ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Βαρδινογιάννης: Τα κανάλια που δεν έχουν άδεια μπορεί να βαρέσουν κανόνι

Βαρδινογιάννης: Τα κανάλια που δεν έχουν άδεια μπορεί να βαρέσουν κανόνι

«Θεωρώ ότι δώσαμε πολλά» είπε ο Γιάννης Βαρδινογιάννης για τα 15 εκατ. που προσέφερε προκειμένου να αποκτήσει μία από τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες και συμπλήρωσε: «Οτι οι άλλοι δώσανε περισσότερα είναι δικό τους θέμα»

Βαρδινογιάννης: Τα κανάλια που δεν έχουν άδεια μπορεί να βαρέσουν κανόνι
«Νομοτελειακά φτάσαμε σήμερα να μιλάμε για κανάλια που μπορεί να ρίξουν κανόνι επειδή δεν έχουν άδεια» τόνισε ο Γιάννης Βαρδινογιάννης μιλώντας στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τη δανειοδότηση των Μέσων Ενημέρωσης και κομμάτων. «Και ίσως σε λίγους μήνες» συνέχισε ο κ. Βαρδινογιάνης «να έχουμε και πάλι εξεταστική και τότε ποιος θα φταίει; Η τράπεζα που έδωσε τα δάνεια αλλά το κανάλι έκλεισε γιατί δεν είχε άδεια; Το κανάλι που έκλεισε γιατί δεν είχε άδεια και άρα δεν είχε έσοδα ή κάποιος τρίτος που έκανε κάποιες ενέργειες για να μην έχουν άδεια τα κανάλια;».

Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης εξέφρασε την πρόθεσή του να συνεχίσει την λειτουργία του τηλεοπτικού σταθμού Star.

«Το κανάλι έχει άδεια. Περιμένουμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και από εκεί και πέρα θα δούμε» είπε χαρακτηριστικά ο γνωστός επιχειρηματίας για να επισημάνει σε άλλο σημείο «τα δάνεια της επιχείρησης εξυπηρετούνται κανονικά. Παράλληλα εξετάζουμε και άλλες μορφές εκπομπής. Δεν σκοπεύουμε να εκπέμπουμε παράνομα ούτε να έχουμε περιφερειακό κανάλι. Ο σκοπός μας δεν είναι να κλείσουμε το κανάλι σε μια μέρα. Έχουμε δώσει αρκετά χρήματα δικά μας και ελπίζουμε να βρούμε την λύση».

Εκτός αυτών, ο κ. Βαρδινογιάννης αναφέρθηκε και στον σχετικό διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες εξηγώντας ότι η προσφορά ύψους 15 εκατ. ευρώ που έκανε η δική του εταιρία είχε «επιχειρηματικά κριτήρια βιωσιμότητας».

«Εκτιμήσαμε ότι τα 15 εκατ. ευρώ ήταν ποσό αρκετά υψηλό για να κερδίσουμε μια άδεια. Παρότι ήταν υψηλό θεωρήσαμε ότι είναι τίμημα που θα πάρουμε πίσω. Οι σύμβουλοι έδιναν άλλα ποσά. Η απόφαση ήταν όμως των μετόχων» είπε χαρακτηριστικά απαντώντας σε ερώτημα του κ. Κώστα Τζαβάρα (ΝΔ).



Νωρίτερα, ο κ. Σπύρος Λάππας (ΣΥΡΙΖΑ) είχε ρωτήσει «επιμένετε να θέλετε να συμμετάσχετε στα ΜΜΕ; Στον διαγωνισμό θέλατε πραγματικά να διεκδικήσετε άδεια; Το λέω αυτό γιατί  δώσατε τα λιγότερα λεφτά» ενώ ο κ. Βαρδινογιάννης απάντησε «είναι δική μου απόφαση και είναι κέφι μου αν θέλω κάτι να συντηρώ. Το νούμερο αυτό (σ.σ. 15 εκατ. ευρώ)  είναι αυτό που πιστεύαμε για να είναι βιώσιμο το κανάλι. Εγώ θεωρώ ότι δώσαμε πολλά. Οτι οι άλλοι δώσανε περισσότερα είναι δικό τους θέμα. Όποιος εδώ ήξερε ότι θα φτάσει η τιμή στα 250 εκατ. ευρώ θα έπρεπε να μας το πει να το παίξουμε στοίχημα».
Βαρδινογιάννης προς βουλευτές: Δεν έκλεισα το κανάλι το 2010 και με κατηγορείτε γι' αυτό;
Μετά από επίμονες ερωτήσεις όλων σχεδόν των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το γιατί κρατάει το κανάλι από την στιγμή που το οικονομικό περιβάλλον καθιστά τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις ζημιογόνες, ο κ. Βαρδινογιάννης είπε:
«Υπάρχουν εκατοντάδες επιχειρηματίες που τα τελευταία χρόνια βγάζουν συνεχώς λεφτά από την τσέπη τους για να συντηρούν τις επιχειρήσεις τους και μπορεί να οδηγηθούν και σε χρεοκοπία.  Είμαστε κατηγορούμενοι γι αυτό; Αν έκλεινα το κανάλι μου το 2010 - όπως μου λέτε σήμερα – θα με κατηγορούσατε γιατι το έκλεισα. Δεν το έκανα και με κατηγορείτε τώρα που δεν το έκανα. Τι είναι αυτά;».

«Έπρεπε να γίνει διαγωνισμός»  
««Δεν είπα ότι είναι καλός ο διαγωνισμός αλλά ότι έπρεπε να γίνει διαγωνισμός. Η κατάσταση αναμονής που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια για τα κανάλια εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας δεν έπρεπε να υπάρχει. Ο διαγωνισμός δεν ήταν ό,τι πιο επιτυχημένο. Δεν ευνόησε μια σωστή και ομαλή μετάβαση από το ένα καθεστώς στο άλλο. Είναι σε αδιέξοδο αρκετοί επιχειρηματίες και θα έρθουν και άλλοι όταν ξεκινήσει ο διαγωνισμός για τα περιφερειακά» τόνισε ο κ. Βαρδινογιάννης.

«Ένα λάθος δεν το διορθώνεις με λάθος. Όταν δεν λαμβάνεις τα δεδομένα ενός τοπίου θα πρέπει να γνωρίζεις και τις συνέπειες αυτής της πράξης. Για λόγους που δεν γνωρίζω – κάποιοι δεν το ήθελαν – δεν έγινε ο διαγωνισμός τα προηγούμενα χρόνια. Κάποιοι δεν το ήθελαν. Αν θυμάμαι εκείνη την εποχή υπήρχαν μικτές κυβερνήσεις. Αν μετά από 25 χρόνια που έχει αλλάξει η τεχνολογία και υπάρχει η μεγαλύτερη κρίση και υπάρχει και ο «χ» ανταγωνισμός υιοθετήθηκε αυτός ο διαγωνισμός θεωρώ ότι δεν είναι σωστό. Τοποθετούμαι στο κομμάτι που με αφορά και θα διεκδικήσω τα δικαιώματά μου» συνέχισε ο Γιάννης Βαρδινογιάννης.

«Το κράτος είχε πολλαπλά έσοδα από τα κανάλια»
«Η πράξη δείχνει ότι το κράτος είχε πολλαπλά έσοδα από την λειτουργία αρκετών τηλεοπτικών σταθμών. Μπορεί να έχασε χρήματα λόγω του ότι δεν έκαναν διαδικασίες αδειοδότησης αλλά τα κέρδισε  μέσω άλλων οδών» επισήμανε ο κ. Βαρδινογιάννης.

«Ο διαγωνισμός έφερε τα μεγαλύτερα έσοδα που μπορούσε να φέρει και από αυτή την έννοια είχε επιτυχία. Θεωρώ όμως ότι είναι μεγάλα νούμερα και επιχειρηματικά θα  αποτύχουν» υποστήριξε.

Ο μεγαλομέτοχος του τηλεοπτικού σταθμού Star ρωτήθηκε και για τα τηλεοπτικά σποτ που επισημαίνουν τους φόρους που πλήρωσαν τα κανάλια τα τελευταία χρόνια. «Δεν διαφημίζουμε ότι πληρώνουμε φόρους. Σαν κανάλια έχουμε πληρώσει τους φόρους και το διαφημίζουμε γιατί κάποιοι διακινούν ότι δεν πληρώνουμε και είμαστε μπαταχτσήδες» απάντησε ο Γιάννης Βαρδινογιάννης.
 
«Με κατηγορείτε που δεν έκλεισα το κανάλι το 2010;»
Μετά από επίμονες ερωτήσεις όλων σχεδόν των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το γιατί κρατάει το κανάλι από την στιγμή που το οικονομικό περιβάλλον καθιστά τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις ζημιογόνες ο κ. Βαρδινογιάννηςείπε:
«Υπάρχουν εκατοντάδες επιχειρηματίες που τα τελευταία χρόνια βγάζουν συνεχώς λεφτά από την τσέπη τους για να συντηρούν τις επιχειρήσεις τους και μπορεί να οδηγηθούν και σε χρεοκοπία.  Είμαστε κατηγορούμενοι γι αυτό; Αν έκλεινα το κανάλι μου το 2010 - όπως μου λέτε σήμερα – θα με κατηγορούσατε γιατι το έκλεισα. Δεν το έκανα και με κατηγορείτε τώρα που δεν το έκανα. Τι είναι αυτά;».
 
Ο Ν.Νικολόπουλος ρωτά αν ισχύουν δημοσιεύματα που θέλουν την οικογένεια Βαρδινογιάννη να δημιουργεί ψηφιακό μπουκέτο καναλιών και αγορά δύο περιφερειακών σταθμών. Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης απάντησε «εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα. Για να καταλήξουμε σε τελικό αποτέλεσμα. Τι σημαίνει περιφερειακή άδεια στην Ελλάδα σήμερα; Τίποτα. Θα γίνει νέος διαγωνισμός; Ξέρει κάνεις τι θα είναι η θεματική άδεια; Όχι. Άρα ακόμα υπάρχουν ανοικτά ζητήματα.
#perouka_gate: Δεν απέλυσα τον Σουλτογιάννη, διακόψαμε τη συνεργασία
Ο κ. Βαρδινογιάννης ρωτήθηκε και για τη μεταμφίεση του πρώην ανταποκριτή του Star στις Ηνωμένες Πολιτείες Δημήτρη Σουλτογιάννη ο οποίος παρακολουθούσε τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά. «Θεωρώ απαράδεκτο αυτό που έγινε. Δεν τον απέλυσα, διακόψαμε την συνεργασία. Από την στιγμή που είσαι δημόσιο πρόσωπο υπόκεισαι σε διαδικασία που δεν είναι ευχάριστη. Και άλλα δημόσια πρόσωπα με την ανοχή του κράτους υπέστησαν βάναυση συμπεριφορά» εξήγησε ο κ. Βαρδινογιάννης.

«Είναι εξωτερικός συνεργάτης» είπε για τον δημοσιογράφο Δημήτρη Σουλτογιάννη ο οποίος τέθηκε εκτός του οσιογραφικού δυναμικού του Star όπως συνέβη και με τον Θάνο Δημάδη του Alpha όταν διαπιστώθηκε ότι συνελήφθησαν από Αμερικανούς πράκτορες στη Νέα Υόρκη.

«Είναι θέμα που έχει πάρει μεγάλη διάσταση – δεν θα το κρίνω αν είναι σωστό ή λάθος. Ένα δημόσιο πρόσωπο ακολουθείται  από κάποιους που κάνουν ρεπορτάζ. Η άρση τηλεφωνικού απορρήτου είναι τραβηγμένο σαν λύση για να βρούμε ποιος τους έβαλε … είναι καταδικαστέο όλο το σκηνικό» είπε ο κ. Βαρδινογιάνης και χαρακτήρισε «απαράδεκτο και έξω από την δημοσιογραφική δεοντολογία» τον τρόπο με τον οποίο οι δύο ρεπόρτερς επιχείρησαν να κάνουν ρεπορτάζ. 




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης