Νίκος Καραπάνος – Achaia Clauss: H αναγέννηση του πιο ιστορικού οινοποιείου της χώρας (pics)
Νίκος Καραπάνος – Achaia Clauss: H αναγέννηση του πιο ιστορικού οινοποιείου της χώρας (pics)
Η τρίτη αρχαιότερη εταιρεία στην Ελλάδα μετά την Εθνική Τράπεζα και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, που παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπιζε τη δεκαετία του ’90 κατάφερε να ορθοποδήσει και να γίνει ένα οινοποιείο «για λίγους και καλούς»
Δέος. Μόνο αυτή η λέξη ταιριάζει για το τι νιώθει κανείς όταν επισκέπτεται το οινοκάστρο που έχτισε ο Γουσταύος Κλάους λίγο έξω απ’ την Πάτρα και το οποίο στέκει επιβλητικό εδώ και 160 χρόνια. Το «σπίτι» μιας ιστορικής οινοποιίας, της Achaia Clauss που έχει αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι της στην Ελλάδα.
Η τρίτη αρχαιότερη εταιρεία στη χώρα μας, μετά την Εθνική Τράπεζα και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, που παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπιζε τη δεκαετία του ’90 κατάφερε τελικά να ορθοποδήσει αναγεννώντας τον ίδιο της τον εαυτό, έστω κι αν το μέγεθός της δεν θυμίζει σε τίποτα το βιομηχανικό της παρελθόν.
Η κληρονομιά της όμως είναι τεράστια και στέκει επιβλητική απέναντι σε κάθε επισκέπτη του μουσείου που έχει δημιουργηθεί με κειμήλια και ιστορικά ντοκουμέντα στο οινοκάστρο, αλλά και από τις κάβες στα υπόγεια των ιστορικών κτιρίων με τα τεράστια δρύινα βαρέλια και τα σκαλιστά αφιερώματά τους στο «Αυτοκρατορικό Κελάρι», όπου, μεταξύ άλλων, φυλάσσεται και το παλαιότερο κρασί της Ελλάδας, η παλιά μαυροδάφνη του 1873!
Ή στο κελάρι με τα εμφιαλωμένα κρασιά που παλαιώνουν υπό απόλυτο σκότος, σταθερή θερμοκρασία 13 βαθμών Κελσίου και 70-75 βαθμούς σχετικής υγρασίας. Εκεί όπου ξεχωριστή θέση έχουν οι λιγοστές εμφιαλώσεις που έγιναν το 2004 με κρασί εσοδείας 1896, με την ευκαιρία της τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων. Φυσικά τα μπουκάλια κείτονται στο πλάι για να βρέχεται ο φελλός…
Η τρίτη αρχαιότερη εταιρεία στη χώρα μας, μετά την Εθνική Τράπεζα και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, που παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπιζε τη δεκαετία του ’90 κατάφερε τελικά να ορθοποδήσει αναγεννώντας τον ίδιο της τον εαυτό, έστω κι αν το μέγεθός της δεν θυμίζει σε τίποτα το βιομηχανικό της παρελθόν.
Η κληρονομιά της όμως είναι τεράστια και στέκει επιβλητική απέναντι σε κάθε επισκέπτη του μουσείου που έχει δημιουργηθεί με κειμήλια και ιστορικά ντοκουμέντα στο οινοκάστρο, αλλά και από τις κάβες στα υπόγεια των ιστορικών κτιρίων με τα τεράστια δρύινα βαρέλια και τα σκαλιστά αφιερώματά τους στο «Αυτοκρατορικό Κελάρι», όπου, μεταξύ άλλων, φυλάσσεται και το παλαιότερο κρασί της Ελλάδας, η παλιά μαυροδάφνη του 1873!
Ή στο κελάρι με τα εμφιαλωμένα κρασιά που παλαιώνουν υπό απόλυτο σκότος, σταθερή θερμοκρασία 13 βαθμών Κελσίου και 70-75 βαθμούς σχετικής υγρασίας. Εκεί όπου ξεχωριστή θέση έχουν οι λιγοστές εμφιαλώσεις που έγιναν το 2004 με κρασί εσοδείας 1896, με την ευκαιρία της τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων. Φυσικά τα μπουκάλια κείτονται στο πλάι για να βρέχεται ο φελλός…
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα