tsekouras-thanasis

Θανάσης Τσεκούρας

Πώς το είχε γράψει ο αείμνηστος; «H Ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά σαν τραγωδία και τη δεύτερη σαν φάρσα». Στην καλύτερη περίπτωση πρόκειται για υπεραισιόδοξη πρόβλεψη.

141

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε εξαρχής ένα παράξενο κόμμα. Το οποίο στη συνέχεια εξελίχθηκε σε μια ιδιόμορφη διακυβέρνηση. Μόνο περίεργο λοιπόν δεν είναι ότι ακόμη και τώρα, που ο δρόμος για τις εκλογές έχει ανοίξει, είτε οι κάλπες στηθούν σε 4 είτε σε 8 μήνες, τα παράξενα και οι ιδιομορφίες χτυπούν κόκκινο.

34

Τσίπρας και Μητσοτάκης διαφέρουν σε άπειρα σημεία, αλλά υπάρχει και ένας κοινός τόπος μεταξύ τους. Κουβαλούν και οι δύο ένα βαρύ φορτίο.

15

Αντιγράφω τα παρακάτω αποσπάσματα από το άρθρο ενός αυθεντικού «μακεδονομάχου», του Νίκου Μέρτζου («Τα Νέα»,18/1/2019).

54

«Μερκελιστής», «γερμανοτσολιάς». Για ποιον χτυπά η καμπάνα; Για τον Αλέξη Τσίπρα. Ποιοι τα λένε; Στελέχη και βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

20

Ο Αλέξης Τσίπρας μάδησε για πολύ καιρό τη μαργαρίτα. Από τη στιγμή που επέλεξε την προσαρμογή και εγκατέλειψε τις «αυταπάτες», μετά το πρώτο αυτοκτονικό εξάμηνο της διακυβέρνησης, είχε πάμπολλες ευκαιρίες να ολοκληρώσει τη στροφή. Τον μετασχηματισμό από ένα κόμμα-συνονθύλευμα μιας «κινηματικής», αντιευρωπαϊκής και τριτοκοσμικής Αριστεράς σε κόμμα της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας.

4

Τα στρατόπεδα στοιχήθηκαν. Η χώρα βρίσκεται σε προχωρημένη προεκλογική περίοδο και τα διλήμματα παίρνουν απροκάλυπτα εκβιαστική μορφή. Ως συνήθως.

14

Ποτέ στο παρελθόν η Ευρώπη δεν εμφάνιζε τόσα πολλά, τόσο έντονα και τόσο επίμονα σημάδια πολιτικής κρίσης.

8

Οι δημοσκοπήσεις δεν κρύβουν εκπλήξεις. Προβάλλουν σχεδόν μονότονα την ίδια φωτογραφία: καθαρό προβάδισμα για τη Ν.Δ., λίγο μεγαλύτερο από τις 10 ποσοστιαίες μονάδες, και αυξομειώσεις -ανάλογα με τη συγκυρία- που δεν μεταβάλλουν τη μεγάλη εικόνα.

45

Η διεύρυνση της Ν.Δ. με τον Πέτρο Τατσόπουλο δεν είναι πολιτικό γεγονός μείζονος σημασίας. Ο θόρυβος όμως που προκλήθηκε εντός της Ν.Δ. είναι αξιοσημείωτος. Οχι για τον Τατσόπουλο. Αλλά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τα προβλήματα διακυβέρνησης που θα αντιμετωπίσει, αν και όταν αναλάβει την εξουσία, από το «βαθύ κόμμα» της Ν.Δ.

38

Ενα κόμμα όταν χάνει την Ιστορία και τον χαρακτήρα του, χάνει και το μέλλον του.

17

Τι ζόρι τραβάνε αρκετοί με τον Κώστα Σημίτη; Λίγες ώρες είχαν περάσει από την προφυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του, και οι «συνήθεις ύποπτοι» πέρασαν στο παρασύνθημα: «πού είναι ο Σημίτης;», «γιατί δεν απολογείται;», «γιατί κρύβεται;». Μάλιστα οι πιο εμπαθείς άρχισαν και τις προβλέψεις: «τώρα έρχεται η σειρά του».

22

Να ξεκινήσουμε από εκεί που τελειώναμε την προηγούμενη Κυριακή. Χωρίς τον Καμμένο ο Τσίπρας έχει μία και μοναδική λύση: τις εκλογές.

25