Μετά το Brexit, ο Τσίπρας ξορκίζει το Grexit

Μετά το Brexit, ο Τσίπρας ξορκίζει το Grexit

Η Βρετανία κλυδωνίζεται, φανταστείτε τι θα σήμαινε η έξοδος για μια μικρή και αδύναμη χώρα, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: Είμαστε με την Ευρώπη γιατί μια χώρα μόνη της είναι αδύνατον να αναχαιτίσει τις ορέξεις των αγορών και την ατζέντα που επιβάλουν σε όσες χώρες έχουν δανειακές ανάγκες

Μετά το Brexit, ο Τσίπρας ξορκίζει το Grexit
Μανιφέστο υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο ελληνικό δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου του 2015 επισημαίνοντας ότι η κυβέρνησή του δεν ανέτρεψε τη λαϊκή ετυμηγορία. «Το "ναι" στο δημοψήφισμα του Ιούλη στην Ελλάδα δεν θα σήμαινε απλά παραμονή. Άλλωστε είναι σαφές ότι το "όχι" δεν σήμαινε έξοδο. Το "ναι" θα σήμαινε πολύ σκληρότερα και περισσότερα μέτρα χωρίς χρηματοδότηση».

Συνδέοντας το ελληνικό δημοψήφισμα με το πρόσφατο δημοψήφισμα στη Βρετανία όπου αποφασίστηκε η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε: «Διότι σήμερα η Βρετανία που φεύγει δεν είναι στο ευρώ και οι αγορές έχουν κλυδωνιστεί από βορρά σε νότο και από ανατολή σε δύση και στη Βρετανία... Φανταστείτε τι θα μπορούσε να σημαίνει για μια μικρή και αδύναμη χώρα μέσα στο ευρώ...».
Κλείσιμο
Η απάντηση είναι καλύτερη Ευρώπη
Ξεκινώντας την αναφορά του στο χθεσινό «συμβάν» όπως χαρακτήρισε το δημοψήφισμα στη Βρετανία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να σχολιάσει τις απόψεις όσων ζητούν «περισσότερη» Ευρώπη.

«Αν με την έννοια περισσότερη Ευρώπη εννοούν πιο αυταρχική, πιο αντιδημοκρατική, πιο αυταρχική χωρίς λαϊκή κυριαρχία, αυτό μας έλειπε» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Η απάντηση είναι καλύτερη Ευρώπη, πιο κοινωνική Ευρώπη, δημοκρατική Ευρώπη. Μια Ευρώπη που πρέπει επιτέλους να επιστρέψει η πολιτική και να πάρει τα ηνία από τους τεχνοκράτες που φτιάχνουν τα δικά τους οικονομικά μοντέλα που όμως δεν μπορούν να χωρέσουν τις ανάγκες των λαών».



Δεν σκεφτήκαμε ούτε για μια στιγμή το Grexit

«Αυτό το όραμα υπηρετούμε και νομίζω ότι το αποδείξαμε ακόμη και στις πιο οριακές  στιγμές για τον τόπο και τον ελληνικό λαό» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας και διαβεβαίωσε: «Διότι όταν εμείς απευθυνθήκαμε στον λαό το περασμένο καλοκαίρι δεν σκεφτήκαμε ούτε για μια στιγμή την πιθανότητα να εγκαταλείψουμε την Ευρώπη και την μάχη που πρέπει να δώσουμε μαζί με άλλους λαούς για την εκ βάθρων αλλαγή της».

«Ακόμα και τότε που οι σημερινές ηγεσίες της Ευρώπης -τώρα που πολλοί απ' αυτούς μας χαμογελούν και μας χτυπούν την πλάτη- τότε, είτε για να τρομοκρατήσουν είτε για να εκδικηθούν το «θράσος» μιας κυβέρνησης και ενός λαού να αντισταθεί στο παράλογο διαστρέβλωναν και έλεγαν ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι παραμονή ή έξοδος και όχι αυτό που είχε αποφασίσει η ελληνική Βουλή» τόνισε.

Θέλοντας να καταδείξει ότι δεν σχεδίαζε την έξοδο της Ελλάδας από την ΕΕ ο κ. Τσίπρας δήλωσε: «Και τότε εμείς ξεκαθαρίσαμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν επιδιώκουμε την έξοδο της χώρας απ' την ΕΕ ούτε απ΄την ευρωζώνη αλλά επιδιώκουμε μια καλύτερη συμφωνία. Και αυτή νομίζω ότι είναι η βασική μας διαφορά ως αριστεράς μια δύναμης ταυτοτικά διεθνιστικής που ασκεί κριτική για να αλλάξει η Ευρώπη και όχι για να διαλυθεί η Ευρώπη όπως δίνει σήμερα η αριστερά της εθνικιστικής περιχαράκωσης και τους σοβινισμού».

«Και δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό γιατί όταν η ΝΔ ψάχνει ευρωσκεπτικιστές και λαϊκιστές στις τάξεις μας ξεχνά ποιους έχει συμμάχους στην ευρωπαϊκή δεξιά. Γιατί ο κίνδυνος της αποσύνθεσης της Ευρώπης σήμερα δεν έρχεται απ' αυτούς που εγκαίρως κάναμε και δικαιωθήκαμε κριτική στην πορεία της Ερώπης, αλλά έρχεται από τα δεξιά. Και η αριστερά μαζί με τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις είναι οι μόνες που μπορούν να ανασχέσουν αυτή την πορεία και να αλλάξουν την Ευρώπη».



Το "όχι"στο ελληνικό δημοψήφισμα δεν σήμαινε Grexit
«Kαι για να ξεκαρίζουμε τα πράγματα επιτρέψτε μου και μια αναφορά» συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας σε όσους είτε έχουν επιλεκτική μνήμη είτε -όπως είπε- συστηματικά θέλουν να σπεκουλάρουν «κατηγορώντας μας ότι ανατρέψαμε τη λαϊκή ετυμηγορία πέρσι τον Ιούλιο».

«Το "ναι" στο δημοψήφισμα του Ιούλη στην Ελλάδα δεν θα σήμαινε απλά παραμονή. Άλλωστε είναι σαφές ότι το "όχι" δεν σήμαινε έξοδο. Το "ναι" θα σήμαινε πολύ σκληρότερα και περισσότερα μέτρα χωρίς χρηματοδότηση. Χωρίς δέσμευση για το χρέος, πλεονάσματα αυτά που είχε υπογράψει ο Σαμαράς 4,5% και σύμβαση υπό αγγλικό δίκαιο. Θα σήμαινε αυτόματες περικοπές των συντάξεων, καμιά προστασία της πρώτης κατοικίας. Αυτά είχαν δεσμευτεί, κατάργηση των 100 δόσεων που λέγανε μονομερώς εμείς είχαμε φέρει, 15.000 απολύσεις στο δημόσιο τομέα, ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό και προφανώς αυτό που για ορισμένους -τους πιο ακραίους της Ευρώπης αλλά και του εδώ κατεστημένου- ήταν ο βασικός στόχος: Παρένθεση και παλινόρθωση του παλιού πολιτικού συστήματος και της διαπλοκής που αυτό κουβαλούσε και συνεχίζει να κουβαλά. Και όλα αυτά χωρίς καμιά δέσμευση -επαναλαμβάνω- για την ομαλή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας» υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Διότι σήμερα» συνέχισε την ανάλυσή του ο πρωθυπουργός «η Βρετανία που φεύγει δεν είναι στο ευρώ και οι αγορές έχουν κλυδωνιστεί από βορρά σε νότο και από ανατολή σε δύση και στη Βρετανία...».

«Φανταστείτε τι θα μπορούσε να σημαίνει για μια μικρή και αδύναμη χώρα μέσα στο ευρώ» τόνισε ο κ. Τσίπρας προειδοποιώντας -εμμέσως πλην σαφώς- ότι οι κίνδυνοι από ένα πιθαό Grexit δεν είναι διαχειρίσιμοι.

«Θέλω να κλείσω την αναφορά μου στο χθεσινό συμβάν λέγοντας πως είναι σαφές πλέον ότι η αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ μας φέρνει μπροστά σε μεγάλα διλήμματα και ενώπιον δύο δρόμων: Ο ένας δρόμος είναι αυτός της περιχαράκωσης. Της επιστροφής στον εθνικό απομονωτισμό που φορά τον μανδύα της ανεξαρτησίας και την εξάπλωση της μάστιγας του εθνικισμού που η ήπειρός μας έχει πληρώσει πολύ ακριβά τον αιώνα που μας πέρασε» είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Ήδη οι δυνάμεις της ακροδεξιάς στη Γαλλία, την Ολλανδία και την Αυστρία ζητούν να ακολουθήσουν και οι χώρες τους το δρόμο των Βρετανών και δεν το κρύβουν: Στόχος τους είναι η διάλυση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος».

Κατά την άποψη του πρωθυπουργού «ο άλλος δρόμος είναι ο δρόμος της μάχης για να αλλάξει η Ευρώπη. Είναι ο δρόμος της αλληλεγγύης και της κοινής συμπόρευσης».

«Οποιαδήποτε καθυστέρηση θα μας οδηγήσει στην ανατροφοδότηση της κρίσης,στην Ευρώπη φρούριο, στην Ευρώπη της ακροδεξιάς» είπε και εξήγησε: «Εμείς έχουμε επιλέξει να δώσουμε τη μάχη για μια άλλη Ευρώπη. Πιστεύω ότι η αριστερά, οι προοδευτικές δυνάμεις δεν είναι με την Ευρώπη απλά επειδή πιστεύουν στην ειρηνική συνύπαρξη και στην συνεργασία των λαών» ανέφερε μιλώντας σταστελέχη που απαρτίζουν την κεντρική καθοδηγητική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.



 
Η Ελλάδα μόνη της δεν μπορεί να αναχαιτίσει τις αγορές και την ατζέντα που επιβάλλεται σε όσες χώρες έχουν δανειακές ανάγκες
«Είμαστε με την Ευρώπη γιατί πιστεύουμε ότι μια χώρα από μόνη της είναι σχεδόν αδύνατον να αναχαιτίσει τις ορέξεις των άγριων χρηματοπιστωτικών αγορών και την ακραία νεοφιλελεύθερη ατζέντα την οποία επιβάλουν σε όσες χώρες έχουν δανειακές ανάγκες» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο τηλεφώνημα που είχε το πρωί του Σαββάτου με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ προαναγγέλλοντας την ανάληψη πρωτοβουλιών από τον ίδιο και την κυβέρνησή του.
«Είμαστε οι καταλληλότεροι στην Ευρώπη για να αναλάβουμε πρωτοβουλίες αφύπνισης για να πάνε τα πράγματα αλλιώς. Πιστεύω ότι περισσότερο από ποτέ είναι σήμερα αναγκαίο να υπάρξει συνεννόηση ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις κια οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας είναι οι πρώτες που πρέπει να αλλάξουν ρότα» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης