Η άρση, η παράταση και… πάμε πάλι!
giotaki-2_2

Φώφη Γιωτάκη

Η άρση, η παράταση και… πάμε πάλι!

Ήταν δύο 24ωρα πριν, όταν μιλώντας σε τηλεοπτικό κανάλι ο κ. Πέτσας προανήγγειλε μία σταδιακή , αλλά σύντομη , επιστροφή στην κανονικότητα – για την ακρίβεια, δεν άφησε μέτρο για μέτρο σε ισχύ: Σε 10 ημέρες,   θα αρχίσουν να ανοίγουν τα σχολεία, μετά το λιανεμπόριο και σε τρίτη φάση η εστίαση.  

Μπορεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να έβαλε την αυτονόητη προϋπόθεση για όλα αυτά -  να τιθασεύουμε την πανδημία, αλλά δεν κατάφερε να στείλει καθαρό μήνυμα στους πολίτες. Πολύ απλά: η αίσθηση που έδωσε η κυβέρνηση στην συντριπτική πλειονότητα με τις υπερβολικές δόσεις αισιοδοξίας, ήταν ότι είμαστε πιο κοντά στην άρση, παρά στην παράταση του απαγορευτικού. Και οι ειδικοί, ξέρουν πολύ καλά ότι, ό,τι σε χαλαρώνει αυτήν την στιγμή, δεν σε κάνει πιο δυνατό, αλλά ευάλωτο στην πανδημία και σε οδηγεί  στο …κατώφλι των ΜΕΘ. Και αντί για την άρση, έρχεται η παράταση. Αυτά χθες…

Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος -και δεν είναι ο μόνος- παρουσίασε το γκρίζο φόντο στην Ευρώπη λόγω της υπερμετάδοσης του ιού. Δήλωσε δε ότι η κατάσταση στην χώρα μας παραμένει κρίσιμη. Προφανώς παραμένει κρίσιμη, κρισιμότατη. Στην Βόρεια Ελλάδα είναι δραματική και υπεράνθρωπες οι προσπάθειες γιατρών και νοσηλευτών να σώσουν ανθρώπινες ζωές στις ΜΕΘ.

Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι σε ετούτη την φάση να δείχνουμε την κορυφή του βουνού, αλλά το πως θα ανέβουμε -με ασφάλεια- μέχρι εκεί!. Όλοι θέλουμε να αρθεί το απαγορευτικό. Να νιώσουμε ξανά λιγότερο ευάλωτοι. Να κάνουμε αισιόδοξα σχέδια για το μέλλον. Να περισώσουμε ό,τι μπορούμε από το οικονομικό τσουνάμι που έφερε η πανδημία.  Όλοι αναμένουμε το εμβόλιο και οι περισσότεροι εμφανιζόμαστε στις έρευνες της κοινής γνώμης ενημερωμένοι και έτοιμοι να επισκεφτούμε τα 1100 κέντρα εμβολιασμού όταν έρθει, με το καλό, η ώρα.

Τώρα, όμως, ο καθένας πρέπει να κάνει αυτό που πρέπει. Η κυβέρνηση, τα αδύνατα δυνατά για να αντέξει το Σύστημα Υγείας και να σταματήσει την διασπορά. Η αντιπολίτευση να διακρίνει τα στραβά και να μπαίνει στην μάχη προτείνοντας λύσεις. Και οι πολίτες, να εφαρμόσουμε τα μέτρα για να φτάσουμε προστατευμένοι στο εμβόλιο.

Κάθε άλλη συζήτηση -αυτές τις ώρες της επιθετικής έξαρσης της πανδημίας- είναι τουλάχιστον άχαρη, σίγουρα άκαιρη και ολίγον εξωφρενική…
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ