PROTOTHEMA

Stories

Η ιστορία της Καταλονίας

Η ιστορία της Καταλονίας

Το αυτονομιστικό κίνημα στην Καταλονία τον 19ο αιώνα - Η ανακήρυξη της Καταλανικής Δημοκρατίας - Η κατάργηση του κράτους από τον Φράνκο

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ανησυχία, παρακολουθούμε τις σημερινές δραματικές εξελίξεις στην Καταλονία. Είναι πραγματικά θλιβερά όσα διαδραματίζονται στην περιοχή αυτή της Ισπανίας. Κάποιοι, ως συνήθως, έπεσαν από τα σύννεφα, κάποιοι άλλοι όχι.


Η Καταλονία έχει μακρά ιστορία όπως και το ζήτημα της αυτονομίας – ανεξαρτησίας της. Ας δούμε μερικά ενδιαφέροντα, πιστεύουμε, στοιχεία γι' αυτήν.Καταλονία – Γεωγραφικά Στοιχεία

Η Καταλονία (ή Καταλωνία), βρίσκεται στο Β.Α. τμήμα της Ισπανίας και συνορεύει βόρεια με τη Γαλλία και την Ανδόρα. Έχει έκταση 32.114 τ.χλμ. και πληθυσμό, γύρω στα 7.350.000 κατοίκους. Πρωτεύουσα της είναι η Βαρκελώνη. Η Καταλονία χωρίζεται σε 4 επαρχίες που έχουν ως πρωτεύουσες τις μεγαλύτερες πόλεις της: Βαρκελώνη, Λέ(ρ)ιδα, Ταραγόνα και Ζιρόνα (ή Χιρόνα). Η ιστορία της Καταλονίας

Η Καταλονία, ήταν μία από τις πρώτες ρωμαϊκές κτήσεις στην Ισπανία. Τον 5ο αιώνα καταλήφθηκε από τους Γότθους, το 712 από τους Μαυριτανούς και στα τέλη του 8ου αιώνα από τον Καρλομάγνο που την ενέταξε στο βασίλειό του ως παραμεθόρια περιοχή διοικούμενη από κόμη. Η κυριαρχία των Φράγκων στην Καταλονία, τελείωσε στα χρόνια της βασιλείας του κόμη Μπορέλ (ο οποίος πέθανε το 991).Η Καταλονία, ενώθηκε με την Αραγόνα, υπό τον ίδιο βασιλιά, το 1137. Το Generalitat de Catalunya, που ιδρύθηκε το 1289, υπερασπίστηκε τις παραδοσιακές καταλανικές ελευθερίες. Οι Καταλανοί, κυριαρχούσαν στην ένωση με την Αραγόνα ως το 1410. Η αραγονική δυναστεία Τρασταμάρα που ανέβηκε στον θρόνο, αντιμετώπισε τη μεγάλη δυσαρέσκεια των Καταλανών.

Αποκορύφωμά της, ήταν μια μεγάλη αλλά αποτυχημένη εξέγερση, στη διάρκεια της βασιλείας του Ιωάννη Β' (1462 – 1472). Με τον γάμο του Ιωάννη Β' με την Ισαβέλα της Καστίλης, η Ισπανία ενοποιήθηκε και η Καταλονία συμπεριλήφθηκε σ' αυτή. Ωστόσο, μεταξύ 1640 και 1653, διακήρυξε την ανεξαρτησία της και εντάχθηκε στο κράτος των Αψβούργων, μετά από εγγυήσεις που έλαβε για την αυτονομία της. Όμως, η αυτονομία της καταργήθηκε με βασιλικό διάταγμα του 1716.Το αυτονομιστικό κίνημα στην Καταλονία, αναθερμάνθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα και ενισχύθηκε μετά το 1876, όταν η Εκκλησία οδηγήθηκε σε υποστήριξή του. Νέο δυναμισμό, απόκτησε ο καταλανικός εθνικισμός με τη νίκη (1901) του νέου, τότε, κόμματος Lliga Regionalista. Ως το 1913, είχε κατακτηθεί μικρός βαθμός αυτοδιάθεσης. Η εμφάνιση του Πρίμο δε Ριβέρα στην πολιτική σκηνή (1923), οδήγησε στον σχηματισμό της αριστερής συμμαχίας Esquerra Republicanna, η οποία θριάμβευσε στις δημοτικές εκλογές του 1931.

Αμέσως μετά, ο Πρίμο δε Ριβέρα, ανακήρυξε την Καταλανική Δημοκρατία. Ακολούθησαν συμβιβαστικές διαβουλεύσεις με την κεντρική κυβέρνηση και τον Σεπτέμβριο του 1932, αναγνωρίστηκε με νόμο του ισπανικού κράτους η αυτονομία της Καταλονίας, Ο Φράνκο, κατάργησε τη Δημοκρατία της Καταλονίας το 1938. Η καταλανική κυβέρνηση, εξόριστη πλέον, είχε έδρα στο Παρίσι (1945-1947) και αργότερα στο Μεξικό.Μετά τον θάνατο του Φράνκο (1975) και την επάνοδο της Ισπανίας στη δημοκρατία, με το Σύνταγμα του 1978, η Καταλονία ανέκτησε τη δική της πολιτιστική και πολιτισμική ταυτότητα. 
Το 2006, τροποποιήθηκε το Σύνταγμα του 1978, μετά από διαπραγματεύσεις με την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας και επικύρωσή του με δημοψήφισμα.

Η κυβέρνηση της Καταλονίας έχει σημαντικές αρμοδιότητες σε 33 τομείς. Το Καταλανικό Κοινοβούλιο αποτελείται από 135 βουλευτές, ενώ ο πρόεδρος της Καταλονίας (σήμερα τη θέση αυτή κατέχει ο Κάρλες Πουτζδεμόν) εκλέγεται από το Κοινοβούλιο.Να αναφέρουμε τέλος, τρία έργα, το "Χρονικό" του Bernat Desclot που γράφτηκε κατά το β' μισό του 13ου αιώνα και τα "Lo Crestia" και "Regiment de la Cosa Publica" του Fransesc Eixemenis (περ. 1327-1409), τα οποία έχουν παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του καταλανικού εθνικισμού.Και να μην ξεχνάμε, τη φοβερή Καταλανική Εταιρεία, με έντονη δράση και παρουσία στο Βυζάντιο και, κυρίως, στη Νότια Ελλάδα, μετά τη μάχη της Κωπαΐδας το 1311, όπως είδαμε και σε δύο άρθρα στο protothema.gr!

Πηγή: Εγκυκλοπαίδεια "ΠΑΠΥΡΟΣ ΛΑΡΟΥΣ-ΜΠΡΙΤΑΝΙΚΑ", τόμος 28, έκδοση 2007.

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

Ραμον Λιουλλ02/10/201722:12

Παρα πολυ καλο αρθρο, μπραβο σας. Θα ηθελα να σας μοιραστω τι εχω ανακαλυψει ζωντας στην Καταλονια για πολλα χρονια και γνωριζοντας την γλωσσα. Οι Καταλανοι εχουν πολλα κοινα επιθετα με πολλους Ελληνες. Πολλα απο τα επιθετα που βλεπω σε Καταλανους, στην Ελλαδα εχουν κατηγορηοποιηθει ως "Αρβανιτικα". Για παραδειγμα, Llosa (Λιοσα με την Καταλανικη προφορα, Γιοσα με την Ισπανικη), Coll (Κολλ-ια με την Καταλανικη προφορα, Κογ-ια με την Ισπανικη), Llull (Λιουλλ-ια με την Καταλανικη προφορα, Γιουγ-ια με την Ισπανικη), Επισης Arnau, Planas και αλλα πολλα. Τελικα μπορει να εχουμε πολλα κοινα μαζι τους.

Απάντηση
νηρέας02/10/201718:54

Φάλαγγα --Ισπανικό κόμμα που ιδρύθηκε το 1933 από τον Βλεπ * Χοσέ Αντόνιο Πρίμο ντε Ριβέρα , του οποίου ο πατέρας υπήρξε στρατιωτικός δικτάτορας της Ισπανίας Βλεπ * Μιγέλ Πρίμο ντε Ριβέρα από το 1932 - 1930 Ο Φράγκο διέταξε 19 Απριλίου την ένωση φαλαγγιτών Καρλιστών . 26 Απριλίου βομβαρδίζετε η Γκουερνίκα από τους Ιταλούς και Γερμανούς . ---- κ Μ Στούκα δεν σας διορθώνω , αντίθετα, σας ευχαριστούμε για τα ιστορικά σας Θέματα ..

Απάντηση
Πέτρος Σαββατιανός02/10/201713:24

Κύρ Μιχάλη, καλή προσπάθεια, αλλά κάπως προχειρογραμμένο το άρθρο σας. Γιατί κρύβετε από τους αναγνώστες σας πόσο ανάλγητοι πολεμιστές ήσαντε οι Καταλανοί και πόσα κακά προκάλεσαν στο Ρωμέικο; Και γιατί δεν μάς διευκρινίζετε αν έχουν το ίδιο αίμα με τους Ισπανούς, ή άν είναι Βησιγότθοι, όπως λένε όλα τα ξένα πρακτορεία;

Απάντηση
Συγχαρητήρια για τα άρθρα σας.02/10/201701:38

Σε μιά Ευρώπη που έχει καταφέρει ένα επίπεδο ενότητας που εξασφαλίζει ειρήνη και ευημερία είναι λυπηρό να συντηρούνται αποσχιστικές κινήσεις όσο δικαιολογημένες και να ήσαν τα περασμένα χρόνια. Σίγουρα οι Καταλανοί έχουν δική τους γλώσσα και ιστορία αλλά και μεγάλο βαθμό αυτονομίας. Ομως η Ισπανία δεν αντέχει σήμερα μιά τέτοια περιπέτεια γιατί καραδοκούν οι Βάσκοι αμέσως μετά. Και δεν είναι σίγουρα τα πλεονεκτήματα, αν αυτοί οι δύο λαοί έφευγαν από μιά Ισπανία που κάνει σήμερα τεράστια πρόοδο στην ευημερία του λαού της. Γι'αυτό και δεν μπορεί ο Ραχόι να σταθεί αδιάφορος στην επαπειλούμενη καταστροφή. Θα ευχόταν κανείς να μην συμβαίνουν αυτά τα δυσάρεστα τώρα που η Ευρώπη εμφανίζεται ευάλωτη μετά το Brexit και τους Γερμανοναζί. Ακόμη και η ελπίδα του Μακρόν θα κινδύνευε να ακυρωθεί.

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία