tsekouras-thanasis

Θανάσης Τσεκούρας

O Γκάρι Λίνεκερ έγραψε ιστορία όχι μόνο για τα γκολ που έβαλε, αλλά και για μια τεράστια ατάκα που μας άφησε παρακαταθήκη για το ποδόσφαιρο: Είναι ένα παιχνίδι που παίζουν δύο αντίπαλες ομάδες και στο τέλος κερδίζουν πάντα οι Γερμανοί.

23

Δεν χρειάζεται να είσαι ο Μαξ Βέμπερ της πολιτικής επιστήμης για να καταλάβεις δύο χαρακτηριστικά της σημερινής κυβέρνησης.

4

Ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει αν η υποψήφια και σε λίγες ημέρες όγδοη Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποδειχθεί μια καλή επιλογή. Αυτό θα κριθεί στο μέλλον. Το μόνο βέβαιο είναι ότι διαθέτει όλες τις προδιαγραφές να το πετύχει.

5

Δεν είναι βέβαιο ότι έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι εγχώριες αναλύσεις για τη συνάντηση Τραμπ - Μητσοτάκη. Αντιθέτως πλάκα έχουν - και μάλιστα αρκετή

20

Μετά τις γιορτές στη χώρα θα υπάρχει μια νέα κυβέρνηση. Ας μην ανησυχούν οι οπαδοί της - η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν κινδυνεύει από κάποια συνωμοσία ανατροπής. Η ίδια θα παραμείνει στην εξουσία.

50

Ο θόρυβος που ξεσήκωσε το άρθρο-παρέμβαση του Κώστα Σημίτη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις έδωσε την ευκαιρία να επιβεβαιωθεί άλλη μία φορά ένα πολιτικό παράδοξο.
Από τη μία, το «κόμμα Σημίτη» στην κοινωνία δεν υπάρχει - άλλωστε και στην τελευταία δημοσκόπηση της MRB η δημοτικότητα του πρώην πρωθυπουργού βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

57

Με σημείο καμπής το καλοκαίρι του 2016 και αφορμή το πραξικόπημα-οπερέτα, ο Ερντογάν προχώρησε σε ολοκληρωτικό έλεγχο των μηχανισμών του τουρκικού κράτους. Εκτοτε, έθεσε στοιχήματα υψηλού ρίσκου τα οποία κέρδισε: από τους ρωσικούς S-400 και το διπλό παιχνίδι με τον Τραμπ και τον Πούτιν έως την εισβολή στη Συρία και τη ματαίωση της απειλής ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στα νότια σύνορα της Τουρκίας

3

Με αφορμή την υπόθεση Δοξιάδη προκύπτει ένα ενδιαφέρον ζήτημα για τη λειτουργία των δημόσιων διανοουμένων τα τελευταία χρόνια. Για να συνεννοηθούμε καταρχήν επί της ορολογίας, η έννοια του διανοούμενου συνδέεται πολύ περισσότερο με την πασίγνωστη φράση του Γιάννη Τσαρούχη («Στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις») παρά με άλλες πιο επιστημονικές προσεγγίσεις

6

Ο Τσίπρας μάς το εξομολογήθηκε έναν χρόνο μετά: «Eίχαμε αυταπάτες». Στο μεσοδιάστημα βέβαια η χώρα βρέθηκε ένα βήμα πριν από μια ασύλληπτη εθνική καταστροφή, την έξοδο από το ευρώ.

7Τα παραδείγματα είναι τόσο πολλά που σημαίνει ότι το γεγονός δεν μπορεί να είναι τυχαίο. Η Νέα Δημοκρατία επιλέγει μια ατζέντα αντιπαράθεσης που φέρνει διαρκώς τον ΣΥΡΙΖΑ σε θέση άμυνας.

24

Τα 30 χρόνια μετά το «1989» προσφέρουν μια ιδανική στιγμή για απολογισμούς. Αρκεί να φύγουμε για λίγο από την ελληνική ενδοχώρα. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ενώ για όλο τον κόσμο υπάρχει το «υπέροχο 1989», στα εγχώρια ο ορίζοντας περιορίζεται στο «βρώμικο 1989» με τις γνωστές ιστορίες και τους αντίστοιχους πρωταγωνιστές. Ακόμη μια υπόμνηση ότι η Ελλάδα συνιστά μια διαρκή «εξαίρεση» σε σχέση με τις εξελίξεις στον υπόλοιπο κόσμο

13

Πού είναι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί τον παλιό τον βλέπω συχνά και χαίρει άκρας υγείας. Με τον Πολάκη σημαιοφόρο, κάτι προσήλυτους από το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου δίπλα-δίπλα, αρειμάνιους στο ίδιο ύφος, να καταγγέλλουν τη «χούντα» του Κυριάκου.Σαν να μην πέρασε μια μέρα από τα χρόνια τα παλιά του 2012.

42