Ο κίνδυνος Brexit τρομάζει τον πλανήτη

Ο κίνδυνος Brexit τρομάζει τον πλανήτη

Στην τελευταία δημοσκόπηση το Brexit προηγείται με 55% έναντι 45% των Βρετανών που θέλουν παραμονή στην ΕΕ - Το γκάλοπ προκάλεσε πτώση της στερλίνας -«Please don't go» γράφει το γερμανικό Spiegel

Ο κίνδυνος Brexit τρομάζει τον πλανήτη
Σαφές προβάδισμα δέκα μονάδων έχει το στρατόπεδο των Βρετανών που τάσσονται υπέρ της εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μόλις 12 ημέρες πριν τη διεξαγωγή του κρίσιμου δημοψηφίσματος που μπορεί να επηρεάσει τη ζωή εκατομμυρίων πολιτών και την οικονομική δραστηριότητα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η νέα δημοσκόπηση της ORB που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Independent δείχνει ότι το 55% θα ψηφίσει στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου υπέρ του «Βrexit», ενώ μόλις το 45% θα ψηφίσει υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μετά την δημοσίευση της δημοσκόπησης η στερλίνα έκανε βουτιά 1,5% έναντι του δολαρίου.
Κλείσιμο

O κίνδυνος ενός Brexit τρομάζει την Ευρώπη με την αφρόκρεμα των επιστημόνων να προειδοποιεί, μόλις δώδεκα  ημέρες πριν την διεξαγωγή του κρίσιμου δημοψηφίσματος στη χώρα του Ντέιβιντ Κάμερον ότι, πιθανή αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έθετε σε κίνδυνο την επιστημονική έρευνα στη χώρα.
Βρετανοί νομπελίστες: Το Brexit θα είναι καταστροφή
Δεκατρείς Βρετανοί νομπελίστες σε ανοιχτή επιστολή τους στην εφημερίδα «Daily Telegraph» κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. «Η προοπτική της απώλειας της χρηματοδότησης εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνιστά σημαντικό κίνδυνο για την επιστημονική έρευνα» στη Βρετανία» υποστηρίζουν στην επιστολή τους που δημοσιεύεται στη βρετανική εφημερίδα.

«Η επιστήμη τρέφει την ευημερία μας, το σύστημα υγείας, την ικανότητά μας να καινοτομούμε και την οικονομική ανάπτυξή μας» υπογραμμίζουν επίσης οι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων είναι ο φυσικός Πίτερ Χιγκς (βραβεύτηκε με το Νόμπελ το 2013) και ο βιοχημικός Πολ Νερς (βραβείο Νόμπελ το 2001).

Η επιστολή δημοσιεύτηκε λίγα 24ωρα  πριν τη διεξαγωγή του κρίσιμου δημοψηφίσματος και τη στιγμή που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειονότητα των πολιτών τάσσεται υπέρ του Brexit.

Την ίδια ώρα, στο στρατόπεδο των Συντηρητικών, έχουν βγει τα μαχαίρια.  Τον "πόλεμο" στον πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος δίνει μεγάλη μάχη υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε έχει κηρύξει ο πληθωρικός και ιδιαίτερα δημοφιλής πρώην δήμαρχος του Λονδίνου, Μπορίς Τζόνσον, με τον ίδιο να πρωταγωνιστεί στην εκστρατεία υπέρ ενός Βrexit.

 
Μπόρις Τζόνσον: Η ΕΕ είναι συνωμοσία των επιχειρηματικών ομίλων
Το δυνατό όπλο των Συντηρητικών πολεμά ανοικτά πλέον τον Βρετανό πρωθυπουργό που έχει στην διάθεσή του μόλις δώδεκα ημέρες για να πείσει τους συμπολίτες του να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής του Λονδίνου στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, εμφανίζεται κατηγορηματικός δηλώνοντας ότι,  κανένας γνήσιος φιλελεύθερος διεθνιστής δεν θα μπορούσε να υποστηρίζει την Ε.Ε καθώς αυτή είναι μία συνωμοσία των μεγαλύτερων επιχειρηματικών ομίλων της, υποστηρικτών της και της Κομισιόν ώστε να καθορίζονται οι κανονισμοί με τέτοιο τρόπο ώστε να αποκλείεται ο ανταγωνισμός.
  
Από την πλευρά της η Γερμανία στηρίζει ξεκάθαρα την παραμονή του Λονδίνου στην ευρωπαική οικογένεια. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκπέμπει σαφές μήνυμα προς το Λονδίνο σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις ενδεχόμενου «ναι» στο προσεχές δημοψήφισμα για το λεγόμενο Brexit. Η Μέρκελ, από την πλευρά της δηλώνει ότι η παραμονή της Βρετανίας είναι «το καλύτερο για όλους».   
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης