LIVE

Κορωνοϊός

Paul vs Paul

Paul vs Paul

Paul και Frank Ze Paul, δύο κορυφαίες croissantairie και boulangerie που έχουν κάνει την Αθήνα να παραμιλάει

Paul και Frank Ze Paul: Πολλοί μπερδεύονται νομίζοντας πως πρόκειται για το ίδιο κατάστημα, όμως οι διαφορές τους είναι μεγάλες όπως και ο «ανταγωνισμός» τους στην κουζίνα και τις γεύσεις. Βρεθήκαμε στην οδό Πανεπιστημίου, όπου κορυφώνεται αυτή η «κόντρα γεύσεων», και κάναμε τον διαχωρισμό.

Frank Ze Paul


Iστορία
Το
Frank Ζe Paul ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια περίπου, με τους δημιουργούς του να είναι οι κύριοι Γρίβας και Ζοζέφ Αζάμ, και πλέον ανήκει στον επιχειρηματικό όμιλο LBL τον οποίο διευθύνουν οι κύριοι Πηλαβάκης και Έλληνας. Το πρώτο κατάστημα άνοιξε στο Παλαιό Φάληρο και εν συνεχεία επεκτάθηκε στη Βούλα και την οδό Πανεπιστημίου, ενώ το κεντρικά βρίσκονται στο Μαρούσι. Μάλιστα, εδώ και λίγες μέρες, η «οικογένεια» του Frank ze Paul αριθμεί ένα ακόμα μέλος το οποίο λειτουργεί δίπλα στο νοσοκομείο Υγεία.



Μενού
Το μενού περιλαμβάνει κάθε είδους σφολιατοειδή και γλυκά με την… επιμέλεια να είναι μοιρασμένη. Ο κ. Γρίβας είναι υπεύθυνος για τις συνταγές των σφολιατοειδών και ο κ. Αζάμ για τα γλυκά. Aπό τα σφολιατοειδή ξεχωρίζουν οι πίτσες, τα σάντουιτς και οι κις λορέν με σπανάκι και σολωμό, ενώ η έκπληξη έρχεται με τη σαλάτα εσπεριδοειδών, δημιουργία του σεφ Παναγιώτη Αργυρίου. Από τα γλυκά, ξεχωρίζουν τα προφιτερόλ γάλακτος, τα σιροπιαστά αλλά και τα σοκολατάκια, ενώ εξαιρετικό είναι και το σουφλέ σοκολάτας. O καφές που σερβίρεται είναι μάρκας Ντούσο, η οποία είναι ελληνική εταιρεία, και είναι δυνατός χωρίς όμως να ξεπερνάει τα «όρια».



Σπεσιαλιτέ
Εδώ έρχεται η μεγάλη έκπληξη καθώς, παρά την ευρεία γκάμα προϊόντων, τη διαφορά κάνουν τα... κουλούρια Θεσσαλονίκης αφού καθημερινά πωλούνται σχεδόν 500 τεμάχια! Και για να γίνει καλύτερα αντιληπτό αυτό το νούμερο, πρέπει να πούμε ότι το μαγαζί εξυπηρετεί καθημερινά λίγο παραπάνω από 700 πελάτες.

Info
Το Frank Ζe Paul λειτουργεί καθημερινά από τις 6:30π.μ. έως τις 10μ.μ.. Οι χώροι είναι διαμορφωμένοι ώστε να μπορούν να φιλοξενήσουν και εκδηλώσεις, ενώ η μέση τιμή ενός προϊόντος κυμαίνεται στα 3 ευρώ.


Paul


Ιστορία
Paul μετρούν αισίως 125 χρόνια ζωής(!), με την ιστορία τους να ξεκινάει από τη Λιλ της Γαλλίας. Εκεί ο Φρανσίς Ολντέρ, μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ανέλαβε τον οικογενειακό φούρνο τον οποίο λειτουργούσε η γιαγιά του από το 1889 και άρχισε να βάζει νέα υλικά στο ψωμί και στα γλυκά. Λίγο καιρό αργότερα, βλέποντας την αύξηση στην ζήτηση των προϊόντων του, ξεκίνησε να ανοίγει υποκαταστήματα. To 1960 εξαγόρασε τη βιομηχανία παραγωγής μπισκότων Paul (η οποία παράλληλα έδωσε και το όνομα της στην αλυσίδα των καταστημάτων), ενώ το 1980 ξεκίνησε η εισαγωγή νέων συνταγών και ταυτόχρονα η παγκόσμια επέκταση. Πλέον τα Paul αριθμούν 400 καταστήματα εκ των οποίων 90 βρίσκονται στο Παρίσι και άλλα 300 σε 33 χώρες του κόσμου. Στην Αθήνα, εκτός από την οδό Πανεπιστημίου, λειτουργούν ακόμη δύο καταστήματα σε Κηφισιά και Γλυφάδα.



Μενού
Το μενού περιορίζεται αυστηρά στη γαλλική κουζίνα και μόνο. Παράγονται σφολιατοειδή, κις λορέν, εκλέρ, μιλφέϊγ, κροκ μεσιέ κλπ. Όλες οι πρώτες ύλες εισάγονται από τη Γαλλία, ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως ο Φρανσίς Ολντέρ είχε δημιουργήσει έναν δικό του αγροτικό συνεταιρισμό ο οποίος θα παρήγαγε υλικά μόνο για τα Paul. Αντίστοιχα και ο καφές ο οποίος ναι μεν είναι μάρκας Lavazza, ωστόσο πρόκειται για μια ειδική ποικιλία η οποία παρασκευάζεται αποκλειστικά για τα Paul. Επίσης κατά την παρασκευή των προϊόντων δεν χρησιμοποιούνται συντηρητικά.



Σπεσιαλιτέ
Δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη σπεσιαλιτέ του μαγαζιού καθώς, λόγω του ότι πρεσβεύει αποκλειστικά τη γαλλική κουζίνα, δίνεται η ίδια βαρύτητα σε όλα τα εδέσματα.

Info
Το κατάστημα της Πανεπιστημίου λειτουργεί από τις 7:30π.μ. έως τις 21:30μ.μ. εκτός από τις Κυριακές. Οι καταναλωτές μπορούν να αγοράσουν μία απλή μπαγκέτα με 1,10 ευρώ ή ένα κρουασάν με 1,30 ευρώ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (17)

GR

Τα ίδια χάλια και τα δυο. Να πάτε στο Χωριάτικο στη πλατεία της Βουλας να πάθετε πλάκα.

Liza

ναι έχει ωραίο trafficking

πρωην κατοικος γαλλιας

παντως το εν λογω μαγαζι στη γαλλια δεν ειναι τοσο εστετ οσο εδω το θεωρουν. οι ελληνικοι φουρνοι ειναι μακραν ανωτεροι απλα ειναι πολλοι οι ξενομανεις στην ελλαδα

Θεοδώρου Γιώργος

Και τα δυο καταστήματα πολύ καλα με προτίμηση όμως στο Frank ZE Paul τόσο για τις τιμές του και την φρεσκάδα των προϊόντων όσο και για την ποιότητα του προσωπικού,πάντα πρόθυμο και ευγενέστατο όλες τις ώρες της ημέρας καθώς το επισκέπτομαι καθημερινά λόγω της εργασίας μου.Συγχαρητηρια τόσο στους ιδιοκτήτες όσο και στο προσωπικό του καταστήματος.

Ντένη Μαρκορα

Σε επίπεδο εξυπηρέτησης και τα δυο δίκτυα καταστημάτων έχουν πολλη δουλεια ακομη μπροστά τους! Στο μεν Paul αφ'υψηλου βλέμμα τουλάχιστον καρδιναλίων , στο κατάστημα Κηφισιας, στο δε FZP κάκιστη έως ανύπαρκτη εκπαίδευση προσωπικού!

ΜΠΡΟΚΟΛΟ

"Ψωμί να φάμε δεν είχαμε, ραπανάκια για όρεξη ζητούμε"- Ελληνική παροιμία που περιγράφει πλήρως τη σημερινή κατάσταση: Άλλοι πεινάνε και άλλοι θέλουν γαλλικές γεύσεις (απ' αυτές που δοκίμαζαν και στα χωριά τους).

Φώτης από Κύπρο

Τι ωραία και τα δυο τους, πολύ Παρίσι θυμίζουν. Και τα γαλλικά στους εσωτερικούς τοίχους των καταστημάτων, τι ωραία που είναι! Κάτι που να θυμίζει Ελλάδα υπάρχει; Μπα... Τα περισσότερα καταστήματα έχουν αγγλικές ονομασίες. Όπως και οι περισσότεροι τίτλοι των κατά τα άλλα ελληνικών ταινιών. Και οι ονομασίες των μουσικών συγκροτημάτων το ίδιο. Ε καλά. Αυτοί τραγουδάνε στα αγγλικά οι περισσότεροι. Το όνομα τους θα άφηναν Ελληνικό; Πάντως μέχρι και άρθρο εδώ στο Πρώτο Θέμα είχα διαβάσει πριν 1-2 βδομάδες που εκθείαζε καλλιτέχνες που τραγουδούσανε αντιγράφοντας τέλεια την αγγλική προφορά. Τελικά ο μόνος που μυρίζει και θυμίζει ακόμα Ελλάδα σ αυτό το τόπο είναι ο Μίκης ο Θεοδωράκης. Ίσως γι αυτό τον βρίζουν οι αριστεροί. Εν τέλει δίκαιο φαίνεται να είχε ο δημοσιογράφος των Times της Νέας Υόρκης όταν έγραφε το 2009 ότι οι Έλληνες φτιάχνουν περισσότερες αριστερές τρομοκρατικές οργανώσεις από προϊόντα γι αυτό και φαλίρισαν.

ΑΝΤΡΕΑΣ

Προς ενημέρωση σας ο η σαλάτα εσπεριδοειδών είναι δημιουργία του σεφ Παναγιώτη Αργείτη και όχι Παναγιώτη Αργυρίου και ο καφές είναι μάρκα Tusso ΟΧΙ Ντούσο. Όσο για τις τιμές θα συμφωνήσω με τον ΜΝΧ μάλλον δεν έχετε επισκεφτεί τα Paul ή τους κάνετε διαφήμιση γιατί είναι πανάκριβα!!!

NO THANKS

Κυριε Κωστικο εχετε φαει αντιστοιχα προιοντα σε παριζιανικο (εστω και συνοικιακο) φουρνο ? Θα εκπλαγειτε απο τις πλουσιες γευσεις και λογικες τιμες λαμβανοντας υποψιν ποσο ακριβοτερη πολη ειναι απ την Αθηνα. Εδω οπως και σε καθε αλλο προιον ή υπηρεσια, ειμαστε πανακριβοι και μετριοι ποιοτικα. Ο κυριος Paul π.χ θελει 8 ευρω για ενα κομματι κις λοραιν........8 ευρω.....απλα βασιζονται στην καψα του ελληναρα να δειχτει και να μοστραριστει στα μοδατα και ιν στεκια και δε χαμπαριαζει ουτε απο ακριβεια ουτε τιποτα. Το οτι πληρωνει πανακριβα ενα σαντουιτς στα προαναφερομενα καφε / φουρνους με "ίχνος" υλικων στην ιδια τιμη που αγοραζεις ενα τεραστιο μπρετζελ στο αεροδρομιο της Ζυριχης και εχει μεσα 8 κομματια αλλαντικου και 4 χοντρα κομματια τυριου αριστης ποιοτητας, ειναι κατι που περναει σε δευτερη μοιρα για τον ελληνα καταναλωτη.

Willy Coleman

Εχοντας παει μονο στο PAUL 4-5 φορες θα πω οτι ειναι πολυ ακριβο και υπερεκτιμημενο. Με εξαιρεση ενα δυο γλυκα του (μιλφειγ καφε πχ) που ηταν θεσπεσιο, ολα τα υπολοιπα ηταν μετρια και ειδικα τα αλμυρα του σχεδον απογοητευτικα. Κατανοω οτι λογω Πανεπιστημιου θα ειναι τσιμπημενο αλλα ειναι υπερ του δεοντως και πουλαει μουρη ενψ δεν το αξιζει.. (ειμαι απο αυτους που αν το προιον αξιζει, δεν με νοιαζει το κοστος).

Νίκος

Ο/η φίλος/η ΜΝΧ έχει δίκιο. Δεν έχω πρόχειρες τιμές γιατί έχω να πάω σε PAUL πάνω από μήνα αλλά 1,3 ευρώ κοστίζει ...σχεδόν μόνο οι μπαγκέτες. Επίσης, διατηρώ επιφύλαξη για το αν είναι κατεψυγμένα τα είδη του και ψήνονται στο μαγαζί. Σε παρουσίαση που είχα διαβάσει την περίοδο των εγκαινίων δινόταν έμφαση στην εδώ παραγωγή από το στάδιο των πρώτων υλών. Βέβαια, πρέπει να ποιύμε ότι το μόνο κοινό που έχουν τα δύο μαγαζιά είναι το PAUL στο όνομα και ο όρος boulangerie. Θεωρώ ότι το PAUL (σκέτο) είναι πιο κοντά στον αυθεντικό όρο, αν και πολύ τσιμπημένο στις τιμές του. Το FZP είναι πολύ καλό αλλά λιγότερο "γαλλικό", ίσως εσκεμμένα...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης