Γερμανία: «Λευκός καπνός» για κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού

Γερμανία: «Λευκός καπνός» για κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού

Χριστιανοδημοκράτες, Χριστιανοκοινωνιστές και Σοσιαλδημοκράτες «έδωσαν τα χέρια», προκειμένου να αρχίσουν οι συνομιλίες - Ο Σουλτς θα κληθεί να εξηγήσει τα οφέλη μιας νέας συγκυβέρνησης 

Γερμανία: «Λευκός καπνός» για κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού
Χριστιανοδημοκράτες, Χριστιανοκοινωνιστές και Σοσιαλδημοκράτες συμφώνησαν κατά τη χθεσινή συνάντηση με τον πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ να αρχίσουν συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, σύμφωνα με την εφημερίδα «Bild».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα στη συνάντηση που είχαν το βράδυ της Πέμπτης η
Άνγκελα Μέρκελ (CDU), ο Χορστ Ζέεχοφερ (CSU) και ο Μάρτιν Σουλτς (SPD) συζητήθηκαν όλες εναλλακτικές λύσεις για την έξοδο από την πολιτική κρίση - ο μεγάλος συνασπισμός, η κυβέρνηση μειοψηφίας και η διενέργεια νέων εκλογών - αλλά τελικά συμφώνησαν να αρχίσουν συνομιλίες για τον σχηματισμό «μεγάλου συνασπισμού», αναφέρει η εφημερίδα.

Κλείσιμο
Σήμερα ο Σουλτς, ο οποίος διεκδικεί την επανεκλογή του στο συνέδριο του κόμματος, θα κληθεί να εξηγήσει τα οφέλη μιας νέας συγκυβέρνησης με την Μέρκελ, παρά το γεγονός ότι η συμμετοχή του κόμματος στην προηγούμενη κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» θεωρείται η βασική αιτία της εκλογικής του καταβαράθρωσης. Επιπλέον πρέπει να πείσει για τον λόγο που έκανε στροφή 180 μοιρών, αποδεχόμενος την πρόσκληση να πάει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να συζητήσει με τη Μέρκελ και τον ηγέτη των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών, το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν διερευνητικές συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης. 

Οι συνομιλίες Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών πάντως δεν ξεκινούν με τους καλύτερους οιωνούς: οι Σσοσιαλδημοκράτες καταγγέλλουν «ρήγμα στην εμπιστοσύνη» από την Δευτέρα, όταν ο υπουργός Γεωργίας, Χριστιανοκοινωνιστής και άνθρωπος των αγροτικών κύκλων, ψήφισε στο πλαίσιο της ειδικής επιτροπής Γεωργίας της ΕΕ υπέρ της ανανέωσης για πέντε χρόνια της άδειας χρήσης του ζιζανιοκτόνου γλυφοσάτη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. 

Σε αντίθεση, ωστόσο, με τη νεολαία, οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι του SPD φαίνεται να προκρίνουν τη λύση κυβερνητικής συνεργασίας. Ο Φρανκ Μπσίρσκε επικεφαλής του Ενιαίου Συνδικάτου Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Γερμανίας κάλεσε το SPD να προχωρήσει σε σοβαρές συζητήσεις για να σχηματιστεί κυβέρνηση. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης