Θα χάσει ο Ομπάμα τη Γερουσία;

Θα χάσει ο Ομπάμα τη Γερουσία;

Οι σημερινές εκλογές αποτελούν "βαρόμετρο" για τις προεδρικές του 2016

Θα χάσει ο Ομπάμα τη Γερουσία;
Πυρετός στοιχημάτων για την "τύχη" της αμερικανικής Γερουσίας, λίγο πριν την διεξαγωγή των σημερινών, ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ που αποτελούν "βαρόμετρο" για τις προεδρικές του 2016.

Ο αμερικανικός Τύπος κάνει λόγο για "πολιτική καραντίνα" του Μπαράκ Ομπάμα, προεξοφλώντας πως ο Αμερικανός πρόεδρος θα χάσει τη Γερουσία.

Η "Washington Post" και το "CNN" θεωρούν πως οι πιθανότητες να περάσει στους Ρεπουμπλικάνους το σώμα του Κογκρέσου που μέχρι σήμερα ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, αγγίζουν το 96% ενώ, για τους "New York Times", το 70%.

Κλείσιμο
Το ενδιαφέρον για τις σημερινές ενδιάμεσες εκλογές επικεντρώνεται στις αναμετρήσεις που θα δοθούν για τις 33 από τις 100 έδρες της Γερουσίας, και ειδικά στις εκλογές σε δέκα πολιτείες. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις, οι Ρεπουμπλικάνοι αναμένεται εκτός από τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων να αποκτήσουν την πλειοψηφία και στη Γερουσία, δυσχεραίνοντας περισσότερο το έργο του Ομπάμα στα δυο εναπομείναντα χρόνια της προεδρίας του.

Αν, τελικά, το Ρεπουμπλικανικό κόμμα θέσει υπό τον «πλήρη έλεγχό» του το Κογκρέσο, τότε οι επιλογές του Δημοκρατικού Ομπάμα εκτιμάται ότι θα περιοριστούν σημαντικά, ιδιαίτερα σε θέματα εσωτερικής πολιτικής. Εκτός από τις εκλογές για τις 33 έδρες στη Γερουσία (από τις οποίες σήμερα κατέχουν 21 Δημοκρατικοί, 10 Ρεπουμπλικάνοι και 2 ανεξάρτητοι), θα γίνουν εκλογές για το σύνολο των 435 εδρών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ 36 πολιτείες και 3 διοικητικές περιφέρειες θα ψηφίσουν για τη θέση κυβερνήτη.

Επίσης, σε 38 πολιτείες το εκλογικό σώμα θα συμμετέχει σε δημοψηφίσματα που αφορούν διάφορα θέματα, όπως: οικονομία, φορολογία, κάνναβη, γάμους ομοφυλόφιλων, ασφάλεια κλπ.Με βάση τη σημερινή σύνθεση στα δυο νομοθετικά σώματα, όπως προέκυψε από τις προηγούμενες εκλογές, οι Δημοκρατικοί κατέχουν 53 έδρες στη Γερουσία, οι Ρεπουμπλικάνοι 45, ενώ 2 έδρες κατέχουν ανεξάρτητοι. Στη Βουλή, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν 234 έδρες, οι Δημοκρατικοί 199 και 2 έδρες είναι κενές.

Όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές στις ΗΠΑ, ο Αμερικανός πρόεδρος προσπάθησε το τελευταίο διάστημα να μετατρέψει τις ενδιάμεσες εκλογές σ΄ένα δημοψήφισμα. Κι αυτό γιατί ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ είχε περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου με τους Δημοκρατικούς να ελέγχουν και τα δύο σώματα του Κογκρέσου. Στη μέση της πρώτης θητείας του, το 2010, το Δημοκρατικό Κόμμα έχασε τη Βουλή των Αντιπροσώπων μετά από έντονη επιθετικότητα που ανέπτυξε σε βάρος του το υπερσυντηρητικό "Κόμμα του Τσαγιού", κυρίως για την μεταρρύθμιση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης - το επονομαζόμενο "Οbamacare".
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης