tsekouras-thanasis

Θανάσης Τσεκούρας

11 μήνες μετά την απομάκρυνση από την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε κατάσταση στρατηγικής αμηχανίας. Το στοίχημα για τον Τσίπρα είναι να ξεφύγει από τις ομαδοποιήσεις, τους «ταλιμπάν», τους «δημογέροντες», τους «νεοσύλλεκτους» και τους αυτοπροσδιοριζόμενους «συμβούλους»

120

Πότε ένας πρωθυπουργός κάνει πρόωρες εκλογές; Πρώτον, όταν έχει τη βεβαιότητα ότι μπορεί να τις κερδίσει. Είναι η περίπτωση του Κ. Σημίτη με τις εκλογές του 1996 και του Κ. Καραμανλή το 2007. Δεύτερον, όταν υποψιάζεται ότι αν τις αναβάλει κινδυνεύει να χάσει αργότερα, ίσως και με μεγαλύτερη διαφορά. Το έκανε ο Κ. Καραμανλής το 2007.

38

Aν ξεκίνησε η αρχή του τέλους για την πανδημία, τότε επιτρέπεται να αρχίσουμε να βλέπουμε σιγά-σιγά την επόμενη μέρα. Ειδικότερα, στα του οίκου μας. Τη δημοσιογραφία και την ενημέρωση.

3

Μπορεί να είναι το απόλυτο κλισέ. Στη διάρκεια μιας μεγάλης κρίσης οι «προφήτες» του μέλλοντος σχεδόν πάντοτε καταλήγουν στο βαρύγδουπο συμπέρασμα: τίποτα δεν θα είναι ίδιο την επόμενη μέρα.

2

Στην πολιτική η απόσταση από την επιτυχία στην αποτυχία είναι ελάχιστη. Τα παραδείγματα είναι πάμπολλα. Παντοδύναμες κυβερνήσεις κατέρρευσαν μέσα από τη διαχείριση μιας κρίσης και αντίστροφα άλλες, «ασθενείς και οδοιπόροι», ξαφνικά αναστήθηκαν.

103

Πρέπει να γίνουμε ρεαλιστικά δυσάρεστοι. Οταν με το καλό τελειώσει ο κύκλος της καραντίνας, η χώρα θα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. 

3

Ο Τσίπρας έχει επιλέξει έναν διαφορετικό βηματισμό από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν πάρει οριστικό διαζύγιο από τον ρεαλισμό. Ομως τα βήματά του είναι ανεπαρκή και πολλές φορές φαίνεται να υπόκεινται στην κατάρα του Λένιν: «Ενα βήμα εμπρός, δύο πίσω»

125

Αν τελικά επικρατήσει το σενάριο ενός μπάσταρδου συμβιβασμού, απλώς για να διασκεδάσει η Γερμανία τις εντυπώσεις ότι σηκώνει ένα νέο Τείχος του Βερολίνου, τότε είναι αρκετά πιθανό η Ευρώπη και η Ευρωζώνη να εισέλθουν σε μια τροχιά αποσύνθεσης, σε μια κρίση υπαρξιακή. Ο λαϊκισμός του ευρωσκεπτικισμού θα διευρυνθεί και χώρες του «σκληρού πυρήνα», όπως η Ιταλία του Σαλβίνι, θα φλερτάρουν με την έξοδο. Το αντέχουν αυτό οι Γερμανοί;

2

Αν η Ευρώπη μπροστά στη μεγαλύτερη κρίση του αιώνα επιδείξει αδράνεια, τότε την επόμενη μέρα ποιοι θα μπορέσουν να υπερασπιστούν το ευρωπαϊκό σχέδιο απέναντι σε ένα πανευρωπαϊκό κίνημα «Αγανακτισμένων» που θα αμφισβητούν θεμελιακά την αξία της Ευρώπης;

59

Για πολλά χρόνια η φράση «είμαστε Ιράν» έκανε καριέρα. Τη χρησιμοποιούσαν όσοι ήθελαν να τονίσουν τον υπερβάλλοντα ρόλο της Εκκλησίας στον δημόσιο βίο.

30

Yπάρχει μια ανατριχιαστική σκηνή στο περίφημο «Underground» του Εμίρ Κουστουρίτσα. Μια παρέα ζουρλοί, τύφλα από το αλκοόλ, σε ένα ξέφρενο πάρτυ. Ξαφνικά το έδαφος σχίζεται, η περιοχή τους αρχίζει να αποκόπτεται από την υπόλοιπη ήπειρο σαν νησί και τελικά χάνεται στον ορίζοντα. Πρόκειται για μια συγκλονιστική μεταφορά του Κουστουρίτσα για μια χώρα που χάθηκε, τη χώρα του τη Γιουγκοσλαβία.

4

Δεν χρειάζονται επιπλέον αποδείξεις ότι το μεταναστευτικό πρόβλημα τείνει να εξελιχθεί σε μια κρίση εκτός ελέγχου. Αρκούν οι εικόνες από την κατάσταση στα νησιά του βορείου Αιγαίου.

5

Πηγαίνει καλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη; Πριν από 3-4 µήνες οι απαντήσεις θα ήταν καταφατικές σε «σταλινικά» ποσοστά. Αλλωστε το αποτύπωναν και οι δηµοσκοπήσεις. Στο ίδιο ερώτηµα σήµερα, το µείγµα των απαντήσεων µοιάζει να είναι πιο πολύχρωµο.

38