Η οργουελική «νεογλώσσα» του Τραμπ αυξάνει κατακόρυφα τις πωλήσεις του «1984»

Η οργουελική «νεογλώσσα» του Τραμπ αυξάνει κατακόρυφα τις πωλήσεις του «1984»

Φωτιές άναψε η έκφραση «εναλλακτικά γεγονότα» που χρησιμοποίησε η σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ

Η οργουελική «νεογλώσσα» του Τραμπ αυξάνει κατακόρυφα τις πωλήσεις του «1984»
Το κύμα αντιδράσεων που προκάλεσε με πρόσφατες δηλώσεις της η Κέλιαν Κόνγουεϊ, έμπιστη σύμβουλος του νέου Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ είχε μια πραγματικά απρόσμενη συνέπεια, όχι στην κόσμο της πολιτικής και της οικονομίας αλλά σε εκείνον... της λογοτεχνίας!

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, οι μαζικές επικρίσεις για τη φράση «εναλλακτικά γεγονότα» την οποία χρησιμοποίησε η Κόνγουεϊ για να «δικαιολογήσει» τα ψέματα του κυβερνητικού εκπροσώπου για το μέγεθος του πλήθους που παρακολούθησε την ορκωμοσία του Τραμπ είχαν ένα κοινό στοιχείο. 

Σε μεγάλο μέρος τους, κατηγορούσαν την Κόνγουεϊ ότι χρησιμοποιεί εκφράσεις που παραπέμπουν στη «Newspeak», τη γλώσσα που έχει επιβληθεί στους κατοίκους της Ωκεανίας, του δυστοπικού κόσμου που περιγράφει στο διάσημο βιβλίο του «1984» ο συγγραφέας Τζορτζ Όργουελ. 

Η «Νεογλώσσα» είναι μια γλώσσα που αποσκοπεί στο να ελέγξει και να περιορίσει την σκέψη των ανθρώπων, συρρικνώνοντας τα νοήματα σε χοντροκομμένες σύνθετες λέξεις, καταπνίγοντας τη φαντασία και εκπαιδεύοντας το μυαλό να δέχεται πράγματα που δεν είναι αλήθεια. Στο πλαίσιο αυτής της γλώσσας εντάσσεται και η «διπλοσκέψη», δηλαδή η αποδοχή δύο τελείως αντιφατικών δηλώσεων ως σωστών, παρά το γεγονός ότι η μία αναιρεί την άλλη.
Κλείσιμο

Το αποτέλεσμα της χρήσης μιας άκρως... οργουελικής έκφρασης από τη σύμβουλο του Τραμπ, στην αρχή κιόλας της θητείας του Αμερικανού προέδρου, ήταν να αυξηθούν κατακόρυφα οι πωλήσεις του «1984», το οποίο βρέθηκε ξαφνικά στο Νο 5 της λίστας του Amazon.com, το μεσημέρι της Τρίτης.

Όσο για τα social media, αυτά περιποιήθηκαν δεόντως την Κόνγουεϊ, παραθέτοντας αποσπάσματα του προφητικού βιβλίου και συμβουλεύοντας την Κυβέρνηση Τραμπ να αντιμετωπίσει το «1984» ως παράδειγμα προς αποφυγή και όχι ως οδηγό!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης