Στο κέντρο βλέπει το πρόβλημα η κυβέρνηση μετά την εκλογή Μητσοτάκη

Στο κέντρο βλέπει το πρόβλημα η κυβέρνηση μετά την εκλογή Μητσοτάκη

Αναγνωρίζουν ότι ο νέος πρόεδρος έχει τη δυνατότητα να διεμβολίσει κεντρώες δυνάμεις και επαναλαμβάνουν ότι δεν τίθεται θέμα κυβερνητικής συνεργασίας - Εκτοξεύουν, ωστόσο, «καρφιά» για να ορίσουν τις διαχωριστικές γραμμές

Στο κέντρο βλέπει το πρόβλημα η κυβέρνηση μετά την εκλογή Μητσοτάκη
Ενδιαφέρον, με νέες προκλήσεις, αλλά όχι ιδιαίτερα ανησυχητικό κατ’ αρχάς, βρίσκουν το νέο πολιτικό τοπίο ο ΣΥΡΙΖΑ
και η κυβέρνηση, μετά την εκλογή του
Κυριάκου Μητσοτάκη. Σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου ετοιμάζονται για σκληρή πολιτική και ιδεολογική μάχη με τη νέα ηγεσία της
ΝΔ
Κλείσιμο
, εκτιμώντας όμως ότι πλέον είναι όλα πιο ξεκάθαρα: Το δίλημμα «αριστερά – δεξιά» είναι σαφές, οι διαφορές στις θέσεις, τις τοποθετήσεις και τις επιλογές κάθε πλευρές θα είναι πιο εμφανείς και γενικά θα χαραχθεί με αδιαμφισβήτητο τρόπο η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις δύο βασικές πολιτικές δυνάμεις, την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση. Υπό αυτή την έννοια το μεγαλύτερο πρόβλημα, θεωρούν, ότι το έχουν οι δυνάμεις που κινούνται πέριξ του λεγόμενου «Κέντρου», από το ΠΑΣΟΚ
και το
Ποτάμι έως τον Βασίλη Λεβέντη
, καθώς αυτές θα βρίσκονται διαρκώς υπό πιέσεις εκατέρωθεν του πολιτικού σκηνικού και από δεξιά και από αριστερά και θα πρέπει σε κορυφαίες στιγμές και επιλογές να κινούνται προς τη μία πλευρά. Στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει τη δυνατότητα να διεμβολίσει κεντρώες δυνάμεις, που φλερτάρουν με τον νεοφιλελευθερισμό, αλλά ταυτόχρονα να οδηγήσει στην απέναντι όχθη, αυτή της αριστεράς, άλλες που θα βλέπουν τον κίνδυνο από μία άγρια επιστροφή αυτής της πολιτικής αντίληψης.

Φυσικά θέμα οποιασδήποτε κυβερνητικής συνεργασίας με τη ΝΔ δεν τίθεται ούτε τώρα - ιδίως τώρα με τον κ. Μητσοτάκη - και αυτό είναι κατά το Μαξίμου ένα σημείο που το αντιλαμβάνονται ακόμη περισσότεροι από εκείνους που το καταλάβαιναν ήδη.  

Με βάση και όσα επισήμαιναν κυβερνητικοί κύκλοι το μεσημέρι της Δευτέρας, ο κ. Μητσοτάκης είναι ο κατ’ εξοχήν εκπρόσωπος της καταδικασθείσας από τον ελληνικό λαό νεοφιλελεύθερης πολιτικής αντίληψης και αυτό θα αναδείξει με κάθε τρόπο η τακτική της κυβέρνησης έναντι του νέου αρχηγού της ΝΔ. Επιπλέον ο κ. Μητσοτάκης θα αντιμετωπιστεί και ως ο «εκπρόσωπος» και «εκφραστής» σο εσωτερικό της χώρας των ακραίων απαιτήσεων των δανειστών - θα καλείται δε συνεχώς να αποδείξει εάν έχει αυτό το ρόλο ή όχι.

Με δεδομένο ότι κάποια στιγμή η αξιωματική αντιπολίτευση θα εξέλεγε αρχηγό, το επιτελείο του κυβερνώντος κόμματος επικεντρώνει στο ότι πλέον η ΝΔ δεν θα κρύβεται πίσω από την μη ύπαρξη ηγεσίας για να μην καταθέτει προτάσεις και να αναλώνεται σε εύκολες αντιπολιτευτικές κορώνες. Η πίεση προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι ασφυκτική. Το Μαξίμου θα ζητά συνεχώς από τον κ. Μητσοτάκη αντιπροτάσεις, τι οποίες μάλιστα ο νέος πρόεδρος της ΝΔ έχει υποσχεθεί να παρουσιάζει, και πάνω σε αυτές θα του ασκείται κριτική.
 
Η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος εκτιμά ότι το έργο του κ. Μητσοτάκη θα είναι εξαιρετικά δύσκολο και στο εσωτερικό της ΝΔ, καθώς οι δυνάμεις που τον στήριξαν δεν είναι ομογενοποιημένες. Η προσπάθεια ενσωμάτωσης των ακροδεξιών δυνάμεων, που τάχθηκαν μαζί του στο δεύτερο γύρο δεν είναι εύκολη υπόθεση και επίσης πρέπει να βρει μία φόρμουλα συμβίωσης με την καραμανλική πτέρυγα, με την οποία συγκρούστηκε στη μάχη της αρχηγίας.

Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι θα ενσκήψουν στη ΝΔ σοβαρά εσωτερικά προβλήματα συνοχής και ενιαίας έκφρασης, ενώ θα δώσουν το παρόν όλες οι βαρονίες.

Όπως λένε στο κυβερνών κόμμα το τρίπτυχο «οικογενειοκρατία - νεοφιλελευθερισμός - ακροδεξιά δεκανίκια», που χαρακτηρίζει την παρουσία του κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ θα είναι και το μεγάλο εμπόδιο για την ανασυγκρότηση της συντηρητικής παράταξης. Και πιστεύουν ότι το πλεονέκτημα που έχει η κυβέρνηση έναντι της αντιπολίτευσης παραμένει, αφού εξακολουθεί να έχει το χρόνο των λίγων μηνών που χρειάζεται για την πρώτη αξιολόγηση και την εφαρμογή αναπτυξιακών πολιτικών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης