Παιχνίδια πολέμου: Οι ΗΠΑ ενεργοποιούν αντιπυραυλική ασπίδα στη Ρουμανία

Παιχνίδια πολέμου: Οι ΗΠΑ ενεργοποιούν αντιπυραυλική ασπίδα στη Ρουμανία

«Η συγκεκριμένη ενέργεια συνιστά απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, προσθέτοντας πως «έχουμε λάβει ήδη αντίμετρα»

Παιχνίδια πολέμου: Οι ΗΠΑ ενεργοποιούν αντιπυραυλική ασπίδα στη Ρουμανία
Μοιάζει με προετοιμασία πολέμου. Το σενάριο, από μόνο του, είναι επικίνδυνο και ως σκέψη. Οι κινήσεις στη «σκακιέρα», όμως, αναδεικνύουν την πραγματικότητα. Οι ΗΠΑ ενεργοποιούν αντιπυραυλική ασπίδα στη Ρουμανία, στο πλαίσιο της ισχυροποίησης των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην περιοχή.

Οι Αμερικανοί έχουν στήσει βάση στο Ντεβεσέλου, στην ανατολική Ρουμανία. Ρωσικές πηγές κάνουν λόγο για κίνηση που παραπέμπει στην περίοδο του «ψυχρού πολέμου», καθώς η Ρουμανία βρίσκεται πολύ κοντά τόσο στη δική της επικράτεια, όσο και στην Ουκρανία, η οποία αποτελεί στρατηγικό σημείο για τη Μόσχα. Η δικαιολογία που επικαλέστηκαν οι Αμερικανοί για τη δημιουργία της αντιπυραυλικής ασπίδας, δεν έγινε αποδεκτή από την άλλη πλευρά. Όπως ειπώθηκε, το σύστημα τοποθετήθηκε εκεί, ώστε να παρέχει προφύλαξη από επιθέσεις με πυραύλους από τη... Μέση Ανατολή. Το δε ΝΑΤΟ
αρνήθηκε ότι το συγκεκριμένο σύστημα αφορά την πιθανότητα επίθεσης από τη Ρωσία.

Κλείσιμο


Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιανς Στόλτενμπεργκ και άλλοι υψηλά ιστάμενοι του Οργανισμού, παρακολούθησαν τα εγκαίνια της βάσης, την οποία θεωρούν εξαιρετικά σημαντική, λόγω του σημείου που βρίσκεται. Στις δηλώσεις του, ο Γιανς Στόλτενμπεργκ υποστήριξε πως το συγκεκριμένο σύστημα δεν είναι ικανό να αναχαιτίσει τους πυραύλους της Ρωσίας και τόνισε ότι στόχος είναι η άμυνα σε πυραύλους που προέρχονται από χώρες εκτός Βορειοατλαντικής συμμαχίας.

Το κόστος κατασκευής της βάσης ανήλθε σε περίπου 800 εκατ. δολάρια, ενώ στο μέλλον θα γίνει μεταφορά πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς, ώστε να είναι πιο αποδοτικό το σύστημα. Η βάση βρίσκεται σε απόσταση 180 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα Βουκουρέστι.



Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολίασε πως  «η Ρωσία έχει λάβει ήδη αντίμετρα, ώστε να διασφαλίσει την ακεραιότητα και την ασφάλειά της». Συνεχίζοντας τις δηλώσεις του, χαρακτήρισε «απειλή για την ασφάλεια της χώρας» τις συγκεκριμένες κινήσεις, κάτι που «είχε επισημανθεί από καιρό».  Άλλος Ρώσος αξιωματούχος σχολίασε πως «η κίνηση αυτή έγινε ακριβώς μέσα στη γραμμή πυρός και δεν χωρά αμφιβολία πως πρόκειται για μία απειλητική προς τη Ρωσία ενέργεια».

Την Παρασκευή έχει προγραμματιστεί μία ακόμη ενέργεια του ΝΑΤΟ, στο Ρετζίκοβο της Πολωνίας, κοντά στη Βαλτική Θάλασσα, στο πλαίσιο επίσης της ενίσχυσης των ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στην ευρύτερη ζώνη γύρω από τη Ρωσία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης