Σφαγή και τρόμος στο Παρίσι - 153 νεκροί σε 6 επιθέσεις

Σφαγή και τρόμος στο Παρίσι - 153 νεκροί σε 6 επιθέσεις

Τρεις βομβιστές έξω από το Stade de France προσπάθησαν να μπουν μέσα με εκρηκτικά την ώρα που ήταν σε εξέλιξη το φιλικό με Γερμανία - Χτυπήματα σε άλλα πέντε σημεία με πλέον αιματηρό αυτό στη συναυλία στο Μπατακλάν - Οκτώ τρομοκράτες νεκροί

Σφαγή και τρόμος στο Παρίσι - 153 νεκροί σε 6 επιθέσεις
«Παγωμένος» όλος ο πλανήτης, τις τελευταίες ώρες έχει γίνει μάρτυρας της πρωτοφανούς τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι! Σήμερα το πρωί η γαλλική πρωτεύουσα είναι μία νεκρή πόλη, με το στρατό στους δρόμους και τον πανικό να έχει εισβάλλει σε κάθε σπίτι.

Τουλάχιστον 153 άνθρωποι είναι νεκροί σε έξι «τυφλά», τρομοκρατικά χτυπήματα που σημειώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στη γαλλική πρωτεύουσα.

Υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί κι άλλο καθώς υπάρχουν τουλάχιστον 200 τραυματίες εκ των οποίων οι 80 σοβαρά.

Κλείσιμο
Πίσω από τις επιθέσεις που σημειώθηκαν έξω από το Stade de France κατά τη διάρκεια του αγώνα Γαλλία-Γερμανία, σε ένα εστιατόριο, σε ένα μπαρ, σε πιτσάρια και σε συναυλία στο Μπατακλάν (και ακόμα άλλα δύο περιστατικά σε δρόμους), φαίνεται ότι βρίσκεται το Ισλαμικό Κράτος, όπως δήλωσαν μέσω Διαδικτύου τα ξημερώματα του Σαββάτου οι τζιχαντιστές της ακραίας οργάνωσης. Ο Γάλλος Φρανσουά Ολάντ αποφάσισε να κλείσει τα σύνορα και να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οκτώ «τρομοκράτες» σκοτώθηκαν στις επιθέσεις, οι επτά εκ των οποίων πυροδότησαν γιλέκα με εκρηκτικά που είχαν φορέσει: Τέσσερις από τους δράστες σκοτώθηκαν στον χώρο συναυλιών Μπατακλάν, εκ των οποίων οι τρεις πυροδότησαν γιλέκα με εκρηκτικά και ο τέταρτος έπεσε νεκρός από πυρά ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων που επενέβησαν. Τρεις βομβιστές-καμικάζι σκοτώθηκαν στην περιοχή του Stade de France και άλλος ένας στην λεωφόρο Βολτέρου, κοντά στο Μπατακλάν, στο ανατολικό τμήμα του Παρισιού, διευκρίνισε η πηγή αυτή.

Χάος στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας 


Η πρώτη επίθεση έγινε στις 22.17 (ώρα Γαλλίας) κοντά στο Stade de France, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη φιλικό μεταξύ των εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου της Γερμανίας και της Γαλλίας που παρακολουθούσε και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Οι δράστες ήταν απέξω, ζωσμένοι με εκρηκτικά και προσπάθησαν να μπουν στο στάδιο, ωστόσο εξουδετερώθηκαν. Σημειώθηκαν τουλάχιστον τρεις εκρήξεις, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις βομβιστές και ένας περαστικός, ενώ μέσα στο στάδιο βρίσκονταν 80.000 θεατές, περιλαμβανομένου του προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Η επίθεση βομβιστή-καμικάζι είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στη Γαλλία, τουλάχιστον στη σύγχρονη ιστορία της. Ο αγώνας αρχικά συνεχίστηκε, αλλά επικράτησε πανικός καθώς οι φήμες για τις επιθέσεις εξαπλώνονταν και οι θεατές παρέμειναν στο γήπεδο και αυθόρμητα συγκεντρώθηκαν μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Ελικόπτερα της αστυνομίας πέταξαν πάνω από το στάδιο ενώ ο Ολάντ φυγαδεύτηκε και μετέβη στο υπουργείο Εσωτερικών για να προεδρεύσει ενός κλιμακίου για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Σοκ προκαλεί και μόνο η σκέψη τι θα γινόταν αν οι τρεις βομβιστές κατάφερναν να μπουν στο στάδιο που ήταν και η πρόθεσή τους.

Η στιγμή της έκρηξης και η εκκένωση του Stade de France


Πανικός κοντά στο Stade de France

Ακολούθησε στις 22.30 η επίθεση στο εστιατόριο «Μικρή Καμπότζη» στην οδό Rue Bichat στο 10ο διαμέρισμα της πόλης. Σύμφωνα με πληροφορίες, δυο ένοπλοι με καλάσνικοφ και χειροβομβίδες, εισέβαλαν στο εστιατόριο και άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως, σκοτώνοντας 12 άτομα, ενώ άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για 18 νεκρούς. "Ήταν εξωπραγματικό, όλος ο κόσμος είχε πέσει στο πάτωμα, κανένας δεν κουνιόταν", διηγήθηκε μια γυναίκα. "Επικρατούσε πολύ ησυχία, οι άνθρωποι δεν καταλάβαιναν τι συμβαίνει. Ένας νεαρός άνδρας μετέφερε στα χέρια του ένα κοριτσάκι. Φαινόταν νεκρό", πρόσθεσε.


Εικόνες με τους νεκρούς έξω από το εστιατόριο 



Στη συνέχεια άγνωστος άνοιξε πυρ έξω από πολυσύχναστη καφετέρια. Συγκεκριμένα, στο ανατολικό Παρίσι, στην οδό Σαρόν, 18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ένα σκηνικό που θύμιζε πόλεμο. Ένας άνδρας δήλωσε ότι άκουγε πυροβολισμούς για "δύο, τρία λεπτά", "ριπές όπλων". "Είδα πολλά πτώματα να κείτονται στο έδαφος, πλημμυρισμένα στο αίμα", σημείωσε. Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα καφέ και ένα ιαπωνικό εστιατόριο, τα οποία βρίσκονται ακριβώς μπροστά από το Μέγαρο της Γυναίκας, αποτέλεσαν στόχο της επίθεσης αυτής.

Το επόμενο μεγάλο χτύπημα και πλέον αιματηρό ήταν στις 22.47 στο μουσικό θέατρο Μπατακλάν, όπου ήταν σε εξέλιξη συναυλία.

Ακολούθησε τρίωρη ομηρία. "Τους άκουσα καθαρά να λένε στους ομήρους 'φταίει ο Ολάντ, φταίει ο πρόεδρός σας, δεν έπρεπε να επέμβει στη Συρία'. Είπαν επίσης και για το Ιράκ", διηγήθηκε ο 35χρονος Πιερ Ζανασζάκ, ένας παραγωγός της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου, ο οποίος βρισκόταν μέσα στην αίθουσα. Η αστυνομία εξαπέλυσε έφοδο λίγο πριν από τις 00:30 τοπική ώρα (01:30 ώρα Ελλάδος), η οποία ολοκληρώθηκε γύρω στη 01:00 τοπική ώρα (02:00 ώρα Ελλάδος). Οι τέσσερις δράστες της επίθεσης είναι νεκροί. Οι τρεις από αυτούς μετά την πυροδότηση των εκρηκτικών με τα οποία ήταν ζωσμένοι.

Τα ξένα media μεταδίδουν ότι τουλάχιστον 118 άτομα έχασαν τη ζωή τους στο συναυλιακό χώρο.

Για το χρονικό της φρίκης στο Μπατακλάν δείτε εδώ

Μερικές εκατοντάδες μέτρα από το Μπατακλάν, στην οδό Φοντέν ο Ρουά, στόχος των τρομοκρατών ήταν μια πιτσαρία, η La Casa Nostra. Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν από πολλές ριπές "αυτόματου πυροβόλου", σύμφωνα με έναν αυτόπτη μάρτυρα, τον 35χρονο Ματιέ. «Τουλάχιστον 5 νεκροί βρισκόντουσαν γύρω μου, κι άλλοι στον δρόμο, αίμα παντού. Ήμουνα πολύ τυχερός».

Επίθεση σημειώθηκε και στην Λεωφόρο Βολταίρου, όχι μακριά από το Μπατακλάν. Νεκρός είναι ο καμικάζι.

Η αστυνομική διεύθυνση του Παρισιού συνέστησε το βράδυ της Παρασκευής μέσω του επίσημου λογαριασμού της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter στους πολίτες της πρωτεύουσας της Γαλλίας να «αποφεύγουν να βγαίνουν εάν δεν υπάρχει απόλυτη ανάγκη» από τα σπίτια τους μετά τις πολύνεκρες ταυτόχρονες τρομοκρατικές επιθέσεις.

Συνέστησε επίσης σε «καταστήματα που είναι ανοικτά για το κοινό να ενισχύσουν την επιτήρηση των εισόδων τους» και να αφήνουν να εισέρχονται σε αυτά όποιον το έχει ανάγκη.
































Η Γαλλία, ιδρυτικό μέλος της συμμαχίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ η οποία μάχεται εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο έδαφος της Συρίας και του Ιράκ, βρισκόταν σε κατάσταση συναγερμού για το ενδεχόμενο τρομοκρατικών ενεργειών, ωστόσο, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει το μέγεθος της τραγωδίας.

Το Γαλλικό Συμβούλιο Μουσουλμανικής Πίστης (Conseil français du culte musulman, CFCM) καταδίκασε τις «ειδεχθείς και ταπεινωτικές επιθέσεις» και κάλεσε τους «μουσουλμάνους της Γαλλίας να προσευχηθούν η Γαλλία να μπορέσει να αντιμετωπίσει αυτή την φρικτή δοκιμασία με ηρεμία και αξιοπρέπεια».

Δηλώσεις καταδίκης και αλληλεγγύης έφθασαν πολύ γρήγορα από όλο τον κόσμο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του θα βοηθήσει τη Γαλλία να «προσαγάγει τους τρομοκράτες ενώπιον της δικαιοσύνης», το Κρεμλίνο καταδίκασε τις «απάνθρωπες» επιθέσεις, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε «συγκλονισμένη» από τις «προφανώς τρομοκρατικές» επιθέσεις, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου διαβεβαίωσε τη Γαλλία ότι την υποστηρίζει στον «κοινό πόλεμο» εναντίον της τρομοκρατίας.

Οι χθεσινές επιθέσεις καταγράφηκαν δέκα μήνες μετά τις επιθέσεις τζιχαντιστών εναντίον της σατιρικής εφημερίδας Σαρλί Εμπντό και ενός εβραϊκού πολυκαταστήματος στο Παρίσι με 17 νεκρούς. Εκείνες τις επιθέσεις είχαν διαδεχθεί και άλλες, ή απόπειρες για επιθέσεις.

Η πιο πρόσφατη είχε γίνει την 21η Αυγούστου σε ένα τρένο υψηλής ταχύτητας Thalys που εκτελούσε δρομολόγιο από το Άμστερνταμ στο Παρίσι. Το μακελειό σε εκείνη την περίπτωση είχε αποφευχθεί χάρη στην επέμβαση επιβατών, περιλαμβανομένων Αμερικανών στρατιωτών που έκαναν διακοπές, που κατάφεραν να εξουδετερώσουν έναν άνδρα οπλισμένο με ένα Καλάσνικοφ και ένα πιστόλι. Δύο άνθρωποι είχαν τραυματιστεί. Ο δράστης, ο Αγιούμπ ελ Χαζανί, ένας νεαρός Μαροκινός γνωστός στις γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών, είχε συλληφθεί.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης