Γιατί ο κόφτης κατατέθηκε στη Βουλή μεσάνυχτα Τετάρτης και με τροπολογία

Γιατί ο κόφτης κατατέθηκε στη Βουλή μεσάνυχτα Τετάρτης και με τροπολογία

Έντονο παρασκήνιο, που κατέληξε σε διπλό δυσάρεστο αιφνιδιασμό των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, για τον περίφημο «κόφτη» αλλά και για την λίστα με την υπο ιδιωτικοποίηση κρατική περιουσία

Γιατί ο κόφτης κατατέθηκε στη Βουλή μεσάνυχτα Τετάρτης και με τροπολογία
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ενημερώθηκε αρχικά από τα ΜΜΕ και στην συνέχεια από το πολυσέλιδο νομοσχέδιο ότι θα κληθούν να ψηφίζουν την επέκταση του «κόφτη» και προς τα κονδύλια για μισθούς, συντάξεις και αμυντικές δαπάνες.

Εκτός αυτού, σήμερα ακολούθησε νέος αιφνιδιασμός καθώς τόσο οι ίδιοι όσο και οι παριστάμενοι υπουργοί
Γιώργος Σταθάκης και Γιώργος Χουλιαράκης ενημερώθηκαν από έγγραφο – νομοτεχνική βελτίωση που τους διαβίβασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ότι στην λίστα με τις ΔΕΚΟ που εντάσσονται άμεσα στον προθάλαμο των ιδιωτικοποιήσεων είναι οι ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ, ΟΑΚΑ και ΕΛΤΑ ενώ θα ακολουθήσουν ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ κ.α.!
Κλείσιμο

Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών απαντώντας στο γιατι ο «κόφτης» δεν ήρθε μαζί με το πολυνομοσχέδιο στην Βουλή αλλά σχεδόν δύο ώρες μετά με την μορφή της τροπολογίας αναφέρουν  αναφέρουν ότι μέχρι χθες αργά το βράδυ καταβαλλόταν προσπάθεια να εξαιρεθούν από τον μηχανισμό τα  κονδύλια του προϋπολογισμού για πληρωμή μισθών και συντάξεων αλλά και οι αμυντικές δαπάνες.

Γι αυτό το λόγο προτιμήθηκε να κατατεθεί το νομοσχέδιο χωρίς τον μηχανισμό και να ακολουθήσει η κατάθεση του «κόφτη» με την μορφή συμπληρωματικής ρύθμισης ευελπιστώντας ότι θα κατάφερναν την εξαίρεση των επίμαχων κονδυλίων.  Ωστόσο, όπως σημειώνουν, οι εκπρόσωποι των Θεσμών ήταν άκαμπτοι.

Αναφορικά με την λίστα των ΔΕΚΟ που μεταβιβάζονται στο υπερ-ταμείο  υποστηρίζουν ότι αποτελεί «εσωτερικό έγγραφο» του υπουργείου. Παραδέχονται ότι η διαπραγμάτευση για τις πρώτες έξι (ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ, ΟΑΚΑ και ΕΛΤΑ) έχει κλείσει και πλέον μπαίνουν στο Ταμείο. Προσθέτουν δε πως η τύχη των επόμενων (ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό, Κτιριακές υποδομές και ΔΕΗ) θα καθοριστεί στις επόμενες φάσεις της διαπραγμάτευσης εντός του καλοκαιριού ή τα Χριστούγεννα.

Πάντως, επιμένουν ότι τα επίμαχα κρατικά περιουσιακά στοιχεία «δεν θα ιδιωτικοποιηθούν αλλά θα αξιοποιηθούν» ενώ επισημαίνουν την απόφαση του ΣτΕ πως ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ δεν μπορούν να ιδιωτικοποιηθούν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης