LIVE

Κορωνοϊός

tsekouras-thanasis-2

Θανάσης Τσεκούρας

Ολόκληρο το πολιτικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ φωτογραφίζεται σε δύο ποιοτικούς δείκτες της δημοσκόπησης της Marc.

23

Αφού αποποιηθούμε εξαρχής κάθε διάθεση διδακτισμού και αφού αποδεχθούμε εκ των προτέρων τις δικές μας αμαρτίες, μπορούμε να καταθέσουμε έναν προβληματισμό: Τρέχει κάτι με τα μίντια και τη δημοσιογραφία ή όλα καλά; Πώς είναι τα παιδιά στο σπίτι;

29

Μήπως είναι ένα είδος πολιτικού κάρμα; Εκεί που ανθίζει ένας Μητσοτάκης, φυτρώνει κι ένας Σαμαράς. Αρκετοί, πάντως, μόλις ξεπέρασαν το ξάφνιασμα από την απάντηση του Νίκου Δένδια στην Τουρκία μέσα στο «Λευκό Παλάτι» ένιωσαν ένα μικρό deja-vu.

28

Γενναία βοήθεια που θα βγάλει το 20% των Αμερικανών από το κατώφλι της φτώχειας. Τεράστιο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Αύξηση της φορολογίας των πολύ πλουσίων. Και επενδύσεις στην υγεία, στην εκπαίδευση, στην κοινωνική πρόνοια. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ τινάζει την μπάνκα στον αέρα

5

Aπό τότε που ο αείμνηστος Σουμπέτερ περιέγραψε την κρίση ως μια στιγμή «δημιουργικής καταστροφής», ο κόσμος χωρίστηκε στα δύο. Από τη μια, οι αισιόδοξοι που επένδυαν στη δημιουργία. Από την άλλη, οι απαισιόδοξοι που αναδείκνυαν κυρίως την πλευρά της καταστροφής.

1

Αυτά που λένε σχεδόν μονότονα οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις είναι εξαιρετικά απλό: η κυβέρνηση αρχίζει να έχει πρόβλημα και ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να έχει μεγάλο πρόβλημα.
Ας αρχίσουμε με τα αυτονόητα. Μέσα σε μια πολιτική σεζόν, από τον Σεπτέμβριο έως τον Μάρτιο, η κυβέρνηση φαίνεται να έχει χάσει 5,2 ποσοστιαίες μονάδες.

73

Σε κάλπες προς το τέλος της τετραετίας ή νωρίτερα, το φθινόπωρο του 2022, προσανατολίζεται τώρα το Μαξίμου - Τα ρίσκα της αυτοδυναμίας και ο πήχυς του 38% για 151 βουλευτές με τον νέο εκλογικό νόμο

26

Την παλιά εκδοχή της θεωρίας των δύο άκρων τη θυμόμαστε. Την πρωτολάνσαρε ο Χρύσανθος Λαζαρίδης και την ασπάστηκε ως ευαγγέλιο ο Αντώνης Σαμαράς. Από τη μία, η Χρυσή Αυγή και στο άλλο άκρο, ο ΣΥΡΙΖΑ.

21

Στα χρόνια του Δημοτικού είχαμε το «θεώρημα του μπουζουκιού». Ελεγε περίπου «ο αστυνομικός είναι όργανο, το μπουζούκι είναι όργανο - άρα ο αστυνομικός είναι μπουζούκι».

8

Δεν χρειάζεται να εντρυφήσει κανείς στον Τοκβίλ για να γνωρίζει ορισμένες αυτονόητες αρχές της δημοκρατίας. Αρχή πρώτη και βασική: η δημοκρατία χρειάζεται μια κυβέρνηση και μια αντιπολίτευση. Οι ρόλοι είναι διακριτοί και καθορισμένοι.

57

H συζήτηση στη Βουλή για τα πανεπιστήμια έκρυβε ορισμένα σημεία παιδαγωγικού ενδιαφέροντος. Οχι αποκλειστικά για τα πανεπιστήμια, αλλά για τη γενικότερη στρατηγική των κομμάτων την επόμενη περίοδο.

20

Α ν η κατάσταση δεν ήταν τραγική, άνετα θα μπορούσε να γραφεί ένα σενάριο που θα διεκδικούσε μέχρι και Οσκαρ κωμωδίας. Ισως με τίτλο: H Ευρώπη, τα εμβόλια και ο κακός ο λύκος. Σίγουρα δεν έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να καταγράψουμε ένα ακόμη φιάσκο της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη διαχείριση των συμφωνιών για τα εμβόλια με τις «Big Pharma». Tα πράγματα εδώ είναι απλά. Απλούστατα γιατί τα έκαναν όλα λάθος.

8

Με αφορμή τη συζήτηση για την «πανεπιστημιακή αστυνομία» ξαναθυμήθηκα μια προσωπική ιστορία. Πριν από 5-6 χρόνια, ο γιος μιας φιλικής οικογένειας κατάφερε να πετύχει στην «τιμημένη ΑΣΟΕΕ», το νυν Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Ομως μετά τις σχετικές χαρές, ήρθαν οι μέλισσες. Για ένα εξάμηνο μαθήματα δεν έγιναν - μια αδιευκρίνιστη «κατάληψη» κρατούσε τα αμφιθέατρα κλειστά. Μετά από μια απόπειρα να γίνουν κάποια μαθήματα, οι δυστυχείς πρωτοετείς ξυλοκοπήθηκαν από τους καταληψίες και εκδιώχθηκαν από τη Σχολή. Σταδιακά, ο φίλος μας ένιωσε άρνηση να συνεχίσει τη Σχολή και ήθελε να σταματήσει τις σπουδές του. Ευτυχώς, μια τυχερή συγκυρία τον έφερε σε ένα πανεπιστήμιο της Αμερικής, εκεί τέλειωσε και συνεχίζει την επαγγελματική του καριέρα.

11