Κύπρος: Το 28,2% των εδαφών δίνουν οι Ελληνοκύπριοι - Το 29,2% ζητούν οι Τουρκοκύπριοι

Κύπρος: Το 28,2% των εδαφών δίνουν οι Ελληνοκύπριοι - Το 29,2% ζητούν οι Τουρκοκύπριοι

Δείτε χάρτη που δημοσιεύεται στον Κυπριακό Τύπο - Δεν είναι γνωστό ακόμα αν στον χάρτη που έχει ετοιμάσει η τουρκοκυπριακή πλευρά περιλαμβάνεται η Μόρφου - Σφοδρές αντιδράσεις για τη διαρροή πληροφοριών για το χάρτη

Καθοριστική είναι η σημερινή μέρα για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό που πραγματοποιούνται στη Γενεύη, καθώς οι δυο πλευρές συζητούν το εδαφικό και παρουσιάζουν χάρτες. Επίσης επί τάπητος τίθενται οι εκκρεμότητες στη διακυβέρνηση, η ΕΕ, η οικονομία, το περιουσιακό, η χρηματοδότηση και η εφαρμογή της λύσης στην Κύπρο

Στο 28,2% το ποσοστό των εδαφών που προτείνει η ελληνοκυπριακή πλευρά για να τεθούν υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, σύμφωνα με πληροφορίες οι οποίες διαρρέουν από τη Γενεύη.

Το ποσοστό είναι χαμηλότερο κατά 0,5% από αυτό που προνοούσε το Σχέδιο Ανάν.

Παράλληλα, προτείνεται όπως η Κυθραία, η Μόρφου, Γαϊδούρα, η Αχερίτου και μεγάλο μέρος της Αμμοχώστου τεθούν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, Αντίθετα η Λεύκα παραμένει υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, ωστόσο προτείνεται όπως η Άσσια, η Βατυλή και η Κοντέα τεθούν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.

Προτείνεται επίσης όπως  η ελληνοκυπριακή συνιστώσα Πολιτεία ελέγχει το 50,4% της ακτογραμμής και η τουρκοκυπριακή το 49,6%.

Από την πλευρά της η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει ετοιμάσει σύμφωνα με πληροφορίες χάρτη με 29,2% εδάφους υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. Παραμένει ακόμα άγνωστο εάν σε αυτό περιλαμβάνεται ή όχι η Μόρφου.

Στον χάρτη που ετοίμασε η ελληνοκυπριακή αντιπροσωπεία περιλαμβάνεται αριθμός επιστροφής προσφύγων πέριξ των 90 χιλιάδων. Τον χάρτη της ελληνοκυπριακής πλευράς παρουσίασε το πρωί ο Λειτουργός του Κτηματολογίου κ. Χατζηράφτης στους ελληνοκύπριους πολιτικούς αρχηγούς. 

Από τη στιγμή εκείνη άρχισε η διαρροή διαφόρων ονομάτων χωριών κάτι που έχει εξοργίσει τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.Με βάση τα κριτήρια της ελληνοκυπριακής πλευράς αλλά και τους χάρτες που κατατέθηκαν στα σχέδια Ανάν 2 έως 5, αυτός είναι ένας πιθανός χάρτης της ελληνοκυπριακής πλευράς όπως υποστηρίζει η Κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης». Με το γαλάζιο χρώμα είναι οι περιοχές που θα βρίσκονται υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, με κίτρινο υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση και με τις διαγραμμίσεις οι Βρετανικές βάσεις

Αν ο χάρτης του Ακιντζί είναι εκτός κριτηρίων δεν θα γίνει η διάσκεψη αύριο


Πληροφορίες από τη Γενεύη αναφέρουν πως αν ο χάρτης που θα καταθέσει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί προνοεί ποσοστό εδάφους πάνω από το 29,2% για την τουρκοκυπριακή πλευρά τότε η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρόκειται να πάει αύριο στη διάσκεψη με τις εγγυήτριες δυνάμεις.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως μόλις κατατεθεί ο τουρκοκυπριακός χάρτης θα ελεγχθεί με ειδικά λογισμικά προγράμματα ώστε να διαπιστωθεί ότι είναι εντός προδιαγραφών. Οι προδιαγραφές αφορούν το ποσοστό εδάφους, την ακτογραμμή και τον αριθμό των ελληνοκυπρίων προσφύγων που θα επιστρέψουν στις περιοχές που θα αποδοθούν.

Εκπρόσωπος Ακιντζί: Ο χάρτης της τουρκοκυπριακής πλευράς θα είναι εντός συμφωνημένων προδιαγραφών


Η τουρκοκυπριακή πλευρά θα καταθέσει χάρτη με ποσοστό 29,2% δήλωσε επίσημα στη Γενεύη ο εκπρόσωπος του Μουσταφά Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζιού.

Η κατάθεση των χαρτών θα γίνει το απόγευμα όπως επιβεβαίωσε και ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών συμπληρώνοντας πως αυτοί θα φυλαχτούν στη συνέχει σε κρύπτη στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη. Στη συνάντηση κατά την οποία θα κατατεθούν οι χάρτες θα βρίσκονται οι δύο ηγέτες, ο κ. Έιντε και 2 ειδικοί εμπειρογνώμονες-χαρτογράφοι από τις δύο πλευρές. Τόνισε ότι οι χάρτες που είδαν το φως της δημοσιότητας δεν είναι οι χάρτες των δύο πλευρών αφού αυτοί δεν έχουν ακόμα κατατεθεί. 

Ο κ. Έιντε χαρακτήρισε ιστορική τη σημερινή μέρα καθώς είναι η πρώτη φορά που κατατίθενται χάρτες από τους ίδιους τους Κύπριους. Ιστορική χαρακτήρισε και την αυριανή διάσκεψη αφού για πρώτη φορά θα συζητήσουν στο ίδιο τραπέζι για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις οι Κύπριοι με τις εγγυήτριες δυνάμεις. 

Εξέφρασε την ικανοποίηση του από το επίπεδο εκπροσώπησης των εγγυητριών δυνάμεων το οποίο θα γίνει με την παρουσία των Υπουργών εξωτερικών. Η εκπροσώπηση είπε αρχίζει με το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο και προχωρά στην κορύφωση του στο υψηλότερο επίπεδο. 
Ερωτηθείς αν αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για λύση του Κυπριακού είπε ότι το ερώτημα θα το απαντήσουν οι ιστορικοί του μέλλοντος. Ο κύριος Έιντε είπε ότι για να είναι επιτυχής η διάσκεψη δεν είναι η αναγκαία η ανακοίνωση ημερομηνιών για δημοψηφίσματα. Για το brainstorming για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις ανάμεσα στους ηγέτες, ο κ. Έιντε είπε ότι είχε μια ποιότητα που δεν ξανασυνάντησε. 

Νωρίτερα ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σε δηλώσεις του εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος με το θέμα της διαρροής χάρτη και απηύθυνε έκκληση στους λειτουργούς των ΜΜΕ να επιδείξουν υπευθυνότητα αφού όπως είπε οι διαρροές δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα στην διαδικασία. Ο Εκπρόσωπος επανέλαβε αρκετές φορές ότι κάποιοι στη Γενεύη συμπεριφέρονται ανεύθυνα και δημιουργούν προβλήματα στην επίτευξη των εθνικών στόχων. 
 
 

ΣΧΟΛΙΑ (98)

Ευκαιρια ειναι

Με μια ανθελληνικη κυβερνηση ηλιθιων αναρχοανωμαλων (ακα συριζα), θα δουμε πολλες εθνικες καταστροφες.

Η λυση

Δυο κρατη σε ενα νησι.Να τελειωσει το παραμυθι εδω και τωρα,γιατι εχει παρακουρασει.Το παιχνιδι χαθηκε για τους Κυπριους απο την στιγμη της εισβολης.Η καλυτερη λυση ειναι να χωρισουν οι Ελληνοκυπριοι τα τσανακια τους με τους Τουρκοκυπριους και να δημιουργηθουν 2 κρατη σε ενα νησι.Αλλη λυση περα απο αυτης δεν υπαρχει.

Οι Κυπριοι δεν εχουν πατριδα

Δεν τους ενδιαφερει το νησι τους. Μονο τα λεφτα τους ενδιαφερουν και ενα σπιτι στο Λονδινο. Δεν εχουν σχεση με τους Ελληνες. Ψηφιζουν σταλινιστες τοσα χρονια, τοσο στοκοι ειναι.

Τονυ

Κ στο βαθος νεος αττιλας.

Νίκος

Για το χρήμα γίνονται όλα. Πουλημένοι Κύπριοι το νου σας στο ξέπλυμα

Για την ιστορία

Την Κύπρο την κατέστρεψε η προδοσία (πραξικόπημα) της ελληνικής χούντας... Αυτό το πραξικόπημα του 1974 έδωσε την πρόφαση που περίμενε η Τουρκία και προκάλεσε την εισβολή. Την Κύπρο την κατέστρεψε η Ελλάδα, όχι οι Κύπριοι. Τώρα πρέπει να κοιτάμε μπροστά και πώς θα ενωθεί πάλι το νησί.

Όχι δα φίλε, τα γενικεύετε επίτηδες.

Άλλο χούντα Παπαδόπουλου, άλλο Ιωαννίδη. Μην τα λέτε όπως θέλετε. Έριξαν τον Παπαδόπουλο ακριβώς επειδή δεν ήθελε να συμμετάσχει σε αυτή την βρωμιά.Έβαλαν την μαριονέτα τον Ιωαννίδη που παρακαλούσε για εξουσία, και σε συνεργασία με τον Καραμανλή, τον Μακάριο, την Τουρκία και την Αγγλία τελείωσαν την δουλειά. Συμφωνημενο εξ' αρχής και ομαδικό το έγκλημα. Η Κύπρος κείται μακράν δεν είχε πει ο Γέρος; Όσοι ήταν στο Ναυτικό ξέρουν όμως οτι όταν έγινε η εισβολή τα Ελληνικά καράβια που απέπλευσαν, τα διέταξαν να γυρίσουν πίσω. Καποιοι μου έχουν πει πως στην επιστροφή είδαν με τα μάτια τους τουρκικό πλοίο να βγαίνει απο Ελληνικό λιμάνι κοντινού στην Κύπρο Ελληνικού νησιού. Και μου το έχουν πει άτομα σοβαρά και αξιόλογα που ήταν στο Ναυτικό τις μέρες εκείνες και τα έζησαν. Ειδικά αυτό το τελευταίο εύχομαι να μην είναι αλήθεια και να μην είδαν καλά. Η Κύπρος είναι η μεγαλύτερη προδοσία μετά τις Θερμοπύλες, το Ματζικέρτ και την Μικρασιατική.

ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΕΘΝΙΣΤΕΣ...ΗΛΙΘΙΕ .

ΜΑΣ ΧΩΡΙΖΕΙ ΜΙΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕΝΗ ΜΟΝΑΔΑ ΚΙ ΑΝ ΤΗΝ ΜΟΙΡΑΣΤΟΥΜΕ ...ΖΗΤΩ Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ .Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΠΑΡΕΛΑΒΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ... ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΗ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΥΠΕΡΔΙΕΘΝΙΣΤΗ ΤΣΙΠΡΑ .-

Χρυσαυγίτης

ΟΙ ΣΤΟΚΟΙ ΟΧΙ ΑΠΛΑ ΕΚΑΤΣΑΝ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΝΑ ΔΕΧΤΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΠΟΙΗΣΗ ΑΛΛΑ ΔΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ ΩΣΤΕ Η ΕΙΣΒΟΛΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΗ! ΠΥΡΟΤΟΥΒΛΑ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ!

Ενημέρωση

Η Κύπρος είναι χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπάρχει δέσμευση για τη λύση του Κυπριακού υπό την αιγίδα όλων των μερών (Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, ΕΕ, ΟΗΕ). Τα σύνορα όλων των χωρών είναι δεδομένα. Δεν ζούμε πια στην εποχή του Β' Παγκόσμιου Πόλεμου, του φασισμού, του κομμουνισμού και των ρευστών συνόρων, ζούμε στην εποχή του ΟΗΕ, στην εποχή του πολιτισμού, της δημοκρατίας και των διεθνών διπλωματικών σχέσεων. H εποχή της ζούγκλας, των πραξικοπημάτων, των εισβολών (η εισβολή στην Κύπρο ήταν αποτέλεσμα του πραξικοπήματος που οργάνωσε η ελληνική δικτατορία) έχει πια τελειώσει.

που ζεις;

Συνεχισε τον υπνο!!

μαγεμενη συριζοπουλα

Εισαι ενα [...] αδυναμο φοβισμενο ελληνοφωνο ανθρωπακι,δεν ζουμε στο μαγεμενο δασος [...] [...] ζουμε στην ζουγκλα με τους τουρκους απεναντι,δεν παραχωρουμε τιποτα στα μεμετια.

Ζιοβαννι Ολιβειρα

Ρε πάτε καλά; Θέλουν να είναι μια χώρα με τους Τούρκους (Κυπριους και εποικους); Και να τους δώσουν και την εκ περιτροπής διοίκηση της χώρας τους. Τι αρρώστια είναι αυτή;

Ένα κοινό κράτος δεν έχει μέλλων!!!

Ένα κοινό κράτος θα είναι εστία αντιπαραθέσεων.....Έδω έλληνες στον ίδιο νομό και μισιούνται θανάσιμα πως θα γίνει σε μια ενωμένη κύπρο;......Το πρόβλημα είναι οτι οι ελληνοκύπριοι έχουν κυπριακή συνείδηση, πχ αποκαλούν τους έλληνες καλαμαράδες και απατεώνες (και έχουν δίκιο) ...........αλλά οι τουρκοκύπριοι έχουν τουρκική συνείδηση και επιζητούν τη τουρκοποίηση ολάκερης της κύπρου.....Δεν υπάρχει μέλλων με συνκύπριους ελληνοκύπριους και τους λεγόμενους τουρκοκύπριους......Δέστε τι συνείδηση έχουν οι μουσουλμάνοι της θράκης, του κοσόβου των σκοπίων κτλ. Πιστεύω εαν δημιουργηθεί τουρκοκυπριακό κράτος αμέσως θα γίνει δημοψήφισμα και θα ενωθούν αμέσως με τους τούρκους......Οπότε με τους τούρκους δεν γίνεται δουλειά........Μέχρι τώρα η κύπρος ήταν διχοτομημενη, αλλά μετά θα γίνει νησί της τουρκίας....Οι τούρκοι μόνο ξέρουν και ούν για να σκοτώνουν.........μακάρι νάχω λάθος........

T

Για να δούμε τι θα αποφασιστεί στην Κύπρο ώστε να πάρουμε μια ιδέα τι θα γίνει στην Θράκη και το Αιγαίο τα επόμενα χρόνια.

@T

Μακαρι. Μην ξεχνας και την Κρητη. Τοσοι τουρκοι μουσουλμανοι εκδιωχθηκαν απο τα εδαφη αυτα

ioannis

Όσοι έφυγαν από εκεί έφυγαν στα πλαίσια ανταλλαγής πληθυσμών με διεθνείς συνθήκες.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

kon25

Περιοδεία στα Χανιά πραγματοποιεί ο υπουργός Δικαιοσύνης - Αναφορά στις νομοθετικές και θεσμικές παρεμβάσεις πουν έγιναν, καθώς και στην ενίσχυση με προσωπικό και δικαστές των διοικητικών δικαστηρίων

1