Με εντολή Νετανιάχου, διακόπτει τις συνομιλίες με την Παλαιστίνη το Ισραήλ

Με εντολή Νετανιάχου, διακόπτει τις συνομιλίες με την Παλαιστίνη το Ισραήλ

Σαν αφορμή οι Ισραηλινοί προβάλλουν πως οι Παλαιστίνιοι δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους

Με εντολή Νετανιάχου, διακόπτει τις συνομιλίες με την Παλαιστίνη το Ισραήλ
Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις επαφές υψηλού επιπέδου με τους Παλαιστινίους, ενώ απειλώντας και με επιβολή οικονομικών κυρώσεων, με φόντο το ρήγμα στις διμερείς συνομιλίες. Η απόφαση, με εντολή του πρωθυπουργού Μπεντζαμίν Νετανιάχου, έχει μικρό πρακτικό αποτέλεσμα αλλά βαρύνει το κλίμα ως ένα από τα πρώτα «αντίποινα».

Η εντολή δεν αφορά την ίδια την υπουργό Δικαιοσύνης Τζίπι Λίβνι, που είναι επικεφαλής της ισραηλινής αντιπροσωπείας στις βαλτωμένες διαπραγματεύσεις. Ουσιαστικά, οι συναντήσεις υπουργών των δύο πλευρών ήταν σπάνιες.

Ωστόσο, η απόφαση δείχνει την σκλήρυνση της ισραηλινής στάσης ως πρώτο βήμα αντιποίνων στην απόφαση του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς να ζητήσει την ένταξη των Παλαιστινίων σε 15 διεθνείς οργανισμούς και διεθνείς συμβάσεις.

Αξιωματούχοι της ισραηλινής κυβέρνησης ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ζήτησε από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου του, τους γενικούς διευθυντές υπουργείων και άλλους ανώτερους αξιωματούχους να μην συναντώνται με τους ομολόγους τους της Παλαιστινιακής Αρχής.

Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Νετανιάχου έδωσε την εντολή αυτή αντιδρώντας στην «σοβαρή παραβίαση των Παλαιστινίων από τις δεσμεύσεις τους στο πλαίσιο των ειρηνευτικών συνομιλιών», κάνοντας μια προφανή αναφορά στην υπογραφή των 15 διεθνών συμφωνιών την περασμένη εβδομάδα.
Κλείσιμο

Η αντίδραση των Παλαιστινίων στα ισραηλινά αντίμετρα ήταν μάλλον συγκρατημένη, με έναν εκπρόσωπο τους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, να δηλώνει ότι οι ισραηλινοπαλαιστινιακές υπουργικές συναντήσεις ήταν ούτως ή άλλως σπάνιες. Ο παλαιστίνιος εκπρόσωπος όμως ταυτόχρονα εξέφρασε την ανησυχία για τις συνέπειες που θα έχουν πιθανές ισραηλινές οικονομικές κυρώσεις.

Η απαγόρευση επιβλήθηκε μόλις λίγες ώρες αφότου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι ανέφερε ότι η πρόσφατη ανακοίνωση του Ισραήλ για τα σχέδια κατασκευής άλλων περίπου 700 οικιστικών μονάδων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ (1η Απριλίου) είναι η άμεση αιτία που οι συνομιλίες οδηγήθηκαν σε νέα κρίση. Τα σχόλια του Κέρι ενώπιον του Κογκρέσου, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του κυβερνητικού συνασπισμού στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης