Στουρνάρας για υπόθεση Novartis: Θέλουν να πλήξουν την ανεξαρτησία της Τραπέζης της Ελλάδος

Στουρνάρας για υπόθεση Novartis: Θέλουν να πλήξουν την ανεξαρτησία της Τραπέζης της Ελλάδος

Έκανε λόγο για προσπάθεια να καμφθεί το φρόνημά του - Όχι στην παραγραφή, για να μη μείνουν αναπάντητες αισχρές συκοφαντίες - Οι αναθέσεις στην εταιρεία της συζύγου μου είναι γνωστές και διαφανείς και οι αμοιβές εύλογες

Στουρνάρας για υπόθεση Novartis: Θέλουν να πλήξουν την ανεξαρτησία της Τραπέζης της Ελλάδος
«Δίστασα να αποφασίσω αν θα μιλούσα ή αν θα περιοριζόμουν σε υπόμνημα λόγω του αξιώματος του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Αλλά δεν μπορούσα να περιφρονήσω τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς, ενώ θα ήταν παραβίαση του θεσμού της αυτονομίας του κεντρικού τραπεζίτη αν παραιτούνταν ο κάτοχος της θέσης σε κάθε ανυπόστατη καταγγελία» ξεκίνησε την ομιλία του ο Γιάννης Στουρνάρας
στη συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την
υπόθεση Novartis.

Κλείσιμο



Σχετικά με την εταιρεία της συζύγου του εξήγησε ότι ιδρύθηκε 8 χρόνια πριν κληθεί να αναλάβει το αξίωμα του υπουργού Οικονομικών. Η Λίνα είναι βιολόγος, τόνισε, με διδακτορικό από την Οξφόρδη και υπηρετεί τον χώρο της Υγείας 34 χρόνια. Χαρακτήρισε την εταιρεία υποδειγματική και έκανε λόγο για συκοφαντική στοχοποίηση λόγω της δικής του πολιτικής εμπλοκής.  Μάλιστα, έκανε λόγο για παράνομη εισβολή στα γραφεία της Mindwork, εταιρείας της συζύγου του, και κατάχρηση εξουσίας εκ μέρους των αρχών. 

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στις καταγγελίες των ανώνυμων μαρτύρων επισημαίνοντας ότι δεν έχουν να προσφέρουν κανένα στοιχείο παρά μόνο εκτιμήσεις. Ουδέποτε η Mindwork έλαβε μεγαλύτερες αμοιβές, υπάρχουν συμβάσεις, διαγωνισμοί, πληρωμές μέσω τραπεζών, τόνισε και υπογράμμισε ότι η Novartis είναι μία από τους 100 πελάτες της εταιρίας της συζύγου του και η συμμετοχή της στα οικονομικά της Mindwork ήταν της τάξης του 3%. 

Για κάθε συνέδριο η μέση δαπάνη ήταν 9000 ευρώ, ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, ποσό που περιλαμβάνει το κόστος των ξενοδοχείων, του φαγητού κοκ. Από το σύνολο των συνεδρίων (συνολική δαπάνη 35 εκ. ευρώ ;όλων των εταιρειών, 2,5 από τη Novartis) η Mindwork έχει λάβει συνολικά 155 χιλιάδες από τη Novartis. 

Ζητώ συγνώμη από τη σύζυγό μου για το όσα αισχρά ζει επειδή είναι σύζυγός μου, είπε ο Γιάννης Στουρνάρας. 

Αναφερόμενος στη φαρμακευτική δαπάνη ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος στάθηκε στο γεγονός ότι μειώθηκε επί των ημερών του και ότι μειώθηκε και το μερίδιο της Novartis. Σε ό,τι αφορά στην πρόταση της πλειοψηφίας για την προανακριτική σημείωσε και αυτός με τη σειρά του ότι δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένες κατηγορίες, παρά μόνο η δίωξη για να διαπιστωθεί η αρμοδιότητα της τακτικής Δικαιοσύνης. Οι μαρτυρίες των αγνώστων στοιχείων μαρτύρων είναι ψευδείς, οι αποφάσεις για τις οποίες μιλούν απλά δεν υπάρχουν, τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας. 

Συγκρότηση επιτροπής για όλα, όλες τις κατηγορίες, ζήτησε ο Γιάννης Στουρνάρας, χωρίς αποσβεστικές προθεσμίες. Όχι στην παραγραφή, εξέταση όλων των θεμάτων και αποδείξεις, αλλιώς θα μείνουν αναπάντητες αισχρές συκοφαντίες, κατέληξε. 

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Γιάννη Στουρνάρα...

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, δίστασα προς στιγμήν να αποφασίσω αν θα ζητήσω να παρασταθώ και να μιλήσω στην Ολομέλεια ή αν θα περιοριζόμουνα στην κατάθεση ενός υπομνήματος.

Μήπως το αξίωμα του Κεντρικού Τραπεζίτη που υπηρετώ θα απαιτούσε την απουσία μου από την Αίθουσα σήμερα και τον περιορισμό μου σε γραπτή έκθεση των απόψεών μου; Ή μήπως, για να υπερασπιστώ τον εαυτό μου, θα έπρεπε ακόμα και να παραιτηθώ από το αξίωμά μου, ώστε να μην δοθεί έστω και σε μνησίκακους ή σε κακόπιστους η εντύπωση ότι χρησιμοποιώ αυτό το αξίωμα ως ασπίδα έναντι της δικαιοσύνης, η οποία φυσικά έχει κάθε δικαίωμα να ελέγχει τις καταγγελίες οποιουδήποτε κατά οποιουδήποτε όποιο αξίωμα και αν κατέχει; Δίστασα ωστόσο μόνο προς στιγμήν.

(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Θ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΜΑΡΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ)

Η απουσία μου από το Κοινοβούλιο θα μπορούσε εύλογα να εκληφθεί ως καταφρόνηση των κοινοβουλευτικών θεσμών. Ταυτόχρονα θα μπορούσε να εκληφθεί κι ως αμφισβήτηση της ανεξαρτησίας, που η Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του εθνικού δικαίου επιφυλάσσουν στους Κεντρικούς Τραπεζίτες στην Ευρωζώνη.

Η ανεξαρτησία αυτή θα ετίθετο προφανώς εν αμφιβόλω, εάν σε κάθε αναπόδεικτη κατηγορία, σε κάθε διατυπωμένη κακόβουλη υπόνοια και ισχυρισμό εναντίον του, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος έσπευδε να παραιτηθεί από τα καθήκοντά του για λόγους υποτιθέμενης δήθεν ευθιξίας. Θα επιβεβαίωνε έτσι την εσφαλμένη υπόθεση ότι η Τράπεζα της Ελλάδος και ο Διοικητής της δεν είναι και τόσο ανεξάρτητοι από την εκάστοτε Κυβέρνηση και ότι οι αναπόδεικτες κατηγορίες και οι συκοφαντικοί ισχυρισμοί, οι οποίοι φυσικά πρέπει να ελεγχθούν, χρησιμοποιούνται ως όχημα για να αναιρέσουν ή να κάμψουν την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας ή για να πλήξουν το ανεξάρτητο φρόνημα του εκάστοτε διοικητή της.

Κατ’ αρχάς, λοιπόν, βρίσκομαι εδώ ως Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος για να επιβεβαιώσω την ανεξαρτησία της λειτουργίας της και του Διοικητή της.

Όμως, δεν μπορούσα να απουσιάζω από εδώ σήμερα και για έναν περισσότερο προσωπικό λόγο. Ενώ στους υπό κατηγορία πρωθυπουργούς και υπουργούς ο Κανονισμός δίνει με την άδεια της Βουλής βήμα να ακουστούν, δεν δείχνει την ίδια γενναιοδωρία για άλλα πρόσωπα, που είναι προφανές ότι έμμεσα ή άμεσα κατηγορούνται επειδή είναι συγγενείς πρώην υπουργών.

Στην περίπτωσή μου πρόκειται, φυσικά, για τη σύζυγό μου Λίνα Νικολοπούλου. Η σύζυγός μου Λίνα Νικολοπούλου ίδρυσε την εταιρεία «Mindwork» το 2008, δηλαδή τέσσερα χρόνια πριν κληθώ από την τότε υπηρεσιακή Κυβέρνηση του Τάκη Πικραμμένου και κατόπιν την τρικομματική Κυβέρνηση τον Ιούλιο του 2012 να αναλάβω Υπουργός Οικονομικών.

Αντικείμενο των εργασιών της εταιρείας της είναι η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, υπηρεσιών μάρκετινγκ, δημοσίων σχέσεων, διαφήμισης, επικοινωνίας, οργάνωσης συνεδρίων και συναφών υπηρεσιών κατά βάση στον χώρο της υγείας, τον οποίον η σύζυγός μου υπηρετεί εδώ και τριάντα τέσσερα χρόνια από διαφορετικές θέσεις.

Η Λίνα είναι βιολόγος με διδακτορικό στη νευροφυσιολογία από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Πριν ιδρύσει την εταιρεία της, είχε εργαστεί είκοσι τέσσερα χρόνια πρώτα στον ακαδημαϊκό χώρο στο Ηνωμένο Βασίλειο και κατόπιν στον χώρο των επιχειρήσεων -πολυεθνικών και ντόπιων- του φαρμάκου, της υγείας και της επικοινωνίας.

Παρά τις αντιξοότητες, που θα αναφέρω αμέσως παρακάτω, που συνδέονται με τη δική μου στοχοποίηση, η υποδειγματική αυτή εταιρεία στα δέκα χρόνια λειτουργίας της έχει συμβάλει στα δημόσια οικονομικά με πληρωμή φόρων 1,7 εκατομμυρίου ευρώ, ενώ δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ.

Προτού αναφερθώ στο παρόν κατηγορητήριο, θέλω να πω ότι από το έτος 2013, η σύζυγός μου και η εταιρεία της έχουν δυσφημιστεί και συκοφαντηθεί χυδαία κατ’ επανάληψη με τελικό στόχο πάντα εμένα.

Θυμίζω περιστατικά. Ιούλιος 2013: Εκστρατεία ενημέρωσης του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου για την πρόληψη της πολυφαρμακίας. Την ανέλαβε η εταιρεία της συζύγου μου μαζί με μια άλλη εταιρεία μετά από διεθνή διαγωνισμό, που κατακυρώθηκε την άνοιξη του 2012, προτού καν εγώ γίνω Υπουργός. Και όμως, γράφτηκε τότε: «Η σύζυγός Στουρνάρα έχει τον τρόπο της». Το προφανές για τους συκοφάντες είναι ότι πήρε το έργο επειδή ήμουν Υπουργός. Δεν ήμουν, όμως. Στην πραγματικότητα, για το έργο αυτό είχαν δώσει τη χαμηλότερη τιμή. Για μήνες, όμως, αναπαράγονταν αυτά τα δημοσιεύματα.

Δεκέμβριος 2015: Εκστρατεία ενημέρωσης για τον καρκίνο. Τίτλος εντύπου τότε: «Βάφτισαν τον καρκίνο μολυσματικό για να πάρει εκατομμύρια η οικογένεια Στουρνάρα». Ποιος ο στόχος; Εγώ. Ήταν έργο συγχρηματοδοτούμενο ΕΣΠΑ διάρκειας δύο ετών. Κατακυρώθηκε σε ένωση δύο εταιρειών, στην οποία συμμετείχε η εταιρεία της συζύγου μου, μετά από διεθνή διαγωνισμό τον Οκτώβριο του 2010. Παραδόθηκε τον Ιανουάριο του 2013, αποπληρώθηκε τον Ιούνιο του 2013, ελέγχθηκε με επιτόπια επαλήθευση το 2014 από διαχειριστική αρχή. Και, όμως, εκατοντάδες δυσφημιστικά άρθρα γράφτηκαν, αναπαράχθηκαν και ακόμα γράφονται.

Σεπτέμβριος 2016: Εισβολή της Οικονομικής Αστυνομίας στα γραφεία της εταιρεία «Mindwork» στις 15 Σεπτεμβρίου 2016, την ημέρα που η Τράπεζα της Ελλάδος θα αποφάσιζε, όπως και έκανε, την αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου μιας τράπεζας για λόγους ακαταλληλότητας, fit and proper. Προέβησαν σε παράνομη έρευνα και κατάσχεση βιβλίων και στοιχείων, καθώς και ολόκληρου του ηλεκτρονικού αρχείου της επιχείρησης. Ήταν παράνομη εισβολή, καθόσον στην παραγγελία του Εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς γίνεται λόγος για ανακρινόμενη υπόθεση, χωρίς να προσδιορίζεται πουθενά στην έκθεση η υπόθεση αυτή και μέχρι σήμερα έχει παραμείνει ακόμη άγνωστη. Είναι σαφής η κατάχρηση εξουσίας, δεδομένου ότι διενεργήθηκε πλήρης επιτόπιος φορολογικός έλεγχος, χωρίς να συντρέχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις, δηλαδή χωρίς προηγούμενη κοινοποίηση σχετικής απόφασης της Φορολογικής Διοίκησης, χωρίς πράξη του αρμόδιου επικεφαλής της Φορολογικής Διοίκησης. Είναι απολύτως άκυρη. Ακόμα και σήμερα, δεκαεπτά μήνες μετά, δεν τις έχουν επιστραφεί τα αρχεία της. Πάντως τζίφος η έρευνα. Δεν έβγαλε τίποτα.

Ας έρθουμε τώρα στο παρόν. Οι κατηγορίες εις βάρος της συζύγου μου και την εταιρείας της από τους άγνωστους προστατευόμενους μάρτυρες της υπόθεσης NOVARTIS, με στόχο φυσικά πάντα εμένα, έχουν ως εξής:

Πρώτον, η MINDWORK χρησιμοποιήθηκε για παροχή συμβουλών, έρευνα αγοράς και άλλες υπηρεσίες. Για παράδειγμα, «μια εκδρομή οργανώθηκε σε ελληνικά νησιά για δημοσιογράφους. Το ταξίδι περιελάμβανε αυξημένη τιμολόγηση ποσών μέσω της MINDWORK». Οι ανωτέρω δυο προτάσεις αναφέρονται στο περίφημο, πλέον, έγγραφο του FBI, το οποίο παρεμπιπτόντως με εμφανίζει ως κεντρικό τραπεζίτη στην Ελλάδα από τον Ιούνιο του 2012 έως το τέλος του 2013, δηλαδή χρονική περίοδο που ήμουν Υπουργός Οικονομικών. Το έγγραφο αυτό αναφέρει και άλλες χονδροειδείς ανακρίβειες, όπως για παράδειγμα ότι ίδρυσα το ΙΟΒΕ. Όπως ξέρετε το ΙΟΒΕ ιδρύθηκε το 1974. Και συνεχίζει το έγγραφο παρακάτω: «Η MINDWORK ήταν ο οργανωτής και αποζημιώθηκε για τη συμμετοχή στο συνέδριο. Το ποσό των 4.000 ευρώ ήταν χαμηλό σε σχέση με τα ποσά προηγουμένων ετών». Παραδέχεται, δηλαδή, ο συγγραφέας ότι η αμοιβή της MINDWORK ήταν χαμηλή σε σχέση με άλλες χρονιές. Μήπως γιατί δεν υπήρχε τίποτα το επιλήψιμο; Θα επανέλθω, όμως.

Ένας από τους προστατευόμενους μάρτυρες με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση» στην κατάθεσή του της 1ης Δεκεμβρίου του 2017 αναφέρει: «Το ύψος των αμοιβών που ελάμβανε η MINDWORK ήταν δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με τις υπηρεσίες που προσέφερε στη διοργάνωση των συνεδρίων και εν πολλοίς κάλυπτε χρήματα που δίνονταν ως δώρα στον Γιάννη Στουρνάρα».

Η πλήρης και αδιαμφισβήτητη αλήθεια είναι η ακόλουθη: Ουδέποτε η MINDWORK έλαβε υψηλότερες αμοιβές από τις δέουσες, σύμφωνα με την αγορά στο πλαίσιο του τομέα δραστηριότητάς της. Και πώς θα μπορούσε άλλωστε; Τις υπηρεσίες της MINDWORK στα συνέδριά της αγόραζαν παράλληλα πολλές άλλες υπηρεσίες. Πώς είναι δυνατόν να επιβάλλει άλλο τιμολόγιο σε μία και άλλο τιμολόγιο σε άλλη; Υπάρχουν συμβάσεις, παραδοτέα, εντολές αγοράς, όλες οι πληρωμές γίνονται μέσω τράπεζας. Οι χορηγίες της NOVARTIS στα συνέδρια της MINDWORK δεν διαφέρουν από τις χορηγίες άλλων εταιρειών.

Η NOVARTIS είναι μία από τις εκατό μεγάλες εταιρείες που είναι πελάτες της MINDWORK. Στα δέκα χρόνια λειτουργίας της MINDWORK ελάχιστη είναι η συμμετοχή της NOVARTIS στον κύκλο εργασιών της και ανέρχεται στο 3,6%. Αυτό αποδεικνύει ότι η NOVARTIS είχε πολύ μικρή σημασία για το οικονομικό αποτέλεσμα της MINDWORK. Σημειώστε, δε, ότι για την επίμαχη περίοδο, Ιούλιος του 2012 – Ιούνιος 2014, που ήμουν Υπουργός Οικονομικών, οι χορηγίες της NOVARTIS στα συνέδρια της MINDWORK αποτελούσαν μόνο το 2,3% του κύκλου εργασιών της, ποσοστό μικρότερο από το σύνολο της περιόδου 2009-2017.

Επίσης, οι συνολικές αμοιβές της MINDWORK για υπηρεσίες προς τη NOVARTIS την περίοδο 2010-2015 κατά βάση μειώνονται, δεν αυξάνονται. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεγαλύτερη συμμετοχή της NOVARTIS στη MINDWORK έχει καταγραφεί το 2010, δηλαδή πολύ πριν από την περίοδο της Υπουργίας μου. Ο ειδικότερος τζίρος της MINDWORK από χορηγίες της NOVARTIS στα δεκαέξι συνέδρια που συνολικά συμμετείχε από το 2009 έως σήμερα, είναι 155.000 ευρώ, μέση δαπάνη ανά συνέδριο 9.600 ευρώ.

Σημειώστε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ότι αυτός είναι τζίρος, δεν είναι αμοιβή. Από τον τζίρο πληρώνονται τα κόστη τρίτων, δηλαδή ξενοδοχεία, επισιτιστικά, εκτυπώσεις κ.λπ., τα οποία κατά μέσο όρο ανέρχονται σε 60%-65% του τζίρου και αφαιρούνται για να προσδιοριστεί το μικτό κέρδος της εταιρείας. Από το μικτό κέρδος μετά αφαιρούνται τα λειτουργικά έξοδα, οι μισθοί, τα ενοίκια, οι ασφαλιστικές εισφορές, οι συντηρήσεις, για να προσδιοριστεί το καθαρό κέρδος προ φόρου. Κατόπιν, αφαιρούνται οι φόροι επί των κερδών για να προσδιοριστεί το καθαρό κέρδος μετά από την πληρωμή των φόρων. Όλα αυτά συμπεριλαμβάνονται στο πόθεν έσχες μας χρόνια τώρα, πεντακάθαρα.

Στην Ελλάδα, με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία του ΕΟΦ για το έτος 2016, οργανώνονται στην επικράτεια κάθε χρόνο περισσότερα από 1.700 ιατρικά, φαρμακευτικά συνέδρια και εκδηλώσεις -και καλώς εκδηλώνονται, γιατί έτσι μαθαίνει ο κόσμος- συνολικού ύψους 33,5 εκατομμυρίων ευρώ. Η MINDWORK οργανώνει στην Ελλάδα πολύ λίγα συνέδρια κάθε χρόνο από το σύνολο, περίπου 3‰ μόνο. Η NOVARTIS στα 33,5 εκατομμύρια της αγοράς συμμετέχει με περίπου 2,5 εκατομμύρια τον χρόνο, δηλαδή στα εννέα χρόνια της λειτουργίας της MINDWORK, η NOVARTIS ξόδεψε 22,5 εκατομμύρια ευρώ συνολικά σε συνέδρια, ενώ μόνο το 7‰ από τον Προϋπολογισμό της ήταν οι χορηγίες της, σε δεκαέξι συνέδρια της MINDWORK, δηλαδή τα 155.000 ευρώ που σας είπα, σε σύνολο 22,5 εκατομμυρίων.

Όσον αφορά στην εκδήλωση για δημοσιογράφους, στην οποία αναφέρθηκα προηγουμένως, πρόκειται για εκπαιδευτική εκδήλωση που η Mindwork διοργάνωσε για την Novartis στις 8 Ιουλίου 2013 στον Πόρο. Η Mindwork, ακούστε το αυτό, τιμολόγησε συνολικά 20.090 ευρώ. Από αυτά τα κόστη τρίτων ανήλθαν σε 14.909,20 ευρώ. Το μεικτό της κέρδος ήταν 5 χιλιάδες ευρώ περίπου, 5.181 ευρώ. Είναι η μοναδική εκπαιδευτική εκδήλωση που ανέλαβε η εταιρεία της συζύγου μου, τη διοργάνωσε για λογαριασμό της Novartis εκτός Αθηνών. Η εταιρεία αυτή, συνεπώς, δεν φέρεται να οργάνωνε εκδρομές σε νησιά για δημοσιογράφους, όπως γράφεται στην πρόταση των Βουλευτών που συζητάτε. Ο πληθυντικός αριθμός οφείλεται μάλλον σε ευγενική γενναιοδωρία των Βουλευτών που υπογράφουν την πρόταση και όχι στη δικογραφία, που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή.

Από τα παραπάνω στοιχεία, αποδεικνύεται ότι οι αναθέσεις υπηρεσιών από τη Novartis στην εταιρεία της συζύγου μου είναι επίσημες, γνωστές, διαφανείς, αποδεικνύονται από νόμιμα παραστατικά και φορολογικά στοιχεία, που ήταν και είναι ήδη στη διάθεση των αρχών, αφού πέραν των συνήθων φορολογικών ελέγχων, έχει, όπως ήδη ανέφερα παραπάνω, κατασχεθεί το ηλεκτρονικό αρχείο με όλα τα λογιστικά στοιχεία της εταιρείας στις 15 Σεπτεμβρίου 2016. Η αμοιβή που προκύπτει γι’ αυτές τις υπηρεσίες στην εταιρεία της συζύγου μου είναι εύλογη και εντός του πλαισίου της αγοράς τέτοιων υπηρεσιών. Είναι δε αμελητέα και προφανώς δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για δωροδοκίες δικές μου ή άλλων πολιτικών. Άλλωστε, το έγγραφο του FBI πουθενά δεν αναφέρει ότι προέκυψε κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, αναφέρει ότι η αμοιβή της εταιρείας της συζύγου μου ήταν χαμηλή, σε σχέση με τα ποσά προηγούμενων ετών που κατέβαλε η Novartis, όπως ανέφερα πριν. Όποιος, λοιπόν, επικαλείται το έγγραφο αυτό για να επιβεβαιώσει τις υποψίες ή τις υπόνοιες του, θα πρέπει να βρει άλλα επιχειρήματα, περιστατικά και μεθόδους και όχι τις νόμιμες συναλλαγές της εταιρείας της συζύγου με τη Novartis.

Δεύτερον, υπάρχει ωστόσο άλλη μια ειδική αναφορά σε συγκεκριμένη συναλλαγή της εταιρείας της συζύγου μου με τη Novartis. Πρόκειται για την κατάθεση πάλι του ίδιου μάρτυρα με την κωδική ονομασία Κατερίνα Κελέση, της 1ης Δεκεμβρίου 2017 και της 5ης Ιανουαρίου 2018. Σύμφωνα με την κατάθεση αυτή, η εταιρεία της συζύγου μου διοργάνωσε το τελικό event του «Harvard Project», στα τέλη του 2013 στο Μέγαρο Μουσικής, που μέσω αυτού δήθεν δωροδοκήθηκαν μεταξύ άλλων εγώ, ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Αντώνης Σαμαράς. Ο μάρτυρας, λοιπόν, αυτός καταθέτει ότι μέσω της αμοιβής που έλαβε η εταιρεία της συζύγου μου ξεπλύθηκε μέρος του χρήματος από τη δωροδοκία.

Για να δούμε όμως τα περιστατικά. Η τελική εκδήλωση για το «Harvard Project» οργανώθηκε πράγματι από την εταιρεία της συζύγου μου, όχι στο τέλος του 2013 που λέει ο μάρτυρας, αλλά στις 21 Μαρτίου του 2014, όχι στο Μέγαρο Μουσικής που λέει ο μάρτυρας, αλλά στο Ξενοδοχείο King George και τελούσε υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. Τιμολογήθηκε, ακούστε το αυτό, από την Mindwork 20.875 ευρώ. Τα κόστη τρίτων ήταν 18.449,24. Συνεπώς απέμεινε υπέρ της Mindwork μεικτό κέρδος 2.400 ευρώ. Το ποσό, λοιπόν, αυτό των 2.400 ευρώ κατά τον προστατευόμενο μάρτυρα χρησιμοποιήθηκε για να ξεπλυθεί μέρος των εκατομμυρίων με τα οποία δωροδοκήθηκε ο Αντώνης Σαμαράς, ο Άδωνις Γεωργιάδης και εγώ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Έλεος! Τι είναι αυτά τα πράγματα!

(Θόρυβος στην Αίθουσα)

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Προσέξτε, διότι αυτά σε λίγο θα ανέβουν σε παραστάσεις στο Δελφινάριο.

Ιδού λοιπόν, προφανώς το συκοφαντικό της κατηγορίας κατά της συζύγου μου και της εταιρείας της, που αναδεικνύεται βλακώδης. Που όμως για να καταδειχθεί ως βλακώδης από τον καταρχάς αισχρό συκοφαντικό και πολλαπλώς επικίνδυνο χαρακτήρα της μαρτυρίας του προστατευόμενου μάρτυρα ή του υποβολέα του, ήταν ανάγκη να έλθω σήμερα εδώ, στη Βουλή των Ελλήνων και να ζητήσω συγγνώμη από τη σύζυγό μου για όσα αισχρά και συκοφαντικά υπομένει όλα αυτά τα χρόνια, επειδή είναι παντρεμένη μαζί μου. Είναι, φαίνεται, μέρος της μοίρας των συζύγων και των οικογενειών των δημοσίων προσώπων στη χώρα αυτή να λοιδορούνται, να συκοφαντούνται, να διαπομπεύονται, ακόμα και να απειλούνται, προκειμένου να πληγεί ο σύζυγος. Της ζητώ συγγνώμη και της ζητώ να κάνει υπομονή.

Θα μου επιτρέψετε τώρα να έλθω στο γενικότερο θέμα της φαρμακευτικής δαπάνης. Είναι αξιοπρόσεκτο και προκαλεί εντύπωση ότι στο κατηγορητήριο περιλαμβάνονται εκείνοι οι πολιτικοί που μείωσαν δραστικά τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη από το 2010 και μετά αλλά και το μερίδιο που έχει η Novartis στην αγορά. Θυμίζω ότι η δημόσια εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, για να χρησιμοποιούμε σωστά τους ορισμούς, κορυφώθηκε στο ποσό των 5,1 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2009. Και άρχισε να μειώνεται από το 2010 και μετά. Ιδιαίτερα την περίοδο που εγώ ήμουν Υπουργός Οικονομικών, με τους συναδέλφους Υπουργούς Υγείας -την εποχή εκείνη-, έφθασε στο ελάχιστο ποσό των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2014 και παρέμεινε στο επίπεδο αυτό από τότε, αν και αυξήθηκε νομίζω λίγο.

Σημαντικές μειώσεις των τιμών των φαρμάκων, διαρθρωτικά μέτρα, όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η επαναφορά της θετικής λίστας συνταγογραφούμενων φαρμάκων, αλλά και παρεμβάσεις στα ποσοστά κέρδους των φαρμακείων και φαρμακαποθηκών συνέβαλαν στη σημαντική μείωση της δαπάνης.

Από μία άλλη οπτική γωνία, το 2009 η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη ανά κάτοικο ήταν 460 ευρώ, ενώ μειώθηκε στα 183 ευρώ το 2014, μια εξέλιξη που φέρνει την Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις ανάμεσα στις χώρες-μέλη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όσον δε αφορά τη NOVARTIS, όχι μόνο μειώθηκε ο τζίρος της δραστικά αυτή τη διετία, αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία του IMS μειώθηκε και το μερίδιό της στην αγορά από 9,2% το 2011 σε 8,9% το 2012, σε 7,7% το 2013, σε 7,5% το 2014.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, αφού εξήγησα τους δύο λόγους για τους οποίους επέλεξα να έρθω σήμερα στη Βουλή, έρχομαι στην πρόταση κατηγορίας που με αφορά ή αλλιώς στην πρόταση για την άσκηση δίωξης που έχει υποβληθεί από τους τριάντα Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 154, που συζητείται σήμερα, σύμφωνα με το άρθρο 155 του Κανονισμού της Βουλής.

Εγώ, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, δεν είμαι νομικός. Διαβάζω, ωστόσο, στην παράγραφο 3 του άρθρου 154 του Κανονισμού της Βουλής ότι η πρόταση για άσκηση δίωξης πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια τις πράξεις, τις παραλείψεις, που σύμφωνα με τον νόμο για την ευθύνη των Υπουργών είναι αξιόποινες και να μνημονεύει τις διατάξεις που παραβιάστηκαν.

Έχω τη βέβαιη γνώμη ότι αν και με την κατάθεση της δικογραφίας το περιεχόμενό της έγινε γνωστό στο πανελλήνιο -και όχι μόνο- την πρόταση των Βουλευτών δεν τη χαρακτηρίζει η σαφήνεια που επιβάλλει η διάταξη. Πουθενά δεν γράφεται ποια ή ποιες αξιόποινες πράξεις μού αποδίδουν οι αξιότιμοι κύριοι Βουλευτές που την υπογράφουν.

Αντ’ αυτού, προτείνονται τα εξής: Πρώτον, να μην ασκηθεί δίωξη για τις πράξεις απιστίας που ενδεχομένως έχω μεταξύ άλλων και εγώ δήθεν διαπράξει λόγω αποσβεστικής προθεσμίας. Ωστόσο, με κάθε σεβασμό προς τους προτείνοντες, δεν είναι στην αρμοδιότητά τους και δεν προβλέπεται από τον Κανονισμό πρόταση για μη δίωξη, ακόμα και στην περίπτωση που οι προτείνοντες έχουν διαπιστώσει αποσβεστική προθεσμία, αλλά μόνο πρόταση για άσκηση δίωξης.

Δεύτερον, για τις πράξεις της δωροληψίας και δωροδοκίας, που ενδεχομένως έχω μεταξύ άλλων και εγώ δήθεν διαπράξει, προτείνουν να συγκροτηθεί ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να ερευνηθεί η αρμοδιότητα της Βουλής να ασκήσει ή μη σχετικές διώξεις και σε αρνητική περίπτωση, να επιβεβαιωθεί η διωκτική αρμοδιότητα της ελληνικής Δικαιοσύνης. Ωστόσο, η πρόταση άσκησης δίωξης δεν μπορεί να περιορίσει την αρμοδιότητα της κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα συσταθεί μόνο στο ζήτημα της αρμοδιότητάς της. Υποχρέωσή της κατά το Σύνταγμα είναι να εξετάσει τις κατηγορίες, τις υπόνοιες, τα στοιχεία και να εκδώσει πόρισμα που θα εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, για να αποφασίσει αν θα ασκηθεί δίωξη.

(Στο σημείο αυτό χτυπάει το προειδοποιητικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Θα μου δώσετε δύο λεπτά ακόμα, κύριε Πρόεδρε. 

Ως προς την έλλειψη της απαραίτητης σαφήνειας που χαρακτηρίζει την πρόταση, είμαι υποχρεωμένος να πω εγώ αυτά που οι συνάδελφοί σας απέφυγαν να περιλάβουν στην πρότασή τους, δηλαδή ότι αγνώστων στοιχείων μάρτυρες, οι οποίοι έχουν τεθεί σε καθεστώς προστασίας από τις εισαγγελικές αρχές, έχουν καταθέσει για το πρόσωπό μου –για τη σύζυγό μου μίλησα πριν- κατά το διάστημα που ήμουν Υπουργός Οικονομικών, από τον Ιούνιο του 2012 έως τον Ιούνιο του 2014, ότι δωροδοκήθηκα με τουλάχιστον 1 εκατομμύριο ευρώ που μου έφερε ο Κωνσταντίνος Φρουζής στο γραφείο μου στο Υπουργείο Οικονομικών με τσάντα, προκειμένου να συμψηφιστούν φορολογικές οφειλές της NOVARTIS με ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς αυτή. Έχουν καταθέσει, επίσης, για το πρόσωπό μου ότι με απόφασή μου εκταμιεύθηκαν 65 εκατομμύρια ευρώ προς τη NOVARTIS.

Κυρίες και κύριοι, οι μαρτυρίες αυτές στο σύνολό τους είναι εντελώς ψευδείς. Ουδέποτε υπέγραψα τέτοιες αποφάσεις ούτε είχα τέτοια αρμοδιότητα, αλλά νομίζω ότι και κανείς άλλος δεν τις υπέγραψε. Μάταια ζητώ εβδομάδες τώρα να μου δείξουν σχετικές αποφάσεις μου και τις υπογραφές που έβαλα για να υλοποιηθούν. Απλά δεν υπάρχουν. Δεν είναι τυχαίο ότι οι μάρτυρες επαναλαμβάνουν με ακρίβεια στις καταθέσεις τους αυτά που εδώ και καιρό αναμασά γνωστή κυριακάτικη εφημερίδα που έχει σχεδόν εργολαβικά αναλάβει τη δυσφήμηση εμού και της συζύγου μου. Δυστυχώς για όλους αυτούς, ουδέποτε συνέβησαν αυτά που καταμαρτυρούν.

Ζητώ από τη Βουλή και την Επιτροπή που θα συσταθεί να επιβεβαιώσουν τον ισχυρισμό μου ότι δηλαδή αυτές οι μαρτυρίες στο σύνολό τους είναι εντελώς ψευδείς, εφαρμόζοντας τις διαδικασίες που προβλέπονται. Έχω δικαίωμα να προβάλλω αυτή την απαίτηση προς εσάς, γιατί με χρήση των διαδικασιών που προβλέπονται από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό οι ψευδείς αυτές κατηγορίες που πλήττουν κατά βάναυσο και αισχρό τρόπο τον πυρήνα της προσωπικότητάς μου, την τιμή και την αξιοπρέπειά μου, εμφανίζοντάς με ως άπιστο κρατικό λειτουργό που δωροδοκήθηκε για να βλάψει την πατρίδα του, διαχύθηκαν στον ελληνικό λαό και διαχύθηκαν επίσης και στο εξωτερικό και πλήττουν βάναυσα το κύρος του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας.

Οι ίδιες διαδικασίες, που εξ αντικειμένου χρησιμοποιήθηκαν για να εξαπλωθεί το δηλητήριο της ψευδολόγου συκοφαντίας, ανάγκη πάσα είναι να χρησιμοποιηθούν για να αρθούν, στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό, τα αποτελέσματά της. Για τούτο, ακόμα και αν οι ψευδολόγοι μάρτυρες δεν βγάλουν εν τέλει την κουκούλα της ανωνυμίας, είναι ανάγκη να μην περιβάλλει η Βουλή των Ελλήνων με την κουκούλα της αοριστίας και της θολής και αμφίβολης μικροπολιτικής σκοπιμότητας τις διαδικασίες που ανοίγονται σήμερα με την πρόταση -μεταξύ άλλων- και για τη δίωξή μου.

Όχι, λοιπόν, στην αποσβεστική προθεσμία. Όχι στην πρόταση για μη δίωξη λόγω αποσβεστικής προθεσμίας, που υποκρύπτει μικρόψυχη σκοπιμότητα να διατηρηθεί δραστικό το φαρμάκι της συκοφαντίας χωρίς το αντίδοτο της υπεράσπισης. Συγκρότηση της Επιτροπής που ορίζει το Σύνταγμα σήμερα, προκειμένου να εξετάσει άμεσα όλες τις κατηγορίες, οι οποίες για όσο χρόνο παραμένουν χωρίς απόδειξη, συνιστούν αισχρές συκοφαντίες.

(Χειροκροτήματα)

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, σας ζητώ να αναλάβετε την ηθική και συνταγματική υποχρέωση που έχετε και να προστατεύσετε το κοινωνικό σύστημα από τις συνέπειες που θα έχει η επιλογή να παραμείνουν αιωρούμενες και χωρίς εξέταση οι κατηγορίες και να μετατραπεί έτσι σε θεσμό, με τη δική σας συμμετοχή, η συκοφαντία στον δημόσιο βίο της χώρας, γιατί όπως είχε πει και ο Εμίλ Ζολά «αν κρύψεις την αλήθεια και τη θάψεις κάτω από το χώμα, θα μεγαλώσει και θα μαζέψει τόση δύναμη μέσα της, που την ημέρα που θα εκραγεί θα τινάξει τα πάντα στο διάβα της».

Ευχαριστώ πολύ.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης