Το Νεπάλ απαγορεύει σε μεμονωμένους ορειβάτες να ανεβαίνουν στο Έβερεστ

Το Νεπάλ απαγορεύει σε μεμονωμένους ορειβάτες να ανεβαίνουν στο Έβερεστ

Απαγορεύεται επίσης η πρόσβαση σε τυφλούς και ακρωτηριασμένα άτομα - Παρά τις επικρίσεις, οι νέοι κανονισμοί κρίθηκαν απαραίτητοι για τη μείωση του αριθμού των ατυχημάτων

Το Νεπάλ απαγορεύει σε μεμονωμένους ορειβάτες να ανεβαίνουν στο Έβερεστ
Μόνοι ορειβάτες, τυφλά ή ακρωτηριασμένα άτομα απαγορεύεται πλέον να ανεβαίνουν στο Έβερεστ, σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς που ισχύουν στο Νεπάλ. 

Το τουριστικό συμβούλιο της χώρας έθεσε σε εφαρμογή νέους κανόνες, που απαγορεύουν μεταξύ άλλων τις ατομικές αναχωρήσεις. Στόχος των νέων μέτρων είναι η μείωση του αριθμού των ατυχημάτων. 

Όμως, οι αποφάσεις του συμβουλίου δέχθηκαν κριτική από τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Νεπάλ, αλλά και από έναν πρώην στρατιώτη, που ήθελε να ανέβει στο βουνό, αφότου έχασε και τα δύο του πόδια στο Αφγανιστάν. 

Οι νέοι κανόνες ήταν αντικείμενο συζητήσεων για περισσότερο από ένα μήνα και εφαρμόστηκαν αυτήν την εβδομάδα, όπως αναμεταδίδουν ξένα μέσα ενημέρωσης. 

Οι μεμονωμένοι ορειβάτες θα πρέπει να συνοδεύονται από οδηγό του βουνού και οι εργαζόμενοι σε ψηλό υψόμετρο, που συνοδεύουν τις αποστολές μπορούν να λαμβάνουν πιστοποιητικά. 
Κλείσιμο

Επίσης, οι αρχές θέτουν ανώτατο όριο ηλικίας τα 76 χρόνια για τους ορειβάτες,  μετά και το θάνατο ενός 85χρονου αναρριχητή το Μάιο, ενώ διατηρείται η απαγόρευση για όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους. 

Στο Έβερεστ πήγαινε κάποτε η αφρόκρεμα των ορειβατών. Πλέον, πολλοί εξειδικευμένοι ορειβάτες εκφράζουν ανησυχία για τα χαμηλότερα στάνταρντς ασφαλείας που υπάρχουν. 

Ωστόσο, βετεράνοι ορειβάτες θεωρούν ότι οι νέοι κανονισμοί είναι παράλογοι, καθώς και στο παρελθόν άτομα με προβλήματα υγείας κατάφεραν να αναρριχηθούν. 

Σύμφωνα με στοιχεία του  Himalayan Database, 29 άτομα με αναπηρία έχουν προσπαθήσει να ανέβουν το Έβερεστ και 15 έφθασαν στην κορυφή. Δύο μόνο πέθαναν στο βουνό. 

Την ίδια ώρα, το ποσοστό των ανθρώπων που πέθαναν στο βουνό χωρίς να έχουν πρόβλημα υγείας είναι πολύ μεγαλύτερο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται ο βρετανικός Guardian, από το 1953 μέχρι σήμερα έχουν πεθάνει 288 από τους 8.306 ορειβάτες που έχουν προσπαθήσει να ανέβουν στο βουνό και δεν είχαν αναπηρίες. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης