haralampidis_renos

Ρένος Χαραλαμπίδης

Ο καλός σε δικαιολογίες δεν είναι καλός σε τίποτε άλλο

Σε μια εποχή που ο Ελληνας έχει κάνει τη σύγχυση στυλ και διαστρεβλώνει ό,τι δεν καταλαβαίνει, παγιώθηκαν συγκεκριμένοι τρόποι στη λογική της καθημερινότητας που εξασφαλίζουν τη σταθερότητα κάθε είδους φαύλου κύκλου.

Ας ξεκινήσουμε από την πάγια θέση του Νεοέλληνα «για όλα φταίνε οι άλλοι». Οι Ελληνες έχουν ένα πολύ νέο κράτος με πολλούς εμφύλιους πολέμους. Δύο στη διάρκεια της Επανάστασης του ’21,τον Εμφύλιο στην Κατοχή το 1943, τα Δεκεμβριανά του 1944 και την τραγική «τελική αναμέτρηση» 1946-49. Είναι βαθιά απογοητευτικό ότι στη συνείδηση του μέσου πολίτη όλα έχουν αποδοθεί στην κακοβουλία των ξένων.

«Μας βάλανε να σκοτωθούμε μεταξύ μας», είναι η πιο συνηθισμένη ερμηνεία των ελληνικών εμφυλίων. Λες και η διχόνοια μπορεί να φυτρώσει αν δεν βρει γόνιμο έδαφος. Αν θες να καταστρέψεις έναν λαό, κάνε τον να πιστέψει ότι για όλα φταίνε οι άλλοι. Μου θυμίζει το μωρό που χτυπάει στο τραπέζι και ο γονιός για να το κάνει να σταματήσει να κλαίει μαλώνει το τραπέζι. Αν δεν είναι ποτέ δικό μας το λάθος, τότε δεν μπορούμε να αναλάβουμε την ευθύνη. Και αν δεν μπορούμε να αναλάβουμε την ευθύνη, τότε θα είμαστε πάντα θύματα.

Ο επόμενος πιο δημοφιλής τρόπος πνευματικής ακινησίας είναι οι απλουστεύσεις. Η απλότητα θέλει πολύ κόπο. Η απλοϊκότητα θέλει πολύ θράσος. Και το θράσος θέλει γενικεύσεις. Ακούγεται συχνά στην εποχή μας: «Σιγά, μωρέ. Πόσο χειρότερα δηλαδή;». Μα τα ρεκόρ είναι για να καταρρίπτονται. Ειδικά τα αρνητικά. «Γιατί δηλαδή; Οι προηγούμενοι ήταν καλύτεροι;». Μα οι επόμενοι γίνονται πολύ γρήγορα οι προηγούμενοι.

«Ολοι οι πολιτικοί ήταν, είναι και θα είναι προδότες». Ολοι; Ισως να μην είναι ξεκάθαρο, αλλά ο Κολοκοτρώνης εκτός από στρατιωτικός ήταν και πολιτικός. Αρχηγός του φιλορωσικού κόμματος. Και ο Γέρος του Μοριά λοιπόν στον ντορβά; Και ο Μαυροκορδάτος που, εκτός από πολιτικός, είναι ο μόνος Ελληνας πρωθυπουργός που βρέθηκε στη μάχη, στην πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου, πού κατατάσσεται; Στους ηρωικούς οπλαρχηγούς ή στους λακέδες Φαναριώτες; Με το να γενικεύσουμε πιστεύοντας ότι όλοι οι πολιτικοί είναι απατεώνες, κλείνουμε την πόρτα σε αξιόλογους ανθρώπους, αλλά κυρίως κλείνουμε την πόρτα στην ευθυκρισία. Τους ζητάμε να δώσουν λύσεις ενώ πιστεύουμε ότι είναι οι ίδιοι το πρόβλημα. Τρικυμία εν κρανίω.

Αλλος ένας σίγουρος τρόπος να μην αλλάξει τίποτα είναι ο «ενθουσιώδης αυθορμητισμός». Μια «βαθιά πίστη» ότι όλα θα πάνε καλά. Μας το χρωστάει η ανθρωπότητα! Μια βλακωδέστατη αντίληψη σε στυλ «πάμε και βλέπουμε», «μην αγχώνεσαι, το ’χω». Ο «ενθουσιώδης αυθορμητισμός» γεννάει τον πειραματισμό χωρίς γνώση των ειδικών συνθηκών του πειράματος και τον αυτοσχεδιασμό χωρίς να έχει προηγηθεί ο σχεδιασμός. Πειραματισμοί με άξονα «ό,τι του φανεί του λωλοστεφανή»,«να τους αποσυντονίσουμε και να τους πάρουμε το ντου». Ομως οι πειραματισμοί είναι αποδοτικοί (και όχι πάντα) στη μαγειρική και στη σεξουαλική ζωή. Ο αυτοσχεδιασμός αποδίδει στην τζαζ - αν και συχνά καταλήγει στο τζάζεμα.

Ο ενθουσιώδης αυθορμητισμός του καλοκαιριού του 2015 έβγαλε τόσους ρομαντικούς χορευτές στην πλατεία Συντάγματος. Αντιμνημονιακοί δεξιοί, αριστεροί, κεντρώοι, ακροδεξιοί και ακροαριστεροί, επιδόθηκαν αγκαλιασμένοι σε κυκλωτικούς χορούς. Το μπαλέτο της εθνικής συμφιλίωσης. Είμαστε προφανώς φιλέορτος λαός. Στήνουμε εύκολα τον χορό. Εστω και του Ζαλόγγου. Αναρωτιέμαι, όλοι αυτοί τι λένε στον εαυτό τους όταν βλέπουν τα ξεχασμένα συνθήματα της νίκης του «Οχι» στους τοίχους των δημοσίων κτιρίων. Ισως καταφεύγουν στη δικαιολογία πως υπήρξαν ρομαντικοί, άρα σε πλεονεκτική θέση σε σχέση με τους αντιπάλους, τους «πεζόφρονες», που δεν έχουν δικαίωμα στην ευαισθησία αφού τη θέση αυτή την καπάρωσε πρώτος ο χορευτής του Συντάγματος.

Ομως, όποιος είναι καλός σε δικαιολογίες δεν είναι καλός σε τίποτε άλλο. Κρατάω για φινάλε τον πιο ύπουλο τρόπο για να μην αλλάξει τίποτα. Αυτόν που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να λειτουργήσουν οι προηγούμενοι. Το να κρατάς μόνο για τον εαυτό σου το δικαίωμα της πνευματικής διαύγειας. Το δικαίωμα της απόλυτης αλήθειας. Φασίστας θα είναι πάντα ο άλλος. Ομως ο φασισμός αρχίζει με τη σκέψη ότι όλοι οι άλλοι είναι σίγουρα ανόητοι. Και σίγουρα προδότες. Και σίγουρα όλα θα παραμένουν τα ίδια.

ΣΧΟΛΙΑ (15)

Γιωργος 36 1.93 υψος

Το άρθρο ειναι δειγμα ενος ανθρωπου με σπινθυροβολο πνευμα και αποκρυσταλλωμενη αποψη για το κοινωνικο γίγνεσθαι . Ενδοξο παιδι της Θρακης ο Ρενος Χαραλαμπιδης (καταγεται απο το χωριο μου Σπηλαιο ονομαζεται το χωριο ) του ευχομαι να βρει μια καλη γυναικα να παντρευτει .

AP

Σωστό το άρθρο και, για να είμαστε ειλικρινείς, ήπιο σε σχέση με τις κάκιστες πλευρές ενός λαού που στην πλειοψηφία του αγαπάει αφηγήματα, ενθουσιώδη αυθορμητισμό κλπ παρόμοια που πάνε πακέτο με την μόνιμη πρακτική αποφυγής της ευθύνης (πάντα φταίνε άλλοι), της φοροδιαφυγής (δεν πληρώνω, δε δηλώνω, να ηληρώσου ν οι άλλοι), της θρασείας χρήσης υπόγειων μέσων για να γίνεται η δουλειά του (βύσμα στο στρατό, μέσο για πρόσληψη στο δημόσιο, ο,τι περνάει απο το μυαλό και το χέρι μας για να "ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα"), φτηνιάρικη επίδειξη θεοσεβειας απο θεομπαίχτες, πατριωτισμού απο τύπους που δε δίνουν στην πράξη δεκάρα για να υπάρχει χώρα (δεν πληρώνουν - δεν πληρώνουν αλλα κρεμούν σημαία στο αυθαίρετο). Αυτόι είμαστε κι έχουμε το θράσος να ζητάμε και τα ρέστα απο τους πάντες (ποτέ απο τον εαυτούλη μας) για τα πάντα... Λοιπόν οχι, δεν ειναι ρομαντισμός ούτε πλανη, ειναι συνειδητές επιλογές που κάνουμε με φτηνιάρικη σκοπιμότητα, με κοντόφθαλμη "λογική", χωρίς (επι της ουσίας) κοινωνική συνείδηση κι έτσι είμαστε εδώ τόσα χρόνια!

Βασίλης Τσιπάς

Γιατί γράφετε σε τρίτο πληθυντινό αριθμό ; Εσείς είστε υπεράνω; Δεν ανήκετε στους Έλληνες.

Κωστας παπαγεωργπυ

Διαβασα πολλες φορες το αρθρο και δεν εντόπισα τον τρίτο πληθυντικό.Δεν Καταλαβαινω το σχόλιο σας.Εξαλλου τα αυτονόητα παραλείπονται.Ο Χαραλαμπιδης γραφει σαν ελληνας προς ελληνες.Πραγματικα ειστε κακεντρεχής ή περιορισμένης αντίληψης.

υπερ

Ωραίο άρθρο κύριε Χαραλαμπίδη.

Ανδρέας Πολύδωρος

Μιας και είσαι ηθοποιός, θα σου θυμίσω πως στο 'Υπάρχει και φιλότιμο' ο Κωνσταντάρας εκτός του ότι παραιτήθηκε είπε πως σίγουρα υπάρχουν αγνοί και καλοί πολιτικοί μα δεν είναι αρκετοί. Καλά τα άρθρα και τα λόγια μα η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Όσο για τη διχόνοια, ναι υπάρχει και δυστηχώς είναι η μεγαλύτερη κατάρα μας.

Κεντροδεξιός

Ο λαός θα δώσει τέλος στη συριζομπανανία με την ψήφο του στις επόμενες εκλογές. Ας ψηφίσουμε ρεαλιστές πολιτικούς και όχι αιθεροβάμονες που καταλήγουν να παίζουν τον ρόλο του έχοντα αυταπάτες χρήσιμου ηλίθιου.

OPP

Πολύ διπλωματικός και ευγενής είστε k. Χαραλαμπίδη. Ο βλάκας δεν είναι ρομαντικός, είναι βλάκας. Και ο ενθουσιώδης αυθορμητισμός είναι ευγενικό περιτύλιγμα λέξεων για την απύθμενη βλακεία. Η ωραιοποίηση της κατάστασης και οι δικαιολογίες βρίσκονται και στο άρθρο σας. Η πραγματικότητα δεν καταλαβαίνει από λεξιλόγιο - το αντίθετο, χρησιμοποιώντας ήπιες εκφράσεις για κολοσσιαίους βλάκες και απατεώνες, βοηθάτε να συνεχίζουν ανενόχλητοι.

ΑΠΛΩΣ

ΟΠΟΙΟΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ ΜΕ ΛΑΙΤ ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΜΟ(ΣΥΡΙΖΑ) Η ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΔΙΚΤΑΚΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΚΚΕ, ΘΑ ΖΗΣΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ ΕΙΝΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟΣ.....ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΜΜΕ ΠΛΑΣΑΡΕΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΝΟΗΣΙΑ ΕΔΩ ΚΑΙ 30 ΧΡΟΝΙΑ......

agelos

Ώ Σοφέ γέροντα, που λέει και ο λαός! Ώστε ένεκα του ενθουσιώδους αυθορμητισμού το καλοκαίρι του 2015 και όχι από κομματική παρότρυνση, οργάνωση, και ορμάτε να τους ξεσκίσουμε, τόσοι και τόσοι ρομαντικοί χορευτές στην πλατεία Συντάγματος. Αντιμνημονιακοί δεξιοί, αριστεροί, κεντρώοι, ακροδεξιοί και ακροαριστεροί, επιδόθηκαν αγκαλιασμένοι σε κυκλωτικούς χορούς, Το μπαλέτο της εθνικής συμφιλίωσης, όπως μας γράφεις, και όχι ακόμη ποτισμένοι και διεφθαρμένοι από τα ψέματα των διεφθαρμένων, από το δεν πληρώνω δεν πληρώνω, από το αν χρωστάς στο δημόσιο 1000 ευρώ θα σου χαριστούν τα 800, και τα 200 θα τα δώσεις σε 72 μηνιαίες άτοκες δόσεις, και ο πρωθυπουργός να βροντοφωνάζει και να χειροκροτεί την μεγαλειώδη συγκέντρωση των νικητών, να τους χαιρετίζει για τον αγώνα τους, να σκορπίζει χαμόγελα αλλά Μπάτμαν, το κάνει ακόμη, και από μέσα του να γελά με τους ανόητους που παρέσυρε καθώς ήξερε ότι, ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΑΝ, αυτό που τους έσπρωξε να ψηφίσουν, αυτός θα το γράψει στα παλιά του τα παπούτσια, όμως γελούσε. Όσο για χορούς και εθνική συμφιλίωση, Κύριε Χαραλαμπίδη μην προσβάλεις τους προσβεβλημένους, πικραίνονται

Νίκος 1978

Ωραια αυτα που λες και συμφωνώ.Ομως ο Ρένος εχει ειρωνια σε αυτα που γραφει σχετικα με τα μπαλέτα του συνταγματος.Καβαφικος ο Χαραλαμπιδης!!!

ΣΤΕΛΙΟΣ

εξαιρετικό κειμενο!!τα συγχαρητήρια μου στον συντοπίτη θρακιώτη κ.Χαραλαμπιδη!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία