Ιππότης ντ' Εόν: Ένας διεμφυλικός (;) κατάσκοπος

Ιππότης ντ' Εόν: Ένας διεμφυλικός (;) κατάσκοπος

Τα νεανικά του χρόνια – Οι συμμετοχές του σε πολέμους – Ο ντ' Εόν κατάσκοπος με γυναικεία ρούχα – Η ζωή του ως γυναίκα στο Λονδίνο – Τι έδειξε η νεκροψία;

Ιππότης ντ' Εόν: Ένας διεμφυλικός (;) κατάσκοπος
Ένα από τα φλέγοντα θέματα των τελευταίων ημερών είναι αναμφίβολα αυτό της "φυλομετάβασης" από την ηλικία των 15 ετών. Έγιναν και, πιθανότατα, θα γίνουν ατέρμονες συζητήσεις για τους ομοφυλόφιλους, τους διεμφυλικούς κλπ. Μία από τις πλέον ευαίσθητες πλευρές του θέματος αυτού αναφέρθηκε από πολλούς. Τι πρέπει να γίνει όταν… η φύση έχει κάνει λάθος; Όταν ένα κορίτσι… κατά βάθος, γεννιέται αγόρι και αντιστρόφως;

Η όλη αυτή συζήτηση μας έφερε στο νου μια απίστευτη περίπτωση, ελάχιστα γνωστή στην Ελλάδα. Πρόκειται για τον ιππότη ντ' Εόν, Γάλλο μυστικό πράκτορα που προκάλεσε τεράστιο σκάνδαλο στο δεύτερο μισό του 18ου αιώνα με το φύλο του και τις ενδυματολογικές του συνήθειες… Ας δούμε την, πραγματικά απίστευτη, ζωή του.

Παιδικά και νεανικά χρόνια

Ο ιππότης ντ' Εόν μας είναι γνωστός, σαν ιστορική μορφή βέβαια, εδώ και τρεις περίπου δεκαετίες. Γι' αυτό… ευθύνονται τα σταυρόλεξα. Υπήρχε ο ντ' Εόν σε πολλά, δύσκολα κυρίως, σταυρόλεξα, με τον ορισμό, συνήθως: "Γάλλος ιππότης που συνήθιζε να ντύνεται γυναικεία". Έτσι μάθαμε γι' αυτόν και διαβάσαμε για την πολυτάραχη ζωή του.

Κλείσιμο
Ο Charles de Beaumont-Geneviene-Louis-Auguste-André-Timothée (chevalier d') Eon (!) γεννήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 1728. Ο πατέρας του ήταν ένας φτωχός ευγενής, δικηγόρος και αργότερα δήμαρχος της Τονέρ και η μητέρα του Francoise de Saranton, κόρη του Γενικού Επιτρόπου του Στρατού στους πολέμους της Ιταλίας και της Ισπανίας. 



Ο ντ' Εόν ξεχώρισε στο σχολείο και το 1743 μετακόμισε στο Παρίσι. Το 1749, σε ηλικία 21 ετών, άρχισε να καταλαμβάνει διάφορες δημόσιες θέσεις. Το 1756, εντάχθηκε στο μυστικό δίκτυο κατασκόπων "Secret du Roi" ("Βασιλικό Μυστικό"), του Λουδοβίκου του 15ου, το οποίο λειτουργούσε εν αγνοία της γαλλικής κυβέρνησης. Τότε φαίνεται ότι ο ντ' Εόν ανέλαβε και την πρώτη του αποστολή.

Ήταν η μετάβαση και παραμονή στο περιβάλλον της αυτοκράτειρας Ελισάβετ της Ρωσίας. Σκοπός του ήταν η συνεργασία με τη φιλογαλλική "φατρία" εναντίον των Αψβούργων. Ο ντ' Εόν έγινε γραμματέας της γαλλικής πρεσβείας στη Ρωσία από το 1756 ως το 1760. Φαίνεται ότι όλα τα χρόνια στη Ρωσία τα έζησε μεταμφιεσμένος σε γυναίκα!




Ο ντ' Εόν λοχαγός των Δραγόνων

Ο ντ' Εόν επέστρεψε στη Γαλλία τον Οκτώβριο του 1760. Τον Μάιο του 1761 έγινε λοχαγός των Δραγόνων και πολέμησε στα τελευταία στάδια του Επταετούς Πολέμου (1756-1763), μιας παγκόσμιας, σχεδόν, σύρραξης του 18ου αιώνα. Πολέμησε στη μάχη του Villinghausen τον Ιούνιο του 1761 και τραυματίστηκε στο Ultrop. Το 1762, πήγε στο Λονδίνο μαζί με τον δούκα της Νιβερνέ, Λουί Ζιλ Μανσινί. Το 1763, επέστρεψε στο Παρίσι και μετά τη λήξη του Επταετούς Πολέμου παρασημοφορήθηκε με τον Σταυρό του Αγίου Λουδοβίκου και έλαβε τον τίτλο του Ιππότη.



Στη συνέχεια, πήγε ξανά στο Λονδίνο έχοντας πάρει μυστικές διαταγές από τον βασιλιά να διεξαγάγει κατασκοπία. Σύντομα όμως ξέσπασε διαμάχη ανάμεσα στον ντ' Εόν και τον Γάλλο πρεσβευτή στο Λονδίνο de Guerchy, τον οποίο ο ντ’ Εόν κατηγόρησε ότι προσπάθησε να τον δηλητηριάσει στη διάρκεια ενός δείπνου. Ο ντ' Εόν ανακλήθηκε στο Παρίσι, ωστόσο δεν επέστρεψε. Δημοσίευσε μάλιστα ένα μέρος από τη μυστική διπλωματική του αλληλογραφία. Ο πρέσβης de Guerchy τον μήνυσε για δυσφήμηση και ο ντ' Εόν κρυβόταν για ν' αποφύγει τη σύλληψη. Έγινε όμως ιδιαίτερα συμπαθής στο βρετανικό κοινό. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε έξω από το σπίτι του de Guerchy και πετούσε πέτρες. Τελικά, ο de Guerchy ανακλήθηκε στο Παρίσι και ο ντ' Εόν συνέχισε να ζει στο Λονδίνο ως κατάσκοπος, μην μπορώντας όμως να επιστρέψει στη Γαλλία.




Η ζωή του ντ' Εόν ως γυναίκα

Στο Λονδίνο άρχισαν να δημιουργούνται αμφιβολίες για το πραγματικό φύλο του ντ' Εόν. Μάλιστα, ξεκίνησε να παίζεται και στοίχημα (!) για το αν ήταν άντρας ή γυναίκα. Λόγω έλλειψης χρημάτων, ο ντ' Εόν απευθύνθηκε στον Γάλλο κωμωδιογράφο Μπομαρσέ, συγγραφέα της κωμωδίας "Οι Γάμοι του Φίγκαρο", ισχυριζόμενος ότι ήταν γυναίκα (1775). Ο Μπομαρσέ πείστηκε και κατάφερε να του εξασφαλίσει ένα επίδομα. Το 1777, ο ντ' Εόν μπόρεσε να επιστρέψει στη Γαλλία, με την προϋπόθεση ότι θα ήταν ντυμένος γυναίκα:

"Η Καρλότα-Ζενεβιέβ-Ογκίστ-Αντρέ-Τιμοθέα ντ' Εόν ντε Μπομόν διατάσσεται να εγκαταλείψει τη στολή του δραγόνου την οποία φέρει και να ντυθεί σύμφωνα με το φύλο της".

Το 1785 επέστρεψε στο Λονδίνο και πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του ντυμένος γυναικεία. Λέγεται ότι σύντροφός του ήταν μια χήρα, η κυρία Cole. Το 1806 έμεινε παράλυτος από μία πτώση και έζησε ως τον θάνατό του, στις 21 Μαΐου 1810, καθηλωμένος σε κρεβάτι.




Τι έδειξε η νεκροψία – Τι είναι ο εονισμός;

Κατά τη νεκροψία που πραγματοποιήθηκε δύο μέρες μετά τον θάνατο του ντ' Εόν, οι γιατροί που τον εξέτασαν συμπέραναν ότι είχε "αρσενικά όργανα από κάθε άποψη τέλεια σχηματισμένα", ενώ ταυτόχρονα εμφάνιζε θηλυκά χαρακτηριστικά όπως "στρογγυλεμένα άκρα και εντυπωσιακά γεμάτους (full αναφέρεται στο πόρισμα) μαστούς". Η ζωή του ντ' Εόν μεταφέρθηκε στο θέατρο, τον κινηματογράφο και, φυσικά έγινε και βιβλίο.

Ο ίδιος ο ντ' Εόν είχε γράψει διάφορα έργα. Μια, θεωρούμενη ως, αυτοβιογραφία του, πιθανότατα γράφτηκε από κάποιον άλλον. Αναφέρεται διεθνώς ως "partly ghost written autobiography" (μερικώς γραμμένη από συγγραφέα-φάντασμα αυτοβιογραφία –δεν υπάρχει αντίστοιχος όρος στα ελληνικά). 

Ο Havelock Ellis χρησιμοποίησε τον όρο eonism (εονισμός) για να περιγράψει όμοια περιστατικά διαγονιδιακής συμπεριφοράς. Ο όρος, που ήταν συνώνυμο της παρενδυσίας, χρησιμοποιείται ελάχιστα. Παρενδυσία είναι η επιθυμία ενός ατόμου να εμφανίζεται με το ντύσιμο του άλλου φύλου και να γίνεται αποδεκτό σαν να ανήκει σε εκείνο.

Η οργάνωση τρανσέξουαλ "The Beaumont Society" πήρε το όνομά της από τον ντ' Εόν.

Πηγή: Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος-Λαρούς-Μπριτάνικα, τ. 23.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης