LIVE

Κορωνοϊός

Εικαστικός λαβύρινθος χωρίς... μέτρο

Εικαστικός λαβύρινθος χωρίς... μέτρο

Το Μουσείο Μπενάκη και το Ιδρυμα ΔΕΣΤΕ παρουσιάζουν την έκθεση «Ameτρια» στο κτίριο της Οδού Πειραιώς

Το να λέγαμε ότι η έκθεση «Ameτρια» που παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη είναι μια ξεχωριστή εμπειρία, θα έμοιαζε κοινότυπο αλλά δεν είναι καθόλου. Η έκθεση, που καταλαμβάνει όλους τους ισόγειους χώρους του κτηρίου επί της Πειραιώς, δίνει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να χαράξει τη δική του πορεία, να σταθεί στις δικές του ανάγκες, να ανακαλύψει τις δικές του αμετρίες.«Αμετρία είναι το προνόμιο του δυσανάλογου, του υπερβάλλοντος, της απόρριψης μια καθολικής προσέγγισης, του σφάλματος που αποδεικνύεται σωστό. Αδιαφορώντας εντελώς για τις αξίες της κοινοτικής ζωής, που προωθούν τις αρετές του μέ­τρου και του ευτυχούς μέσου όρου, η αμετρία (dismeasure) αποτελεί έκφραση μιας πρωτογενούς άσκοπης ενόρμησης, η οποία δεν θέλει να έχει, ούτε να μην έχει, και που μοναδική της πρόθεση είναι να ασκείται χωρίς αναστολές. Ο βαθμός της αμετρίας εξαρτάται από το πόσο ακραία είναι η ενόρμηση που εκφράζει», όπως εξηγεί το ενημερωτικό κείμενο του μουσείου.

Έτσι αυτή η συνάντηση του Μουσείου Μπενάκη με το ίδρυμα ΔΕΣΤΕ έχει τεράστια γκάμα σε έργα σύγχρονα και μη. Το αποτέλεσμα της έρευνας που έγινε σε όλες τις συλλογές του μουσείου αλλά και του ΔΕΣΤΕ ήταν έργα τέχνης και αντικείμενα να γίνουν τεκμήρια μιας ενόρμησης η οποία, ως ακριβής και προσδιορισμένη οντότητα να συμμετάσχει στην εξέλιξη της σκέψης. 67 έργα επώνυμων καλλιτεχνών και περίπου 70 αγνώστων καλλιτεχνών δημιουργούν ένα άτυπο λαβύρινθο στον οποίο ο καθένας χαράζει τη δική του διαδρομή.Ένας ιδιότυπος προθάλαμος, χωρίς κανένα έργο, με τον χάρτη της έκθεσης μόνο τοποθετημένο πάνω σε μαύρες κολώνες ο επισκέπτης καταλαβαίνει από την αρχή ότι πρόκειται για μια έκθεση στημένη με αυθαίρετους συνειρμούς και όχι απαραίτητα με κάποια σειρά. Μαύρα πετάσματα που δημιουργούν διαδρόμους διαφορετικών εκατοστών οι οποίοι δίνουν τη δυνατότητα να παρατηρήσεις κάποια έργα από αρκετή απόσταση και κάποια άλλα από πολύ κοντινή, όπως ο πίνακας επτά μέτρων που είσαι αναγκασμένος να δεις από απόσταση ελάχιστων εκατοστών.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Τζιρτζιλάκη, καλλιτεχνικό υπεύθυνο του ΔΕΣΤΕ, αυτή η έκθεση δημιουργεί μέσα από τα δίπολα αυτά έναν νέο κόσμο που απευθύνεται περισσότερο στην εμπειρία παρά στην ανάλυση. Οι φωτογραφίες από τον Προμηθέα Δεσμώτη των Δελφικών Εορτών είναι δίπλα σε προσωπογραφία του Πάνου Κουτρουμπούση, πολεοδομικά σχέδια των Αθηνών, σχέδια του Κωνσταντίνου Δοξιάδη και έργα τόσο διαφορετικά μεταξύ τους που πολλές φορές μοιάζουν απολύτως ταιριαστά.Info
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 11 Οκτωβρίου 2015.
Θα παραμείνει κλειστή τον μήνα Αύγουστο.
Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138, Αθήνα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης