PROTOTHEMA

Πολιτική

Αύριο στο Παλάτι των Εθνών, στη Γενεύη, η διάσκεψη

Κυπριακό: Ενστάσεις κατέθεσε ο Αναστασιάδης για τον χάρτη των Τουρκοκυπρίων

Κυπριακό: Ενστάσεις κατέθεσε ο Αναστασιάδης για τον χάρτη των Τουρκοκυπρίων

Ο χάρτης δεν είναι ικανοποιητικός, ωστόσο, ο Κύπριος πρόεδρος χαρακτήρισε σταθμό στην ιστορία του Κυπριακού την κατάθεση χαρτών από τις δύο πλευρές

Κατατέθηκαν στη Γενεύη οι χάρτες εκ μέρους της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς για τις εδαφικές αναπροσαρμογές στην Κύπρο. Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε πως οι χάρτες είναι εντός των πλαισίων που είχαν τεθεί στο Μον Πελεράν, δηλαδή μεταξύ 28.2%  έως 29,2% ως έδαφος που θα ελέγχεται από τους Τουρκοκύπριους (Το ψευδοκράτος σήμερα κατέχει το 37% των εδαφών).


Ωστόσο ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε πως ο τουρκοκυπριακός χάρτης δεν είναι ικανοποιητικός και για τον λόγο αυτό ο Νίκος Αναστασιάδης κατέθεσε γραπτώς τις ενστάσεις του. Ο κ.Χριστοδουλίδης δεν θέλησε να σχολιάσει οτιδήποτε για το περιεχόμενο των χαρτών και ιδιαιτέρως αν στον Τουρκοκυπριακό χάρτη προβλέπεται η επιστροφή της Μόρφου.


Ο Κύπριος εκπρόσωπος χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικό το γεγονός της κατάθεσης χαρτών για πρώτη φορά από το 1976 και σημείωσε ότι η συζήτηση για το εδαφικό θα συνεχιστεί.

Μετά την κατάθεση χαρτών άνοιξε ο δρόμος για την αυριανή διάσκεψη με την συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων και της ΕΕ.

Σε σχέση με ην ιδιότητα του Προέδρου Αναστασιάδη (αν θα συμμετέχει ως Πρόεδρος και ως ηγέτης της ελληνοκυπριακής πλευράς) ο κ. Χριστοδουλίδης συνέστησε υπομονή ως αύριο.


Νίκος Αναστασιάδης: Σταθμός στην ιστορία η κατάθεση των χαρτών

Σταθμό στην ιστορία του Κυπριακού χαρακτηρίζει την κατάθεση χαρτών ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασίαδης, υπογραμμίζοντας πως "συνεχίζουμε με συνέπεια την προσπάθεια ικανοποίησης των προσδοκιών του κυπριακού λαού".
Σε ανάρτησή του στο twitter o Κύπριος Πρόεδρος αναφέρει: "Σταθμός στην ιστορία του Κυπριακού η κατάθεση χαρτών. Συνεχίζουμε με συνέπεια την προσπάθεια ικανοποίησης των προσδοκιών του κυπριακού λαού".


Το πρόγραμμα της διάσκεψης στο Παλάτι των Εθνών

Αύριο στις 12:15 θα ξεκινήσει στο Παλάτι των Εθνών στη Γενεύη η Διάσκεψη για την Κύπρο.
Σύμφωνα με σημείωμα του ΟΗΕ προς τα ΜΜΕ, τη Διάσκεψη θα ανοίξει ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος αναμένεται να φθάσει στη Γενεύη αύριο το πρωί.
Όπως αναφέρεται, η διάσκεψη θα λάβει χώρα σε αίθουσα (Council Chamber) στο Παλάτι των Εθνών "με τη συμμετοχή της Αυτού Εξοχότητας Νίκο Αναστασίαδη, της Αυτού Εξοχότητας Μουσταφά Ακιντζί, του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε και των εκπροσώπων των εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου. Η ΕΕ θα συμμετέχει επίσης ως παρατηρητής/ενδιαφερόμενο μέρος".
Το πρώτο μέρος της διάσκεψης θα ολοκληρωθεί στις 14:00 και η διάσκεψη θα επαναρχίσει στις 19:00 .
Στο μεταξύ σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο ΓΓ του ΟΗΕ θα προβεί σε δήλωση προς τα ΜΜΕ στις 15:45 τοπική ώρα, στην παρουσία των δυο ηγετών.
Οι αφίξεις των επικεφαλής των αντιπροσωπειών είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν στις 10:15 το πρωί ώρα Γενεύης.
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

stealthbomber12/01/201722:06

Μεγαλο σφαλμα των Τουρκων ,δειχνει την ιδεολογικοπολιτικη φτωχεια τους...Η σωστη πολιτικη ειναι ...Eνωση διευρυμενης ( Δυτικα & Ανατολικα ) ΤΔΒΚ με Τουρκια & ανεξαρτητο Κυπριακο κρατιδιο στο Νοτιο μερος του νησιου...Κερδισαν τον πολεμο ( Αττιλας ) & χανουν την ειρηνη..

Απάντηση
Τουρκικη Δημοκρατια της Κυπρου12/01/201716:49

Πινουν σαμπανια και χαζογελουν οι Κυπριοι με αυτους που εκαναν την εισβολη στο νησι τους. Ξεφτιλα και ρεκορ προσκυνηματος στο κατακτητη στη παγκοσμια ιστορια. Ουτε τους νεκρους τους δε σεβονται.

Απάντηση
Αγύριγο κεφάλι12/01/201714:28

Ελέγχομε τι επικρατεί ΣΗΜΕΡΑ, το 2017, στην Κύπρο (γιατί γιά ΣΗΜΕΡΑ προσπαθείται η ΛΥΣΗ και ΟΧΙ γιά το ...παρελθόν) και δεν πιάνουμε τα κιτρινισμένα κιτάπια προ 500 χρόνων να δούμε τι συνέβαινε...τότε. Σήμερα το ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ είναι: Έλληνες και Τούρκοι (εκ καταγωγής), ΚΥΠΡΙΟΙ όμως, αμφότεροι, ΝΕΟΙ οι περισσότεροι, θέλουν να ζήσουν ΜΑΖΙ σε ΕΝΑ ενιαίο Κράτος ή όχι. Δεν απαντάω σε ΦΑΣΙΣΤΕΣ και ούτε λογαριάζω το τι λένε και πόσο πίσω έχουν μείνει οι ουγκάνοι. Εμείς, ως προοδευτικοί προχωράμε ΜΠΡΟΣΤΑ και δίνουμε ΛΥΣΕΙΣ! Λύσεις ΕΙΡΗΝΗΣ και αλληλοκατανόησης των λαών. Των ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ λαών. Και ΟΧΙ των λαών του ...καιρού του Νώε!.. (ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ και ΣΙΓΟΥΡΑ).

Απάντηση
Αγύριγο κεφάλι12/01/201714:21

Ελέγχομε τι επικρατεί ΣΗΜΕΡΑ στην Κύπρο και δεν πιάνουμε τα κιτρινισμένα κιτάπια προ 500 χρόνων να δούμε τι συνέβαινε...τότε. Σήμερα το ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ είναι: Έλληνες και Τούρκοι (εκ καταγωγής), ΚΥΠΡΙΟΙ αμφότεροι όμως, θέλουν να ζήσουν ΜΑΖΙ σε ΕΝΑ ενιαίο Κράτος ή όχι. Δεν απαντάω σε ΦΑΣΙΣΤΕΣ και ούτε λογαριάζω το τι λένε και πόσο πίσω έχουν μείνει οι ουγκάνοι. Εμείς, ως προοδευτικοί προχωράμε ΜΠΡΟΣΤΑ και δίνουμε ΛΥΣΕΙΣ! Λύσεις ΕΙΡΗΝΗΣ και αλληλοκατανόησης των λαών. Των ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ λαών. Και ΟΧΙ των λαών του ...καιρού του Νώε!.. (ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ και ΣΙΓΟΥΡΑ).

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία