Κύπρος: Το 28,2% των εδαφών δίνουν οι Ελληνοκύπριοι - Το 29,2% ζητούν οι Τουρκοκύπριοι

Κύπρος: Το 28,2% των εδαφών δίνουν οι Ελληνοκύπριοι - Το 29,2% ζητούν οι Τουρκοκύπριοι

Δείτε χάρτη που δημοσιεύεται στον Κυπριακό Τύπο - Δεν είναι γνωστό ακόμα αν στον χάρτη που έχει ετοιμάσει η τουρκοκυπριακή πλευρά περιλαμβάνεται η Μόρφου - Σφοδρές αντιδράσεις για τη διαρροή πληροφοριών για το χάρτη

Κύπρος: Το 28,2% των εδαφών δίνουν οι Ελληνοκύπριοι - Το 29,2% ζητούν οι Τουρκοκύπριοι
Καθοριστική είναι η σημερινή μέρα για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό
που πραγματοποιούνται στη Γενεύη, καθώς οι δυο πλευρές συζητούν το εδαφικό και παρουσιάζουν χάρτες. Επίσης επί τάπητος τίθενται οι εκκρεμότητες στη διακυβέρνηση, η ΕΕ, η οικονομία, το περιουσιακό, η χρηματοδότηση και η εφαρμογή της λύσης στην
Κύπρο

Κλείσιμο
Στο 28,2% το ποσοστό των εδαφών που προτείνει η ελληνοκυπριακή
πλευρά για να τεθούν υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, σύμφωνα με πληροφορίες οι οποίες διαρρέουν από τη Γενεύη.

Το ποσοστό είναι χαμηλότερο κατά 0,5% από αυτό που προνοούσε το Σχέδιο Ανάν.

Παράλληλα, προτείνεται όπως η Κυθραία, η Μόρφου, Γαϊδούρα, η Αχερίτου και μεγάλο μέρος της Αμμοχώστου τεθούν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, Αντίθετα η Λεύκα παραμένει υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, ωστόσο προτείνεται όπως η Άσσια, η Βατυλή και η Κοντέα τεθούν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.

Προτείνεται επίσης όπως  η ελληνοκυπριακή συνιστώσα Πολιτεία ελέγχει το 50,4% της ακτογραμμής και η τουρκοκυπριακή το 49,6%.

Από την πλευρά της η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει ετοιμάσει σύμφωνα με πληροφορίες χάρτη με 29,2% εδάφους υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. Παραμένει ακόμα άγνωστο εάν σε αυτό περιλαμβάνεται ή όχι η Μόρφου.

Στον χάρτη που ετοίμασε η ελληνοκυπριακή αντιπροσωπεία περιλαμβάνεται αριθμός επιστροφής προσφύγων πέριξ των 90 χιλιάδων. Τον χάρτη της ελληνοκυπριακής πλευράς παρουσίασε το πρωί ο Λειτουργός του Κτηματολογίου κ. Χατζηράφτης στους ελληνοκύπριους πολιτικούς αρχηγούς. 

Από τη στιγμή εκείνη άρχισε η διαρροή διαφόρων ονομάτων χωριών κάτι που έχει εξοργίσει τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.



Με βάση τα κριτήρια της ελληνοκυπριακής πλευράς αλλά και τους χάρτες που κατατέθηκαν στα σχέδια Ανάν 2 έως 5, αυτός είναι ένας πιθανός χάρτης της ελληνοκυπριακής πλευράς όπως υποστηρίζει η Κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης». Με το γαλάζιο χρώμα είναι οι περιοχές που θα βρίσκονται υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, με κίτρινο υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση και με τις διαγραμμίσεις οι Βρετανικές βάσεις

Αν ο χάρτης του Ακιντζί είναι εκτός κριτηρίων δεν θα γίνει η διάσκεψη αύριο


Πληροφορίες από τη Γενεύη αναφέρουν πως αν ο χάρτης που θα καταθέσει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί προνοεί ποσοστό εδάφους πάνω από το 29,2% για την τουρκοκυπριακή πλευρά τότε η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρόκειται να πάει αύριο στη διάσκεψη με τις εγγυήτριες δυνάμεις.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως μόλις κατατεθεί ο τουρκοκυπριακός χάρτης θα ελεγχθεί με ειδικά λογισμικά προγράμματα ώστε να διαπιστωθεί ότι είναι εντός προδιαγραφών. Οι προδιαγραφές αφορούν το ποσοστό εδάφους, την ακτογραμμή και τον αριθμό των ελληνοκυπρίων προσφύγων που θα επιστρέψουν στις περιοχές που θα αποδοθούν.

Εκπρόσωπος Ακιντζί: Ο χάρτης της τουρκοκυπριακής πλευράς θα είναι εντός συμφωνημένων προδιαγραφών


Η τουρκοκυπριακή πλευρά θα καταθέσει χάρτη με ποσοστό 29,2% δήλωσε επίσημα στη Γενεύη ο εκπρόσωπος του Μουσταφά Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζιού.

Η κατάθεση των χαρτών θα γίνει το απόγευμα όπως επιβεβαίωσε και ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών συμπληρώνοντας πως αυτοί θα φυλαχτούν στη συνέχει σε κρύπτη στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη. Στη συνάντηση κατά την οποία θα κατατεθούν οι χάρτες θα βρίσκονται οι δύο ηγέτες, ο κ. Έιντε και 2 ειδικοί εμπειρογνώμονες-χαρτογράφοι από τις δύο πλευρές. Τόνισε ότι οι χάρτες που είδαν το φως της δημοσιότητας δεν είναι οι χάρτες των δύο πλευρών αφού αυτοί δεν έχουν ακόμα κατατεθεί. 

Ο κ. Έιντε χαρακτήρισε ιστορική τη σημερινή μέρα καθώς είναι η πρώτη φορά που κατατίθενται χάρτες από τους ίδιους τους Κύπριους. Ιστορική χαρακτήρισε και την αυριανή διάσκεψη αφού για πρώτη φορά θα συζητήσουν στο ίδιο τραπέζι για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις οι Κύπριοι με τις εγγυήτριες δυνάμεις. 

Εξέφρασε την ικανοποίηση του από το επίπεδο εκπροσώπησης των εγγυητριών δυνάμεων το οποίο θα γίνει με την παρουσία των Υπουργών εξωτερικών. Η εκπροσώπηση είπε αρχίζει με το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο και προχωρά στην κορύφωση του στο υψηλότερο επίπεδο. 
Ερωτηθείς αν αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για λύση του Κυπριακού είπε ότι το ερώτημα θα το απαντήσουν οι ιστορικοί του μέλλοντος. Ο κύριος Έιντε είπε ότι για να είναι επιτυχής η διάσκεψη δεν είναι η αναγκαία η ανακοίνωση ημερομηνιών για δημοψηφίσματα. Για το brainstorming για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις ανάμεσα στους ηγέτες, ο κ. Έιντε είπε ότι είχε μια ποιότητα που δεν ξανασυνάντησε. 

Νωρίτερα ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σε δηλώσεις του εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος με το θέμα της διαρροής χάρτη και απηύθυνε έκκληση στους λειτουργούς των ΜΜΕ να επιδείξουν υπευθυνότητα αφού όπως είπε οι διαρροές δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα στην διαδικασία. Ο Εκπρόσωπος επανέλαβε αρκετές φορές ότι κάποιοι στη Γενεύη συμπεριφέρονται ανεύθυνα και δημιουργούν προβλήματα στην επίτευξη των εθνικών στόχων. 
 
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης