Πάμε πάλι για δικομματική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Πάμε πάλι για δικομματική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Στην Κουμουνδούρου προσανατολίζονται εκ νέου σε συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ - Τα κόμματα του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου εκλέγουν αθροιστικά 155 βουλευτές (145+10) - Τηλεφώνημα Τσίπρα με Φώφη Γεννηματά και Φώτη Κουβέλη

Πάμε πάλι για δικομματική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Ακόμα και την ίδια κυβέρνηση, δηλαδή το σχήμα συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μπορεί να δώσουν οι σημερινές εκλογές, με βάση τα αποτελέσματα από την καταμέτρηση των ψήφων.

Ήδη, στον ΣΥΡΙΖΑ κινούνται προς τον σχηματισμό κυβέρνησης μόνο με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, σύμφωνα με πηγές από την Κουμουνδούρου. Πριν από λίγο, ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πάνο Καμμένο. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Κουμουνδούρου, απόψε ενδέχεται να υπάρξει συνάντηση των κυρίων Τσίπρα και Καμμένου για να συζητήσουν σχετικά με τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την εικόνα που είχε διαμορφωθεί τα μεσάνυχτα, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι διαθέτουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία 155 βουλευτών, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει 145 βουλευτές και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 10, ξεπερνώντας το όριο των 151 βουλευτών και άρα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας. Έτσι, είναι πολύ πιθανόν αύριο ο Αλέξης Τσίπρας να επισκεφτεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να ζητήσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Περίπου στις 21:00 το βράδυ της Κυριακής ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Κλείσιμο
Στον ΣΥΡΙΖΑ μιλάνε για «καθαρή νίκη» και προσθέτουν ότι ο ελληνικός λαός δικαίωσε τις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα το προηγούμενο διάστημα.

Μετά την οριστικοποίηση του εκλογικού αποτελέσματος ο κ. Τσίπρας συνομίλησε τηλεφωνικά με τον κυρία Φώφη Γεννηματά η οποία συνεχάρη τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για το εκλογικό αποτέλεσμα. Ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Φώτη Κουβέλη.

Συγχαρητήρια σε Τσίπρα από Ολάντ, Σουλτς, Φάιμαν και Αναστασιάδη
Αμέσως μετά την γνωστοποίηση του εκλογικού αποτελέσματος ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, τον καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη.


Τα σενάρια για τρεις εταίρους
Δεν έχει ακόμα αποκλειστεί, πάντως, το ενδεχόμενο που απαιτεί τουλάχιστον τρεις κυβερνητικούς, για να βρεθεί ένα σχήμα να αναλάβει από τις επόμενες ημέρες τα ηνία της χώρας.

Συγκεκριμένα:

Εάν επιβεβαιωθούν οι ανώτερες τιμές που δίνει το exit poll σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, δηλαδή το 35% και το 4% αντίστοιχα, τότε οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος μπορεί να έχουν 153 βουλευτές στη νέα Βουλή, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιβεβαιωθεί και η πρόβλεψη ότι δεν θα υπερβεί το κατώφλι του 3% η Λαϊκή Ενότητα.

Εάν υπολογίσει κανείς τη μέση τιμή των ποσοστών που δίνει σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ το exit poll, ή πολύ περισσότερο τα κόμματα αυτά κινηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα από το 34% και το 3,5% αντίστοιχα, τότε δεν επαρκούν οι δυνάμεις τους για να αποκτήσουν πλειοψηφία στη νέα Βουλή, όπερ σημαίνει ότι πρέπει να αναζητήσουν και τρίτο εταίρο.

Μία πρώτη εκδοχή σε αυτή την περίπτωση είναι να απευθυνθούν στο ΠΑΣΟΚ, όπως έδειξε προεκλογικά ότι έχει πρόθεση ο Αλέξης Τσίπρας. Με το ΠΑΣΟΚ θα ξεπεράσουν τις 160 έδρες αθροιστικά, άρα μιλάμε για σχετικά ικανή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Όμως, το ΠΑΣΟΚ (όπως και το Ποτάμι) ζητά να συγκροτηθεί μεγάλος συνασπισμός, δηλαδή και με τη ΝΔ στην κυβέρνηση. Ωστόσο, είναι δύσκολο η Φώφη Γεννηματά να επιμείνει σε αυτή τη θέση, εάν ο κ. Τσίπρας αρνηθεί συνεργασία με τη ΝΔ και πολύ περισσότερο εάν την άρνηση αυτή την διατυπώσει και ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

Τότε, ή το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να αλλάξει θέση και να συνεργαστεί με ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ -πιθανόν να ζητήσει να μπει στην κυβέρνηση και το Ποτάμι, κάτι που όμως και πάλι θα βρει διαφωνία από την Κουμουνδούρου -ή θα επιλέξει να μείνει εκτός.

Στην περίπτωση που δεν υπάρξει συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ ή άλλο «συστημικό» κόμμα, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αναζητήσει στήριξη από τον Βασίλη Λεβέντη, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα συνεργαστεί με το πρώτο κόμμα, για να υπάρξει κυβερνητική λύση.

Δεν είναι βέβαιο ότι πρόκειται για ένα σενάριο που θα εξεταστεί σοβαρά, αλλά δεν παύει να είναι μία περίπτωση που, εξ αντικειμένου, θα προκύψει εάν όλοι οι άλλοι δεν θέλουν να συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον τρόπο και στο σχήμα που επιθυμεί η Κουμουνδούρου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης