Πόλη - «φάντασμα» το Μαϊάμι λόγω της Ίρμα: Εγκατέλειψαν τα σπίτια τους 5,6 εκατ. Αμερικανοί

Πόλη - «φάντασμα» το Μαϊάμι λόγω της Ίρμα: Εγκατέλειψαν τα σπίτια τους 5,6 εκατ. Αμερικανοί

Υπό το φόβο του «πυρηνικού τυφώνα» που αναμένεται να χτυπήσει την Φλόριντα - Ουρές χιλιομέτρων στους δρόμους που οδηγούν στην έξοδο - Κλείνει και η Ντίσνεϊλαντ - Πέρασε από την Κούβα, αναβαθμίστηκε σε «κατηγορία 5» αλλά μετά έπεσε στην «κατηγορία 4» 

Πόλη - «φάντασμα» το Μαϊάμι λόγω της Ίρμα: Εγκατέλειψαν τα σπίτια τους 5,6 εκατ. Αμερικανοί
Πόλη - «φάντασμα» θυμίζει το Μαϊάμι της Φλόριντα που με κομμένη την ανάσα περιμένει το χτύπημα του τυφώνα «Ίρμα», το οποίο μάλιστα, βάσει επίσημων εκτιμήσεων, αναμένεται «καταστροφικό».

Μπορεί να έπεσε από την ανώτατη κατηγορία 5 στην κατηγορία 4, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι παύει να είναι εξαιρετικά καταστροφικός στο πέρασμά του, την ώρα που οι συνεχείς διακυμάνσεις που σημειώνονται στην έντασή του, δεν αφήνουν περιθώρια στους ειδικούς και τις Αρχές για εφησυχασμό. 

Περίπου 5,6 εκατομμύρια κάτοικοι της μεγαλούπολης της Φλόριντα έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους τόσο βάσει των εντολών εκκένωσης που έχουν δώσει οι αρχές, όσο και από τον φόβο του τι μπορεί να προκαλέσει η Ίρμα, που αφού ισοπέδωσε αρκετά νησιά της Καραϊβικής, πέρασε από την Κούβα και αναβαθμίστηκε ξανά σε κυκλώνα κατηγορίας 5, της υψηλότερης δηλαδή βαθμίδας.

Κλείσιμο
Τις τελευταίες δύο ημέρες, οι ουρές των αυτοκινήτων που σχηματίστηκαν στις εξόδους της πόλης ήταν τεράστιες, με μποτιλιαρίσματα ωρών να επιτείνουν την ταλαιπωρία και την αγωνία των κατοίκων, οι οποίοι δεν είχαν πάντως άλλη επιλογή. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εξάλλου, το Μαϊάμι και οι περιοχές της πολιτείας που θα χτυπηθούν από την Ίρμα τις επόμενες ώρες, αναμένεται να μείνουν χωρίς ρεύμα και επικοινωνία για αρκετές ημέρες! 

Ενδεικτικό του κλίματος ανησυχίας που επικρατεί λόγω της έντασης του τυφώνα, είναι και το γεγονός πως ανακοινώθηκε πως τελικά
θα κλείσει και το πάρκο της Ντίσνεϊ στην Φλόριντα, το οποίο μέχρι χθες θεωρείτο ασφαλές και «μακριά» από την περιοχή κινδύνου.

Ο κυκλώνας Ίρμα, ο οποίος ενισχύθηκε και πάλι, φθάνοντας στην κατηγορία 5 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον, με ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 260 χιλιομέτρων την ώρα, άρχισε να πλήττει το έδαφος της Κούβας στις 06:00 (ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) των ΗΠΑ.

Νεώτερη ανακοίνωση του κέντρου τον «έριξαν» στην κατηγορία 4, αλλά ο συναγερμός παραμένει ύψιστος σε όλη την περιοχή και ισχύουν όλα τα μέτρα πρόληψης. 

Ο κυκλώνας Ίρμα, ο οποίος στοίχισε ήδη τη ζωή σε 19 ανθρώπους κατά το πέρασμά του από την Καραϊβική, έφθασε στην Κούβα από το αρχιπέλαγος του Καμαγουέι. Το μάτι του κυκλώνα βρίσκεται 190 χλμ. από την κουβανική πόλη Καϊβαριέν και περίπου 480 χλμ. νοτιοανατολικά του Μαϊάμι της Φλόριντας, σύμφωνα με το NHC.

Στις τουριστικές περιοχές που διατρέχουν κίνδυνο, ιδίως τις νήσους "Κάγιος" στο βόρειο/βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, σχεδόν 10.000 ξένοι επισκέπτες και πολλές χιλιάδες Κουβανοί τουρίστες απομακρύνθηκαν και μεταφέρθηκαν στο νότιο και ανατολικό τμήμα της χώρας, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Τουρισμού.


Προειδοποίηση τρόμου από τον διευθυντή της FEMA: Καταστροφική για τις ΗΠΑ η Ίρμα
Για τον Μπροκ Λονγκ, τον διευθυντή της Fema (της ομοσπονδιακής υπηρεσίας διαχείρισης κρίσεων) «το ερώτημα δεν είναι αν θα πληγεί η Φλόριντα, αλλά σε ποιο βαθμό». «Η Ίρμα πρόκειται να είναι καταστροφική για τις ΗΠΑ», δήλωσε χαρακτηριστικά, την ώρα που εντείνονται οι προετοιμασίες για τον τυφώνα που αναμένεται να φτάσει στη Φλόριντα το Σαββατοκύριακο.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Λονγκ προειδοποίησε ότι περίπου 100.000 άνθρωποι μπορεί να χρειαστούν καταφύγιο, ενώ ολόκληρα τμήματα της πολιτείας δεν θα έχουν ηλεκτρικό ρεύμα. 

Επανέλαβε τις συστάσεις προς τους πολίτες να εγκαταλείψουν την περιοχή, ειδικότερα εκείνοι που διαμένουν στα σημεία από όπου θα περάσει ο τυφώνας. 

«Δεν γνωρίζω κανέναν στη Φλόριντα που να είναι έμπειρος», προφανώς για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο.

«Είναι αρκετά έγκυρες αυτές οι προβλέψεις  που δείχνουν ότι η Ίρμα θα πλήξει τη Φλόριντα το Σαββατοκύριακο και οι άνεμοι, καθώς και οι καταιγίδες που συνοδεύουν τον τυφώνα μπορεί να αποδειχθούν καταστροφικοί», σημείωσε ο Λονγκ

Περισσότεροι από 8.000 μέλη της FEMA έχουν επιστρατευτεί προκειμένου να προετοιμάσουν την Φλόριντα για την επέλαση του τυφώνα, καθώς και να συνδράμουν στις προσπάθειες αναδόμησης από τον τυφώνα Χάρβεϊ που έπληξε το Τέξας την περασμένη εβδομάδα. 

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρικ Σκοτ, ενώ ο τυφώνας - τέρας ετοιμάζεται να πλήξει την πολιτεία, προειδοποίησε τους κατοίκους ότι πρέπει να είναι έτοιμοι να εκκενώσουν τα σπίτια τους. 

«Ο τυφώνας είναι πολύ μεγαλύτερος από την πολιτεία μας. Όλοι οι πολίτες της Φλόριντα θα πρέπει να είναι έτοιμοι να απομακρυνθούν», τόνισε ο Σκοτ, ενώ παράλληλα ευχαρίστησε όλους όσους ήδη βρίσκονται καθ΄οδόν προς τα βόρεια και συνέστησε υπομονή. 

«Γνωρίζω ότι πολλοί από εσάς βρίσκεστε στην κίνηση. Είμαι σίγουρος ότι είναι ενοχλητικό. Οι εκκενώσεις δεν είναι ό,τι πιο ευχάριστο, αλλά είναι το μόνο μέσο για να μείνετε ασφαλείς», πρόσθεσε.









Πάνω από 4 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις θα κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ρεύμα
Οι συνέπειες ωστόσο, θα είναι μεγάλες σε όλα τα επίπεδα. Ο κυκλώνας Ίρμα απειλεί να βυθίσει στο σκοτάδι περισσότερα από 4,1 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που εξυπηρετεί η εταιρεία Power & Light (FPL) της Φλόριντας, επηρεάζοντας την καθημερινότητα περίπου 9 εκατομμυρίων ανθρώπων, επισήμανε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ηλεκτρισμού.

 «Όλοι στη Φλόριντα θα αντιμετωπίσουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τις επιπτώσεις της καταιγίδας» δήλωσε ο Έρικ Σιλάτζι κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου, προειδοποιώντας τους καταναλωτές της FPL να προετοιμαστούν για μια διαδικασία αποκατάστασης του δικτύου διάρκειας πολλών εβδομάδων.

Η FPL είναι η μεγαλύτερη πάροχος ηλεκτρικού ρεύματος στη Φλόριντα εξυπηρετώντας περίπου το 50% των 20,6 εκατομμυρίων κατοίκων της πολιτείας.

Ο κυκλώνας Ίρμα θέτει πολύ μεγαλύτερη απειλή για το δίκτυο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στη Φλόριντα σε σύγκριση με τον κυκλώνα Χάρβεϊ στο Τέξας, διότι η Ίρμα συνοδεύεται από θυελλώδεις ανέμους ταχύτητας 240 χιλιομέτρων την ώρα, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρές καταστροφές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και να οδηγήσουν στο κλείσιμο πυρηνικών και άλλων ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων.

«Αυτή η καταιγίδα είναι κάτι το πρωτόγνωρο όσον αφορά την ισχύ και το μέγεθός της. Προετοιμαζόμαστε για τα χειρότερα και πιθανόν θα πρέπει να ανοικοδομήσουμε τμήματα του δικτύου εξυπηρέτησης μας» σημείωσε ο Σιλάγκι, που προειδοποίησε επιπλέον ότι οι άνεμοι που αναμένονται θα μπορούσαν να ξηλώσουν τους στύλους ηλεκτροδότησης.

Η απειλή του κυκλώνα είναι τέτοια που η FPL σχεδιάζει να κλείσει τους δύο πυρηνοηλεκτρικούς σταθμούς της. Μία από τις πυρηνικές της μονάδες, η Turkey Point, βρίσκεται νότια του Μαϊάμι κοντά στο νότιο άκρο της Φλόριντας, πλησίον της περιοχής που η Ίρμα αναμένεται να πλήξει νωρίς το πρωί της Κυριακής.














Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης