Χουλιαράκης: Είμαι ανήσυχος για την εκλογή του Τραμπ

Χουλιαράκης: Είμαι ανήσυχος για την εκλογή του Τραμπ

Κατηγόρησε την ΝΔ ότι ασπάζεται το «δόγμα Τραμπ»

Χουλιαράκης: Είμαι ανήσυχος για την εκλογή του Τραμπ
Τους κινδύνους που αναδύονται από την εκλογή του Ντόναλντ Τράμπ και για την ελληνική οικονομία ανέλυσε ο κ. Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος ωστόσο σε ένα κρεσέντο μνημονιακού ρεαλισμού κατηγόρησε την ΝΔ ότι ασπάζεται το «δόγμα Τραμπ» υπόσχεται μείωση φορολογικών συντελεστών και θέτει υπο αμφισβήτηση την δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας. 

Το εντυπωσιακό δε είναι ότι η τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών έγινε κατά την συζήτηση του απολογισμού του 2014, ενός οικονομικού έτους κατά το οποίο η τότε συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με τις υποσχέσεις περι μείωσης του ΕΝΦΙΑ, επαναφοράς του κατώτατου μισθού κ.α. θα επανέφερε τα ελλείμματα και θα «γκρέμισε» τις θυσίες του ελληνικού λαού. 

«Είμαι ανήσυχος από την εκλογή Ντ. Τράμπ»

Συγκεκριμένα, ο κ. Χουλιαράκης σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ είπε ότι «δεν κρύβω ότι είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος για το αποτέλεσμα. Είμαι ανήσυχος για δύο λόγους. Ο πρώτος γιατί οι  θέσεις του εκλεγμένου προέδρου είναι το λιγότερο ασαφείς στο μεταναστευτικό, εξωτερικό εμπόριο και εξωτερική πολιτική.

Κλείσιμο
Η αυξημένη αβεβαιότητα προκαλεί ανησυχία» για να συνεχίσει  «Ο δεύτερος και σημαντικότερος λόγος έχει να κάνει με την δημοσιονομική πολιτική όπως την κατέθεσε ο κ. Τραμπ. Η  δέσμευσή του ότι την επόμενη δεκαετία οι ΗΠΑ θα δαπανήσουν 1 τρις δολάρια σε επενδύσεις υποδομής και ταυτόχρονα θα προχωρήσουν σε σημαντική μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων από 35% σε 15%, της φορολογίας εισοδήματος από 39,6% στο 33% και στην κατάργηση φόρου μεγάλης περιουσίας.

Το προφανές αποτέλεσμα της αύξησης δαπανών  και άμεσης μείωσης φορολογίας είναι η  επιδείνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και εμπορικού ισοζυγίου. Αυτό σημαίνει υποτίμηση δολαρίου και ανατίμηση ευρώ. Πρόβλημα για εμάς. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ στην την προσπάθεια της να αντιμετωπίσει την υποτίμηση θα  αυξήσει τα επιτόκια. Αύξηση αμερικανικών επιτοκίων σημαίνει πολύ γρηγορότερη μείωση ρευστότητας που θα είχαμε υπο κανονικές συνθήκες. Αυτή η μείωση της ρευστότητας εγκυμονεί κινδύνους για την αμερικανική την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία».

Η μείωση φορολογικών συντελεστών θα φέρει 4ο μνημόνιο

Παράλληλα ο υπουργός επιχείρησε να ταυτίσει το «δόγμα Τράμπ» με το πρόγραμμα που παρουσίασε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΔΕΘ. Είπε συγκεκριμένα πως «Η έμφαση στην επιθετική μείωση των φορολογικών συντελεστών με ταυτόχρονη εγκατάλειψη των δημοσιονομικών στόχων αποτελεί ιδιομορφία των Ρεπουμπλικάνων. Το έκανε ο Ρέιγκαν το επαναλαμβάνει ο Τράμπ αλλά όψιμα το ίδιο κάνει στην χώρα μας και η αξιωματική αντιπολίτευση» για να υποστηρίξει «Στην ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε μείωση 6 φορολογικών συντελεστών που όπως έχω παρουσιάσει θα έχουν συνολικό δημοσιονομικό κόστος που ξεπερνά τα 4 δις ευρώ.  Στην Ελληνική περίπτωση η επιθετική και αλόγιστη μείωση της φορολογίας που είναι μείγμα πολιτικής Τράμπ δεν θα οδηγήσει σε υποτίμηση του νομίσματος – καθώς έχουμε κοινό νόμισμα – ούτε σε υποτίμηση του εμπορικού ισοζυγίου αλλά σε εκτροχιασμό των δημοσιονομικών στόχων». Σημείωσε τέλος ότι ο κίνδυνος ύπαρξης 4ου Μνημονίου δεν προκαλείται από την δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης αλλά από τις προτάσεις της ΝΔ.
Κατά την έναρξη της τοποθέτησή του ο κ. Χουλιαράκης υποστήριξε την πολιτική των αυξημένων φορολογικών συντελεστών λέγοντας ότι η ευρωπαϊκή επιτροπή επιβεβαίωσε τις θετικές προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2017-2018 λέγοντας ότι καταλυτικό ρόλο έπαιξε «ότι το 2015 είχαμε υπεραπόδοση των φορολογικών μέτρων που σε  μεγάλο βαθμό οφείλεται σε καλύτερη συμμόρφωση των ελλήνων φορολογούμενων».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης