Διαβεβαιώσεις Τσίπρα: Η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς επιπλέον μέτρα

Διαβεβαιώσεις Τσίπρα: Η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς επιπλέον μέτρα

Υποσχέθηκε ότι «μετά από έξι χρόνια θα δούμε φως με προστασία πρώτης κατοικίας, προστασία ανασφάλιστων, νέο φορολογικό που ρίχνει βάρη στα υψηλά εισοδήματα και ασφαλιστικό που καθιστά βιώσιμα τα ταμεία»

Διαβεβαιώσεις Τσίπρα: Η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς επιπλέον μέτρα
Διαβεβαιώσεις τόσο προς την αντιπολίτευση όσο και προς το εσωτερικό του κόμματός του για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς επιπρόσθετα μέτρα επιχείρησε να δώσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην Βουλή. Παράλληλα, υπό την σκιά των δημοσκοπήσεων που εμφανίζουν τόσο την ΝΔ όσο και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αποκτούν ευρύ προβάδισμα, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση σχεδόν αποκλειστικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη υποστηρίζοντας ότι ταυτίζεται με τις θέσεις του ΔΝΤ και όσων θέλουν να δημιουργήσουν ξανά κλίμα πιστωτικής ασφυξίας στη χώρα.
 
«Εμείς θα προχωρήσουμε και σας διαβεβαιώνω ότι η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς επιπλέον μέτρα γιατί αυτό ορίζει η συμφωνία που έγινε πέρυσι τον Ιούλιο και όλοι πρέπει να την τηρήσουν» είπε ο κ. Τσίπρας για να προσθέσει: «Ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, ο επικεφαλής της επιτροπής που όρισε το ευρωκοινοβούλιο για τη παρακολούθηση της διαπραγμάτευσης παίρνουν θέση υπέρ της χώρας και να λένε ότι έχει κυρίαρχο δικαίωμα να αποφασίζει τα μέσα για την επίτευξη στόχων. Η χώρα δεν είναι μόνη. Έχει δίκιο και θα το βρει. Θα δικαιωθούμε, θα περάσουμε τον κάβο και η οικονομία θα γυρίσει στην ανάπτυξη. Μετά από έξι χρόνια θα δούμε φως με προστασία πρώτης κατοικίας, προστασία ανασφάλιστων και νέο φορολογικό που ρίχνει βάρη στα υψηλά εισοδήματα και ασφαλιστικό που καθιστά με δικαιοσύνη την βιωσιμότητα των ταμείων». Στο τέλος της ομιλίας του δε υποστήριξε και πάλι ότι «θα ξεπεράσουμε τον κάβο και θα οδηγήσουμε την χώρα σε ξέφωτο».

Κατηγόρησε την ΝΔ ότι αντί απαντήσεων χρησιμοποιεί αγωγές και μηνύσεις λέγοντας «οι κ.κ. Σαμαράς και Κουμουτσάκος κατέθεσαν αγωγές και μηνύσεις γιατί η κυβερνητική εκπρόσωπος ζήτησε εξηγήσεις και άσκησε κριτική. Εσείς αντί απαντήσεις εισαγάγατε την στρατηγική του στρίβην δια των μηνύσεων και αγωγών».

Κλείσιμο
Αναφέρθηκε σε πρόσφατα δημοσιεύματα που κατηγορούν την προηγούμενη κυβέρνηση για τον χειρισμό προσώπων της λίστας Λαγκάρντ και των cd  Μπόργιανς για να επισημάνει «βγήκαν στην δημοσιότητα πως όχι μόνο φιλικά πρόσωπα αλλά και συγγενικά πρόσωπα υπήρχαν στις λίστες τα οποία με ιδιαίτερη δεξιοτεχνία αποκρύψατε το προηγούμενο διάστημα. Αντί να πείτε ότι κάποιοι πρέπει να δώσουν εξηγήσεις απαντήσατε με μηνύσεις.  Καμία απάντηση. Τίποτα για την ταμπακιέρα. Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης. Κάνετε μια τακτική για να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με αυτά που απασχολούν τον μέσο πολίτη. Πως φτάσαμε μέχρι εδώ; Ποιο ήταν αυτό το σύστημα. Η παρέα που λεηλάτησε τον εθνικό πλούτο κατά ¼ και κατάφερε να διευκολύνει την εξαγωγή χρημάτων στο εξωτερικό θα λογοδοτήσει; Φτάνει η ώρα για να το κάνει».

Απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη υποστήριξε «το μόνο που γνωρίζετε και ξέρετε να παίρνετε ξεκάθαρες θέσεις είναι όταν καταφέρεστε εναντίον της χώρας.  Όταν κάποιοι απειλούσαν την χώρα ότι δεν κάνει αρκετά και θα φύγει από τη Σένγκεν ήρθατε στην Βουλή και τους υπερασπιστήκατε. Όταν έκλεισαν τα σύνορα στον Βαλκανικό διάδρομο, σπεύσατε να υπερασπιστείτε όσους το έκαναν λέγοντας ότι φταίει η κυβέρνηση που δεν γνωρίζει τι υπογράφει. Όταν πρόσφατα επιτέθηκαν αστυνομικοί της ΦΥΡΟΜ σε πρόσφυγες πήρατε την θέση της κυβέρνησης των Σκοπίων. Εσχάτως, όταν το ΔΝΤ ζήτησε περισσότερα μέτρα από όσα συμφωνήθηκαν σπεύσατε να πάρετε θέση υπέρ του».

«Θα υπερασπιστείτε ποτέ τις θέσεις τις χώρας; Ή θα υπερασπίζεστε διαρκώς τα συμφέροντα τρίτων εις βάρος της χώρας;» αναρωτήθηκε.

Επίσης, αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Πάπα υποστηρίζοντας ότι αποτελεί αναγνώριση των προσπαθειών της χώρας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

«Μου ζητήσατε να φανταστώ την χώρα από ψηλά μιλώντας για απέραντο καταυλισμό. Στην ΕΕ υπάρχει κλίμα αναγνώρισης των προσπαθειών της χώρας.

Αύριο σε ένδειξη αυτής της αναγνώρισης έρχεται ο Πάπας Φραγκίσκος με Βαρθολομαίο και Ιερώνυμο. Είναι εικόνα διαλυμένου κράτους αυτή;» είπε για να συνεχίσει «ή είναι εικόνα που παρά τις πρωτοφανείς δυσκολίες ο λαός δίνει από το υστέρημά του;»

«Όμως ακόμα και το κυριαρχικό δικαίωμα μιας εκλεγμένης κυβέρνησης να επιλέγει τα μέσα υλοποίησης συμφωνημένων στόχων σπεύσατε να μιλήσετε για μονομερή ενέργεια την στιγμή που δεν το είπε ούτε το ΔΝΤ. Είστε βασιλικότεροι του βασιλέως» συνέχισε για να τονίσει «Θα ήθελα να δώσετε κάποιες εξηγήσεις τι εννοείτε όταν λέτε ότι ταυτίζεστε απόλυτα με το ΔΝΤ σε θέματα μεταρρύθμισης στην αγορά εργασίας.  Όλος ο λαός γνωρίζει ότι κάνατε συνέντευξη στην Ουάσιγκτον Ποστ. Καταθέσατε την πρόθεσή σας να οδηγήσετε την χώρα στην μέγγενη της οικονομικής ασφυξίας προκειμένου να κυβερνήσετε. Όπως η αριστερή παρένθεση του Σαμαρά. Δεν θα σας περάσει».

Συνέχισε την κριτική του στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας «Συμφωνήσατε με το ΔΝΤ στις ομαδικές απολύσεις σε μια χώρα που επι των ημερών σας η ανεργία εκτινάχθηκε στο 28%. Συμφωνήσατε με το λοκ άουτ. Αυτές είναι οι απόψεις σας. Δεν σας κατηγορώ. Δεν τις καλύπτετε. Υπερασπίζεστε τους πλούσιους έναντι των χαμηλών εισοδημάτων. Η άποψη σας για το ασφαλιστικό είναι νέες περικοπές στις συντάξεις και ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση δίνει την μάχη με σοβαρές συμμαχίες προκειμένου να κρατήσει – και θα τις κρατήσει – αυτές τις γραμμές εσείς σπεύδετε στις ΗΠΑ να υιοθετήσετε τις θέσεις του ΔΝΤ. Θα σας κρίνει ο ελληνικός λαός όπως έχει κάνει τρεις φορές τώρα. Στο μόνο πράγμα που εκφράσατε την διαφωνία σας με το ταμείο είναι ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο».

«Το θράσος σας πηγαίνει και ένα βήμα παραπέρα όταν μας κατηγορείτε για τα capital controls και φτάσατε στο σημείο όταν προέκυψαν οι διαρροές αντι να ασχοληθείτε με το περιεχόμενο των διαλόγων να αναρωτιέστε  από πού προέκυψαν οι διαρροές. Αντι  να ταυτιστείτε με την εθνική θέση ότι δεν πρέπει να αφήσουμε κανέναν να οδηγήσει την διαπραγμάτευση σε ασφυξία και να εκβιαστεί η ελληνική κυβέρνηση ταυτιστήκατε με τους εκβιαστές» είπε και πρόσθεσε «Εμείς θα προχωρήσουμε και σας διαβεβαιώνω ότι η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς επιπλέον μέτρα γιατί αυτό ορίζει η συμφωνία που έγινε πέρυσι τον Ιούλιο και όλοι πρέπει να την τηρήσουν. Ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, της επιτροπής που όρισε το ευρωκοινοβούλιο για παρακολούθηση διαπραγμάτευσης να παίρνουν θέση υπέρ της χώρας και να λένε ότι έχει κυρίαρχο δικαίωμα να αποφασίζει τα μέσα για την επίτευξη στόχων. Η χώρα δεν είναι μόνη. Έχει δίκιο και θα το βρει. Θα δικαιωθούμε θα περάσουμε τον κάβο και η οικονομία θα γυρίσει στην ανάπτυξη. Μετά από έξι χρόνια θα δούμε φως με προστασία πρώτης κατοικίας, προστασία ανασφάλιστων και νέο φορολογικό που ρίχνει βάρη στα υψηλά εισοδήματα και ασφαλιστικό που καθιστά με δικαιοσύνη την βιωσιμότητα των ταμείων».

Μιζαδόροι, φοροφυγάδες και παλαιά κόμματα οι υπεύθυνοι

Το δεύτερο μέρος της τοποθέτησής του το αφιέρωσε στην πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα κομματικά δάνεια. «Η παραπλανητική αφήγηση του πολιτικού κατεστημένου και των διαπλεκόμενων ΜΜΕ είναι ότι οι Έλληνες ήταν τεμπέληδες και ζούσαν πάνω από τις δυνατότητές τους ή ότι μαζί τα φάγαμε. Στόχος η συλλογική ενοχοποίηση για να την βγάλουν καθαρή οι πραγματικά υπεύθυνοι. Δηλαδή τα golden boys των τραπεζών, φοροφυγάδες, λαθρέμποροι, μιζαδόροι, μεγαλοκαναλάρχες και κόμματα».

Υποστήριξε ότι οι επιτροπή πρέπει να απαντήσει στα εξής ερωτήματα: «Πόσο κόστισε στον λαό η αυτοκρατορία του εύκολου χρήματος; Πόσο κοστίζουν τα πολιτικά κόμματα; Οι εταιρίες ΜΜΕ; Πως το τραπεζικό σύστημα εξυπηρέτησε αυτό το κόστος; Άλλαξε κάτι μετά την κρίση. Πως αυτοί οι οργανισμοί βίωσαν την κρίση; Όπως οι Έλληνες πολίτες ή συνέχιζαν να ζουν προνομιακά;». Παράλληλα, μίλησε για το τρίγωνο της διαπλοκής υποστηρίζοντας ότι ΜΜΕ, κόμματα και τράπεζες σχηματίζουν τις πλευρές του.

600 εκατ. ευρώ σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από το 1999

Σε άλλο σημείο είπε ότι από το 1999 έως σήμερα η ΝΔ έχει λάβει 301 εκατ. ευρώ ως κρατική επιχορήγηση και το ΠΑΣΟΚ 296 εκατ. ευρώ.

«Είναι προφανές ότι τα τότε μεγάλα κόμματα είχαν δημιουργήσει ιδιότυπο καρτέλ ασφυκτικά κλειστό για όλους τους άλλους. Είχαν πρόσβαση σε πηγές ιδιωτικής χρηματοδότησης όχι από τα μέλη τους αλλά από επιχειρηματίες που αποσκοπούσαν σε πάσης φύσεως εξυπηρετήσεις» σχολίασε και πρόσθεσε το διαχρονικό σκάνδαλο είναι ότι  τραπεζικός τους δανεισμός ήταν υπό θεσμικό κενό».  Υποστήριξε τέλος ότι η κυβέρνηση δεν θα αφήσει να πληρώσουν τα «σπασμένα» των κομματικών δανείων, ο λαός και πως σχεδιάζεται ρύθμιση προκειμένου να αρθεί η ασυλία των τραπεζικών στελεχών που χορηγούσαν επισφαλή δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης