Σιωπά και περιμένει την επόμενη κίνηση της Τουρκίας η Αθήνα

Σιωπά και περιμένει την επόμενη κίνηση της Τουρκίας η Αθήνα

Με επανεξέταση των διμερών σχέσεων έχει απειλήσει η Άγκυρα - Ανταλλαγή μηνυμάτων διά της διπλωματικής οδού - Το ερώτημα είναι πότε θα θελήσει να πάρει επάνω του το θέμα ο Ερντογάν

Σιωπά και περιμένει την επόμενη κίνηση της Τουρκίας η Αθήνα
Μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου στην Αθήνα, που
αποφάσισε αρνητικά στην έδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών, η Άγκυρα εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος τους και απειλεί την Ελλάδα με επανεξέταση των διμερών σχέσεων.


Κλείσιμο

Επισήμως η ελληνική κυβέρνηση απέφυγε χθες να αντιδράσει, ανώτατος διπλωμάτης, όμως, συνάντησε στην Τουρκία ομόλογό του. Αν και δεν υπήρξαν ανακοινώσεις είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι εξετάστηκαν πτυχές της υπόθεσης. 

Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα σιωπά καθώς δεν θα μπορούσε να ανοίξει «πόλεμο» ούτε με την Δικαιοσύνη, ούτε βεβαίως επιθυμεί να επηρεαστούν οι σχέσεις μας με την Τουρκία σε μία ευαίσθητη φάση για το κυπριακό.

Αλλά, η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιδοξίας. Το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγορεί την Ελλάδα πως υποθάλπτει εγκληματίες και τρομοκράτες και τη φέρνει απέναντι στα θύματα του πραξικοπήματος.

Δηλαδή, επιχειρεί να φέρει την Ελλάδα απέναντι στην κονή γνώμη της γειτονικής χώρας, αναβαθμίζοντας το θέμα σε ζήτημα τιμής και προστασίας των συμφερόντων του τουρκικού λαού!  

Από την ανακοίνωση γίνεται επίσης προφανές ότι οι γείτονες έχουν ετοιμάσει την αντίδρασή τους. Η φράση κλειδί, βρίσκεται στον επίλογο: «Οι επιπτώσεις στις διμερείς μας σχέσεις, η συνεργασία μας απέναντι στην τρομοκρατία, και άλλες κοινές συνεργασίες σε διμερή και πολυμερή ζητήματα, αυτής της απόφασης, που πιστεύουμε ότι ελήφθη με πολιτικά κριτήρια, θα αξιολογηθούν διεξοδικά».

Ο οποίος είναι απλά ο... πρόλογος των επόμενων κινήσεων της Άγκυρας, Το πραγματικό ερώτημα για την Ελλάδα είναι το πότε θα θελήσει να πάρει επάνω του την υπόθεση ο Ερντογάν. Γιατί, τότε κανείς δε θα μπορέσει να συνεχίσει τη σιωπή του. 

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι στην απόφαση του Αρείου Πάγου αντέδρασαν θετικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Αθήνα, η οποία έχει και τη στήριξη των ευρωπαίων εταίρων της στο συγκεκριμένο θέμα. 

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«To αίτημα μας για έκδοση των 8 πραξικοπηματιών που συμμετείχαν στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 κατά της Συνταγματικής Δημοκρατίας απορρίφθηκε από την ελληνική δικαιοσύνη.
 
Καταδικάζουμε αυτή την απόφαση που εμποδίζει την παραπομπή των ατόμων αυτών που είχαν ενεργό συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος, που είχε στόχο τη συνταγματική νομιμότητα, κατά την οποία σκοτώθηκαν 248 πολίτες και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, τραυματίστηκαν δε 2.193 πολίτες, αλλά και απείλησαν τη ζωή του προέδρου της Δημοκρατίας, ενώπιων της ανεξάρτητης τουρκικής Δικαιοσύνης.
 
Με την απόφαση αυτή των ελληνικών αρχών που μέχρι σήμερα έχουν εμποδίσει να λογοδοτήσουν ενώπιων της δικαιοσύνης μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων που στοχεύουν την Τουρκία, πρωτίστως των DHKP/C και PKK, είναι εμφανές ότι η Ελλάδα ως σύμμαχος και γειτονική χώρα αποφεύγει να πράξει τα ελάχιστα απαραίτητα για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και του εγκλήματος.
 
Η συμπεριφορά αυτή της ελληνικής δικαιοσύνης οδηγεί στην παραβίαση των δικαιωμάτων των θυμάτων και την ατιμωρησία των εγκληματιών σε αντίθεση με τις αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Η Ελλάδα που στο παρελθόν έχει βιώσει πραξικοπήματα, δυστυχώς με την απόφαση αυτή περιήλθε στη θέση μιας χώρας που προστατεύει πραξικοπηματίες.
 
Οι πρωτοβουλίες μας για την έκδοση των εγκληματιών και την παρουσίαση τους ενώπιον της τουρκικής δικαιοσύνης θα συνεχιστούν με κάθε νόμιμο μέσο. Οι επιπτώσεις στις διμερείς μας σχέσεις, η συνεργασία μας απέναντι στην τρομοκρατία, και άλλες κοινές συνεργασίες σε διμερή και πολυμερή ζητήματα, αυτής της απόφασης, που πιστεύουμε ότι ελήφθη με πολιτικά κριτήρια, θα αξιολογηθούν διεξοδικά».

Το σκεπτικό του Αρείου Πάγου

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου «η πιθανότητα ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάσεων που ρυθμίζουν την έκδοσή τους αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν τα δικαιώματα του ανθρώπου».

Οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου είναι αμετάκλητες και δεν χωρεί κανένα ένδικο μέσο. 
Πάντως οι αποφάσεις και των τριών συνθέσεων των ποινικών τμημάτων του Αρείου Πάγου ήταν ομόφωνες.

Ο Άρειος Πάγος διέταξε να αφεθούν ελεύθεροι οι οκτώ, όμως θα κρατηθούν ακόμη στο αστυνομικό τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού για περίπου τρεις μήνες,  καθώς εκκρεμούν σε βάρος τους διοικητικά μέτρα ενόψει της διαδικασίας χορήγησης ασύλου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης