Η νέα αρχή του Αιμίλιου

Η νέα αρχή του Αιμίλιου

Ο Αιμίλιος Ράφτης μιλά για το θέατρο που τόσο αγαπά, αλλά και για τα επόμενα βήματά του

Η νέα αρχή του Αιμίλιου
Ο Κάρολος Κουν, ιδρυτής του Θεάτρου Τέχνης, είχε πει: «Δεν κάνουμε θέατρο για το θέατρο. Δεν κάνουμε θέατρο για να ζήσουμε. Κάνουμε θέατρο για να πλουτίσουμε τους εαυτούς μας, το κοινό που μας παρακολουθεί κι όλοι μαζί να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί ένας πλατύς, ψυχικά πλούσιος και ακέραιος πολιτισμός στον τόπο μας». Αυτό θέλει να κάνει και ο Αιμίλιος Ράφτης
, ο οποίος μου είπε αυτήν την ωραία φράση. Ήθελε πάντα να γίνει ηθοποιός και για να τα καταφέρει έκανε αρκετές δουλειές για να τα καταφέρει - και δεν ήταν καθόλου εύκολο. Κάπως έτσι, πριν από δυο χρόνια κατάφερε να τελειώσει τη δραματική σχολή Ίασμος.

Μεγάλωσε στην Πάτρα και αισθάνεται πολύ τυχερός γιατί έχει συνεργαστεί με τον
Χάρη Ρώμα
Κλείσιμο
, ο οποίος μάλιστα τον επέλεξε ως μαθητή του στην πρώτη του δουλειά “Sex revolution”, όπου παράλληλα γνώρισε τον σκηνοθέτη και συγγραφέα Γιώργος Βάλαρης. Όπως λέει ο ίδιος, και οι δύο πίστεψαν σε αυτόν και τους ευχαριστεί από καρδιάς γι αυτό, καθώς του έδωσαν την ευκαιρία να δουλέψει σε τελείως διαφορετικούς ρόλους, από κωμωδία έως δράμα, αλλά και να συνεργαστεί στο θέατρο με τη Μάρθα Καραγιάννη
στην περσινή παράσταση «Η Μαμά είπε μη» στο θέατρο Αμιράλ, με τον
Κώστα Βουτσά στη κωμωδία «Οι απελπισμένοι» σε μεγάλη περιοδεία, τη Βάσια Τριφύλλη
και τον Παύλο Χαϊκάλη.



Αυτό που θέλει ο Αιμίλιος είναι να ανοίξει τα φτερά του πέρα από το θέατρο που υπεραγαπά. Επόμενο βήμα, η τηλεόραση, όπου μου εκμυστηρεύτηκε ότι θα τον δούμε σύντομα. Νιώθει έτοιμος για αυτό, και στην ερώτηση εάν φοβάται την τηλεόραση και τη δύναμή της μου απάντα: «Δεν νιώθω φόβο να ‘εκτεθώ’ στον πολύ κόσμο, γιατί ήδη έχω δουλέψει στο θέατρο, που είναι το πιο δύσκολο είδος και απαιτεί στρατιωτική πειθαρχία, άλλα και τεράστια υπομονή. Πιστεύω πως εμείς οι ηθοποιοί είμαστε πάντα μαθητές». Και προσθέτει για τα «εφόδια» που πρέπει να έχει ένας ηθοποιός: «Η σεμνότητα, η αθωότητα και το ήθος είναι θεωρώ τα όπλα που πρέπει κανείς μαζί με το ταλέντο να κρατάει μαζί του, αν θέλει να έχει διάρκεια».

Με χαμηλωμένο το κεφάλι μου είπε ότι ο έρωτας σε όλες τις μορφές -είτε προσωποποιείται σε μια γυναίκα είτε ενυπάρχει μέσα μας στην τέχνη και σε άλλες μορφές της ψυχής μας- είναι απαραίτητο στοιχείο, κάτι σαν το νερό στη ζωή μας. «Πιο έντονα ερωτική αρχίζω να νιώθω τη σχέση μου με το θέατρο, αλλά εκεί ευτυχώς δεν υπάρχει η φθορά, γιατί με τη σεζόν είναι σαν να αποκτάς και άλλο αντικείμενο πόθου», επισημαίνει.

Όσο για την πρόθεσή του να παραμείνει στον χώρο; «Νιώθω πως ήρθα για να μείνω, ξέροντας τις δυσκολίες που έχω να αντιμετωπίσω σε αυτή τη δουλειά και από τις οικονομικές δυσκολίες που υπάρχουν αυτή την εποχή ειδικά. Ξέρω ότι απαιτεί πολλές θυσίες και είμαι διατεθειμένος να τις υποστώ, αλλά νιώθω πως είναι αυτό που θέλει η ψυχή μου και πορεύομαι κυρίως μέσα από τα θέλω της ψυχής μου και πολλές φορές αυτά που μου στέλνει ο Θεός στον όποιο πιστεύω πολύ».



Χαίρεται που κάνει που κάνει ετερόκλητους ρόλους και του αρέσει να «τσαλακώνεται» σε ρόλους που τον προκαλούν: «Χάρηκα που τη φετινή θεατρική περίοδο είχα την τύχη να βρίσκομαι σε δύο πολύ ιδιαίτερες και διαφορετικές δουλειές. Η πρώτη που τέλειωσε πριν από λίγο καιρό. Ήταν ένα πολύ απαιτητικό ψυχολογικό θρίλερ και ένας ιδιαίτερος ανατρεπτικός ρόλος στο ‘Πέντε’ του Κώστα Μπίγαλη στο Χυτήριο και στο ‘Αμάρτησα για το παιδί σου’, που είναι μία ξεκαρδιστική φαρσοκωμωδία παρεξηγήσεων και που για πολλούς θεωρείται η κωμωδία της χρονιάς. Πραγματικά είναι μια οικογενειακή κωμωδία χωρίς βωμολοχίες και ψεύτικα τερτίπια και ένα έργο που δεν πρέπει να χάσει κανείς λάτρης της καλής κωμωδίας. Είναι έργο του μετρ του είδους Ρει Κούνεϊ που έχουν διασκευάσει με τρομερό ταλέντο και εξυπνάδα οι Βάλαρης και Παπαδόπουλος και παίζεται στο θέατρο Κιβωτός Τετάρτη με Κυριακή. Στο έργο υποδύομαι έναν Κρητικό αστυνομικό με ιδιωματική προφορά που αναλαμβάνει να ανακαλύψει όλα τα ψέματα και τις φαρσοκαταστάσεις που συμβαίνουν στο σπίτι του Τάκη Παρίση που υποδύεται ο Σωτήρης Καλυβάτσης και δίνω τη λύση στο τέλος, όταν αποκαλύπτονται με αριστοτεχνικό τρόπο τα πάντα».

Χαίρεται ιδιαιτέρως που συνεργάζεται με συνεργάτες, όπως ο Βισκαδουράκης, ο Ρούμπος και η Ανδρούτσου, αλλά ξεχωρίζει τον υπέροχο ηθοποιό και άνθρωπο που λέγεται Μάρκος Λεζές που «με συμβουλεύει και με στηρίζει και είναι τόσο δοτικός. Είναι πραγματικά μια ευτυχισμένη συγκυρία γιατί πέρα από το υπέροχο κλίμα προβών που καλλιεργεί πάντα ο Γιώργος Βάλαρης. Η ομάδα ήταν πραγματικά πολύ αγαπημένη, κάναμε μια επιτυχία σε ένα μεγάλο και πολύ φιλόξενο θέατρο σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς».



Στην ερώτηση ποια είναι τα επόμενα σχέδιά του πέραν από την τηλεόραση ο Αιμίλιος απάντησε ότι «μετά το Πάσχα ετοιμάζομαι για μια μικρή περιοδεία στην Πάτρα και στη Θεσσαλονίκη τον Μάιο και από τα τέλη Ιουνίου θα περιοδεύσουμε σε όλη την Ελλάδα σε πολλές πόλεις. Θα είναι η πρώτη μου εμπειρία και είμαι πολύ ενθουσιασμένος για αυτό!».

Από τη συζήτηση διαπίστωσα ότι μπροστά μου είχα ένα χαμογελαστό παιδί που έχει όνειρα, πάρα τις δυσκολίες που αντιμετώπισε για να τα καταφέρει έως εδώ. Είναι μόλις 28 ετών και το πείσμα είναι το μεγαλύτερο του όπλο σε όλο αυτό που κάνει έως σήμερα. Πολλές φορές θα έλεγα δεν έχει σημασία που θες να φτάσεις άλλα όπως έχει πει ο Ρόμπερτ Λούις Στήβενσον: «Να είμαστε αυτό που είμαστε και να γίνουμε αυτό που μπορούμε να γίνουμε, είναι ο μοναδικός σκοπός σ’ αυτήν τη ζωή».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης