tsekouras-thanasis

Θανάσης Τσεκούρας

Το ερώτημα δεν είναι ποιος είναι ο «Ρασπούτιν». Η πραγματική απορία είναι τι δουλειά είχε ο Τσίπρας με τον «Ρασπούτιν». Τι τον γοήτευσε σ’ αυτή τη μνησίκακη προσωπικότητα, γιατί τον ανέδειξε και γιατί τον στήριξε.

30

Για να ξεφύγουμε λίγο από την εσωτερική ατζέντα, ας δούμε μια διεθνή συζήτηση, κεντρική τα τελευταία χρόνια, στην οποία συμμετέχει η ελίτ (sorry, Aλέξη) των προοδευτικών διανοουμένων. 

6

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τελειώσει πολύ πριν ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος. Τα λάθη που πλήρωσε,το «κόμμα-μπούνκερ». Η πολιτική σχιζοφρένεια: και «μνημονιακός» και «αντιμνημονιακός»,και «νέο ΠΑΣΟΚ» και «βρίζοντας το ΠΑΣΟΚ».Η υποκουλτούρα τύπου Πολάκη και οι «γέφυρες της συμφοράς» με την κεντροαριστερά.Ο πόλεμος με τη μεσαία τάξη.Το εκλογικό αποτέλεσμα της 26ης Μαΐου: ένα κόμμα πολιτικά και κοινωνικά «πτωχευμένο»

55

Αν υπάρχει κάτι που μπορεί ακόμη να μας εντυπωσιάζει στην πολιτική ζωή, αυτό είναι η διαρκής αυταρέσκεια των αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ. Ισως αυτό να εξηγεί και την πρόσφατη χριστιανική στροφή του Τσίπρα - ο άνθρωπος ευχαριστεί τον Θεό για τους αντιπάλους που του έχει προσφέρει.

101

Δύο στοιχεία εντυπωσιάζουν από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις (MRB και Alco) που δημοσιοποιήθηκαν την τελευταία εβδομάδα. Πρώτον, μειώνεται το προβάδισμα της Ν.Δ. (1,5 μονάδα στην έρευνα της MRB σε σχέση με τον Απρίλιο).

83

Tελικά το πετύχαμε. Καταφέραμε να «ελληνοποιήσουμε» και τις ισπανικές εκλογές. Αν παρακολουθούσε κάποιος τις αντιδράσεις των ελληνικών κομμάτων, θα ανέμενε στην είσοδο του Μονκλόα να εμφανιστούν η Φώφη, ο Τσίπρας ή ο Κυριάκος. Αφού όλοι είχαν νικήσει.

60

Εκτίμηση πρώτη: «Γνωρίζαμε ότι είχαμε έναν βλαμμένο στην κυβέρνηση. Μόλις διαπιστώσαμε ότι έχουμε και έναν επικίνδυνο». Εκτίμηση δεύτερη: «Ο καλύτερος χορηγός της Ν.Δ. και του Μητσοτάκη είναι ο Πολάκης».

109

Οι ευρωπαϊκές ελίτ φέρνουν στο μυαλό τις νομενκλατούρες της Ανατολικής Ευρώπης λίγο πριν από την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού

52

Θυμάστε την τελευταία σκηνή από το εμβληματικό «Underground» του Εμίρ Κουστουρίτσα; Εδειχνε μια χώρα (τη Γιουγκοσλαβία) να φεύγει σιγά-σιγά από τον χάρτη και στη συνέχεια να εξαφανίζεται σαν ένα μικρό νησί στον ωκεανό.

109

Πριν από 50 χρόνια έγινε best seller στους κύκλους της γαλλικής διανόησης το βιβλίο της Annie Kriegel «Οι Γάλλοι κομμουνιστές: δοκίμια πολιτικής εθνογραφίας».

12

Για κάθε κυβέρνηση υπάρχει ένα σημείο καμπής στην πορεία της. Το σημείο όπου χάνει ή αρπάζει την ευκαιρία και αναλόγως καθορίζει το μέλλον της.

65

Οσο πλησιάζουμε στον χρόνο των εκλογών, είτε στις ευρωεκλογές είτε σε διπλές εκλογές μαζί με τις εθνικές, επιβεβαιώνεται ότι η κύρια σύγκρουση θα προκύψει μεταξύ δύο αρνητικών αφηγημάτων

5