Tελεσίγραφο στο Κατάρ για τον τερματισμό της κρίσης: Αυτά είναι τα αιτήματα τεσσάρων αραβικών χωρών

Tελεσίγραφο στο Κατάρ για τον τερματισμό της κρίσης: Αυτά είναι τα αιτήματα τεσσάρων αραβικών χωρών

Εξαιτίας των κυρώσεων στο Κατάρ έχουν διακοπεί οι κύριες οδούς εισαγωγής αγαθών, οδικώς από τη Σαουδική Αραβία και μέσω της θάλασσας από μεγάλα φορτηγά πλοία με κοντέινερ που έχουν βάση τα Εμιράτα

Tελεσίγραφο στο Κατάρ για τον τερματισμό της κρίσης: Αυτά είναι τα αιτήματα τεσσάρων αραβικών χωρών
Tελεσίγραφο δέκα ημερών στο Κατάρ
δίνουν τέσσερις αραβικές -Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αίγυπτος, Μπαχρέιν- αποστέλλοντας στην κυβέρνηση της Ντόχα μία λίστα με 13 αιτήματα.  

Οι χώρες που υπογράφουν τη λίστα είναι οι τέσσερις αραβικές χώρες που πρωταγωνιστούν στον εμπορικό αποκλεισμό του Κατάρ με τη μορφή κυρώσεων. Εξαιτίας των κυρώσεων, έχουν διακοπεί οι κύριες οδούς εισαγωγής αγαθών, οδικώς από τη Σαουδική Αραβία και μέσω της θάλασσας από μεγάλα φορτηγά πλοία με κοντέινερ που έχουν βάση τα Εμιράτα.
Κλείσιμο

Τα πέντε από τα συνολικά 13 αιτήματα που ζητούν να ικανοποιηθούν οι τέσσερις αραβικές χώρες είναι:


1.«Μαύρο» στο αραβόφωνο δίκτυο «Αλ Τζαζίρα»
2. Λουκέτο στην τουρκική στρατιωτική βάση
3. Περιορισμός των σχέσεων του Κατάρ με το Ιράν
4. Παράδοση όλων των υπόπτων για υποθέσεις τρομοκρατίας 
5. Διακοπή των σχέσεων με την Μουσουλμανική Αδελφότητα της Αιγύπτου, την Χεζμπολάχ του Λιβάνου, το Ισλαμικό Κράτος, την αλ Κάιντα και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις. 
    
Την ίδια ώρα, το Κουβέιτ συνεχίζει το ρόλο του μεσολαβητή στην υπόθεση με το Κατάρ να αρνείται κατηγορηματικά όσα του αποδίδουν.

Το Κατάρ, που υπολογίζει στην Τουρκία ενώ συνομιλεί και με τη Ρωσία, διεξήγαγε στρατιωτικά γυμνάσια με την Τουρκία στις αρχές της εβδομάδας, κάνοντας εμφανή επίδειξη της στενής συμμαχίας με τον Σουλτάνο του Βοσπόρου, Ταγίπ Ερντογάν.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, είπε ότι η Ντόχα είναι έτοιμη να «συνομιλήσει και να απαντήσει» στις ανησυχίες των άλλων αραβικών κρατών του Κόλπου, σε διάλογο με αρχές, αλλά τόνισε ότι πρώτα πρέπει να αρθούν οι κυρώσεις. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης