Σάλος στην Ουγγαρία για τα μοντέλα «μετανάστες»

Σάλος στην Ουγγαρία για τα μοντέλα «μετανάστες»

«Πολλοί έπιασαν το νόημα της φωτογράφισης, άλλοι τις βρήκαν προσβλητικές αλλά εγώ δεν ήθελα να προσβάλλω κανέναν απλά να αναδείξω την πολυπλοκότητα του προβλήματος», λέει ο φωτογράφος Norbert Baksa

Σάλος στην Ουγγαρία για τα μοντέλα «μετανάστες»
Σάλο προκάλεσε στην Ουγγαρία η επιλογή του φωτογράφου Norbert Baksa να φωτογραφίσει μοντέλα που παριστάνουν μετανάστριες και μάλιστα μπροστά στον φράχτη που έχει προκαλέσει επίσης μεγάλες αντιδράσεις.



Μία καλλίγραμμη γυναίκα, φορώντας φούτερ και ψηλοτάκουνα μποτάκια ποζάρει μπροστά στα συρματοπλέγματα. Σε κάποιες φωτογραφίες φοράει μαντίλι στο κεφάλι και σε άλλες απεικονίζεται να την τραβάει μακριά κάποιος που παριστάνει τον αστυνομικό. Υπάρχουν και λήψεις που έχουν αποκαλυφθεί τα στήθη του μοντέλου καθώς τραβάει selfie με το κινητό το οποίο «φοράει» σε μία θήκη Chanel. 

Κλείσιμο


O Norbert Baksa έπειτα από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν για το εν λόγω κόνσεπτ, επιχείρησε να υπερασπιστεί το έργο του μέσα από τα social media.

«Συνήθως αρνούμαι να ασχοληθώ με πολιτικά ζητήματα αλλά η δεδομένη κατάσταση επιδρά στην καθημερινότητα σχεδόν ολόκληρης της Ουγγαρίας», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Και πρόσθεσε: «Όσον αφορά τις αντιδράσεις ήλπιζα ότι οι άνθρωποι θα συνειδητοποιήσουν ότι η κατάσταση είναι περίπλοκη και θα καταλάβουν ότι οι πληροφορίες που λαμβάνουν καθημερινά είναι μεροληπτικές».



«Δεν μπορώ να καταλάβω πως οι άνθρωποι μπορούν να λάβουν σαφή θέση (υπέρ ή κατά) ενώ έχουμε πλημμυρίσει με αντιφατικές πληροφορίες μέσω των ΜΜΕ, έτσι ώστε κανείς να μην έχει εκτεταμένη γνώση για την κατάσταση στο σύνολό της. Αυτό ακριβώς είναι αυτό που θέλουμε να απεικονίσουμε:  βλέπεις μια γυναίκα που υποφέρει, η οποία είναι όμορφη και παρά την κατάστασή της, έχει μερικά κομμάτια υψηλής ποιότητας όπως ρούχα και ένα smartphone», λέει.



«Ευτυχώς πολλοί άνθρωποι έχουν πιάσει το νόημα της φωτογράφισης και την εκτίμησαν. Από την άλλη πλευρά,  αρκετοί ήταν αυτοί που αντέδρασαν  χωρίς όμως να προσπαθήσουν να καταλάβουν το νόημα του μηνύματος. Αυτοί οι άνθρωποι βρίσκουν προσβλητικές τις φωτογραφίες, χωρίς να θέλω όμως εγώ να προσβάλω κανέναν αλλά προσπαθώ να επιστήσω την προσοχή πάνω στην πολυπλοκότητα του προβλήματος αυτών των ανθρώπων. Κατά την διάρκεια των  γυρισμάτων, κάναμε ότι καλύτερο για να σεβαστούμε την πίστη του λαού τους και να μην ξεπεράσουμε τα όρια», αναφέρει χαρακτηριστικά στο μήνυμά του ο Ούγγρος φωτογράφος.



Κλείνοντας τόνισε ότι όσοι τον αποκαλούν «ηλίθιο» θα πρέπει να εξετάσουν το πρόβλημα από διαφορετικές οπτικές γωνίες πολύ περισσότερο όταν δεν ζουν στην Ουγγαρία ώστε να ζήσουν από πρώτο χέρι την κατάσταση λέγοντας μάλιστα πως είναι πολύ δύσκολο να καταλάβει κανείς από τις ειδήσεις αν αυτοί οι άνθρωποι είναι μετανάστες ή κάτι άλλο. 

Η Ουγγαρία δέχτηκε σκληρή  κριτική  όταν έφτιαξε ένα φράχτη στα σύνορά της με την Κροατία για να εμποδίσει την είσοδο των μεταναστών στη χώρα ενώ το κοινοβούλιο έδωσε το «πράσινο φως» για χρήση όπλων, δακρυγόνων και χειροβομβίδων για να αποτραπεί η είσοδος μεταναστών στη χώρα. 























Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης