ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Ζήτω τα χρώματα!

Συμβολισμοί και αποχρώσεις, συμβουλές επιλογής και συνδυασμοί για κάθε δωμάτιο. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε πριν βάψουμε τους τοίχους του σπιτιού μας

colours_header
Η πρώτη και ίσως η βασικότερη διαδικασία ανακαίνισης ενός σπιτιού είναι αναμφισβήτητα το βάψιμο. Αλλάζοντας τα χρώματα των χώρων μας όχι μόνο φρεσκάρουμε την εικόνα τους αλλά απογειώνουμε και τη διάθεσή μας.
Η επιλογή της σωστής απόχρωσης δημιουργεί ατμόσφαιρα θαλπωρής και φτιάχνει τη βάση με την οποία θα συνδυαστούν αρμονικά τα έπιπλα και τα αντικείμενα μας. Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο οι επιλογές μας είναι καλό να γίνονται με βάση τις προσωπικές μας προτιμήσεις αλλά και με βάση τις ιδιότητες του κάθε χρώματος.
Τα συναισθήματα που μας εμπνέει το κάθε χρώμα, οι αποχρώσεις που ταιριάζουν περισσότερο στην κουζίνα ή στο σαλόνι, οι κατάλληλες επιλογές για τα ταβάνια είναι μόνο μερικοί από τους παράγοντες που πρέπει να γνωρίζουμε πριν πάρουμε ιδέες και καταλήξουμε στις τελικές μας επιλογές.
115740828_l_1
Κάθε χρώμα και μία έμπνευση
Τα χρώματα έχουν τη δυνατότητα να προσδιορίζουν τις διαστάσεις των χώρων και ταυτόχρονα να αντανακλούν την προσωπικότητά μας.

Κλείσιμο
Πιο συγκεκριμένα, το κόκκινο σηματοδοτεί την αγάπη αλλά και τη δράση γι αυτό και όταν το αντικρίζουμε έχουμε την αίσθηση ότι γεμίζουμε ενέργεια και ταυτόχρονα νιώθουμε θαλπωρή. Επειδή όμως είναι πολύ εντυπωσιακό χρώμα και τραβάει την προσοχή καλό είναι να χρησιμοποιήσετε ανοιχτές αποχρώσεις ή να βάψετε με έντονο κόκκινο κάποια μικρά σημεία όπως γωνίες ή δοκάρια στο σαλόνι, τη μία πλευρά του τοίχου της τραπεζαρίας κ.ο.κ.
109442517_l_2
Το κίτρινο, ταυτισμένο με το φως του ήλιου, έχει την ιδιότητα να προκαλεί χαρά. Οι πιο έντονες αποχρώσεις του είναι ιδανικές για κουζίνες και παιδικά δωμάτια, σε μικρές όμως επιφάνειες για να μην κουράζει στο μάτι. Τα πιο απαλά κίτρινα, δηλαδή οι ώχρες, ταιριάζουν περισσότερο σε σαλόνια και υπνοδωμάτια όπου δίνουν την αίσθηση της ευρυχωρίας. Ανάμεσα στο κόκκινο και στο κίτρινο, το πορτοκαλί προσδίδει ιδιαίτερη ζεστασιά γι αυτό και ενδείκνυται για όλα τα δωμάτια του σπιτιού αφού ζωντανεύει ακόμα και τους πιο ουδέτερους χώρους όπως για παράδειγμα ο διάδρομος.
89250365_l_3
Το μπλε συμβολίζει την ηρεμία αλλά και τη σιγουριά γι αυτό είναι η νούμερο ένα επιλογή για μπάνια και γραφεία-βιβλιοθήκες, ωστόσο προτιμάται και στις τραπεζαρίες. Ταιριάζει τέλεια με λευκά έπιπλα και μεταλλικές λεπτομέρειες αλλά είναι προτιμότερο να μην συνδυάζεται με έντονα φώτα. Το πράσινο, όντας άρρηκτα συνδεδεμένο με τη φύση, ενισχύει τη συγκέντρωση και αποφορτίζει την ψυχολογία. Ειδικά στα υπνοδωμάτια, συνδυασμένο με ξύλινα έπιπλα και κρυφούς φωτισμούς, μας χαλαρώνει απόλυτα. Συνώνυμο της χαλάρωσης, το καφέ σε όλες τις εκδοχές του είναι ό,τι πρέπει για καθιστικά, σαλόνια και φυσικά κρεβατοκάμαρες.

Τέλος το ροζ αλλά και το μωβ εκπέμπουν τρυφερότητα και ρομαντισμό γι αυτό δε λείπουν σχεδόν ποτέ από τα κοριτσίστικα δωμάτια, σε μικρές ή μεγαλύτερες δόσεις. Στην περίπτωση του μωβ καλό είναι να αποφεύγονται οι σκούρες αποχρώσεις καθώς δίνουν αίσθηση στενότητας και έλλειψη φωτεινότητας στον χώρο.
97564022_l
Η απόχρωση κάνει τη διαφορά
Είναι σημαντικό να πούμε ότι όποια χρώματα ή συνδυασμούς και να διαλέξετε οι αποχρώσεις είναι αυτές που θα καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα. Η ένταση των χρωμάτων καθορίζει και ταυτόχρονα καθορίζεται από τη φωτεινότητα των δωματίων γι αυτό και πρέπει να την επιλέγετε με βάση τον προσανατολισμό του κάθε χώρου. Πιο συγκεκριμένα, τα βορινά σπίτια-δωμάτια αναδεικνύονται με πιο φωτεινές αποχρώσεις ενώ τα δωμάτια με νότιο προσανατολισμό είναι εξ ορισμού πιο ηλιόλουστα και ταιριάζουν με σκουρότερους τόνους.

Σε κάθε περίπτωση, λάβετε υπόψη και τα υπόλοιπα στοιχεία που θα επιπλώσουν-διακοσμήσουν τον κάθε χώρο έτσι ώστε να προκύψει ένα αρμονικό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, τα σκούρα ή τα χρωματιστά έπιπλα αναδεικνύονται σε συνδυασμό με διακριτικές αποχρώσεις στους τοίχους ενώ τα λευκά διακοσμητικά αντικείμενα μπορούν να «σπάσουν» την ένταση ενός τυρκουάζ ή λαχανί τοίχου δημιουργώντας αρμονία.
37504091_l
Ταβάνια και δάπεδα
Το συνηθέστερο χρώμα για τα ταβάνια είναι το λευκό αφού έχει την ιδιότητα να ανοίγει-φωτίζει τον χώρο και να «μεγαλώνει» τα δωμάτια. Ωστόσο στα ψηλοτάβανα σπίτια τα έντονα χρώματα δίνουν επιπλέον ζωντάνια οπότε αξίζει να τα τολμήσετε ακόμα και στο ταβάνι, ειδικά αν έχετε σκούρα ξύλινα πατώματα και ουδέτερους τοίχους.

Μη φοβηθείτε το κίτρινο, το πράσινο ακόμα και το κόκκινο στο ταβάνι, ειδικά αν ο χώρος σας έχει πολλά παράθυρα και μπαίνει άπλετο φως. Μια ωραία ιδέα για τα παιδικά δωμάτια είναι να βάψετε το ταβάνι έντονο φούξια, μπλε ή πορτοκαλί ή να τα επενδύσετε με χρωματικές ταπετσαρίες και άλλες τεχνοτροπίες (ρίγες, αστέρια, σύννεφα κ.ο.κ.). Έτσι θα μειωθούν οι διαστάσεις του χώρου και τα παιδιά θα αισθάνονται πιο άνετα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ