PROTOTHEMA

Πολιτική

Ενόψει του Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου

Spiegel: Πίσω από τον στόχο ο Τσίπρας - Καθυστερούν και πάλι οι μεταρρυθμίσεις

Spiegel: Πίσω από τον στόχο ο Τσίπρας - Καθυστερούν και πάλι οι μεταρρυθμίσεις

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό από τα 110 προαπαιτούμενα, στα οποία η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί, 50 εκκρεμούν προς υλοποίηση

Η Ελλάδα βρίσκεται σε μεγάλη καθυστέρηση αναφορικά με την υλοποίηση των προαπαιτουμένων για να λάβει χρήματα από τους Ευρωπαίους εταίρους της, υποστηρίζει το Spiegel, όπως αναμεταδίδει η Deutsche Welle.


Σε συνοπτικό άρθρο για την Ελλάδα, το γερμανικό περιοδικό υποστηρίζει ότι λίγους μήνες πριν λήξει το μνημόνιο, η χώρα μας καθυστερεί και πάλι τις μεταρρυθμίσεις, όπως αναφέρουν οι δικές του πληροφορίες. Και ιδιαίτερα σε μια περίοδο που ο καιρός πιέζει.

Η Βουλή εγκρίνει 51 από τα 110 προαπαιτούμενα

«Φτου κι από την αρχή», γράφει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος. «Η Ελλάδα καθυστερεί υπερβολικά με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχει υποσχεθεί. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού από τα 110 προαπαιτούμενα, στα οποία η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έχει δεσμευτεί, εγκρίνονται μόνο τα 51. 

Αυτό προκύπτει από την τρίτη αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος που έχουν επεξεργαστεί η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ. Τα υπόλοιπα 50 προαπαιτούμενα βρίσκονται σε εκκρεμότητα, ενώ οι ελληνικές αρχές δεν τα έχουν υλοποιήσει. 

Μεταξύ των προαπαιτούμενων που δεν έχει υλοποιήσει, αφορούν σε τμήματα της φορολογικής μεταρρύθμισης. 

«Ο Τσίπρας μένει πίσω από τον στόχο. Η κυβέρνησή του πρέπει μέχρι τις 22 του μηνός να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της, διότι τότε συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης με θέμα την αποδέσμευση της επόμενης δόσης ύψους 7 δις ευρώ» καταλήγει ο συντάκτης. 

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στην οργή που εκδηλώθηκε στο παρελθόν για τις μεταρρυθμίσεις και τα προγράμματα διάσωσης των δανειστών, η οποία οδηγούσε στην καθυστέρηση καταβολής των δόσεων. Όμως κάθε φορά την τελευταία στιγμή κατέληγαν οι δύο πλευρές σε κάποια συμφωνία.
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

ΜΙΑΟΥΛΗΣ14/01/201813:26

Ο νέος Τσιριμώκος: Ο Ηλίας Τσιριμώκος ήταν ιδρυτής με τον περίφημο Αλέξανδρο Σβώλο της Ένωσης Λαϊκής Δημοκρατίας και του ΕΑΜ, υπουργός της κυβέρνησης του βουνού στην Ελεύθερη Ελλάδα στην διάρκεια της κατοχής, εκπρόσωπος του ΕΑΜ στις διαπραγματεύσεις με την εξόριστη κυβέρνηση Τσουδερού το 1943 στο Κάιρο, βουλευτής της αριστεράς ύστερα από το τέλος του εμφυλίου και επικεφαλής της αριστερής πτέρυγας της Ένωσης Κέντρου, από το 1961 και μετά. Κανείς δεν περίμενε ότι το 1965 θα αναλάμβανε την πρωθυπουργία της κυβέρνησης των αποστατών, που σε συνεργασία με τον βασιλιά και τον ξένο παράγοντας είχαν ανατρέψει την εκλεγμένη κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου. Ο Μιχάλης Παπακωνσταντίνου είχε διηγηθεί πως ο Τσιριμώκος του είχε αναγγείλει από το τηλέφωνο το νέο που έμοιαζε απίστευτο: "Κάθεσαι κάπου; με ρώτησε ο Τσιριμώκος", διηγείται ο Παπακωνσταντίνου. "Κάτσε γιατί θα πέσεις κάτω. Μου έδωσε την εντολή" (σχηματισμού κυβέρνησης). "Άντε ρε του λέω, σαχλαμάρες μου λες τώρα". "Άκου με που σου λέω, ο τσόγλανος (ο βασιλιάς Κωνσταντίνος) μου έδωσε την εντολή". Ο Τσιριμώκος έλεγε ότι "αυτοί που δεν με θέλανε, που με θεωρούσανε μίασμα, τώρα βάλανε τα στρατά να με χαιρετίσουνε". Τηρουμένων όλων των αναλογιών, η περίπτωση θυμίζει όλα αυτά που γίνονται την τελευταία τριετία και κορυφώνονται αύριο με την ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου τσιμεντόλιθου των 1700 σελίδων και των 400 άρθρων: μια ομάδα πολιτικών βο(υ)λευτών με αρχηγό τον σύγχρονο Τσιριμώκο που, όπως οι τότε αποστάτες, δεν ενδιαφέρονται παρά για την εξουσία, ο ξένος παράγοντας πάντα παρών και στη θέση του βασιλιά οι θεσμοί, επιχειρούν να διαλύσουν ότι απέμεινε στην έρμη Ελλάδα και να κρατήσουν με το στανιό στην εξουσία μία κυβέρνηση που έχει χάσει κάθε έρεισμα στον λαό. Για να πετύχει το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα τότε, το πραξικόπημα των αγορών τώρα, χρησιμοποιούνται όλα τα μέσα. Ένας πρωθυπουργός που, όπως και τότε όμως έτσι και τώρα, δεν προέρχεται από τους βουλευτές του κατεστημένου, τους κεντροδεξιούς της Ένωσης Κέντρου το 1965, το βαθύ ΠΑΣΟΚ το 2014 ή αυτούς της δεξιάς: Η μεγάλη έκπληξη είναι από αυτούς που προέρχονται από την αριστερά, όπως ο Τσιριμώκος το 1965, που αυτοκτόνησε πολιτικά. Γιατί βεβαίως και σήμερα περί πολιτικής αυτοκτονίας πρόκειται. ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Απάντηση
Γεράσιμος 14/01/201820:16

Το ύφος σου δείχνει, οτι δεν κατάλαβες τι γραφει και τι ιστορικά αναφερει ο ανθρωπος, που ειρωνικά αναφέρεις μπάρμπα Μητσο... Ειμαστε σύμφωνοι με αυτο που γράφεις, αλλά θα πρεπει να ξέρεις οτι η ιστορια επαναλαμβάνεται! Ο σημερινός Τσιριμώκος, ο Τσιπρωκος, ειναι ακριβως αυτο το πρόσωπο που θα επρεπε να μην κοιμάται ολη μερα απο την αγωνία να φέρει ανάπτυξη και δουλεια στον λαο του... Αυτος αντιθέτως ψάχνει να βρει νέες λέξεις για να βαφτίσει τα παλια σάπια κόλπα του συστήματος που τα λαθη του μας οδήγησαν στα σημερινά χαλια! Θεσεις στο δημοσιο, τριπλασιασμό φόρων, κυνηγι καθε υγειούς προσπάθειας επενδύσεων! Στα κανάλια οι υπουργοί του και στα fb και τουίτερ απο το πρωι χαράζουν την πολιτική της ψεύτικης ανάπτυξης και ευεξίας... Μειωση της ανεργειας ειναι το πρωτο που αμολάνε στα πανηγύρια τους, αλλά δεν λενε οτι η ανεργεία μειώνεται γιατί διορίζουν με τα ΕΣΠΑ όσους χωράνε και δεν χωράνε, οτι καθημερινά νεοι ανθρωποι φεύγουν στο εξωτερικο και διαγράφονται απο τον ΟΑΕΔ, οτι χιλιάδες εχουν προσλάβει προσωπικό με μειωμένο ωράριο γιατι με κανονικό ηταν αδύνατον... Ζούμε ιστορικές στιγμές κυρία μου και θα πρεπει με το βλέμμα στο παρελθόν και στο παρον, να σχεδιάζουμε το μέλλον χωρις τα λαθη που διαρκώς κανουμε! Η παρουσία της αριστερας στην εξουσία ίσως ειναι πολυ σημαντική διότι αποδεικνυει για μια φορά ακόμα στην πράξη, οτι πρόκειτε για μια φουχτα φωνακλάδων κώλων, που ψάχνουν καρέκλα, αλλά απο αποτελεσματικότητα μηδέν!

Απάντηση
ΜΙΑΟΥΛΗΣ15/01/201816:15

Αγαπητέ Γεράσιμε σε ευχαριστώ για το πολύ εύστοχο σχόλιό σου. Όσο για την ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΔΑ "άφες αυτοίς, ουγ οίδασι".

Απάντηση
Ανθρωπάκο της πεντάρας Αλέξ 14/01/201800:05

Σκπδη σκπδη γιατί κοροϊδεύεις έναν λαό γκάζι

Απάντηση
Ανθρωπάκο της πεντάρας Αλέξ 13/01/201823:23

Ένα τίποτα είσαι σύντροφε, προδοτες αριστεροί με δεξιές τσέπες αλά Μαδουρο τελικά. Σκουλίκια του μνημονίου και του ψέμα.

Απάντηση
Viva Alex!!!!!13/01/201820:46

Viva Alex!!!!!! Ave! magne dux!!!!!

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία