Πώς να γιορτάσετε τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Πώς να γιορτάσετε τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Ένας σύντομος οδηγός με τα προγράμματα των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας για αυτό το τριήμερο

Πώς να γιορτάσετε τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Υπάρχουν συγκεκριμένες ημερομηνίες που μπορούν να λειτουργήσουν σαν αφορμή να κάνουμε κάτι που περισσότεροι από εμάς έχουμε παραμελήσει: να επισκεφτούμε ένα ή και περισσότερα από τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης μας και να μάθουμε κάτι παραπάνω για τη συλλογική κληρονομιά μας, για την οποία (δικαιολογημένα) τόσο πολύ καυχόμαστε, χωρίς συνήθως να έχουμε πλήρη γνώση της. Τέτοιες ημερομηνίες είναι η Διεθνής Ημέρα Μουσείων (18 Μαΐου) ή η γιορτή της αυγουστιάτικης πανσελήνου με το άνοιγμα πολλών αρχαιολογικών χώρων. Μία ακόμα αφορμή είναι και οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς που πρόκειται να γιορταστούν το σαββατοκύριακο (26 και 27 Σεπτεμβρίου) που έχουμε μπροστά μας, με ελεύθερη είσοδο για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία και με ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων που καλύπτει περισσότερα από 100 σημεία σε όλη τη χώρα.

Ο εορτασμός για το 2015-2016 είναι αφιερωμένος στο δίπολο «Βία και Ανεκτικότητα» - ένα ζήτημα διαχρονικό και πολυδιάστατο. Εκδηλώνεται ποικιλόμορφα και με διαφορετική δυναμική. Μπορεί να αφορά στην πολιτική ιδεολογία, την κοινωνική οργάνωση, αλλά και την προσωπική στάση απέναντι σε οτιδήποτε είναι ξένο ή παρεκκλίνει από τις νόρμες και τα «καθεστώτα» κάθε εποχής.

Το σαββατοκύριακο του εορτασμού δίνεται η αφορμή να παρουσιαστεί ο ρόλος της ανεκτικότητας ως καθοριστικού παράγοντα του πολιτικού και πολιτισμικού γίγνεσθαι, μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα, με λιγότερο ή περισσότερο φανερό τρόπο. Ο σεβασμός των πεποιθήσεων του Άλλου, η αποδοχή του μη όμοιου και η δυνατότητα της ελεύθερης έκφρασης της ατομικής ή συλλογικής ταυτότητας είναι μια κατάκτηση που «τυπικά» και θεωρητικά έχει ήδη επιτευχθεί τουλάχιστον από την εποχή του Διαφωτισμού. Σε ποιο σημείο βρισκόμαστε σήμερα;

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τις σημαντικές εκδηλώσεις για την Αθήνα, με την ελπίδα ότι του χρόνου θα μεγαλώσουν σε κλίμακα και θα απομακρυνθούν από το ασφαλές δίπολο «δωρεάν είσοδος-λίγες ξεναγήσεις» προκειμένου να προσελκύσουν ακόμα μεγαλύτερο κοινό.

Κλείσιμο

Μουσείο ΑκρόποληςΤο Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου και την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου το Μουσείο Ακρόπολης θα παραμείνει ανοιχτό από τις 8.00 έως τις 20.00 και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για τους επισκέπτες από τις 17.00 έως τις 20.00. Το Μουσείο θα προσφέρει στους επισκέπτες του τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τα τοπία, τους ανθρώπους και τα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα από τη Σαμοθράκη, με τη βοήθεια των αρχαιολόγων-φροντιστών του μουσείου. Το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου και την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015, από τις 17.00 έως τις 20.00, οι αρχαιολόγοι-φροντιστές θα βρίσκονται στον χώρο της περιοδικής έκθεσης «Σαμοθράκη. Τα Μυστήρια των μεγάλων θεών» για ν’ απαντούν στις ερωτήσεις των επισκεπτών. Συνεχίζονται επίσης οι τακτικές θεματικές παρουσιάσεις για τη Σαμοθράκη από τους Αρχαιολόγους-Φροντιστές (η είσοδος στην περιοδική έκθεση είναι ελεύθερη όπως και η συμμετοχή στις παρουσιάσεις).

Αναλυτικά οι παρουσιάσεις:
Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου
«Οι Μεγάλοι Θεοί της Σαμοθράκης και η Αθηνά της Ακρόπολης», 20.00 ελληνικά και 18.00 αγγλικά (για τη συγκεκριμένη θεματική παρουσίαση είναι απαραίτητη η έκδοση εισιτηρίου γενικής εισόδου)

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου:
«Σαμοθράκη. Τα μυστήρια των Μεγάλων Θεών», 13.00 ελληνικά και 11.00 αγγλικά

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου:
«Σαμοθράκη. Τα μυστήρια των Μεγάλων Θεών», 13.00 ελληνικά, 11.00 αγγλικά και 11.00 γαλλικά

Μπορούν να συμμετάσχουν 40 επισκέπτες ανά παρουσίαση, για αυτό θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας. Δήλωση συμμετοχής στο Γραφείο Πληροφοριών στην είσοδο του Μουσείου.

Βυζαντινό και Χριστιανικό ΜουσείοΤο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο συμμετέχει στον εορτασμό διοργανώνοντας το σαββατοκύριακο ωριαίες ξεναγήσεις, στο πλαίσιο των οποίων οι αρχαιολόγοι του θα παρουσιάσουν στους επισκέπτες επιλεγμένες εκθεσιακές ενότητες και εκθέματα τόσο των βυζαντινών όσο και των μεταβυζαντινών συλλογών, που αποτυπώνουν το δίπολο «Βία και ανεκτικότητα», όπως αυτό καταγράφεται από τον 4ο έως και τον 19ο αιώνα. Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν στις 12.00, 13.00, 17:30 και 18:30. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλέφωνο 213 213 9572 (καθημερινές από τις 09.00 έως τις 15.00).

Επίσης, την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου, στις 12.00, θα πραγματοποιηθεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ανάμεσα στη βία και την ανεκτικότητα» που απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας από 11 ετών και άνω. Για δηλώσεις συμμετοχής στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλέφωνο: 213 2139507 (καθημερινές από τις 09.00 έως τις 16.00). Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Εθνικό Αρχαιολογικό ΜουσείοΤο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο προσεγγίζει τις φετινές εκδηλώσεις με... μελωδίες. Για αύριο, Σάββατο, στις 18.00 έχει οργανώσει μουσική εκδήλωση στην αίθουσα του Βωμού με τίτλο «…Στης διχονοίας πιάσθηκαν τον φονικόν αγώνα και πάλιν ομογνώμησαν και ως φίλοι εχωρισθήκαν». Η Φένια Χρήστου και ο Νίκος Ξανθούλης εμπνέονται από την Ιλιάδα του Ομήρου και ερμηνεύουν με συνοδεία πιάνου και αρχαίας λύρας, σε δικές τους πρωτότυπες συνθέσεις, σκηνές όπου η ανεκτικότητα καταλύει τη βία. Προλογίζει η αρχαιολόγος Δρ. Ελένη Κωνσταντινίδη-Συβρίδη, η οποία παρουσιάζει την πρόσληψη της βίας και ανεκτικότητας μέσα από παραδείγματα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας.

Νομισματικό Μουσείο

Το Νομισματικό Μουσείο ετοίμασε μία εκδήλωση με τίτλο «Βία και Ανεκτικότητα: οι δύο όψεις του νομίσματος». Πρόκειται για μία θεματική ξενάγηση για ομάδες μέχρι 25 άτομα, (μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου και ενήλικες). Μέσα από επιλεγμένα εκθέματα του Νομισματικού Μουσείου ξεδιπλώνεται μια σειρά από ιστορικά γεγονότα τα οποία συνδέονται με πολεμικά, κυρίως, επεισόδια και σημαδεύουν τον ελλαδικό χώρο, από τον 5ο αιώνα πΧ. μέχρι το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.Πραγματοποιείται σήμερα Παρασκευή (9.00-10.30 και 11.00-12.30) και αύριο, Σάββατο, (10.00-11.30 και 12.00-13.30). Για δήλωση συμμετοχής καλείτε στο 210 3643774.

Επίσης, το Μουσείο συνεχίζει μία παράδοση που ξεκίνησε το 2003 σε συνεργασία με το Ίδρυμα Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών (ΙΕΤΑ) - Νομισματοκοπείο της Τράπεζας της Ελλάδας, για την ετήσια κοπή Αναμνηστικών Μεταλλίων του Μουσείου, τα οποία προσφέρονται δωρεάν στο κοινό. Το Νομισματικό Μουσείο για την κοπή του μεταλλίου επιλέγει ένα νόμισμα σχετικό με τη θεματολογία που ορίζεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό και αλλάζει κάθε διετία. Για το 2015-2016 στο αναμνηστικό μετάλλιο απεικονίζεται η πίσω όψη αργυρού δηναρίου του Μάρκου Ιούνιου Βρούτου (43-42 π.Χ.), με τον πίλο (σκούφο) της ελευθερίας ανάμεσα σε δύο εγχειρίδια και την επιγραφή EID(IBUS) MAR(TIS) (Ειδοί Μαρτίου), ημέρα δολοφονίας του Ιούλιου Καίσαρα.

Αρχαιολογικός χώρος και μουσείο Αρχαίας Αγοράς

Στον συγκεκριμένο χώρο πραγματοποιείται σήμερα μία δράση ευαισθητοποίησης για μαθητές Γ΄ Γυμνασίου-Λυκείου με τίτλο «Θ-ink: τα γκράφιτι ως ιστορική μαρτυρία ή φθορά στα μνημεία της πόλης». Η ίδια δράση θα πραγματοποιηθεί σήμερα και στον Αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού και στον Αρχαιολογικό χώρο Λόφων–Μουσών (Φιλοπάππου)–Πνύκας–Νυμφών (Φυλακή Σωκράτους). Ανοιχτή συζήτηση για το ίδιο θέμα, με τίτλο «Θ-ink - γκραφίτι. Αρχαία και νέα ίχνη στην πόλη», θα οργανωθεί την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου στις 19.30 στο Κτήριο Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων από τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νέων Μνημείων και την ομάδα ST.A.CO. (Street Art Conservators) του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του ΤΕΙ Αθήνας.

Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου ΠειραιώςΤο Ιστορικό Αρχείο του ΠΙΟΠ (Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14, Ταύρος) προβάλλει σήμερα, Παρασκευή, στις 21.00 τη συγκλονιστική ταινία «Οι 12 ένορκοι» του Σίντνεϊ Λιούμετ, μια καθηλωτική δικαστική ιστορία, μια αλληγορία για την εφαρμογή της δημοκρατίας στην κοινωνία. Επίσης, στον ίδιο χώρο το σαββατοκύριακο στις 19.30 θα ανέβει η θεατρική παράσταση του Γυάλινου Μουσικού Θεάτρου - Παιδική Σκηνή, «ΤΑ ΑΔΥΝΑΤΑ ΔΥΝΑΤΑ - Ο μικρός Νεόφυτος σε περιπέτειες», για παιδιά 7-12 ετών, αλλά και τους γονείς τους. Με θέατρο σιλουετών, ζωντανή μουσική, ακροβατικά και διαδραστικά παιχνίδια προσεγγίζεται το θέμα του σχολικού εκφοβισμού με χιούμορ και ευαισθησία. Παράλληλα, θα πραγματοποιείται θεματική ξενάγηση ενηλίκων στον χώρο, το έργο και το περιεχόμενο του Ιστορικού Αρχείου. Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη για το κοινό, όμως είναι απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο τηλέφωνο 210 3418011 (9.00-19.00).

Παιδικό Μουσείο της Αθήνας

Για τους μαθητές Δημοτικού το Μουσείο οργανώνει την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου στις 12.00 το ωριαίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Οι έτσι και οι αλλιώς», προκειμένου να τους ενημερώσει για τη διαφορετικότητα και την ανεκτικότητα.

Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης

Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης συμμετέχει στον εορτασμό παρουσιάζοντας τη νέα έκθεση «Μόνος ή Μοναδικός; διαφορετικότητα & ρατσισμός». Το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου πραγματοποιούνται οικογενειακές δράσεις για παιδιά 5-11 ετών μαζί με τους γονείς τους, οι οποίες επαναλαμβάνονται ανά μία ώρα, από τις 10.00 έως τις 14.00. Την Κυριακή στις 12.00 θα παρουσιαστεί η έκθεση σε μικρούς και μεγάλους, με ξενάγηση από την επιμελήτρια Κατερίνα Παναγιωτοπούλου, αλλά και παιχνίδια και δραστηριότητες για τα παιδιά. Περισσότερες λεπτομέρειες στο 210 3312621.

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο στο Μέγαρο Παλαιάς Βουλής (Σταδίου 13) οργανώνει μία ψηφιακή παρουσίαση αντικειμένων από τις συλλογές του, η οποία έχει τίτλο «Η ανεκτικότητα ως στοιχείο καθημερινότητας σε περιόδους ηρεμίας μεταξύ κατακτητών και κατεκτημένων στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα». Θα λάβει χώρα και τις τρεις ημέρες (Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή), μεταξύ 9.30 και 13.30.

Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος

Ένα ικανοποιητικό πρόγραμμα προσφέρει το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος με αφορμή την περίσταση. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στη μόνιμη συλλογή Ολοκαυτώματος του Μουσείου στις 11.00 (η οποία θα επαναληφθεί την Κυριακή στις 12.00), ενώ στις 12.00 θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Ας είναι η Μνήμη σου Αγάπη» στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Μουσείου. Τέλος, την Κυριακή στις 13.00 θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Το Τραγούδι της Ζωής» του Τώνη Λυκουρέση. Για δηλώσεις συμμετοχής και κρατήσεις θέσεων καλέστε την κ. Οριέττα Τρέβεζα στο 210 3225582.
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης