Εκπαιδευτικά Παιχνίδια: Ανάπτυξε τις δεξιότητες του παιδιού με παιχνίδια STEM

Εκπαιδευτικά Παιχνίδια: Ανάπτυξε τις δεξιότητες του παιδιού με παιχνίδια STEM

Το παιχνίδι διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στην ανάπτυξη των παιδιών. Πέρα από ψυχαγωγία αποτελεί και μια σημαντική πηγή εκπαίδευσης και εκμάθησης διαφόρων δεξιοτήτων. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, τα παιχνίδια που ξεχωρίζουν στην κατηγορία αυτή είναι τα STEM. Πάμε να τα γνωρίσουμε καλύτερα

stem-plaisio-toys-1
Αν μπορούσαμε να πούμε ότι κάποιο είδος παιχνιδιού έχει ξεχωρίσει αρκετά τα τελευταία χρόνια αυτό δεν θα ήταν άλλο από τα παιχνίδια STEM. Πρόκειται για παιχνίδια που όχι μόνο προσφέρουν πολλές ώρες διασκέδασης στα παιδιά αλλά τους διδάσκουν βασικές δεξιότητες που μπορεί να σχετίζονται γενικά με την επιστήμη και ειδικότερα με την τεχνολογία, τη ρομποτική, τη μηχανική, τα μαθηματικά κ.α. Ας εξερευνήσουμε παρέα όμως τα οφέλη των παιχνιδιών STEM στην ανάπτυξη των παιδιών.

Αρχικά, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι η χρήση εκπαιδευτικών παιχνιδιών έχει αναγνωριστεί ευρέως ως ένας τρόπος ενίσχυσης της μαθησιακής εμπειρίας του παιδιού. Τα παιχνίδια STEM λοιπόν, έχουν γίνει ολοένα και πιο δημοφιλή λόγω της ικανότητάς τους να διδάσκουν στα παιδιά διάφορες επιστήμες με διασκεδαστικό και συναρπαστικό τρόπο. Ας δούμε όμως και συγκεκριμένα οφέλη.

Όπως και άλλα παιχνίδια, έτσι και τα STEM ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα των παιδιών. Επειδή καταπιάνονται με διάφορα θέματα επιστημών, βοηθούν ακόμη περισσότερο τα παιδιά να αναπτύξουν τη δημιουργική τους σκέψη. Τα βοηθούν να σκέφτονται πρωτότυπα και εκτός πλαισίου ώστε να βρίσκουν καινοτόμες λύσεις στα προβλήματα που θα συναντήσουν.
stem-plaisio-toys-2
Κλείσιμο

Γεμίζουν τα παιδιά με πρακτικές εμπειρίες, αναπτύσσοντας την κριτική τους σκέψη καθώς και ενισχύοντας τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων που διαθέτουν. Ένα STEM παιχνίδι είναι ικανό να συνδράμει αρκετά θετικά στο να μάθει ένα παιδί πώς να προσεγγίζει ένα πρόβλημα από διαφορετικές οπτικές γωνίες με στόχο στο τέλος να εντοπίσει την πιο αποτελεσματική λύση. Μέσα από την κατασκευή, τον πειραματισμό και τη δοκιμή, τα παιδιά μαθαίνουν να σκέφτονται κριτικά, να αναλύουν καταστάσεις και να βρίσκουν λύσεις σε πολύπλοκα προβλήματα. Αυτές οι δεξιότητες είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία στο σχολείο και στη ζωή.

Επιπλέον, τα παιχνίδια STEM βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν δεξιότητες της λογικής συλλογιστικής τους, διδάσκοντάς τους πώς να αναγνωρίζουν μοτίβα, να κάνουν συνδέσεις μεταξύ διαφορετικών εννοιών και να κατανοούν τόσο την αιτία όσο και το αποτέλεσμα.

Ορισμένα παιχνίδια STEM έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να ενθαρρύνουν τα παιδιά να χτίσουν και να δημιουργήσουν δομές με διαφορετικά σχήματα και μεγέθη. Τα συγκεκριμένα παιχνίδια συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της χωρικής επίγνωσης των παιδιών. Με απλά λόγια, βελτιώνουν και αναπτύσσουν την αίσθηση του χώρου που έχουν τα παιδιά αλλά και των διαφόρων αντικειμένων σε αυτόν.
stem-plaisio-toys-3

Εξερευνώντας διαφορετικές έννοιες, σχεδιάζοντας λύσεις και πειραματιζόμενα με νέες ιδέες, τα παιδιά ενθαρρύνονται να σκέφτονται. Μαθαίνουν να αφήσουν τη φαντασία τους ελεύθερη. Καλλιεργούν την αγάπη για τη μάθηση και την εξερεύνηση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη περιέργεια και ενδιαφέρον για επιδίωξη περαιτέρω εκπαίδευσης σε τομείς που σχετίζονται με το STEM.

Η ευρύτερη κατηγορία των παιχνιδιών STEM προσφέρει τις ιδανικές συνθήκες προκειμένου να μυηθούν τα παιδιά στην τεχνολογία και να τα προετοιμαστούν για ένα μέλλον που θα έχει ως γνώμονα αυτή. Μην ξεχνάς ότι καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται γρήγορα, είναι απαραίτητο τα παιδιά να συμβαδίζουν μαζί της. Και ένας καλός και άμεσος τρόπος για να πάρουν εικόνες πάνω στον τομέα αυτόν είναι μέσω των παιχνιδιών STEM.

Μην αγχώνεσαι για το ποιο παιχνίδι STEM είναι κατάλληλο για το παιδί και την ηλικία του. Αφενός, υπάρχουν αρκετές κατηγορίες παιχνιδιών όπως τα robot, διάφορα βρεφικά παιχνίδια, επιστημονικά με πειράματα, μηχανολογικά, ηλεκτρονικά, προσχολικά κ.α. Αφετέρου όλα διαθέτουν εμφανείς ενδείξεις για την κατάλληλη ηλικία. Μην ξεχνάς μάλιστα ότι σίγουρα θα βρεις και περισσότερες λεπτομέρειες για το εκάστοτε παιχνίδι είτε μέσω ενός καλού και οργανωμένου e-shop είτε από κάποιον πωλητή σε κάποιο φυσικό κατάστημα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης