«Μετάλλια» στο αμερικανικό App Store

«Μετάλλια» στο αμερικανικό App Store

H Avokiddo  από την Πάτρα στη μάχη της καθιέρωσης της στη διεθνή αγορά των εκπαιδευτικών εφαρμογών για παιδιά

«Μετάλλια» στο αμερικανικό App Store
Το μήνυμα που έφτασε σε μας από τον Βαγγέλη Κατσαντώνη, έναν από τους τρείς συνιδρυτές της Avokiddo, μιας hi tech οικοτεχνίας παραγωγής παιδικών εκπαιδευτικών εφαρμογών για κινητά και ταμπλέτες που έχει την έδρα της στη Πάτρα αλλά χρήστες σε όλο τον κόσμο δεν άφηνε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της επιτυχίας τους.  
Το περιεχόμενο του μηνύματος αφορούσε το Thinkrolls  - μία από τις 4 παιδικές εφαρμογές που έχει δημιουργήσει η Avokiddo και είναι διαθέσιμες στα ηλεκτρονικά καταστήματα της Apple, της Google και της Amazon.  Η συγκεκριμένη εφαρμογή – η πιο πρόσφατη εφαρμογή τους- που είναι ένα συναρπαστικό παιχνίδι λογικής με πρωταγωνιστές 18 ξεκαρδιστικούς χαρακτήρες τους οποίους το παιδί καθοδηγεί μέσα από μία σειρά λαβυρίνθων  γνωρίζει πρωτοφανή επιτυχία έχοντας καταλάβει την 2η θέση στο Αμερικάνικο App Store στην κατηγορία Education, την 3η στο Kids και την 16η θέση γενικά (overall) ανάμεσα σε 1.2 εκατομμύρια εφαρμογές. Μάλιστα, όπως μας τόνισε ο φίλος μας από την Πάτρα σε μια δεύτερη επικοινωνία η Apple επέλεξε να προωθήσει  το Thinkrolls στο home page του App Store σε πάνω από 70 χώρες, κάνοντας την εφαρμογή γνωστή σε κάθε σημείο του πλανήτη. 
Στη βάση αυτής της επιτυχίας ξαναθυμίζουμε ολόκληρη την συνομιλία μας με τον Βαγγέλη Κατσαντώνη για την Avokiddo, τις δραστηριότητες, τις επιδόσεις και τα σχέδια για την επόμενη μέρα.



Κλείσιμο
Τι ακριβώς είναι η Avokiddo και σε ποιους απευθύνεται;
Η Avokiddo είναι μια ελληνική εταιρία παραγωγής παιδικών εκπαιδευτικών εφαρμογών για κινητά και ταμπλέτες (iOS και Android). Απευθυνόμαστε κυρίως σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, αλλά και σε μεγαλύτερα παιδιά καθώς και στους γονείς και εκπαιδευτικούς οι οποίοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν τη σύγχρονη τεχνολογία ως μέσο εκμάθησης αλλά και ψυχαγωγίας των παιδιών τους. Οι εφαρμογές μας έχουν συνεπώς ως στόχο, πέρα από τη ψυχαγωγία, να βοηθήσουν τα μικρά παιδιά να αναπτύξουν και να διευρύνουν τις ικανότητες τους μέσα από ένα ασφαλές περιβάλλον και μια δομή ειδικά προσαρμοσμένη πάνω στις ανάγκες και τις επιθυμίες τους. 
Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, έχουμε καταφέρει να κερδίσουμε παγκόσμια αναγνώριση κυρίως μέσα από την ποιότητα και την πρωτοτυπία που χαρακτηρίζουν το έργο μας. Σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού ενσωματώνουν με επιτυχία τις εφαρμογές μας στο διδακτικό τους πρόγραμμα. Επιπλέον, έχουμε τη χαρά να δεχόμαστε συγκινητικές μαρτυρίες από εκπαιδευτικούς που χρησιμοποιούν τις εφαρμογές μας με παιδιά με ειδικές ανάγκες και μαθησιακές δυσκολίες. 

Πότε προχωρήσατε στη δημιουργία της;
H Avokiddo δημιουργήθηκε πριν δυόμισι περίπου χρόνια από εμάς τους τρείς - τον Διονύση, τον Βαγγέλη και την Ελπίδα. Αποτελούσε κοινή μας επιθυμία να μπούμε στο χώρο των εφαρμογών για κινητά, προσφέροντας καινοτόμες ιδέες και υψηλή ποιότητα. Από τη μία τα κινητά και οι ταμπλέτες έχουν πλέον γίνει μέρος της καθημερινότητας μας, και από την άλλη τα περισσότερα ηλεκτρονικά καταστήματα όπως το AppStore και το Google Play ανοίγουν την πόρτα σε μας τους δημιουργούς σε μια παγκόσμια αγορά, πολλαπλασιάζοντας έτσι το κοινό στο οποίο μπορούμε να απευθυνθούμε, αυξάνοντας όμως ταυτόχρονα και τον ανταγωνισμό. Παράλληλα όντας νέοι γονείς εξοικειωμένοι όπως οι περισσότεροι της γενιάς μας με την τεχνολογία, αναγνωρίσαμε τις μεγάλες προοπτικές που παρουσιάζει το πάντρεμα αυτής της τεχνολογίας και ειδικότερα της τεχνολογίας των κινητών με την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία των μικρών παιδιών. Μας ενθουσίασε η ιδέα ότι μπορούμε να εφαρμόσουμε τις ιδέες και την εμπειρία μας με σκοπό να δημιουργήσουμε όμορφες ψηφιακές εμπειρίες μέσα από τις οποίες τα παιδιά να μαθαίνουν, να αναπτύσσουν τις ικανότητές τους αλλά και να διασκεδάζουν.



Πόσες και ποιες εφαρμογές έχετε κυκλοφορήσει; Θα μας κάνετε μια σύντομη περιγραφή της κάθε μίας;
Η Avokiddo έχει δημιουργήσει ως τώρα 4 παιδικές εφαρμογές που είναι διαθέσιμες στα ηλεκτρονικά καταστήματα της Apple, της Google και της Amazon. Η πιο πρόσφατη εφαρμογή μας λέγεται “Thinkrolls” και είναι ένα συναρπαστικό παιχνίδι λογικής με πρωταγωνιστές 18 ξεκαρδιστικούς χαρακτήρες τους οποίους το παιδί καθοδηγεί μέσα από μία σειρά λαβυρίνθων. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής το παιδί έρχεται αντιμέτωπο με μια σειρά από προκλήσεις και γρίφους τους οποίους για να επιλύσει πρέπει να επιστρατεύσει τη λογική, την παρατηρητικότητα και τη μνήμη του. Για το σκοπό αυτό έχει στη διάθεσή του μια σειρά από εργαλεία τα οποία μαθαίνει σιγά σιγά να χρησιμοποιεί και να συνδυάζει. Ένα κιβώτιο κλείνει μια τρύπα που εμποδίζει το χαρακτήρα να προχωρήσει, ένας βράχος πέφτει από ψηλά για να ανοίξει ένα πέρασμα, ένα ασανσέρ μεταφέρει το χαρακτήρα από σημείο σε σημείο. Κάθε κεφάλαιο εισάγει και ένα καινούργιο αντικείμενο με ξεχωριστές  ιδιότητες, εξοικειώνοντας το παιδί με φυσικές έννοιες όπως ταχύτητα, βαρύτητα, θερμότητα, δύναμη και άλλες. Στο τέλος κάθε κεφαλαίου το παιδί ανταμείβεται με το ξεκλείδωμα ενός νέου χαρακτήρα. 
Το “Avokiddo Emotions”, που έχει κερδίσει τις καρδιές μικρών και μεγάλων ανά τον κόσμο, είναι ένα διασκεδαστικό παιχνίδι που στοχεύει στο να εξοικειώσει τα παιδιά με ένα πλήθος βασικών συναισθημάτων. Το παιδί αφήνεται ελεύθερο να αλληλεπιδράσει με τρία αξιαγάπητα (αλλά και απαιτητικά!) ζωάκια έχοντας στη διάθεση του ένα πλήθος από αντικείμενα όπως καπέλα, γυαλιά, μουστάκια, φαγητά, μουσικά όργανα και πολλά άλλα. Κάθε του πράξη προκαλεί και κάποιο συναίσθημα στο ζώο. Ένα αστείο μουστάκι θα κάνει τη ζέβρα να γελάσει, το πρόβατο θα τρομάξει στο σκάσιμο ενός μπαλονιού ή θα εκνευριστεί αν το παιδί προσπαθήσει να το ταΐσει με κάποιο φαγητό που δεν του αρέσει. Οι συνδυασμοί είναι άπειροι και το όριο είναι μόνο η φαντασία των παιδιών. Ιδιαίτερη χαρά αποτελεί για μας το γεγονός, ότι το Avokiddo Emotions χρησιμοποιείται συστηματικά στην εκπαίδευση παιδιών με ειδικές ανάγκες και ιδιαίτερα σε παιδιά με αυτισμό, βοηθώντας τους να κατανοήσουν και να εκφράσουν καλύτερα τα συναισθήματά τους. 
Το “Avokiddo ABC Ride” αποτελεί μια πρωτότυπη εφαρμογή που έχει ως κύριο στόχο την εκμάθηση του αγγλικού αλφαβήτου. Το παιδί εδώ παίζει και μαθαίνει ακολουθώντας τους ήρωές μας σε μια συναρπαστική βόλτα με το ποδήλατο ανάμεσα από μια σειρά διασκεδαστικών σκηνών, κάθε μια από τις οποίες προσφέρει σαν ανταμοιβή το ‘ξεκλείδωμα’ ενός γράμματος. Στο τέλος της βόλτας το παιδί έχει μαζέψει όλα τα γράμματα, μαθαίνοντας στη πορεία ένα πλήθος λέξεων και εξασκώντας παράλληλα τη λογική του. Το Avokiddo ABC Ride χρησιμοποιείται σε πολλά σχολεία και νηπιαγωγεία της Αμερικής ως συνοδευτικό εργαλείο στην εκμάθηση της αλφαβήτου και στην εξάσκηση του συλλαβισμού. 
Η πρώτη μας εφαρμογή “Beck and Bo” είναι ένα μοναδικής αισθητικής διαδραστικό παζλ εικόνων, τις οποίες συνθέτει το παιδί κομμάτι κομμάτι χρησιμοποιώντας τη λογική αλλά και τη δημιουργική του φαντασία. Από έναν αρχικά κενό καμβά ξετυλίγονται σιγά σιγά συναρπαστικές  ιστορίες καθώς το παιδί εμπλουτίζει την εικόνα με αντικείμενα και χαρακτήρες. Το παιδί επίσης διευρύνει το λεξιλόγιό του καθώς ακούει τα ονόματα των αντικειμένων που αγγίζει. 

Πόσο δύσκολος είναι ο χώρος στον οποίο απευθύνεστε;
Είμαστε μια σχετικά καινούργια ελληνική εταιρία που με το πάθος, το δυναμισμό και την εμμονή μας στην υψηλή ποιότητα καλούμαστε να ανταγωνιστούμε πολύ μεγάλες εταιρίες του εξωτερικού με τεράστια κεφάλαια και μεγαλύτερη προϊστορία στο χώρο. Είναι χαρά για μας, το ότι σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα έχουμε καταφέρει να δώσουμε το στίγμα μας και πλέον η Avokiddo να είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα και καταξιωμένα ονόματα του χώρου. Οι εφαρμογές μας έχουν πάρει εξαιρετικές κριτικές και έχουν παρουσιαστεί μέσα από άρθρα μεγάλων ηλεκτρονικών και έντυπων μέσων όπως η USA Today και η Guardian. Η Apple προωθεί συστηματικά τις εφαρμογές μας, και μας τίμησε ιδιαίτερα επιλέγοντας το Avokiddo Εmotions μέσα από 500.000 εφαρμογές για να προωθήσει τις ταμπλέτες iPad Air και iPad Mini (http://www.apple.com/ipad-air/app-store). Η επιτυχία αυτή απαιτεί από εμάς πολύ δουλειά και συνεχή προσπάθεια για εξέλιξη και καινοτομία ώστε να βρισκόμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά. Η πρόκληση για μας είναι κάθε εφαρμογή μας να προσφέρει κάτι μοναδικό και να θέτει τον πήχη πιο ψηλά τόσο από άποψη αισθητικής όσο και εκπαιδευτικού περιεχομένου. Μεγάλη ευθύνη αλλά και πρόκληση αποτελεί για μας το γεγονός ότι αποδέκτες του έργου μας είναι μικρά παιδιά, που από τη φύση τους δέχονται και αφομοιώνουν πληροφορίες και ερεθίσματα με μεγάλη ευκολία. Για το λόγο αυτό είμαστε αυστηροί στην ποιότητα του περιεχομένου των εφαρμογών μας αλλά ταυτόχρονα ευαίσθητοι στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε την παιδική ψυχή. 



Ποια είναι τα πλάνα σας για το επόμενο διάστημα;
Η Avokiddo αναπτύσσεται συστηματικά προς 3 κατευθύνσεις. Η μια αφορά την διεύρυνση των επαφών μας στο εξωτερικό που περιλαμβάνουν εκπαιδευτικούς και εκπαιδευτικά ιδρύματα, αναλυτές, bloggers και δημοσιογράφους. Η άλλη έχει να κάνει με την διείσδυση σε νέες αγορές και καινούργια ηλεκτρονικά καταστήματα, καθώς και με την περαιτέρω ενίσχυση της εξαιρετικής σχέσης που έχουμε χτίσει με την Apple, την Google και την Amazon. Η τρίτη κατεύθυνση αφορά την ενίσχυση της εταιρικής δομής εδώ στην έδρα μας στην Ελλάδα. Περιλαμβάνει την ανάπτυξη της ίδιας της ομάδας σε επίπεδο συνεργατών, την ανεύρεση κονδυλίων καθώς και την συνεχή έρευνα και ανάπτυξη σε θέματα νέων τεχνολογιών - που όπως όλοι γνωρίζουμε εξελίσσονται με αστραπιαίες ταχύτητες. Η ισορροπημένη και συνεχής εξέλιξη και προς τις τρεις αυτές οδούς, εγγυάται τον δυναμισμό, την καινοτομία και την ποιότητα του έργου μας. Για να μπορέσει να υπάρξει δημιουργικότητα και μοναδικότητα στις παραγωγές μας, θα πρέπει να υπάρχουν και τα σωστά κανάλια για να διοχετεύσουμε τις δυο αυτές ακράδαντες ποιότητες που μας έχουν μέχρι σήμερα στηρίξει σε κάθε μας εγχείρημα. 
Όλα ξεκινάνε από μια ιδέα, η οποία για να υλοποιηθεί χρειάζεται προσπάθεια, συνοχή, ομαδικότητα και πάθος για δημιουργία. Έχουμε υλοποιήσει ήδη 4 ποιοτικές εφαρμογές αλλά δεκάδες ακόμη έχουν σκιτσαριστεί στο σχεδιαστήριο μας (που παραδόξως δεν είναι πάντοτε ηλεκτρονικής φύσης). Στα άμεσα σχέδιά μας είναι η ανάπτυξη των επόμενων app, καθώς και ο συνεχής εμπλουτισμός και υποστήριξη των υπαρχόντων εφαρμογών μας. Η συνεχής εξέλιξη είναι μια φυσική ροπή όλων των συστημάτων γύρω μας, και οι εταιρίες δεν αποτελούν εξαίρεση. Πρέπει παρόλα αυτά κανείς να κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με αυτό των εξελίξεων στο εξωτερικό, έτσι ώστε να αντιλαμβάνεται τις ευκαιρίες που υπάρχουν πάντοτε γύρω του καθώς και να δημιουργεί διαρκώς δικές του. Η 'ευκαιρία' είναι συνώνυμο του ΄καναλιού' που προαναφέραμε, και για να ευδοκιμήσει μια ευκαιρία χρειάζεται εμπειρία, επαγγελματισμός αλλά και έμπνευση. Η δημιουργία εφαρμογών υψηλής ποιότητας είναι και θα παραμείνει η βασική αρχή της Avokiddo.

Thinkrolls - Official app trailer from Avokiddo from Avokiddo on Vimeo.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης