Τελικά αποτελέσματα: Πρόεδρος της Γαλλίας ο Μακρόν με ποσοστό 66,06%

Τελικά αποτελέσματα: Πρόεδρος της Γαλλίας ο Μακρόν με ποσοστό 66,06%

Η Μαρίν Λεπέν καταλαμβάνει το 33,94% των ψήφων - «Η Ευρώπη μας περιμένει»: Διαβάστε το ρεπορτάζ της Τίνας Μανδηλαρά, απεσταλμένης του protothema.gr στο Παρίσι, μετά την νικητήρια ομιλία του Εμανουέλ Μακρόν

Τελικά αποτελέσματα: Πρόεδρος της Γαλλίας ο Μακρόν με ποσοστό 66,06%
Νέος πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας εξελέγη ο Εμανουέλ Μακρόν. Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων ο Μακρόν συγκέντρωσε ποσοστό 66,06% και η Μαρίν Λεπέν κατέλαβε το 33,94% των ψήφων. 

Σε απόλυτους αριθμούς, (στο 100% των ψήφων) 20.703.631 Γάλλοι επέλεξαν τον Εμανουέλ Μακρόν ως τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας έναντι 10.637.183 ψηφοφόρων που στήριξαν την Μαρίν Λεπέν.

“Η Ευρώπη μας περιμένει” τόνισε με νόημα ο νέος Πρόεδρος της 5ης γαλλικής δημοκρατίας Εμμανουέλ Μακρόν απευθυνόμενος όχι μόνο στους Γάλλους αλλά στους κατοίκους των υπολοίπων κρατών της Ένωσης.

Κλείσιμο
“Θα σας προστατέψω απέναντι στην απειλή και θα σας σεβαστώ για αυτά που πιστεύετε και για όσα προασπίζεστε” τόνισε συγκινημένος στον σύντομο λόγο του που τέλειωσε με έναν μεγάλο, εγκάρδιο ενωτικό χαιρετισμό και κρατώντας σφικτά το χέρι της δακρυσμένης Μπριζίτ. Η πυραμίδα του Λούβρου, το σύμβολο της γαλλικής δημοκρατίας επί εποχής Μιτεράν, μπορεί πλέον να γραφτεί στην ιστορία ως το σημείο της νίκης για τον νέο πρόεδρο. Από εδω και συγκεκριμένα από τον ανοιχτό, τεράστιο χώρο μπροστά στο μουσείο του Λούβρου, εκεί όπου δεσπόζει η περίφημη πυραμίδα, εκεί όπου γιόρτασε ο Ναπολέων τη νίκη στη μάχη του Αούστερλιτς-στην περίφημη μάχη των τριών Αυτοκρατοριών- ξεκινάει μια άλλη πορεία, ένα νέο κεφάλαιο για τη Γαλλία που φέρει τη σφραγίδα ενός πολιτικού έξω από το παλιό σύστημα, μακριά από τον δικομματισμό.







Εξου και ο κόσμος που προσήλθε σήμερα φωνάζοντας σε ρυθμό “Νικήσαμε!” δεν έχει να κάνει ούτε με κόμματα, ούτε με αντιθέσεις, αλλά με τη δημοκρατική ταυτότητα της 5ης γαλλικής δημοκρατίας.

Η 29χρονη Σοφί φοράει το ροζ t-shirt της και ομολογεί πως δεν έχει ξανάρθει ποτέ σε πολιτικές φιέστες αλλά πως σήμερα νιώθει “πως είναι η μέρα που γιορτάζει η Γαλλία κόντρα στην ξενοφοβία, στέλνοντας ένα μήνυμα ειρήνης σε όλη την Ευρώπη'. Η Ζαμίμπια, Γαλλίδα από τις αποικίες, πανηγυρίζει σαν τρελή φορώντας τα “γαμπριάτικα” της, όπως μας λέει και δίνει το σύνθημα για να ξεκινήσει ένας τρελός αφρικανικός χορός, στον οποίο χορεύουν ακόμα και δημοσιογράφοι.

Μπαλόνια δεσπόζουν παντού μαζί με υφασμάτινες-πρωτίστως ο σεβασμός στο περιβάλλον-γαλλικές σημαίες που ανεμίζουν στον ρυθμό των τραγουδιών. Δεν είναι τυχαίο που ανάμεσα σε μοντέρνα κομμάτια και στα ραπ ακούσματα του Magic System που διασκέδασε το πλήθος από σκηνής, ακουγόταν κατ'επανάληψη η Μασσαλιώτιδα με το πλήθος να παραληρεί. Οι Γάλλοι ξέρουν άλλωστε ότι σήμερα ψήφισαν δημοκρατικά, κόντρα στις διαφορετικές προτιμήσεις και κυρίως κόντρα στην ακροδεξιά απειλή για την Ευρώπη.

Ακόμα και το παιδικό τραγούδι “Χαρωπά τα δυο μου χέρια τα χτυπώ” ακούστηκε σήμερα, σε γαλλική βερσιόν, από τους χαρούμενους, μετά από καιρό, Παριζιάνους. Στο μυαλό τους άλλωστε έχουν πάντοτε τα θύματα αλλά ξέρουν ότι σήμερα μπορούν να γιορτάσουν ακριβώς επειδή δεν άφησαν να τους μολύνει το μίσος ή ο ρατσισμός. “Δεν ήθελα ο λαός μου να στείλει ένα μήνυμα εκδίκησης αλλά φιλίας” μας λέει η 32χρονη Σαντρά και πραγματικά είναι εντυπωσιακή η ευθύνη που νιώθουν οι Γάλλοι απέναντι στους άλλους λαούς και στην ίδια την Ευρώπη.

Ο φόβος και τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας υπάρχουν και σήμερα αλλά δεν πτοούν τους Παριζιάνους που φωνάζουν δυνατά En Marche! “Λιμπερτέ, εγκαλιτέ, φρατενιτέ”  και “Ζήτω η Δημοκρατία, Ζήτω η Γαλλία!” ακολουθώντας τον νέο Πρόεδρο που δίνει το σύνθημα.




Δημοσιογραφική τρέλα για τον Μακρόν

Σίγουρα πάντως η δημοσιογραφική φρενίτιδα για τις γαλλικές εκλογές δεν είχε σήμερα κανένα προηγούμενο: περίπου 2.500 δημοσιογράφοι περίμεναν επί ώρες έξω από την διπλανή είσοδο του Λούβρου, στην οδό Ριβολί για να μπορέσουν να πάρουν τη διαπίστευσή τους και να εισέλθουν στην αίθουσα τύπου!

Κάποιοι δεν κατάφεραν να μπουν και όσοι μπήκαμε από τους πρώτους νομίζαμε κυριολεκτικά ότι θα ποδοπατηθούμε: δημοσιογράφοι από όλο τον πλανήτη από τηλεοράσεις, κανάλια και ιστοσελίδες έδωσαν το παρών σε αυτή τη μάχη για τις πιο κρίσιμες γαλλικές εκλογές των τελευταίων ετών. Ειδικά σκυλιά μύριζαν τις τσάντες μας και ο σωματικός έλεγχος ήταν πολύ πιο εξονυχιστικός και από αυτός των αεροδρομίων.

Ωστόσο οι διοργανωτές,  που ήταν η ομάδα του En Marche φάνηκε γενναιόδωρη στην πορεία κερνώντας ζεστό καφέ, χυμούς, σνακ και πατατάκια τους ταλαίπωρους εκπροσώπους της δημοσιογραφίας. Πιάνουμε κουβέντα με δημοσιογράφους από Αφρική, Ινδία, Ισπανία και Ιταλία: ένας πολύ γνωστός δημοσιογράφος της Ιταλίας με το όνομα Λέοναρντ Κοέν, με πλούσιο συγγραφικό έργο, είναι έτοιμος να μοιράσει την εμπειρία του σε παραπάνω από ένα έντυπα κρατώντας υπό μάλης τα δυο ιταλικά βιβλία που έχουν εκδοθεί για το φαινόμενο Μακρόν.

Εξάλλου είναι η συνωνυμία του με τον διάσημο τραγουδοποιό που τον έκανε γνωστό παντού και μας λέει πως η χαρά του είναι μεγάλη σήμερα που η Γαλλία δεν παραδίδεται στα χέρια της Λεπέν. Αλλά δεν είναι ο μόνος που χαίρεται: οι Γάλλοι και οι ξένοι δημοσιογράφοι χειροκροτούν περιχαρείς καθώς βλέπουν τον Μακρόν να εισέρχεται υπό τους ήχους της Ωδής στη χαρά, τον ύμνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στέλνοντας ένα μήνυμα ελπίδας σε όλα τα κράτη της Ευρώπης-και εννοείται και στην Ελλάδα.  




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης