tsekouras-thanasis

Θανάσης Τσεκούρας

Με αφορμή την υπόθεση Δοξιάδη προκύπτει ένα ενδιαφέρον ζήτημα για τη λειτουργία των δημόσιων διανοουμένων τα τελευταία χρόνια. Για να συνεννοηθούμε καταρχήν επί της ορολογίας, η έννοια του διανοούμενου συνδέεται πολύ περισσότερο με την πασίγνωστη φράση του Γιάννη Τσαρούχη («Στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις») παρά με άλλες πιο επιστημονικές προσεγγίσεις

6

Ο Τσίπρας μάς το εξομολογήθηκε έναν χρόνο μετά: «Eίχαμε αυταπάτες». Στο μεσοδιάστημα βέβαια η χώρα βρέθηκε ένα βήμα πριν από μια ασύλληπτη εθνική καταστροφή, την έξοδο από το ευρώ.

7Τα παραδείγματα είναι τόσο πολλά που σημαίνει ότι το γεγονός δεν μπορεί να είναι τυχαίο. Η Νέα Δημοκρατία επιλέγει μια ατζέντα αντιπαράθεσης που φέρνει διαρκώς τον ΣΥΡΙΖΑ σε θέση άμυνας.

24

Τα 30 χρόνια μετά το «1989» προσφέρουν μια ιδανική στιγμή για απολογισμούς. Αρκεί να φύγουμε για λίγο από την ελληνική ενδοχώρα. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ενώ για όλο τον κόσμο υπάρχει το «υπέροχο 1989», στα εγχώρια ο ορίζοντας περιορίζεται στο «βρώμικο 1989» με τις γνωστές ιστορίες και τους αντίστοιχους πρωταγωνιστές. Ακόμη μια υπόμνηση ότι η Ελλάδα συνιστά μια διαρκή «εξαίρεση» σε σχέση με τις εξελίξεις στον υπόλοιπο κόσμο

13

Πού είναι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί τον παλιό τον βλέπω συχνά και χαίρει άκρας υγείας. Με τον Πολάκη σημαιοφόρο, κάτι προσήλυτους από το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου δίπλα-δίπλα, αρειμάνιους στο ίδιο ύφος, να καταγγέλλουν τη «χούντα» του Κυριάκου.Σαν να μην πέρασε μια μέρα από τα χρόνια τα παλιά του 2012.

42

Τον τελευταίο καιρό έχει καταγραφεί ένα νέο είδος προς εξαφάνιση: οι «προοδευτικοί Μακεδονομάχοι». Ο προσδιορισμός «προοδευτικός» χρειάζεται για να τους ξεχωρίζουμε από τους παραδοσιακούς, τους προερχόμενους από τα βάθη της Δεξιάς, της Ακροδεξιάς και τον φανατικό συντηρητισμό.

34

Στις ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα, των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, στα επίσημα κείμενα επαναλαμβάνονται μονότονα οι αναφορές στην Αριστερά.

34

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το project του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Τόσο για τους ίδιους, τα μέλη, τα στελέχη και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και για τους «άλλους». Αλλωστε το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου ανέδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ στον ένα πόλο του νέου δικομματισμού.

23

Προ καιρού είχαμε αναφερθεί σε φαινόμενα πολιτικού αστιγματισμού αναφορικά με τον τρόπο που ο ΣΥΡΙΖΑ «διαβάζει» τον Μητσοτάκη.

10

Μετά τις εκλογές Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, όσο και να φαίνεται παράδοξο, κινούνται σε παράλληλες τροχιές. Η Ν.Δ. οφείλει να αποδείξει ότι είναι ικανή να κυβερνήσει. Και ο ΣΥΡΙΖΑ ότι μπορεί να πετύχει στην αντιπολίτευση

32

Για να αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε καλύτερα τι συμβαίνει στη Βρετανία, ας «εξελληνίσουμε» λίγο την εικόνα. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης, πρωθυπουργός και αρχηγός των Συντηρητικών. Αυτός είναι ο Μπόρις Τζόνσον. Και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των Εργατικών. Αυτός είναι ο Τζέρεμι Κόρμπιν - ένας «Λαφαζάνης» που μιλάει αγγλικά

25

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ένας κορυφαίος strategist πέρα από τα μπασκετικά όρια έλεγε συχνά στους συνομιλητές του ότι «η μισή νίκη είναι το καλό scouting στον αντίπαλο. Η άλλη μισή να παίξουμε καλύτερα»

25