Νέο σενάριο επιστροφής των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα

Νέο σενάριο επιστροφής των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα

Κυβέρνηση: Το EuroWorking Group αποφάσισε χθες να προτείνει την επιστροφή της τρόικας - Σύμφωνα με πληροφορίες από Βρυξέλλες, ωστόσο, δεν ελήφθη τέτοια απόφαση - Τι λέει στέλεχος των θεσμών για το ενδεχόμενο συμφωνίας μέχρι το Eurogroup της 7ης Απριλίου

Νέο σενάριο επιστροφής των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα
Το σκηνικό αρχίζει σιγά-σιγά να ξεκαθαρίζει. Η εμπλοκή προκλήθηκε στην αρχή της εβδομάδας και επιβεβαιώθηκε στο χθεσινό Euro Working Group.  Προέκυψε έπειτα από τις εξής ενέργειες: Παρότι υπήρχε πλαίσιο συμφωνίας από τις Βρυξέλλες, ο κ. Τσακαλώτος υπό την πίεση του πρωθυπουργού έστειλε την Δευτέρα επιστολή που ζητούσε κάτι διαφορετικό από αυτό που είχε συμφωνηθεί στις Βρυξέλλες για την σταδιακότητα της περικοπής των συντάξεων. Το ΔΝΤ αντέδρασε και επανέφερε αυστηρότερους όρους στο θέμα των ομαδικών απολύσεων. Η εμπλοκή μεταφέρθηκε στο EuroWorking Group αλλά η εικόνα ναυαγίου που παρουσιάστηκε χθες το βράδυ θορύβησε την Αθήνα η οποία με τη βοήθεια των Ευρωπαίων προχωράει από νωρίς το πρωί σε κινήσεις κατευνασμού και περιμένει ένα σήμα και από την πλευρά του ΔΝΤ σήμερα το απόγευμα για να επιστρέψει στην Αθήνα.  Οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι κυριολεκτικά με τις βαλίτσες τα χέρια.

Οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες, καθώς υπάρχουν ήδη πληροφορίες για τηλεδιάσκεψη το απόγευμα που θα ξεκαθαρίσει τα πράγματα και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μόλις «ξυπνήσει» η Αμερική, λόγω της διαφοράς ώρας. 


Το σενάριο για την επιστροφή των πιστωτών

Ένα νέο σενάριο για την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα διακινούν κυβερνητικές πηγές 
Κλείσιμο
υποστηρίζοντας ότι το EWG στη συνεδρίασή του αποφάσισε «να προτείνει την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Ελλάδα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (SLA)». 

Σ
ε αντίθεση κατεύθυνση ήταν οι πληροφορίες που υπήρχαν μετά τη συνεδρίαση του Euroworkging Group το βράδυ της Πέμπτης 

Οι ίδιες πηγές, μάλιστα, λένε ότι «τα τεχνικά κλιμάκια θα συνεδριάσουν (σσ. προφανώς με τηλεδιάσκεψη) για να λάβουν την απόφασή τους και μάλιστα εντός της ημέρας θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις».

Ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών είναι «standby» για να επιστρέψουν στην Αθήνα ακόμα και την Κυριακή και πως εν πολλοίς η απόφαση αυτή θα κριθεί από την στάση του ΔΝΤ. Πάντως και από την Ουάσινγκτον, οι πληροφορίες λένε ότι παρά την ανατροπή του κλίματος, τα κλιμάκια υπό την Ντέλια Βελκουλέσκου παραμένουν και αυτά σε ετοιμότητα αναχώρησης για την Ελλάδα.

Παρά ταύτα, στέλεχος των θεσμών έλεγε στο protothema.gr ότι με βάση τις πληροφορίες του από το ΔΝΤ η ανατροπή των συμφωνηθέντων της προηγούμενης εβδομάδας απομακρύνει προσώρας δεν είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να κλείσει το Staff Level Agreement (SLA) μέχρι το Eurogroup της 7ης Απριλίου.

Αυτό ωστόσο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξει την επόμενη Παρασκευή στις Βρυξέλλες μια γενικού περιεχομένου συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές για τα μεγάλα θέματα.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές το ΔΝΤ δεν ζητά γραπτές διαβεβαιώσεις για να επιστρέψει στην Αθήνα.


Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί αναφέρουν ότι πλέον «η μπάλα είναι στο γήπεδο της ελληνικής κυβέρνησης» που μοιάζει ότι έχει δυσκολίες να κλείσει τα εκκρεμή θέματα και επενδύει στο ενδεχόμενο ότι θα μεταπείσει τους θεσμούς να... απαλύνουν κάποιους από τους όρους της συμφωνίας.

Τι λένε στο οικονομικό επιτελείο

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο το ΔΝΤ έχει ξαναβάλει εδώ και δύο ημέρες θέμα ομαδικών απολύσεων και lock out, αποσυνδέοντας την επαναφορά των δύο αυτών θεμάτων από την επιστολή Τσακαλώτου που εστάλη κάποιες ημέρες νωρίτερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έστειλε μέσα στην εβδομάδα επιστολή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς με την οποία ζητούσε - κατόπιν επιθυμίας του Αλέξη Τσίπρα - να αλλάξει το πλαίσιο που είχε συμφωνηθεί στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα και να διαμηνυθεί προς την πλευρά των θεσμών ότι η Ελλάδα δεν δέχεται περικοπή των συντάξεων πριν από το 2020. Ενώ οι ευρωπαίοι ήταν θετικοί σε αυτό το αίτημα, το ΔΝΤ επέμεινε στο πλαίσιο που υπήρχε για την σταδιακή περικοπή των συντάξεων από το 2019 και την ολοκλήρωση της περικοπής το 2020. 

Μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη η ψήφιση των μέτρων

Εντός της Μεγάλης Εβδομάδας προγραμματίζει η κυβέρνηση να περάσει την ψήφιση των μέτρων εφόσον υπάρξει συμφωνία στο Εurogroup της 7ης Απριλίου σύμφωνα με ενημέρωση που είχαν τα μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων του κοινοβουλίου.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι το νομοσχέδιο θα ακολουθήσει διαδικασίες «εξπρές» προκειμένου να ψηφιστεί το αργότερο έως την Μεγάλη Τετάρτη.


Τι έγινε στο EuroWorking Group

Το χθεσινό EuroWorking Group ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 23:30 (ώρα Ελλάδος), με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι διαφορές μεταξύ Αθήνας και δανειστών παρέμεναν χωρίς βήματα προόδου προς την επίλυσή τους και ότι δεν υπήρξε σύγκλιση σε κανένα από τα ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το EuroWorking Group έκανε σαφές ότι, αν χαθούν και οι επόμενες ημέρες, χωρίς να επιτευχθεί σημαντική πρόοδος και υπάρξουν κι άλλες καθυστερήσεις για την επιστροφή των θεσμών, τότε θα χαθεί και η ευκαιρία για περαιτέρω πρόοδο στο Eurogroup στις 7 Απριλίου στην Μάλτα.

Όσον αφορά το λοκάουτ και τις ομαδικές απολύσεις το Ταμείο ζητεί να μην υπάρχει η έγκριση από το κράτος, παρά μόνον η υποχρέωση της προειδοποίησης από την πλευρά των επιχειρήσεων. Παράλληλα οι δύο πλευρές συζητούν πώς θα εφαρμοστεί η περικοπή σε δύο φάσεις των συντάξεων τη διετία 2019-2020.

Κυβερνητικές πηγές επικρίνουν τα Μέσα Ενημέρωσης

Αφού οι πληροφορίες περί μη έλευσης της τρόικας στην Αθήνα διαψεύσθηκαν κ μέρους της κυβέρνησης, έγινε σήμερα και νέα «επίθεση» προς τα Μέσα Ενημέρωσης μίντια, καθώς οι ίδιες κυβερνητικές πηγές επισήμαιναν πως «μέσα ενημέρωσης που για άλλη μια φορά έσπευσαν να δημιουργήσουν εντυπώσεις και να προεξοφλήσουν την καταστροφή, απλώς χάνουν την αξιοπιστία τους, δημοσιογραφώντας με κριτήριο τις επιθυμίες τους».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης