Εχασε και τη Γερουσία ο Ομπάμα: Πρόεδρος χωρίς εξουσίες;

Εχασε και τη Γερουσία ο Ομπάμα: Πρόεδρος χωρίς εξουσίες;

Θα μείνει στην Ιστορία ως ο ένοικος του Λευκού Οίκου που έχασε κατά την προεδρική του θητεία και τα δύο σώματα του Κογκρέσου - Γυμνό παρουσιάζει στο πρωτοσέλιδό της τον Ομπάμα η «New York Post»!

Εχασε και τη Γερουσία ο Ομπάμα: Πρόεδρος χωρίς εξουσίες;
Σοβαρό πλήγμα υπέστη ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος χρεώνεται την αποτυχία του Δημοκρατικού Κόμματος στις χθεσινές ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ με την «απώλεια» της Γερουσίας.

Ο πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ θα μείνει στην Ιστορία ως ο ένοικος του Λευκού Οίκου που έχασε κατά την προεδρική του θητεία και τα δύο σώματα του Κογκρέσου.

Πλέον, η αμερικανική Γερουσία βρίσκεται επίσημα υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικάνων.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, οι Ρεπουμπλικάνοι κατακτούν 52 έδρες σε σύνολο 100 στη Γερουσία ενώ οι έδρες των Δημοκρατικών υπολογίζονται σε 45.

Στη Γερουσία τουλάχιστον επτά έδρες εμφανίζονται να αλλάζουν χέρια, επιβεβαιώνοντας όλες τις δημοσκοπήσεις που έδειχναν ότι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα θα πάρει υπό τον πλήρη έλεγχό του το Κογκρέσο.

Την ίδια ώρα, στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία βρισκόταν υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικανών, η εικόνα είναι ανάλογη. Οι Ρεπουμπλικάνοι ενισχύουν την πλειοψηφία τους σε τουλάχιστον 235 έδρες σε σύνολο 435 μελών και οι Δημοκρατικοί υποχωρούν στις 157 έδρες. Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλάζουν "χέρια" τουλάχιστον έδρες. Αλλά και στις κάλπες για τους κυβερνήτες, οι Ρεπουμπλικάνοι μπορούν να χαμογελούν καθώς εμφανίζονται να έχουν εκλέξει τουλάχιστον 30 κυβερνήτες.

Με την ήττα του Δημοκρατικού Κόμματος στις χθεσινές ενδιάμεσες εκλογές, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έθεσε υπό τον «πλήρη έλεγχό» του το Κογκρέσο. Αυτό σημαίνει ότι, οι επιλογές του Δημοκρατικού Ομπάμα εκτιμάται ότι θα περιοριστούν σημαντικά, ιδιαίτερα σε θέματα εσωτερικής πολιτικής. Για την "Wall Street Journal", το στρατηγείο του Δημοκρατικού Κόμματος σηκώνει τα μανίκια καθώς το χθεσινό αποτελέσματα αποτελεί βαρόμετρο και την επόμενες προεδρικές εκλογές, το 2016.

Αν και όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές στις ΗΠΑ, ο Αμερικανός πρόεδρος προσπάθησε το τελευταίο διάστημα να μετατρέψει τις ενδιάμεσες εκλογές σ΄ένα δημοψήφισμα, δεν τα κατάφερε. Είναι γεγονός, πως ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ είχε περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου το 2008 με τους Δημοκρατικούς να ελέγχουν και τα δύο σώματα του Κογκρέσου. Στη μέση της πρώτης θητείας του, το 2010, το Δημοκρατικό Κόμμα έχασε τη Βουλή των Αντιπροσώπων μετά από έντονη επιθετικότητα που ανέπτυξε σε βάρος του το υπερσυντηρητικό "Κόμμα του Τσαγιού", κυρίως για την μεταρρύθμιση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης - το επονομαζόμενο "Οbamacare".

Κάλπες - κλεδιά

Στη Γερουσία, οι Ρεπουμπλικάνοι χρειάζονταν έξι έδρες για να αποκτήσουν πλειοψηφία και, μέχρι τα τελευταία αποτελέσματα, είχαν εξασφαλίσει τουλάχιστον επτά. Η έδρα που έκανε την διαφορά προέκυψε από τη νίκη στην Αϊόβα, της Τζόνι Έρνστ έναντι του Μπρους Μπρέιλι.

Αλλά και στη Βόρεια Καρολίνα, όπου θεωρητικά οι Δημοκρατικοί ήταν ευνοημένοι, οι Ρεπουμπλικάνοι κατάφεραν να επικρατήσουν.

Στο Κάνσας, όπου η μάχη κρινόταν στο νήμα, οι Ρεπουμπλικάνοι κατάφεραν να επικρατήσουν έναντι των Δημοκρατικών. Ωστόσο, στην κάλπη για τους κυβερνήτες, αυτή με το μεγαλύτερο συμβολικό βάρος ήταν αυτή του Ιλινόις, απ' όπου προέρχεται ο Αμερικανός πρόεδρος. Οι ψηφοφόροι της πολιτείας έδειξαν τελικά την... έξοδο στον Δημοκρατικό, Πατ Κουίν και ψήφισαν τον Ρεπουμπλικάνο, Μπρους Ράουνερ στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στον Ομπάμα.

Κι ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι πανηγυρίζουν για την νίκη και την ανάκτηση του Κογκρέσου μετά από οκτώ χρόνια , οι Δημοκρατικοί υποδέχτηκαν την ήττα με ψυχραιμία αφού ήταν προετοιμασμένοι για το δυσμενές αποτέλεσμα.

Ο μεγάλος νικητής των χτεσινών ενδιάμεσων εκλογών: Μιτς Μακ Κόνελ

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Γερουσίας, ο Δημοκρατικός Χάρι Ρέιντ, συνεχάρη τον Μιτς Μακ Κόνελ που από αρχηγός της ομάδας των Ρεπουμπλικάνων, θα αναλάβει τα ηνία του σώματος.

«Το μήνυμα των ψηφοφόρων είναι ξεκάθαρο, θέλουν να συνεργαστούμε» είπε ο Δημοκρατικός Ρέιντ.

Ο Μιτς ΜακΚόνελ, το πρόσωπο των Ρεπουμπλικανών που συμβολίζει την νίκη του κόμματος, έκανε πανηγυρική εμφάνιση μετά τη νίκη του. «Οι ψηφοφόροι αγωνιούν για νέα ηγεσία, θέλουν έναν λόγο ώστε να μπορούν να ελπίζουν», είπε ο μεγάλος νικητής των χθεσινών ενδιάμεσων εκλογών, λίγες ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ, που διατηρεί τη θέση του, ανέφερε στην πρώτη του αντίδραση ότι «είναι ώρα για λύσεις που θα βάλουν ξανά μπροστά την οικονομία». «Ανυπομονούμε να εργαστούμε» είπε.

Τι σηματοδοτεί ο έλεγχος του Κογκρέσου από τους Ρεπουμπλικάνους  
 
Μια ρεπουμπλικανική Γερουσία θα επιταχύνει την έγκριση του πετρελαιαγωγού «Keystone XL» από τον Καναδά στις ΗΠΑ, θα περικόψει παροχές του «Obamacare» - του νόμου για την περίθαλψη που αποτελεί το κορυφαίο μέχρι στιγμής έργο του Ομπάμα - και θα απαιτήσει καθολική αλλαγή της φορολογικής νομοθεσίας.  

Οι Ρεπουμπλικάνοι καλούνται τώρα να κάνουν πράξη όλα υποσχέθηκαν πριν κατακτήσουν την Γερουσία, ότι θα σπάσουν το νομοθετικό αδιέξοδο που έχει παραλύσει την Ουάσιγκτον από το 2010, όταν οι Ρεπουμπλικανοί πήραν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Στελέχη του κόμματος διαμηνύουν ότι θα περάσουν νομοσχέδια για το εμπόριο, τη φορολογία και τη μετανάστευση που μπορεί να λάβουν την έγκριση του Λευκού Οίκου.

«Εφτασε η ώρα να σπάσουμε το αδιέξοδο, να περάσουμε ορισμένα νομοσχέδια», δήλωσε ο Μιτ Ρόμνει, υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2012.

Με την επικράτηση των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, ο Ομπάμα δεν θα έχει πλέον μια Δημοκρατική Γερουσία για να μπλοκάρει τα συντηρητικά νομοσχέδια για την ασφάλεια των συνόρων, την ενεργειακή πολιτική, την περίθαλψη και την οικονομία. Και ενώ ο πρόεδρος θα μπορεί να ασκεί βέτο σε μεμονωμένα νομοσχέδια, θα διστάζει να το κάνει όταν, για παράδειγμα, αυτά θα αφορούν την εξασφάλιση χρηματοδότησης για την κυβέρνηση. Ο Ομπάμα, που θα εκπροσωπεί την μοναδική προοδευτική φωνή στην πολιτική, θα είναι πιο πιθανό να κάνει παραχωρήσεις προς τους Ρεπουμπλικανούς σε ζητήματα όπως η κατασκευή του πετρελαιαγωγού «Keystone XL».

New York Post: Ο πρόεδρος είναι γυμνός!


Την ίδια ώρα, σε ένα συγκλονιστικό πρωτοσέλιδο, η αμερικανική εφημερίδα New York Post παρουσιάζει τον Μπαράκ Ομπάμα γυμνό, με μόνο ένα βαρέλι κρύβει τα επίμαχα σημεία.

«Γυμνός! Ο Αυτοκράτορας χωρίς ρούχα», είναι ο τίτλος που συνοδεύει την φωτογραφία του προέδρου των ΗΠΑ, ενώ η εφημερίδα να κάνει λόγο για ενδιάμεσο τσουνάμι!



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης