Βασίλης Σιώρος (απόφοιτος του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Πελοποννήσου που έχει την έδρα στην Καλαμάτα και με προϋπηρεσία σε φαρμακοβιομηχανίες και πολυεθνικές ειδών διατροφής) φαίνεται να το έχουν βάλει σκοπό να «τρώμε» αλλιώς το λάδι.

Πιο συγκεκριμένα, η ARDUS.tech (Ελληνικά Μικροενθυλακωμένα Τρόφιμα) είναι μια νέα εταιρεία τεχνολογίας που δραστηριοποιείται στη βιομηχανία λειτουργικών τροφίμων και ποτών και όπως αναφέρεται στην παρουσίαση του προφίλ των ομάδων στο site του egg η ARDUS.tech «χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της μικροενθυλάκωσης, μπορεί να προσφέρει στους πελάτες της ένα ευρύ φάσμα προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας ανώτερης ποιότητας. Με αφετηρία τη δημιουργία προϊόντων που θα βασίζονται στη μετατροπή του ελληνικού ελαιολάδου σε στερεή μορφή (Greek olive oil powder), στόχος της εταιρείας η δημιουργία καινοτόμων ελληνικών προϊόντων που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της σύγχρονης αγοράς διεθνώς, για λύσεις και προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας».β) Όταν το έξυπνο κινητό βοηθά στην οικιακή γεωργία… Και όμως, μη σας προξενεί καμία κατάπληξη. Η City Crop είναι μια εταιρεία που ασχολείται με την κατασκευή και την πώληση αυτοματοποιημένων συστημάτων υδροπονικής καλλιέργειας σε κλειστό χώρο που ελέγχονται με την τεχνολογία smartphone.

Συγκεκριμένα, το κάθε σύστημα αποτελεί μέρος μιας συσκευής η οποία επιτρέπει στον καταναλωτή να καλλιεργεί φρούτα, λαχανικά, βότανα ή ακόμα και λουλούδια κάτω από ειδικές κλιματολογικές συνθήκες. Του δίνει τη δυνατότητα να ελέγχει τη θερμοκρασία, την υγρασία, τον φωτισμό και την πρόοδο της καλλιέργειας, χρησιμοποιώντας το σχετικό app στο smartphone του, καθώς και να μοιράζεται την εμπειρία του ανταλλάσσοντας απόψεις, φωτογραφίες και βίντεο μέσα από τη διαδικτυακή κοινότητα της εταιρείας.

Ο Χρήστος Ραφτογιάννης, συνιδρυτής της ομάδας (απόφοιτος του ΤΕΙ Κρήτης) μας ενημέρωσε σχετικά: «Πρόκειται για τη πρώτη πλήρως αυτοματοποιημένη συσκευή καλλιέργειας εσωτερικού χώρου, η οποία βασίζεται στην υδροπονία και σου δίνει τη δυνατότητα να καλλιεργείς φρέσκα και υγιεινά λαχανικά, βότανα και φρούτα όλο τον χρόνο, χρησιμοποιώντας το mobile app της CityCrop. Η συσκευή είναι ένας έξυπνος κήπος εσωτερικού χώρου που σου δίνει τη δυνατότητα να καλλιεργείς 3 φορές γρηγορότερα, χρησιμοποιώντας 60% λιγότερο λίπασμα και έως 98% λιγότερο νερό από μια συμβατική καλλιέργεια».

γ) Στην περίπτωση της ομάδας GRAPES δεν θα ήταν και υπερβολή αν μιλούσαμε για τις… ρώγες της τεχνολογίας. Η ομάδα όπως διαβάζουμε σχετικά στο site του egg δραστηριοποιείται στον κλάδο της γεωργίας ακριβείας. Οι ίδιοι γράφουν τα εξής: «Στόχος μας να συστήσουμε τις τεχνολογίες της ρομποτικής και της τηλεπισκόπησης σε όλους τους Έλληνες γεωργούς-οινοποιούς. Βασικός άξονας της ομάδας GRAPES είναι η έγκαιρη διάγνωση ασθενειών στον αμπελώνα και ο εντοπισμός των ώριμων προς συλλογή στελεχών, που θα επιφέρουν το ποιοτικότερο κρασί. Συνδυάζοντας υφιστάμενες τεχνολογίες μέσω πλατφόρμας αυτοματοποιημένης ανάλυσης, η ομάδα του GRAPES στοχεύει στη δραστική μείωση του χρόνου αναλύσεων, στη βελτιστοποίηση της ποιότητας παραγωγής, στην άριστη ανάλυση ολόκληρης της παραγωγής χωρίς σφάλματα, στη μείωση του κόστους, στην εξάλειψη κινδύνου τραυματισμού ανθρώπων και κυρίως στη βελτιστοποίηση της ποιότητας παραγωγής του κρασιού. Όραμά μας να κατακτήσουμε τις αγορές όλης της Μεσογείου».

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

proin_arthros

Η Μαρία στα 27 της χρόνια έχει τελειώσει το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό της στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (πρόγραμμα «Αειφορική Γεωργία, Διαχείριση Φυσικών Πόρων και Τρόφιμα», με κατεύθυνση την Αγροτική Οικονομία), έχει εκπαιδευθεί στην Αμερικανική Γεωργικής Σχόλης, σχετικά με τη διαχείριση αγελαδοτροφικής μονάδας και τις ζωοτροφές και έχει παρακολουθήσει με επιτυχία ώρες επί ωρών σεμινάρια για πωλήσεις. Σήμερα μαζί με τον αδελφό της είναι η τρίτη γενιά μιας οικογενειακής επιχείρησης στον αγροδιατροφικό τομέα που δηλώνει ηχηρό «παρών».

Κώστας Τσαούσης

fdgw

Ένα ζευγάρι φοιτητών από την Πάτρα κέρδισε τον φοιτητικό διαγωνισμό Mindspace Challenge 2019 παρουσιάζοντας μια επιχειρηματική ιδέα για βιολογικά ηδύποτα χωρίς ζάχαρη.

Κώστας Τσαούσης

mhdd_arthros

Δύο χρόνια μετά την πρώτη παρουσίασή της στο Εθνικό Θέατρο της Χάγης η «Μήδεια» του Ευρυπίδη, στη σπουδαία μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά και μέσα από τη σκηνοθετική ματιά του Δημήτρη Γεωργαλά, παρουσιάζεται από τις 20 Ιουνίου και για έντεκα μόνο παραστάσεις στον ιδιαίτερο χώρο του εγκαταλελειμμένου ξενοδοχείου «Μπάγκειον» στην Ομόνοια.

Α-Φ Καβαλιεράτου

1
gcycew

Θα πιστεύατε ποτέ ότι μια ξανθιά μπύρα - μια αφιλτράριστη lager με φρουτώδη αρώματα, γεμάτο σώμα και ήπια πικρή επίγευση- ότι θα μπορούσε να συνοδεύσει μια παραδοσιακά ομελέτα με καρολάδες; Και όμως, η απάντηση είναι «Ναι».

flogero01

Η χειροποίητη ετικέτα με τις αριθμημένες φιάλες, ο συλλεκτικός χαρακτήρας (1517 φιάλες όλη η παραγωγή) και ο τρόπος διάθεσης του δίνει στο Φλογερό του 2015 μια ξεχωριστή θέση στο γευστικό χάρτη των οινόφιλων.

xaplostra_main01

Πόσο στοιχίζει μια ξαπλώστρα με τα συνοδευτικά της – από μια ομπρέλα για σκιά στον ήλιο αλλά και εμφιαλωμένο νερό, καφέδες, ελαφρά γεύματα και πετσέτες θαλάσσης; Εξαρτάται από την τοποθεσία, την ημέρα (καθημερινές ή Σαββατοκύριακα) και την περίοδο.

23
act4greece

Η μια καμπάνια αφορά την αναβίωση του κήπου- παιδικής χαράς της Ακροπόλεως και η δεύτερη καμπάνια αφορά την συντήρηση και αναβάθμιση των υποδομών του Ολύμπιον, ένα κτήριο της Θεσσαλονίκης συνδεδεμένο με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου